Şimdi Ara

Doların yükselmesi bir açıdan iyi olmuyor mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
533
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    diyelim tekstil ürünü 6 lira olsun
    dolar 2 lira iken 3 dolara ihraç edilirken
    dolar 3 lira iken 2 dolara ihraç edilir(ithal eden ülke daha ucuza almış olur daha çok alır sizden alır)

yani elde edilen gelir değil ama yapılan iş artar yani ortalıkta daha fazla üretim gerçekleşir
    sizce buna engel olan nedir?

• biz katma değerli ürünler üretmiyoruz. yani ihraç ettiğimiz ürünleri ürertmek için çok miktarda ithalat da yapmamız gerekiyor. bu ithalatlar da dolar üzerinden yapılıyor.

mesela almanya euro nun değerli olmasından çok yararlanıyor. ama biz almanya gibi değerli ürünler ihraç edemediğimiz için ülke açısından doların ucuz olması daha kıymetli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deoksiriboz1001 -- 13 Kasım 2016; 12:08:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • üretim boyutuna bakıyorsunuz peki ülkemizde üretim mi tüketim mi fazla? bunun da matematiğini yapınca ki aradaki uçurumu görünce tezinizin savunulacak tarafı kalmıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: deoksiriboz1001

biz katma değerli ürünler üretmiyoruz. yani ihraç ettiğimiz ürünleri ürertmek için çok miktarda ithalat da yapmamız gerekiyor. bu ithalatlar da dolar üzerinden yapılıyor.

mesela almanya euro nun değerli olmasından çok yararlanıyor. ama biz almanya gibi değerli ürünler ihraç edemediğimiz için ülke açısından doların ucuz olması daha kıymetli.

o halde mesela bir araba yada telefon gibi bir şeyi yada herhangi ihraç edilebilen bir şeyi kendi kaynaklarımız ile sıfırdan yapabilsek doların yüksek olması işimize gelir

böylece devam edersek dolar da düşer öyleyse üretim çok önemli lakin türkiye ne üretebilir ki?
  • Milli paranın değer kaybetmesinin neresi iyi! En başta petrol fiyatı yükseliyor ordan değer biç. Otomobil, telefon hepsi ithal....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EYUP88 -- 13 Kasım 2016; 12:11:47 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çin özellikle kendi para birimini düşük tutar,dövizin artması ihracata direk katkı sağlar ancak yukarıdaki arkadaşın dediği gibi biz çin gibi birim başına çok fazla kar elde edebileceğimiz ürünler üretmiyoruz o açıdan dövizin yükselmesinin zararı faydasından çok daha fazla,hele ki bizim gibi ithalata daha çok dayalı bir ülke için.
  • quote:

Orijinalden alıntı: patya

üretim boyutuna bakıyorsunuz peki ülkemizde üretim mi tüketim mi fazla? bunun da matematiğini yapınca ki aradaki uçurumu görünce tezinizin savunulacak tarafı kalmıyor.

bir tez ortaya atmadım sadece soruyorum yani bizim ürettiğimiz bir şey dünya pazarında daha ucuza gider
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Makarnaya zam gelmesinde

• quote:

Orijinalden alıntı: Best Seller

quote:

biz katma değerli ürünler üretmiyoruz. yani ihraç ettiğimiz ürünleri ürertmek için çok miktarda ithalat da yapmamız gerekiyor. bu ithalatlar da dolar üzerinden yapılıyor.

o halde mesela bir araba yada telefon gibi bir şeyi yada herhangi ihraç edilebilen bir şeyi kendi kaynaklarımız ile sıfırdan yapabilsek doların yüksek olması işimize gelir

böylece devam edersek dolar da düşer öyleyse üretim çok önemli lakin türkiye ne üretebilir ki?

dediklerin gibi yükte hafif pahada ağır şeyler üretip satmamız gerek. ama bunun için de yıllarca sürecek ar-ge çalışmaları yapmalıyız.

şu an için yazılım sektörü üzerine yoğunlaşmak en basiti gibi duruyor. gerekli destekler verilirse çok orjinal ve para eden ürünler çıkaracağımıza eminim.

• quote:

Orijinalden alıntı: EYUP88

Milli paranın değer kaybetmesinin neresi iyi! En başta petrol fiyatı yükseliyor ordan değer biç. Otomobil, telefon hepsi ithal....

bu benzin mazot işini soruyorsan insanlar işe gitmek için neden araba alır anlamam
    metro ve toplu taşıma varken (buralara yatırım yapılmalı iken)
    bireysel taşıtlara yatırım en aptalca şeylerden biridir gibime geliyor
    1 araba tek kişi milyonlarcası yollarda ne için? işe ulaşmak için
    resmen komedi
  • Doların yükselmesi hiçbir açıdan iyi değil. Yerinde sayması iyidir.

• quote:

quote:

quote:

dediklerin gibi yükte hafif pahada ağır şeyler üretip satmamız gerek. ama bunun için de yıllarca sürecek ar-ge çalışmaları yapmalıyız.

şu an için yazılım sektörü üzerine yoğunlaşmak en basiti gibi duruyor. gerekli destekler verilirse çok orjinal ve para eden ürünler çıkaracağımıza eminim.

doğru diyorsun

bir de şunu anlamıyorum her yıl binlerce mühendis mezun oluyor kimi iş bulur kimi bulamaz fakat acaba biraz da bunlarda mı sorun var yani ne bileyim dediğin gibi bir yazılımla ülke baya kazançlı çıkabilir belki facebook belki whats app belki başka şey neden türkiyeden çıkmadı (alanım olmadığından bilmiyorum)
    yazılım dediğimiz şey hayal gücü artı bir bilgisayar ile yapılacak bişey değil mi
    neden bizden bireysel zekalar dahiler çıkmaz

• Çok nedeni var. En önemlisi eğitim sistemi.
  • Konuda ki kafalar pırıl pırıl

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • deoksiriboz1001 D kullanıcısına yanıt
    Yazılım sektörünün parasal desteğe ihtiyacı yok sonrası için desteğe ihtiyacı var bunlar fikir ürünleri ve vergi yükü çok ağır , kazançtan vergi indirimi şeklinde bir destek daha olumlu olur.
    Birde genel eğitim olarak ülkece süreklilik (şu gavurların hep sustainability deyip durduğu şey) kavramına odaklanmalıyız.Ülkeler için mucize yoktur çalışmak vardır.
    Ek olarak ülkede hiç bir şey net değil , memurlar kendileri için varlar özel sektöre faydaları yok sadece yük , ülkede en çok kazandıran şey din tüccarlığı , diyanete akan paranın haddi hesabı yok bu fakir halka zarar -mercedes sadece buz dağının görünen yüzüydü) , Dini kurallar ve dünyasal kanunlar sadece fakir halka işliyor
  • Faydaları olduğu gibi zararları da bulunmakta

+İhracat artıyor
    +İthalat azalıyor dolayısı ile cari açık azalıyor

-Sen ithal bir ürünü daha pahalı bir fiyattan alıyorsun.Örneğin ps4 pro ilk parti ucuza geldi ikinci parti dolar etkisiyle pahalıya satılcak büyük ihtimalle ya da iphone.
    Dolayısı ile halkta bir hoşnutsuzluk oluyor istediği ürünü alamıyor alması için daha fazla para vermesi gerekiyor

Devletin işine geliyor tabi cari açığın azalması,paranın içerde kalması yurtdışına daha az çıkması

Halkı kim takıyor ki?Şuan ki hükümet hiç takmaz
  • ulan ihraç ettiğin ürünün hammadesini dolarla alıyon tekstil bitti çiftçilik bitti tarımsal ürünleri bile ithal alıyoz bazı insanlar sıfır dert sıfır tasa yemin ederim daha nereye kadar gitçek 30bine yaptığın daireyi 200bin dolara katarlılaramı satıcaz durmadan duble yol ya da inşaatları yiyip sindirebilirsek ilerde sıkıntı olmaz
  • Bu konuyu açan arkadaş Gezi zamanı dolayı 20 kuruş arttı diye ülkeyi batırdınız memnun musunuz hainler? Koalisyon olma ihtimali zamanı 10 kuruş arttı diye görün bakın olmadan batıyoruz işte böyle yürümez diyen adam.

Şimdi gelmiş bir yandan da iyi yaaaav diye faraz çekiyor.

Böyleleri yüzünden batıyor işte devlet ülke. Kendilerinden olunca yaaav canım başkası olun ovovov hainsiniz.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

doğru diyorsun

bir de şunu anlamıyorum her yıl binlerce mühendis mezun oluyor kimi iş bulur kimi bulamaz fakat acaba biraz da bunlarda mı sorun var yani ne bileyim dediğin gibi bir yazılımla ülke baya kazançlı çıkabilir belki facebook belki whats app belki başka şey neden türkiyeden çıkmadı (alanım olmadığından bilmiyorum)
    yazılım dediğimiz şey hayal gücü artı bir bilgisayar ile yapılacak bişey değil mi
    neden bizden bireysel zekalar dahiler çıkmaz

Ülkemiz de ekonomi de iyi olmadığından insanlar önce kendini güvene almak için uğraşıyor. bu nedenle yeni bir şey üretmek ülkedeki çoğu kişinin kolayca yapacağı bir şey değil.

• Hammaddesini dolarla alıp avrupaya euro ile satıyorsun. İkisi de yükseldiğinden birşey değişmiyor. Aralarındaki makas daraldığında ihracatçı zarar ediyor.
    Hammaddeyi üretmek öyle kolay değil. Dünyada kaç tane üretici var ki? Bir sürü firma 3-5 üreticiden alıyor ürününü farklılaştırıp satıyor.
    Tekstil ise 80-90'lı yılların türkiyesinin ihraç ürünüdür. Artık o pazarı çin, mısır, bangladeş kaptı. Türkiyede üretim pahalı sektörler oraya kaydı.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.