Şimdi Ara

Doğum Parası Nedir, Kimler Alır, Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
3.909
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Halk arasında doğum parası olarak bilinen ödeme, SGK mevzuatında göre analık rapor ödemesi olarak geçmektedir. Doğum parası, 4a kapsamında sigortalı olarak çalışan ya da 4b kapsamında bağkurlu(zorunlu) olan anne için yapılan bir sgk ödemesidir. 4c(emekli sandığı) kapsamında çalışan memurlara SGK tarafından doğum parası ödemesi yapılmaz.





    Doğum Parası Kimler Alır?


    Doğum parası sadece sigortalı olarak çalışan ve analık rapor ödemesi ile ilgili diğer şartları taşıyan annelere verilir.





    Doğum Parası Ne Kadar Ödenir?


    Doğum izni normal şartlarda, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık bir süreci kapsar. Doğum parası da bu sürelerin toplamında oluşmaktadır ve çalışan annelere toplamda 112 günlük doğum parası veya analık rapor ödemesi yapılmaktadır.





    Doğum Parası Nasıl Hesaplanır?


    Daha önceki yazılarımızda rapor parası nasıl hesaplanır, rapor parası hesaplama nasıl yapılır konularından bahsetmiştik. Doğum parası hesaplama da benzer şekilde yapılmaktadır. Doğum öncesi raporunuzun başlangıç tarihinden geriye dönük son 3 ay içindeki sigorta prime esas kazancınız(hizmet dökümünde P.E.K. olarak geçen kısımdır) üzerinden doğum parası hesaplama işlemi yapılır. Son 3 aylık prim kazancınız üzerinden günlük kazanç hesaplanır. Günlük kazancın üçte ikisi tespit edilip 112 gün ile çarpıldığında, doğum parası tutarı ortaya çıkar.

    Örnek; Asgari ücretle çalışan ve sigorta primleri de asgari ücret düzeyinde olan(1777,50 tl düzeyinde) anne, haziran ayında doğum öncesi rapor almıştır. Normal şartlarda ne kadar doğum parası alır?

    Çözüm:

    Doğum Parası Nedir, Kimler Alır, Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?




    Görüldüğü üzere asgari ücretle çalışan sigortalı anneye, doğum yapması halinde yaklaşık 4424 tl doğum parası veya analık rapor ödemesi yapılmaktadır. Gerek haber sitelerinde gerekse de internette yer alan “doğum yapan annelere 4000 tl ödeme” başlıklı haberlerde bahsedilen ödeme budur. Yani her anneye değil, çalışan ve diğer şartları sağlayan annelere doğum parası ödemesi yapılmaktadır.





    Doğum Parası Alma Şartları Nelerdir?


    Doğum parası alma şartları, hastalık rapor parası alma şartları ile benzerlik göstermektedir. Sigortalı olarak çalışan anne için doğum parası alma şartları şu şekildedir;



    — Doğum parası sadece anneye ödenmekle birlikte bu paranın alınabilmesi için doğum öncesi(32. hafta) analık raporunun başlangıç tarihi itibariyle aktif olarak çalışıyor olmak.

    — Doğum öncesi analık raporunun alındığı tarih itibariyle geriye dönük son 1 yıl içinde, sigortalı adına en az 90 gün sgk prim günü yatırılmış olmak.

    — Bağkur kapsamında sigortalı olanlar için geçen ay ve içinde olduğu ay haricinde bağkur prim borcu olmamak.

    — Aktarma raporu(varsa) ile birlikte doğum öncesi ve doğum sonrası raporlarının ilgili hekim tarafından doğru bir şekilde online sisteme yüklenmiş olması.

    — Sistemde yer doğum öncesi ve doğum sonrası analık raporlarının ilgili işveren tarafından sistem üzerinden onaylanmış olması.



    Not: Rapor onaylama işlemlerini genellikle işyerlerinin muhasabe işlemlerini yürüten kişiler yapmaktadır.





    Doğum Raporu Alma İşlemleri Nasıl Yapılır?


    Doğum raporu alma konusunda birçok sigortalı işlemlere nereden başlayacağını bilmemektedir. Eğer doğum parası alma şartlarını taşıyorsanız ve doğum raporu almak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey, gebeliğin 32. haftasında doktorunuza gitmektir. Doktorunuz size doğum öncesi analık raporu düzenleyecektir. Doğum gerçekleştikten sonra da doğum sonrası analık raporu düzenlenip işlemler tamamlanacaktır.





    Doğum Öncesi Aktarma Raporu Nedir?


    Doğum parası ya da analık rapor ödemesi almak isteyen sigortalıların kafasını en çok karıştıran hususlardan biri de doğum öncesi aktarma raporu konusudur. Doğum öncesi aktarma raporunu kısa ve anlaşılır şekilde izah edelim. Yukarıda da belirttiğimiz üzere doğum parası almak için kesinlikle 32.haftada hekiminize gitmeniz gerekir. Hekiminiz size muhakkak ki “doğum iznine ayrılmak mı yoksa çalışmak mı istiyorsunuz” şeklinde soru yöneltecektir. Eğer ki kendinizi iyi hissediyorsanız ve çalışmak istiyorsanız, gebeliğin 37. haftasına kadar çalışabilme hakkınız bulunmaktadır. İşte bu kanuni izin hakkınızın başladığı 32.hafta ile çalışmak istediğiniz 37.haftaya kadar ki geçen süre için düzenlenen 5 haftalık rapora, doğum öncesi aktarma raporu denmektedir. Aktarma raporunun özelliklerini ve avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;



    * Aktarma raporu boyunca geçen süre, otomatik olarak doğum sonrası analık raporuna eklenmektedir. Yani aktarma raporu ile herhangi bir gün kaybı olmamaktadır.

    * Aktarma raporunun en önemli avantajı, doğum parası almak için gerekli olan 90 günlük prim günü şartını sağlamayanlar içindir. Eğer ki gebeliğin 32.haftasında 90 günlük prim günü şartını az bir farkla kaçırıyorsanız aktarma raporu alıp 37. haftaya kadarki çalışmanız ile eksik günlerinizi tamamlama şansı elde edebilirsiniz. Nitekim doğum öncesi aktarma raporu alıp 37. haftaya kadar çalışabilirseniz, doğum öncesi analık raporu 37. hafta itibariyle düzenleneceği için, doğum parası ödemesinde bu tarihe kadarki prim günlerinizin tamamı dikkate alınır. Bu şekilde 90 günlük prim şartını da tamamlamış olabilirsiniz.





    Doğum Parası Ne Zaman Yatar?


    Analık raporu ile ilgili tüm işlemleri tamamladıktan sonra doğum parası ne zaman yatar? Analık rapor parası, hastalık rapor ödemesinde olduğu gibi tüm işlemlerin eksiksiz yerine getirilmesi halinde ortalama 10 gün içinde ödenir.





    Doğum Parası Nereye Yatar?


    SGK rapor parası ödemeleri 21 temmuz 2017 itibariyle PTT şubelerinden yapılmaya başlanmıştır. Yani doğum parasını da PTT’den T.C. kimlik numaranızla alabilirsiniz. Fakat daha önceden SGK’da banka hesap tanımlaması yaptırdıysanız ya da yeni bir banka hesap tanımlaması yaptıracaksanız, doğum paranızı ilgili banka hesabınızdan almaya devam edebilirsiniz.





    Doğum Parası Başvuru Süresi Ne Kadar?


    Rapor ödemesi alabilmek için gerekli başvuru süresi 5 yıldır. Haliyle doğum parası başvurusu süresi de 5 yıl olup, sistem üzerinden analık raporları girilmiş olan sigortalı, 5 yıl içinde doğum parası alabilmek için başvuruda bulunabilir.





    Doğum Parası Başvuru Yerleri Neresidir?


    Analık raporu ödemesi başvuru yeri Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Analık raporları ödemesi almak isteyen sigortalılar, primlerinin yatırıldığı işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi ile işlemlerini yürütecektir. Doğum parası için bizzat veya dilekçe ile başvuruya gerek olmayıp tüm işlemler online sistem üzerinden yürütülmektedir. Siz sadece ilgili SGK’da yer alan rapor parası ödeme birimi yetkili memurlarından, yüz yüze ya da telefon yoluyla analık raporlarınızın akıbeti hakkında bilgi alabilirsiniz.





    Doğum Parası Doğumdan Önce mi Sonra mı Alınır?


    Sigortalıların en çok merak ettiği noktalardan birisi de analık raporu ödemelerinin doğumdan önce mi sonra mı alınacağıdır. Yazımızın içinde de belirttiğimiz üzere doğum raporları, doğum öncesi ve doğum sonrası olmak üzere iki rapor halinde düzenlenir. Analık rapor ödemeleri de genel itibariyle doğum sonrası rapor bittikten sonra topluca ödenir ve bu şekilde olması sigortalı açısından da en sağlıklısıdır. Fakat ihtiyaç olması halinde ilk etapta doğum öncesi raporunuzu işvereninize onaylatıp ödemesini alabilirsiniz. Doğum öncesi ve doğum sonrası analık raporlarına ait gün sayıları, doğum gerçekleştikten sonra kesinleştiği için doğumdan önce doğum parası alınamaz.


    Kaynak:http://www.raporparasisorgulama.com/dogum-parasi-nedir-kimler-alir-nasil-alinir-sartlari-nelerdir/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi niksar_asker -- 26 Ekim 2017; 15:5:43 >



  • hocam bu analık parası ile ilgili bir sorum vardı, kime soracağımızı bilemedik, bu konu hakkında bilgi sahibimisiniz yoksa sadece bilgi amaçlımı bu paylaşımı yaptınız?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hayatgezi

    hocam bu analık parası ile ilgili bir sorum vardı, kime soracağımızı bilemedik, bu konu hakkında bilgi sahibimisiniz yoksa sadece bilgi amaçlımı bu paylaşımı yaptınız?

    Selamlar, sorununuzun cevabını bulamadıysanız gerek site üzerinden gerekse de buradan yazabilirsiniz.
  • niksar_asker N kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim yanıtınız için. Üstad eşim doğum izninde ve hem maaşını alıyor hemde ptt ye sürekli para yatıyor. Eşimin doğum izni bittikten sonra işinden istifa edecek. Bu yatan paraları nasıl geri ödeyeceğiz, nereye başvuracağız, faiz ödermiyiz, ne kadar süre içinde geri ödememiz lazım cevap bulamadık bu konularda. Aydınlatırsanız sevinirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hayatgezi

    Teşekkür ederim yanıtınız için. Üstad eşim doğum izninde ve hem maaşını alıyor hemde ptt ye sürekli para yatıyor. Eşimin doğum izni bittikten sonra işinden istifa edecek. Bu yatan paraları nasıl geri ödeyeceğiz, nereye başvuracağız, faiz ödermiyiz, ne kadar süre içinde geri ödememiz lazım cevap bulamadık bu konularda. Aydınlatırsanız sevinirim.

    Geç dönüşler için kusura bakmayın öncelikle ;) Parayı geri yatırması gereken bir durum yok ki. Şimdi özel sektörde mi çalışıyor öncelikle eşiniz? Kimi işyerleri sigortalı rapor alsa dahi maaşını da primlerini de eksiksiz yatırıyor ve sgk tarafından sigortalıya ödenen paraların, kendi namına olan maliye hesabına yatırılmasını istiyor. Kimisi hem sigortasını hem maaşını tam yatırıyor ve rapor parasını da ek olarak gene alıyorsunuz. Kimi işyerlerinde de maaş ve primler eksik yatırılıyor ve işçi de sadece sgk ödemesinden faydalanabiliyor. Yani eşinizden o paraların tekrar kendilerine yatırılması gibi bir talep yok ise hem maaşını alır hem de sgk ödemesini alır, iki ödemeyi alması da bir sıkıntı oluşturmaz ki sgk nın yaptığı ödeme bağımsızdır. Yani işveren işçinin rapor dönemindeki maaşını vermiş vermemiş buna bakmaz SGK. Ödeme şartlarını sağlıyorsa direkt ödemeyi yapar. Aklınıza takılan husus varsa yine danışın burdan...
  • Doğum parası hesaplama ile ilgili güncel yazı için lütfen tıklayınız.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.