Şimdi Ara

.... (1312. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
8 Misafir (1 Mobil) - 7 Masaüstü1 Mobil
5 sn
41.239
Cevap
273
Favori
4.342.208
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 13101311131213131314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: sserin

quote:

Orijinalden alıntı: mespage

kombi seçimi konusunda yine kararsız kaldım daha doğrusu belli gibi ancak yerli piyasada ( sakarya) yaptığım araştırmalar beni şok etti.

gezdiğim bayi ya da bayi türevi satıcılar sadece kombi için şu fiyatları verdiler bağlantı malzemeleri filan yok sadece kombler

ariston genus premium :2200 tl ( nakit 2100)
    demirdöküm nitromix :1735 tl ( nakit 1700)
    eca confeo premix : 2200 tl (nakit 2100)
    viessman vitodens 100w : 2180 tl (nakit 2050)

modellerin hepsi 24 kw ya denk gelen seviyedeki cihazlar.

ayrıca montaj ekipmanları ve montaj için de 200-300 tl civarı fiyatlar aldım.

bayi den alınan yeni bir cihazın montaı için neden para alınır bunu doğalgazdan başka yapan sektör varmı bilmiyorum çok şaşırdım

ve bişey farkettim yetkili satıcı ile yetkili servis ayrı birimler. ben ürünü garantili oalrak başka bi yerden de temin etsem yetkili servis bunu yine aynı montaj ücretleri karşılığında yerine takacak anladığım kadarıyla.

sorum şu bu modelleri internet üzerinden araştırırken bulduğum kombi sitelerinden satınalsam sorun olur mu? inetnet üzerinden kombi alan arkadaşlardan yardım bekliyorum. gerekirse tüm montaj ekipmanlarını da netten alabilirim. eğer buradan site ismi vermek yasaksa bana özel mesaj atarsanız sevinirim.
    bu arada kombi seçimini 80 m' ısıtma alanı olan 7 .20 metre petek uzunluğu olan mantolamalı ve konfor camlı bi ev için böyle düşündüm.

Uygun fiyat piyasasına yakın bir tek Viessmann Vitodens 100W= 2.050 TL görünüyor. Diğerleri biraz yüksek olmuş.
    Montaj fiyatları da 180-200 ü geçmez.
    Yetkili servisler, montajı şartlara uygun tamamlanmış (su-gaz tesisatı yapılmış, gaz projesi onayı alınmış vs) kombinin sadece çalıştırmasını yaparlar. Genelde para almazlar.
    Uygun fiyatlı güvenilir yerler var tabi. Netten ve önceki mesajlardan görebilirsiniz. Mesela bu kombilere ek Bosch Classic Condense düşünebilirsiniz. Aldığınız kombilerin özelliklerinde sessiz, yapısal problemi olmayan, verimli kombidir. Viessmann Vitodens ile Bosch CC arasında seçim size kalmış.
    Bosch CC

Burada fiyat aldığınız birçok kombinin daha uygun fiyatla satılabildiğini görürsünüz.
    Maliyetleri şöyle düşünün:
    kombi bedeli 2.050 Viessmann Vitoden 100W
    Montaj 180
    Proje 275
    Toplam 2.500 peşin gibi. Tabi radyatör tesisatının tamamlandığını varsayıyorum.

sserin hocam bu gün gidip o.t ve malzemeleri alacam o.t n,n modeli, neydi acaba çok acill unuttum. yanılmıyorsam markası simens ti...

• Arkadaşlar,

Ekim ayında buradaki tavsiyeleri göz önünde bulundurarak d.gaz tesisatı döşettirdim ve kombi olarak da DD Nitromix satın aldım.

Hepinize, özellikle de her mesajıma cevan yazan @Biray Doğalgaz 'a tekrardan teşekkür ediyorum.

Bugüne kadar tesisatla ilgili bir sıkıntım olmadı. Şimdilik her şey iyi görünüyor.

Ancak kombimizle ilgili ilk günden beri gelen bir problemimiz var. Kombi çalıştğı esnada, büyük bir bofflama sesi ile ateşleme yapıyor. Bofflama sesi ön kapağı titretecek kadar güçlü hissediliyor. Açıkçası, bir gün bir bela olacağından korkuyoruz. Üstelik kombi sık sık ateşlemeyi gerçekleştiremeyip, F28 hatasını veriyor ve çalışmayı durduruyor. Bu da bize büyük bir çille yaratıyor. Misal, duşa giriyorum, musluğu açıyorum ve bekliyorum ama sıcak su gelmiyor, neden, çünkü kombi F28 hatasını verip çalışmayı durdurmuş. Duştan çıkıp, mutfağa gidip reset düğmesine basıp kombiyi tekrardan devreye sokuyorum ve çalışmaya devam ediyor, ancak bu bir değil iki değil, üç değil, dört değil.... Bazen günde 8-10 defa yapabiliyor ve gerçekten son derece can sıkıcı ve çilleli bir durum oluşuyor. Bunun yanısıra, durduk yere F28 hatasını verip çalışmayı durdurduğundan dolayı, biz farkında olmadan tesisat suyu sıcaklığını yitiriyor ve odalar soğuyor. Bu durumda reset düğmesine basıp, kombiyi tekrardan aktifleştirdiğimizde ise cihaz, tesisat suyunu ısıtıp, odaları istenilen dereceye getirene kadar çok fazla d.gaz sarfiyatı gerçekleştiriyor ve bu da bir randıman alınamamasına sebep oluyor. Yani, dengesiz bir durum söz konusu. Hem odalar bir ısınıp, bir soğuyor hem d.gaz israfı yaşanıp, fatura tutarını olumsuz açıdan etkiliyor.

Bunu bir çok kez ve ilk olarak Ekim ayının sonlarında (kombiyi çalıştırdığımız ilk günlerde) DD müşt.hizmetlerine dile getirdim. Her seferinde yetkili ilçe servisini yönlendirdiler. Servis elemanları her geldiğinde, cihazda bir sıkıntı olmadığını söyledikten sonra, farklı farklı şeyler denememi isteyip, gittiler. Farklı farklı şeylerden kastım; yoğuşma suyu borusunu değiştirmemi ya da ortadan kaldırarak denememi, tesisatla ilgili kontroller yaptırmamı, kombinin elektrik tesisatını tekrardan yapmamı, voltaj dengeleyici taktırmamı gibi gibi gibi.. Sabırla, her söyleneni uyguladım. Ancak sonuç hiç bir zaman değişmedi. Bu arada, servis elemanlarının bilgi ve çözüm odağı açısından durumları içler acısı olduğuna hiç değinmeyeceğim. Bunların yaşandığı esnada da, 3 Aralık'tan beri müşteri hizmetlerine ilettiğim kombi değişim talebimle ilgili sürekli arayıp sordum sorguladım, 18 Aralık'tan beri ise direkt DD Genel Müdürlüğüyle muhattabım, ancak bütün çabalarıma rağmen, kombi değişim talebimi sonuçlandıramadım ve halen sorduğumda değerlendirilme aşamasında olduğu cevabı veriliyor. 10 Ocak gününde ise DD Genel Müdürlük tarafından adresime "uzman ekip" yönlendirildi. Uzman ekip sıfatı altında bir eleman geldi. Bofflama yapması gayet normal dedi (kapağı titretiyor, buna normal diyor ya herneyse), hiç bir alet kullanmadan, hiç bir şey ölçmeden de bana voltaj değerlerinde sorun var ve dengeleyici taktır, düzelir deyip gitti. Bana göre bu şahsın da yetkili ilçe servisindeki elemanlardan hiç bir farkı yok.

Geldik bugüne, sıkıntımız devam ediyor. 2013 'ün İstanbul'unda duştan çıkıp reset düğmesine basmak zorunda bırakılıyoruz, gece sıcak odada uyuyup, sabah buz gibi bir odada uyanıyoruz, fatura tutarına yansıması da cabası ama onca zaman harcayıp, DD genel müdürlüğünle bir sürü telefon görüşmeleri yapmama rağmen, olay halen çözüme kavuşturulmadıysa, bunların hiç biri DD'ün titinde değil demektir. Bu noktada, ben bu şirketin kurumsallığından aşırı derecede şüphe duyarım.

Aylarca bekleyip, yeterli sabrı gösterdiğime inanıyorum. Bu saatten sonra, aklıma gelecek her türlü yasal ve sosyal platformlara başvurmayı düşünüyorum. Ancak bundan önce, buraya yazmak ve paylaşmak istedim. Vereceğiniz tavsiyeler veya aklıma gelmeyen farklı çözüm yolları olabilir, bunları değerlendirmek istiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: yaskoo_87

Servis kağıdı varsa daha iyi olur ancak yoksada San.Tic.İl Müdürüğündeki tüketici hakem heyetine gidin ürün değişimi isteyin. Saçmalık resmen kombi hata veriyorsa düzeltilmeli yapmadan bırakıp gitmek olacak işmi..
  • quote:

F28 kodu gaz gelmemesinle alakalı bir sorun ,benzeri ama farklı bir durum benimde zaman zaman başıma geldi,çok soğuk havalarda giriş kapısının yanındak kutunun içinde bulunan basın düşürücüye su gelmesi ile orada bir donma oluştu ve gaz kesildi geçen yıl 7-8 kere başıma gelmiş kombi sönerek F28 hatası vermiş ve ateşleme esnasında poflama ve gürültülü çalışma olmuştur.Gerekli müdaheleden sonra düzeldi ama seninki daha farklı .
    Öncelikle yeterli gaz gelip gelmediğinden emin olman gerekiyor örn:her hangi bir gaz vananın kapatılmış veya fazlasınla kısılmış olması tüm vanaları kontrol et ,mutafaktaki ocağın tüm gözlerini tam gaz yakarak randımanlı ve yeterli bir yanma varmı gözlemle sanki kombiye yeterli, gaz gelmiyormu gibi bir durum gözüküyor ortada

• quote:

Şöyle bi denese

Kombiyi 60 dereceye çek çalıştır 4 dk kısık çalışır kombi, 4-5 dk sonra tam hızını alır
    işte tam böyle hızını almışken mutfak ocağının tüm gözlerini tümünü yaksana bakalım gaz yetersiz gelipte kombi hemen F28 hatası verecekmi?
    Birde normalde kaç derecede yakıyorsun kombiyi banyo suyu sıcaklığı kaç

• quote:

Orijinalden alıntı: kartalacar

quote:

quote:

kombi seçimi konusunda yine kararsız kaldım daha doğrusu belli gibi ancak yerli piyasada ( sakarya) yaptığım araştırmalar beni şok etti.

gezdiğim bayi ya da bayi türevi satıcılar sadece kombi için şu fiyatları verdiler bağlantı malzemeleri filan yok sadece kombler

bayi den alınan yeni bir cihazın montaı için neden para alınır bunu doğalgazdan başka yapan sektör varmı bilmiyorum çok şaşırdım

ve bişey farkettim yetkili satıcı ile yetkili servis ayrı birimler. ben ürünü garantili oalrak başka bi yerden de temin etsem yetkili servis bunu yine aynı montaj ücretleri karşılığında yerine takacak anladığım kadarıyla.

sorum şu bu modelleri internet üzerinden araştırırken bulduğum kombi sitelerinden satınalsam sorun olur mu? inetnet üzerinden kombi alan arkadaşlardan yardım bekliyorum. gerekirse tüm montaj ekipmanlarını da netten alabilirim. eğer buradan site ismi vermek yasaksa bana özel mesaj atarsanız sevinirim.
    bu arada kombi seçimini 80 m' ısıtma alanı olan 7 .20 metre petek uzunluğu olan mantolamalı ve konfor camlı bi ev için böyle düşündüm.

Uygun fiyat piyasasına yakın bir tek Viessmann Vitodens 100W= 2.050 TL görünüyor. Diğerleri biraz yüksek olmuş.
    Yetkili servisler, montajı şartlara uygun tamamlanmış (su-gaz tesisatı yapılmış, gaz projesi onayı alınmış vs) kombinin sadece çalıştırmasını yaparlar. Genelde para almazlar.
    Uygun fiyatlı güvenilir yerler var tabi. Netten ve önceki mesajlardan görebilirsiniz. Mesela bu kombilere ek Bosch Classic Condense düşünebilirsiniz. Aldığınız kombilerin özelliklerinde sessiz, yapısal problemi olmayan, verimli kombidir. Viessmann Vitodens ile Bosch CC arasında seçim size kalmış.
    Bosch CC

Burada fiyat aldığınız birçok kombinin daha uygun fiyatla satılabildiğini görürsünüz.
    Montaj 180
    Proje 275

sserin hocam bu gün gidip o.t ve malzemeleri alacam o.t n,n modeli, neydi acaba çok acill unuttum. yanılmıyorsam markası simens ti...

Siemens REV24 kablolu yada kablosuzdu sanırım. Yalnız bunu kombi garantisi problem olmaması için, sorun alın.

• Gaz yetersizliği gibi bir durum söz konusu değil sanırım, çünkü servis elemanlarından iki tanesi bunu akıl edip kontrol etmişlerdi. Bir sıkıntı olmadığını iletmişlerdi.

Ancak, @canturkkara 'nın tavsiye ettiği şekilde, biraz önce denememi yaptım. Kombiyi 60'a ayarladıktan 5dk sonra kombi tam hızda çalışmaya başladı, bu esnada ocağın tüm gözlerini açtım, 1 dk'dan fazla ocağı açık tuttum. Sonuç: kombi hataya girmedi ve çalışmaya devam etti.

Kombinin tesisat suyu ayarını bu kış min. 30 - max. 45-48 derece arasında tuttuk, genel olarak havalar iyi gittiği için en çok 37-38 ile 40-42 derece arasında çalıştırdık. Örneğin şu anda: kombi 35 derecede ayarlı.

Kullanım su sıcaklığını ise 45-48 derece arasında tutuyoruz.
  • quote:

Gaz yetersizliği gibi bir durum söz konusu değil sanırım, çünkü servis elemanlarından iki tanesi bunu akıl edip kontrol etmişlerdi. Bir sıkıntı olmadığını iletmişlerdi.

Ancak, @canturkkara 'nın tavsiye ettiği şekilde, biraz önce denememi yaptım. Kombiyi 60'a ayarladıktan 5dk sonra kombi tam hızda çalışmaya başladı, bu esnada ocağın tüm gözlerini açtım, 1 dk'dan fazla ocağı açık tuttum. Sonuç: kombi hataya girmedi ve çalışmaya devam etti.

Kombinin tesisat suyu ayarını bu kış min. 30 - max. 45-48 derece arasında tuttuk, genel olarak havalar iyi gittiği için en çok 37-38 ile 40-42 derece arasında çalıştırdık. Örneğin şu anda: kombi 35 derecede ayarlı.

Kullanım su sıcaklığını ise 45-48 derece arasında tutuyoruz.

Anakart problemi olabilir,Yoğuşma gideri doğru düzgün bağlımı yoğuşma gideri tıkalımı ona bak,Baca ile ilgili sorunda olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hasanbatuhan

Anakart problemi olabilir,Yoğuşma gideri doğru düzgün bağlımı yoğuşma gideri tıkalımı ona bak,Baca ile ilgili sorunda olabilir.

Yoğuşma giderinde sıkıntı olmadığından çok eminim. Baca ve anakartta problem varsa, bunları servis tespit etmeliydi. Lakin anakartta ya da farklı bir parçasında sıkıntı olsa, bizim bölgedeki DD yetkili servisinin elemanları, bu problemin kaynağını fark edemeyecek kadar donanımsız ve bilgisiz olduklarını düşünüyorum.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Hasanbatuhan

Yoğuşma giderinde sıkıntı olmadığından çok eminim. Baca ve anakartta problem varsa, bunları servis tespit etmeliydi. Lakin anakartta ya da farklı bir parçasında sıkıntı olsa, bizim bölgedeki DD yetkili servisinin elemanları, bu problemin kaynağını fark edemeyecek kadar donanımsız ve bilgisiz olduklarını düşünüyorum.

>Servise söyle anakartı değiştirsinler bir de öyle denesinler.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Bosch CC

Montaj 180
    Proje 275

Siemens REV24 kablolu yada kablosuzdu sanırım. Yalnız bunu kombi garantisi problem olmaması için, sorun alın.

çok ugraştım eski mesajlarda buldum simens10,1 miş gittim oraya kamuran bey ayruılmış işten ama yardımcı oldular saolsunlar fiyat makul bu arda termostaik vanada alacam eca birde pankermiydi neydi öyle bi marka var ikisinden birini alacagım saygılar...

• arkadaşlar o.t yi nasıl baglarız simens rd 10,1 o.t yi aırfel duo 24 ce die kombime baglayacagız bir yol gösteren olursa yapacagıma inanıyorum ayrıca internetten kombinin elektrik şeması nı buldum detay bilgi vs paylaşan olursa çok sevinirim saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kartalacar -- 21 Ocak 2013; 22:18:59 >

• Baymak & Brötje STAR BRIDGE 310Fi Yoğuşmalı Kombi (26.660 Kcal/h)

Sizce bu kombi nasıl arkadaşlar.buderus gb012 ile bu kombi arasında kararsız kaldım yakın zamanda bi kombi almam gerek.evimde 13 metre radyatör var.bir türlü karar veremiyorum buderusmu baymakmı?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: nakres3060111

Baymak & Brötje STAR BRIDGE 310Fi Yoğuşmalı Kombi (26.660 Kcal/h)

Sizce bu kombi nasıl arkadaşlar.buderus gb012 ile bu kombi arasında kararsız kaldım yakın zamanda bi kombi almam gerek.evimde 13 metre radyatör var.bir türlü karar veremiyorum buderusmu baymakmı?

İki kombi de değil her iki kombi condens yoğuşmalı yani düz yoğuşmalı
    ayrıca baymak brötje star bridge 310fi evinize fazla gelebilir 240fi daha uygun,tabi tesisatın sirkülasyonu da önemli
    Yerinizde olsam premix yoğuşmalı kombi alırdım baymak tan:baymak falke condens ve baymak duo tec öneririm
    İllaki iki kombiden birini alacaksanız baymak star bridge:baxi patentli hava deflaktör koruması,çıkartılabilen kumanda paneli bu panel aynı zamanda haftalık program yapılabiliyor ayrıca kablo ile oda termostatı olarak kullanılabiliyor....
    Ama yine de premix yoğuşmalı kombileri araştırın:örnek ariston clas premium,baymak falke condense,airfel digifel premix gibi

• Konu yoğuşmalı kombi ise şiddetle ARİSTON CLAS PREMİUMU öneriyorum hem kullanım hem fiyat hemde yedek parça olarak gayet makul ve kullanışlı bir cihazdır hotpoint aristonla aynı kefeye koymayın ziraa servisi bile ayrıdır.. 8 senedir servisiyim 1 tane bile kart arızası vermedi bulundugum bölgenin kirecli suyu olmasa servisi dahi aç bırakacak bir cihazdır :) fiyatıda ortalama 1450-1500TL civarı bu fiyatlara düz kombi veriyorlar el insaf.. Forumda kart tamiri yapan arkadaslar var onlar daha iyi bilir en cok hangi markaların kartını tamir ediyorlar :) ( Bosch Buderus en cok kart ve fanı bozulan cihazlardır ) aksini iddea eden varsa cevap yazsın lutfen...
  • Arkadas şimdiki doğalgaz firmaları yalıtım işinede soyunduğundan vatandaşa kombinin genel özelliklerinden ziyade ki net olarak özelliklerini bilen firma elemanı nadir bulunur çenesi kuvvetli anlamasada ikna kabiliyeti yüksek kişilerdir, siz siz olun ne marka kombi alırsanız alın yada evinizin hangi koşularda ısınacağını yetkili servisine sorun yoksa masraf bitmez yalıtım çıkar, termostat cikar, vana cıkar, komple tesisat değişimi cikar, petek cikar ws.ws. ( ayrıca şunu unutmayın mobil sistem kullanıyorsanız ve daha önce komurlu kazan varsa binanızda mutlaka ve mutlaka kollektor siteminizi temizletin kombiniz yeni diye amaan ısıtır nasılsa mantığınından vazgecin.. Saygilar..
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Bosch CC

Montaj 180
    Proje 275

çok ugraştım eski mesajlarda buldum simens10,1 miş gittim oraya kamuran bey ayruılmış işten ama yardımcı oldular saolsunlar fiyat makul bu arda termostaik vanada alacam eca birde pankermiydi neydi öyle bi marka var ikisinden birini alacagım saygılar...

Dedim ya Kamuran Bey Anka-Tek'e geçti. Telefonu da verdim. Foruma özel fiyatları orada da uyguluyor. Kar-El'in 3-5 dükkan yanında. Giderseniz ilgilenir. Burada önemli olan bu Forumda bir kamuoyu yaratıp uygun fiyatlar alabilmek. Bu Forumu izleyenlere katkı sağlamak. Siz tabi uygun fiyata bulduğunuz, dilediğiniz yerden alabilirsiniz. Siemens RDE10.1 in fiyatı yine bu Foruma özel 85-90 TL. Bu fiyatı Türkiyenin hiçbir yerinde sıfır olarak bulamazsınız. Bu da Forumdaki birliğin gücü tabi ki...

• quote:

Orijinalden alıntı: servis58

Arkadas şimdiki doğalgaz firmaları yalıtım işinede soyunduğundan vatandaşa kombinin genel özelliklerinden ziyade ki net olarak özelliklerini bilen firma elemanı nadir bulunur çenesi kuvvetli anlamasada ikna kabiliyeti yüksek kişilerdir, siz siz olun ne marka kombi alırsanız alın yada evinizin hangi koşularda ısınacağını yetkili servisine sorun yoksa masraf bitmez yalıtım çıkar, termostat cikar, vana cıkar, komple tesisat değişimi cikar, petek cikar ws.ws. ( ayrıca şunu unutmayın mobil sistem kullanıyorsanız ve daha önce komurlu kazan varsa binanızda mutlaka ve mutlaka kollektor siteminizi temizletin kombiniz yeni diye amaan ısıtır nasılsa mantığınından vazgecin.. Saygilar..

Çoğuna aynen katılıyorum. Sadece kömürlü kazan değil, doğalgazlı kombi değişiminde bile tesisat temizliği yapılması bana göre zorunludur. Bu temizliğin en geç 5 yılda tekrarlanması sarfiyatı azaltır.
    Kombilerin fiyatlarını OT fiyatları toplamıyla değerlendirin. Çünkü bazı modülasyonlu OT fiyatları bazı markalarda fahiş düzeye ulaşabiliyor.
    Isınmada tasarrufta 1. öncelik her zaman yalıtıma verilmelidir. Dış yalıtım bazı koşullara bağlı olsa da çatı-zemin-pencere-doğrama-balkon kapılarının yalıtımı düşük fiyatlarla yapılabilir. Aşağıdaki linkte ilk cevapta yazılan tasarruf önerilerini uygulayabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: disintegration

quote:

Orijinalden alıntı: nakres3060111

Baymak & Brötje STAR BRIDGE 310Fi Yoğuşmalı Kombi (26.660 Kcal/h)

İki kombi de değil her iki kombi condens yoğuşmalı yani düz yoğuşmalı
    ayrıca baymak brötje star bridge 310fi evinize fazla gelebilir 240fi daha uygun,tabi tesisatın sirkülasyonu da önemli
    Yerinizde olsam premix yoğuşmalı kombi alırdım baymak tan:baymak falke condens ve baymak duo tec öneririm
    İllaki iki kombiden birini alacaksanız baymak star bridge:baxi patentli hava deflaktör koruması,çıkartılabilen kumanda paneli bu panel aynı zamanda haftalık program yapılabiliyor ayrıca kablo ile oda termostatı olarak kullanılabiliyor....
    Ama yine de premix yoğuşmalı kombileri araştırın:örnek ariston clas premium,baymak falke condense,airfel digifel premix gibi

Tesisatın sirkülasyonu ile bi bilgi yazmamıştım doğru söylüyorsunuz benim evim 185 m2 ve 4 tane radyatörün mesafesi çok uzun ortalama kombiye uzaklık 20 metre.birde düz yoğuşma demişsiniz düz yoğuşma nasıl oluyor

• 
Sayfa: önceki 13101311131213131314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.