Şimdi Ara

dna nın kesinlik oranı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Babalık testlerinin doğruluk oranı hakkında bilgi almak istiyorum.

Deniyor ki % 100 luk bir test sonucu mumkun değil bunun için bütün insanlığın dna testlerine bakmak lazım.

Açıkçası bunu anlamadım. İnternet reklamlarında %100 doğru sonucu biz veriyoruz diyen siteler bile % 80 ve üzeri doğruluktan ve %99.99 a kadar çıkan çıkan doğruluk oranlarından bahsetmekte.

%0.01 lik fark butun insanlıkla alakalı olabilir mi? Bu oran farkı insanın doğasıyla tıbben ilişkili mi?

Saygılar...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İnsanın dna'sını çıkarmak 10 yıl süren bir işlem.Maliyet hesabından bahsetmeye zaten gerek yok.Ancak babalık testi gibi daha basit işlemler daha az maliyetli ve yüzeysel işlemler.Bu tür testlerde insan dna'sını oluşturan 1.5 trilyon bazın dizilimi ortaya çıkarılmıyo.Sadece yüzeysel bakılarak , ihtimal hesabı yapılabiliyo.Ancak ne kadar güvenilirdir orasını bilemiyoruz.Belki gerçekten yüksek oranlarda doğru çılabiliyodur , belki de yanlış bilgiler veriyodur.30 sene önce de antibiyotiğin zararları bilinmediğinden , doktorlar çocuklara bol bol antibiyotik yazdığından , insanların dişi sararmıştı.Bazı şeylerin doğruluğu ya da yanlışlığı zamanla ortaya çıkabiliyo.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kingman29 -- 4 Temmuz 2015; 2:51:27 >
  • kingman29 K kullanıcısına yanıt
    İlgi için teşekkürler.

Dediğiniz kadar zahmetli bir donemecin bu testle ilişkisi aklıma bile gelmezdi.

Bu testin niteliğini bilmiyorum. Sadece internette gozume takıldı ve doğruluk oranları aklımı karıştırdı.

Basit bir şey olmalı diye duşunuyordum ama kesinlikten ziyade koca insanlığı ne yönlerden bu denli ilgilendirdiğini bu işle uğraşanlar varsa daha iyi bilir.

Bakalım ne şekilde cevaplar gelecek.

• İşin doğrusu bir insanın dnasını tamamen ortaya koymak değil, bir standart kabul ederek iki dnayı karşılaştırmak. Hatta ve hatta, insan dnasının çok küçük bir miktarı farklıdır diğer insanlardan, tekrarlanan diziler, çok tekrarlananlar, normal tekrarlananlar meseleleri var, örneğin 10 milyon tane aynı dizi tekrarlıyor, ardından 1 milyon tanesi, işte farklılıklar küçük rakamlarla değil milyonlarla ölçülüyor, bu ise total miktarın %1'ini bile oluşturmuyor. polimeraz zincir reaksiyonu var, dnayı kalıp olarak kesip kopyalayabilen pcr adında aletler var cihaz yani, biyokimya dersinde görmüştük, küçük bir miktar dnayı nerdeyse milyarlarca kopyasını çıkararak size sunuyordu. Uv ışın geçirerek iki dnayı karşılaştırıyordu yanılmıyorsam.
  • Alper Tunga NOYAN kullanıcısına yanıt
    İlgi ve bilgilendirme için teşekkürler.

• Alper Tunga NOYAN kullanıcısına yanıt
    Sizi de haberdar ederek mesajı tazelemek istedim. Verdiğiniz cevap yeterliydi ancak dna nın açıklanması gerektiğini dulunmekteyim. %99 kesinlik incelenin dna olduğu ve %1 lik kısım babalık kısmını kesinleştiriyorsa burada gen havuzundan bahsedilmektedir.

Bu husus hukuken ispatta anlamlıdır. %1 lik doğruluk oranına %99luk bilinemezlik hukme esas olamayabilir.

Bu açıdan kısa anlaşılır ve meseleyi de içine alacak şekilde dna tanımı yapılabilirse memnun olurum.

Saygılarımla...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.