Şimdi Ara

Diş Hekimi Tuba Koç Sorularınızı Yanıtlıyor (35. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1.502
Cevap
41
Favori
172.259
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3334353637
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • merhaba hocam.yaklaşık 15 ay önce üst çene genişletme operasyonu ile ortodontik tedaviye başladım.ameliyattan 2 ay sonra tellerim koyuldu 4 ay sonra genişletme için kullanılan aperey çıkarıldı.2 ay önce alt çenemden operasyon geçirdim çenemde hafif rotasyon yapıldı.operasyonun ikinci günü ağzım kapanmadı ve yeniden operasyona alındım çeneme koyulan vidalar çıkarıldı vidaların biri eğilmiş.bunun yerine maksilomandibular fiksasyon tercih edildi ve çenelerim 6 hafta bağlı kaldı.2 hafta önce lastikler çıkarıldı ve ağzım açıldı önce çok az açıyordum ama şuan gayet iyi açılıyor 3-4 cm kadar.şuan dişlerim ve ağızımın açılışından estetik görünüme kadar çok memnunum.kapanış ta ve orta hatta biraz bozukluk varmış onu da ortodonti doktorum halledecekmiş.fakat uyuşma sıkıntısı var.çenemin bir tarafı gayet iyileşti ama sol tarafı halen uyuşuk nerdeyse ameliyat günüyle aynı.alt dudağımın ve çenemin yarısı uyuşuk , sıcak soğuk iğne batırma duyarlılığı hiç yok sadece sıkınca ağrı oluyor.ama dişlerimde sıcak soğuk algılaması var soğuk birşeyler alınca sızlama falan oluyor buda sinirin kesilmediğini gösteriyor heralde ama endişeleniyorum 2 ay oldu çünkü.geçen hafta muayne oldum doktorum hislerin geri geleceğini tahmin ettiğini muhtemelen sinirin hasar gördüğünü söyledi.bazı hastalarda bu sinir kesiliyormuş ama bende öyle bişey olmamış.sinir kesilmiş olsa nasıl anlarım hocam.doktorum iyileşme için 6-8 aylık süre verdi.ameliyat öncesi ameliyat sonrası panoramik filmlere bakarak birşeyler söyleyebilirmisiniz hocam.ameliyat sonrası sinir kanalı pek belli olmuyor.doktoruma sinir sıkışmış olabilir mi dedim öyle bişey mümkün değil dedi ama yine de endişeleniyorum.ameliyatı yapanlara sordum bazılarında 4 aydan sonra yeni yeni his gelmeye başlamış.şuan ne yapacam bilmiyorum.sizin düşünceleriniz neler hocam.filmlere bakarak birşeyler söylerseniz sevinirim.

    https://store.donanimhaber.com/29/47/2a/29472aba560b2751e5aa42db6e563f5d.jpg
    https://store.donanimhaber.com/66/dd/b5/66ddb55d48589d4eb666190dd6222447.jpg
     Diş Hekimi Tuba Koç Sorularınızı Yanıtlıyor Diş Hekimi Tuba Koç Sorularınızı Yanıtlıyor




  • Tuba hocam merhaba. Öncelikle bizleri burada hiçbir karşılık beklemeden bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

    Ön orta(üst) dişlerimin hemen sağındaki dişimde 1.5 aydır değişik bir his olduğunu seziyordum. Söz konusu dişimin arkasını dilimin ucuyla yokladığımda, sanki dişimin arkasında ne olduğunu bilmediğim ek bir diş parçası varmış ya da arkasından bir diş geliyormuş gibi hissediyorum. 1.5 aydır ağrı sızı yoktu ancak, bugün itibariyla dişimde hafif bir ağrı oluşmaya başladı. Ağzımı iyice açıp dişimin arkasını 1-2 kişiye gösterdim, diş arkasında siyahlık olmadığını ancak delik göründüğünü ifade ettiler(Ancak dişime önden bakınca hiçbir problem görünmüyor). Son olarak söz konusu dişi sertçe sallamaya çalıştığımda dişin çok az da olsa gevşediğini fark ettim. Ya da bana öyle geliyor bilemedim. Bu durum normal midir bilmiyorum ama dişimi kaybetme korkusu beni kara kara düşündürüyor.

    Sizce problem ne olabilir? Dişimin çürüdüğünü mü düşünüyorsunuz yoksa problemin nedeni farklı bir şey de olabilir mi? Ya da dişimin arkasından yeni bir diş çıkıyor olabilir mi? (Yaş 26)

    Teşekkürler.

    Son olarak bir şey daha belirtmek istedim: 3 ay kadar önce annemin bir dişi düştü. Üstelik düşen diş ile benim şu an sorun yaşadığım diş aynı dişler. Ben de bu diş düşmesinden etkilendim ve birkaç gece rüyada dişlerimden sorun yaşadığımı, dişlerimin döküldüğünü vs. gördüm. Zaten benim şu an size bahsettiğim diş problemi, annem dişini düşürdükten sonra başladı. Acaba şu an yaşadığım problemin bununla bir alakası olabilir mi?

    Tekrardan teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ydn06 -- 17 Mart 2014; 3:24:15 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mezunuz34

    Aralar dolgu gibi bi şeyle kapatılmaz mı ?

    Kapatılabilir ancak bu durumda alt üst çene ilişkisi dolguların ömrü açısından önemlidir. Muayene edilerek karar verilmesinde fayda var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lightning Returns

    Merhaba,
    2 gün önce 2si köprü olmak üzere toplam 6 tane ön dişim kaplama oldu metal destekli nikelsiz.
    Yemek yerken çarpma oluyor sanırım bir yükseklik var,bu işlemin düzeltilmesi dişler ağızdayken mi oluyor yoksa çıkarılması mı gerekiyor? Çünkü dişlerim yapıştırıldı


    Normalde yapıştırılmadan ve parlatılmadan önce yapılması gerekiyordu ancak dişler yapıştı ise çıkarılması dişlerin kırılması riskini taşıyacağı için dişleriniz ağızda iken yapılır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eagle_beagle

    Diş teli için herhangi bir üst yaş sınırı var mı alt cenede küçükken iki diş çekildi yerine çıkmadı yaş suan 27 boşluklar mevcut Sol azı disi çürük ayrıca üst orta ikili kesici dişler ön dış yani sağdaki 1 Cm kırık diş teli kırık dişe etki eder mi sağolun.

    Diş teli için bir yaş sınırı yok.
    Tel tedavisi öncesi çürüklerin ve kırıkların tedavi edilmesi gerekli diş çekimi varsa yapılması gerekir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yakoc

    quote:

    Orijinalden alıntı: Lightning Returns

    Merhaba,
    2 gün önce 2si köprü olmak üzere toplam 6 tane ön dişim kaplama oldu metal destekli nikelsiz.
    Yemek yerken çarpma oluyor sanırım bir yükseklik var,bu işlemin düzeltilmesi dişler ağızdayken mi oluyor yoksa çıkarılması mı gerekiyor? Çünkü dişlerim yapıştırıldı


    Normalde yapıştırılmadan ve parlatılmadan önce yapılması gerekiyordu ancak dişler yapıştı ise çıkarılması dişlerin kırılması riskini taşıyacağı için dişleriniz ağızda iken yapılır.

    Teşekkür ederim, bugün o dolgu makinesi gibi birşey ile fazlalığı aldı kağıtla defalarca kontrol etti, eskisinden çok daha iyi durumda şu anda o yükseklik ama yine de arka dişlerimin ağzımı kapattığımda tam olarak birbirine değmediğini hissediyorum ve ağzımı kapattığımda ön alt dişlerim üste yapılan porselenlerin arka kısmına değiyor okuduğum kadarıyla değmemesi gerekiyor yanlışmıyım ?




  • merhaba; dişlerimle ilgili konu açmak için girdim bir baktım sizin harika bir konunuz varmış çok mutlu oldum. Sorum

    küçükken kullandığım bazı ilaçlardan dolayı dişlerimin her yeri sarı gibi ama üstünde bembeyaz lekeler var. yani birazı sarı birazı beyaz ilginç bir şekilde ön dişlerimin.

    ben her gün 1 kere normal diş macunuyla 2 dk dişlerimi fırçalıyorum ondan sonrada limon sıkıp içine beyazlatıcı etkili diş macunundan da koyup ( çok az ) yaklaşık yarım saat fırçalıyorum.minelerime zarar gelmesin diye uzun fırçalamayı çocuk diş fırçasıyla yapıyorum küçük olduğu için gelmiyor minelere ama şimdide sarı yerler beyazlamıyor zaten beyaz olan yerler dahada beyazlamaya başladı anlamadım gitti bu uyguladığım yöndetim bir faydası var mıdır onu merak ediyorum ?
  • yakoc kullanıcısına yanıt
    Peki hocam teşekkürler .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: heroman91

    merhaba hocam.yaklaşık 15 ay önce üst çene genişletme operasyonu ile ortodontik tedaviye başladım.ameliyattan 2 ay sonra tellerim koyuldu 4 ay sonra genişletme için kullanılan aperey çıkarıldı.2 ay önce alt çenemden operasyon geçirdim çenemde hafif rotasyon yapıldı.operasyonun ikinci günü ağzım kapanmadı ve yeniden operasyona alındım çeneme koyulan vidalar çıkarıldı vidaların biri eğilmiş.bunun yerine maksilomandibular fiksasyon tercih edildi ve çenelerim 6 hafta bağlı kaldı.2 hafta önce lastikler çıkarıldı ve ağzım açıldı önce çok az açıyordum ama şuan gayet iyi açılıyor 3-4 cm kadar.şuan dişlerim ve ağızımın açılışından estetik görünüme kadar çok memnunum.kapanış ta ve orta hatta biraz bozukluk varmış onu da ortodonti doktorum halledecekmiş.fakat uyuşma sıkıntısı var.çenemin bir tarafı gayet iyileşti ama sol tarafı halen uyuşuk nerdeyse ameliyat günüyle aynı.alt dudağımın ve çenemin yarısı uyuşuk , sıcak soğuk iğne batırma duyarlılığı hiç yok sadece sıkınca ağrı oluyor.ama dişlerimde sıcak soğuk algılaması var soğuk birşeyler alınca sızlama falan oluyor buda sinirin kesilmediğini gösteriyor heralde ama endişeleniyorum 2 ay oldu çünkü.geçen hafta muayne oldum doktorum hislerin geri geleceğini tahmin ettiğini muhtemelen sinirin hasar gördüğünü söyledi.bazı hastalarda bu sinir kesiliyormuş ama bende öyle bişey olmamış.sinir kesilmiş olsa nasıl anlarım hocam.doktorum iyileşme için 6-8 aylık süre verdi.ameliyat öncesi ameliyat sonrası panoramik filmlere bakarak birşeyler söyleyebilirmisiniz hocam.ameliyat sonrası sinir kanalı pek belli olmuyor.doktoruma sinir sıkışmış olabilir mi dedim öyle bişey mümkün değil dedi ama yine de endişeleniyorum.ameliyatı yapanlara sordum bazılarında 4 aydan sonra yeni yeni his gelmeye başlamış.şuan ne yapacam bilmiyorum.sizin düşünceleriniz neler hocam.filmlere bakarak birşeyler söylerseniz sevinirim.

    https://store.donanimhaber.com/29/47/2a/29472aba560b2751e5aa42db6e563f5d.jpg
    https://store.donanimhaber.com/66/dd/b5/66ddb55d48589d4eb666190dd6222447.jpg
     Diş Hekimi Tuba Koç Sorularınızı Yanıtlıyor Diş Hekimi Tuba Koç Sorularınızı Yanıtlıyor

    Sinirlere yakın bölgelerde yapılan ameliyatları sonrası yaşadığınız durum sık karşılaşılan bir durumdur. 6-8 ay içinde iyileşme süresi olarak da umutlu konuşmuşlar sıkıntı yapmanıza gerek yok.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lightning Returns

    quote:

    Orijinalden alıntı: yakoc

    quote:

    Orijinalden alıntı: Lightning Returns

    Merhaba,
    2 gün önce 2si köprü olmak üzere toplam 6 tane ön dişim kaplama oldu metal destekli nikelsiz.
    Yemek yerken çarpma oluyor sanırım bir yükseklik var,bu işlemin düzeltilmesi dişler ağızdayken mi oluyor yoksa çıkarılması mı gerekiyor? Çünkü dişlerim yapıştırıldı


    Normalde yapıştırılmadan ve parlatılmadan önce yapılması gerekiyordu ancak dişler yapıştı ise çıkarılması dişlerin kırılması riskini taşıyacağı için dişleriniz ağızda iken yapılır.

    Teşekkür ederim, bugün o dolgu makinesi gibi birşey ile fazlalığı aldı kağıtla defalarca kontrol etti, eskisinden çok daha iyi durumda şu anda o yükseklik ama yine de arka dişlerimin ağzımı kapattığımda tam olarak birbirine değmediğini hissediyorum ve ağzımı kapattığımda ön alt dişlerim üste yapılan porselenlerin arka kısmına değiyor okuduğum kadarıyla değmemesi gerekiyor yanlışmıyım ?

    Çene yapınızla alakalı bir durum olabilir. Her zaman optimum şartlar sağlanamayabiliyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Junior Bloodlust

    merhaba; dişlerimle ilgili konu açmak için girdim bir baktım sizin harika bir konunuz varmış çok mutlu oldum. Sorum

    küçükken kullandığım bazı ilaçlardan dolayı dişlerimin her yeri sarı gibi ama üstünde bembeyaz lekeler var. yani birazı sarı birazı beyaz ilginç bir şekilde ön dişlerimin.

    ben her gün 1 kere normal diş macunuyla 2 dk dişlerimi fırçalıyorum ondan sonrada limon sıkıp içine beyazlatıcı etkili diş macunundan da koyup ( çok az ) yaklaşık yarım saat fırçalıyorum.minelerime zarar gelmesin diye uzun fırçalamayı çocuk diş fırçasıyla yapıyorum küçük olduğu için gelmiyor minelere ama şimdide sarı yerler beyazlamıyor zaten beyaz olan yerler dahada beyazlamaya başladı anlamadım gitti bu uyguladığım yöndetim bir faydası var mıdır onu merak ediyorum ?

    Uyguladığınız yöntem dişlerinizin minesini aşındırır. Minenin altındaki diş tabakasının rengi daha sarıdır. dolayısı ile siz beyazlatmaya çalışırken aslında daha da sarartıyorsunuz.
    Limon bir asit; çocuk diş fırçası da kullansanız hatta fırça değil parmağınızı bile kullansanız dişinizde aşınmaya sebep olur.
    Çocuklukta kullandığını zilaçların sebep olduğu bir renk değişikliği dışardan müdahale ile kolay kolay değişmez;bu dişlerde ofis bleaching dediğimiz diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmaların bile sınırlı etkisi olmaktadır.

    Kısaca, uyguladığınız yöntemin dişlerinize faydası yok aksine oldukça fazla zararı var.




  • Alkolün diş minesi için zararlı olduğu söyleniyor ama piyasada ağız bakım suyu v.s. gibi satılan çoğu ürünün içindekiler kısmında alkol olduğu yazıyor yani bu ürünler kullanılmamalı mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kalemist3

    Alkolün diş minesi için zararlı olduğu söyleniyor ama piyasada ağız bakım suyu v.s. gibi satılan çoğu ürünün içindekiler kısmında alkol olduğu yazıyor yani bu ürünler kullanılmamalı mı?

    Alkolün aşırı kullanımı ve yüksek derişimde olması diş minesine ama daha çok ağız içindeki yumuşak dokulara zararlı. uzun dönemde ağı kanseri riskini artırıyor; diğer kanserlerde ağız bölgesi yayılımını hızlandırıyor.
    Mümkün olduğunca alkollü ürünlerden kaçınmak gerekiyor; en azından oranı düşük ürünler tercih edilmeli.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yakoc

    quote:

    Orijinalden alıntı: Jack Kerouac

    Anladım yani daha çok diastema ve basit çapraşıklılıkları protetik bir yaklaşım ile tedavi ediyorsunuz. Meslek hayatınızda başarılı olmanızı diliyorum. Stj. Dt. Muhammed

    Bu verdiğiniz cevaptan okumanızı rica ettiğim linke göz atmadığınızı tahmin ediyorum :)

    Şeffaf plaklarla gayet komplike çapraşıklıklar da tedavi edilebilmekte. Hatta özellikle adelosan dönem ve öncesi dönemde çene hareketleri bile sağlanabilmekte. Örnek vaka fotoğraflarına dikkatli bakmanızı , hatta ecligner sistemini kendi sitesinden de incelemenizi tavsiye ediyorum :)

    Ayrıca ortodontik tedavi uygulamadığım dizilim bozukluklarında da mümkün olduğunca protetik tedavi değil
    konservatif tedavi tercih ediyorum. Önemli olan öncelikle sağlam dişi korumak diye düşünüyorum.

    Size de öğrencilik ve sonra meslek hayatınızda başarılar dilerim.

    Hocam saygılar.. Bu yazdığınız mesajdaki cevap öyle nazik, öyle anlayisli gözüktü ki gözüme, sonra 22 ağustosun doğum günüm olduğu aklıma geldi. Nasıl bir bağlantı kurdum çözemedim ama mühim değil; size teşekkürlerimi sunmak istedim. Anlayisli hekimlerin varlığını bilmek pek hoş.. Çalışmalarınızda başarılar dilerim...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: trustem.111


    quote:

    Orijinalden alıntı: yakoc

    quote:

    Orijinalden alıntı: Jack Kerouac

    Anladım yani daha çok diastema ve basit çapraşıklılıkları protetik bir yaklaşım ile tedavi ediyorsunuz. Meslek hayatınızda başarılı olmanızı diliyorum. Stj. Dt. Muhammed

    Bu verdiğiniz cevaptan okumanızı rica ettiğim linke göz atmadığınızı tahmin ediyorum :)

    Şeffaf plaklarla gayet komplike çapraşıklıklar da tedavi edilebilmekte. Hatta özellikle adelosan dönem ve öncesi dönemde çene hareketleri bile sağlanabilmekte. Örnek vaka fotoğraflarına dikkatli bakmanızı , hatta ecligner sistemini kendi sitesinden de incelemenizi tavsiye ediyorum :)

    Ayrıca ortodontik tedavi uygulamadığım dizilim bozukluklarında da mümkün olduğunca protetik tedavi değil
    konservatif tedavi tercih ediyorum. Önemli olan öncelikle sağlam dişi korumak diye düşünüyorum.

    Size de öğrencilik ve sonra meslek hayatınızda başarılar dilerim.

    Hocam saygılar.. Bu yazdığınız mesajdaki cevap öyle nazik, öyle anlayisli gözüktü ki gözüme, sonra 22 ağustosun doğum günüm olduğu aklıma geldi. Nasıl bir bağlantı kurdum çözemedim ama mühim değil; size teşekkürlerimi sunmak istedim. Anlayisli hekimlerin varlığını bilmek pek hoş.. Çalışmalarınızda başarılar dilerim...

    :) Teşekkür ederim. Size de iyi günler ve başarılar dilerim.




  • sorum pek ilgi çekici olmadı galiba, peki canınız sağ olsun
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ydn06

    sorum pek ilgi çekici olmadı galiba, peki canınız sağ olsun

    Gözden kaçtı sanırım tekrar sorarsanız cevaplamaya çalışırım. Kusura bakmayın lütfen.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ydn06

    Tuba hocam merhaba. Öncelikle bizleri burada hiçbir karşılık beklemeden bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

    Ön orta(üst) dişlerimin hemen sağındaki dişimde 1.5 aydır değişik bir his olduğunu seziyordum. Söz konusu dişimin arkasını dilimin ucuyla yokladığımda, sanki dişimin arkasında ne olduğunu bilmediğim ek bir diş parçası varmış ya da arkasından bir diş geliyormuş gibi hissediyorum. 1.5 aydır ağrı sızı yoktu ancak, bugün itibariyla dişimde hafif bir ağrı oluşmaya başladı. Ağzımı iyice açıp dişimin arkasını 1-2 kişiye gösterdim, diş arkasında siyahlık olmadığını ancak delik göründüğünü ifade ettiler(Ancak dişime önden bakınca hiçbir problem görünmüyor). Son olarak söz konusu dişi sertçe sallamaya çalıştığımda dişin çok az da olsa gevşediğini fark ettim. Ya da bana öyle geliyor bilemedim. Bu durum normal midir bilmiyorum ama dişimi kaybetme korkusu beni kara kara düşündürüyor.

    Sizce problem ne olabilir? Dişimin çürüdüğünü mü düşünüyorsunuz yoksa problemin nedeni farklı bir şey de olabilir mi? Ya da dişimin arkasından yeni bir diş çıkıyor olabilir mi? (Yaş 26)

    Teşekkürler.

    Son olarak bir şey daha belirtmek istedim: 3 ay kadar önce annemin bir dişi düştü. Üstelik düşen diş ile benim şu an sorun yaşadığım diş aynı dişler. Ben de bu diş düşmesinden etkilendim ve birkaç gece rüyada dişlerimden sorun yaşadığımı, dişlerimin döküldüğünü vs. gördüm. Zaten benim şu an size bahsettiğim diş problemi, annem dişini düşürdükten sonra başladı. Acaba şu an yaşadığım problemin bununla bir alakası olabilir mi?

    Tekrardan teşekkürler.

    Bahsettiğiniz sallanma hissi diş kökündeki apseden kaynaklanır çoğunlukla. Ön dişlerde arka yüzeylerde girinti çıkıntı çok fazla olduğu için çürüme genellikle oralardan başlar. Bir başka diş varmış hissi dişteki delik ya da kırık sebebi ile dilin yanılgısı olabilir. Dişinizi kaybetmemek adına zaman kaybetmeden muayene olmanızda fayda var. Ön dişlerin kaybı protezde estetik sıkıntılar ve dişlerin zayıf olması dolayısı ile daha problemli oluyor.

    Rüyanızın etkisi altında olmanız elbetteki olasıdır ancak bunu dişinizi muayene ettirmeden bilemezsiniz.

    Sorunuzu geç fark ettim gözümden kaçmış lütfen kusura bakmayın.
    Geçmiş olsun. İyi günler dilerim.




  • Merhaba cok acil bi sorum var.ortodonti tedavisi goruyorum sag ust canin ve sag alt 6 numara arasinda lastik kullaniyorum.doktorum sol ust 4 ve sol alt 6 arasinda da lastik kullanmami soyledi (sol alt ve ustte caninlerim yok)fakat 6 nin braketi koptu.altta 6 yerine 5 e taksam lastigi bu buyuk bir degisiklik yaratir mi? Doktora bi sure ugrayamayacagim çünkü.biraz spesifik oldu farkindayim ama sadece cok bi farklilik olup olmayacağıni ogrenmek istiyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CEE01DE48 -- 18 Mart 2014; 19:06:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dişlerimin ön tarafları yeterince beyaz ama arka tarafları kahverengi ne kadar fırçalasam da geçmiyo günde en az bir kere de fırçalıyorum sigarada kullanıyorum ne yapmalıyım

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 3334353637
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.