Şimdi Ara

Diş fırçalamak orucu bozar mı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
0
Favori
1.045
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    sen diş fırçalarken ne amaçla fırçalarsın orucu ne amaçla tutarsın sakızı ne için çiğnersin ???
  • quote:

Peygamber Efendimiz gibi misvak kullanın

Ayrıca macunsuz bozmaz,macun olursa bozar.

Peygamber efendimiz kendi döneminde diş macunu, fırçası olsa onları mı kullanırdı misvak mı kullanırdı?
    Misvak peygamber efendimizin kullanıma getirdiği bir temizlik yöntemi midir, yoksa islamdan önce de ya da islam geldiği zamanlarda da müşrikler tarafından kullanılıyor mu idi?
    Peygamberimiz deveyle ya da atla seyahat ederdi, biz niye arabaya bineriz şimdi, deveye binmek lazım gelmez mi?
    Çatal kaşık yoktu o zaman, şimdi de atalım mı çatal kaşığı?
    Diş macunu olursa neden bozar, diş macunu besin midir, dişimizi macunla fırçalayınca nefsimize yenik düşmüş, kendimizi kontrol edememiş mi oluruz?
    Ağız kokusu ile milleti rahatsız ederek tutulan orucun sevabı mı fazladır yoksa temiz kokarak tutulan orucunki mi?

bu sorulara tek tek cevap verirsen sevinirim...

• arkadaslar baska bısey yazmıycam..sız bıldıgınız gıbı yapın...

@ pprodigyy.. dogru soyluyorsun bende macunsuz bozmaz dıye bılıyorum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eleny -- 7 Ekim 2005, 14:38:20 >
  • Sonuçta orucu açana kadar ağızdan doyurucu şeklin de ister gıda ister su olsun yutmak yani bile bile 1 damlasını da yutmak orucun bozulmasına yol açar.

Diş fırçalamaya gelince ki sigara içenlerimiz veya ağız kokusu gibi sorunları olan insanlarımız var.Hepten boğaz'a kadar olmadan ağız içini en kısa zamanda macun ile fırçalamanın bir zararı yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khn -- 7 Ekim 2005, 14:48:37 >
  • ne kadar çok fetva veren var bende dahil....bir kişi çıkıpta bir ayet havis bir kanıt gösteremiyoruz...
  • BU DİNİN KURALLARINI BİZ KOYMUYORUZ, DİNİN KURALLARINI ALLAH KOYAR,
    bana göre şöyle sana göre böyle demekle doğru bulunmaz arkadaşlar, herkes kendi kafasından fetva veriyor, bu kadar basitmi bizim dinimiz, bu dine uymak değil dini kendine uydurmaktır,
  • Oruç tutuyosak kurallarına uymamız gerekir arkadaşlar.

Ağzımıza macun tadı gelmiş ne olur ki bundan mühim olan niyet çok yanlış...

İstem dahilince tat almak orucu bozar,bunun lami cimi yok.

Oruç açarken bazen yemekler tuzsuz olur neden Annelerimiz yemeğin tadına bakamazlar.Ama Rabbim Annemizin niyeti yemeğin tuzuna bakmak dersek kurtarırmıyız asla...

aiera kardeş misvak olayında espri yaptım elbette.
  • madem bilmiyoruz o zaman fırçalamamak lazım diye düşünüyorum.
  • Ayet vede hadislerin anlaşılamadığı yerlerde en iyi ye olumlu düşünceye atfen yorum yapılabilir.

Boğazdan bir şey geçmesinde gıda ve su .Vede sahurda kalkan bir insan yedikten sonra gayet dişlerini fırçalayabilir ve ağız temizliğini giderebilir.

Eğer gerçekten çok aşsırı kokuyorsa problem yaşıyorsa garagara yapmadan ki kolay değil boğaza kaçabilir, sadece ağız içi ni temizlenecekse bir zararı yoktur.
    Fetva değil bunlar düşnce herkesin ailesinden çevresinden "Kendi düşüncesinden" fikirler var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khn -- 7 Ekim 2005, 14:57:32 >
  • Ya dinin kurallarını tabi ki biz koymuyoruz da 1400 sene önceki yaşamda olmayan konularda bize yine Kuran rehberlik ediyor. Kuranda korsan yazılım kullanmayın diye bi ayet yok, bu yönde hadis de yok, ama hırsızlık yapmayın var.

Diş fırçalama da bunun gibi, temiz olun, başkalarına rahatsızlık vermeyin, ibadetleriniz de aşırılığa gitmeyin, gibi konularda hükümler var. Buradan yola çıkarak yazıyoruz biz de yorumlarımızı...
  • +1
    gerçekten ne çok fetva verenimiz var, herkes bence böyle, benim mantığım bunu diyor, ohooooo o kadar alim ulema müctehit imam boşuna kafa yorumuş haa, biz genede bildiğimizi okuyoruz,
    arkadaşlar hiçbirşey bilmiyorsanız, en basitinden açın Ömer Nasuhi Bilmen in Büyük İslam İlmihalini (Türkiyede çoğu evde vardır) yada İmam Azamın Nurul izah ını çok net cevaplar var konuyla ilgili, tartışmanın bir anlamı yok, doğru değişmez,

quote:

Orjinalden alıntı: CürekliBatur

BU DİNİN KURALLARINI BİZ KOYMUYORUZ, DİNİN KURALLARINI ALLAH KOYAR,
    bana göre şöyle sana göre böyle demekle doğru bulunmaz arkadaşlar, herkes kendi kafasından fetva veriyor, bu kadar basitmi bizim dinimiz, bu dine uymak değil dini kendine uydurmaktır,

• fırçalarım bozacağınıda sanmam yutkunmadıktan sonra orucun amacı kana birşey karışmaması insanın nefsine hakim olması diş fırcalamak ile orucun bozulması alakasız
  • ilk emir oku
    ama kimse bu emri uygulamıyor
    diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağının yanında....
    okumazsak böyle afallayıp kalırız
    dayanaksız atmasyon cevaplar veririz
    kaynağıyla doğru bilgiler öğrenmeliyiz
    bence neden dinimizi iyi öğrenmiyoruz onu sorgulamalıyız
    eşeği bağlasan oda oruç tutar
    eşekten farkım olmalı
  • quote:

gerçekten ne çok fetva verenimiz var, herkes bence böyle, benim mantığım bunu diyor, ohooooo o kadar alim ulema müctehit imam boşuna kafa yorumuş haa, biz genede bildiğimizi okuyoruz,
    arkadaşlar hiçbirşey bilmiyorsanız, en basitinden açın Ömer Nasuhi Bilmen in Büyük İslam İlmihalini (Türkiyede çoğu evde vardır) yada İmam Azamın Nurul izah ını çok net cevaplar var konuyla ilgili, tartışmanın bir anlamı yok, doğru değişmez,

İmamı azamın zamanında diş macunu mu varmış da o konuda izahat vermiş? Ya da Ömer nasuhi bilmen in her söylediği kesin doğru mu kabul edilir? Günümüzün bir sürü din alimi de bozmaz diye fetva veriyo.
    Sakal kesmek haramdır die yazan din kitabı okudum ben... Kuran haricindeki her kitapta hatalı fetvalar olabilir. Kendi aklımız mantığımız yok mu? Ben şu ana kadar kuran da benim mantığıma uymayan hiçbirşey görmedim, Allah birsürü ayette aklınızı kullanın diyo, sadece din bilginlerine mi aklınızı kullanın diyo? O zaman din bilginleri fetvayı versinler, biz de koyun gibi kabul edelim. Din bilgini geçinen bir sürü adamın dediği şeylerin Kuran da tam tersini görünce gerçekten en büyük kaynağın sadece Kuran olduğunu bir kere daha anladım. Allah bana akıl vermiş, vicdan vermiş, iyi niyetle okumaya ve anlamaya çalıştıktan sonra gerisi gelir. ameller niyetlere göredir...

• Siz Okudunuz Mu?
  • Sual: Oruçluyken misvak kullanmak mekruh mudur?
    CEVAP

Mekruh değildir. Şafii’de öğleden sonra kullanmamak iyi olur, çünkü ağızdaki kokuyu giderdiği için, öğleden sonra misvaklanmayı mekruh sayarlar. (Oruçlunun ağız kokusu Allah için sevimlidir. Öyle ise Allah’a sevimli gelen bir şeyi biz niye yok edelim) derler
  • İşte Topiğin cevabı

Sual: Oruçlu iken dişleri macunlu macunsuz fırçalamak orucu bozar mı?

CEVAP

Macunsuz fırçalamakta mahzur yoktur. Macunlu fırçalamakla da oruç bozulmaz fakat mekruh olur. Macun yutulursa oruç bozulur, kaza gerekir
  • quote:

Orjinalden alıntı: pprodigyy

İşte Topiğin cevabı

Sual: Oruçlu iken dişleri macunlu macunsuz fırçalamak orucu bozar mı?

CEVAP

Macunsuz fırçalamakta mahzur yoktur. Macunlu fırçalamakla da oruç bozulmaz fakat mekruh olur. Macun yutulursa oruç bozulur, kaza gerekir

evet dogru olan bu

http://www.turkpoint.com/dergah/orucu_bozan_bozmayan_seyler.asp
    alın size bir de link

• quote:

Sual: Oruçluyken misvak kullanmak mekruh mudur?
    CEVAP

Mekruh değildir. Şafii’de öğleden sonra kullanmamak iyi olur, çünkü ağızdaki kokuyu giderdiği için, öğleden sonra misvaklanmayı mekruh sayarlar. (Oruçlunun ağız kokusu Allah için sevimlidir. Öyle ise Allah’a sevimli gelen bir şeyi biz niye yok edelim) derler

Yani ağız kokusu iyi midir? Bunu mu anlamalıyız?
    Başkasına rahatsızlık vererek ibadet olur mu?
    Hem ağız kokusunun Allah için sevimli olduğunu da nerden çıkarmışlar merak ettim? Peygamberimiz soğan, sarmısak yiyip de namaza gelmeyin die buyurmuşken, milletin ağzının kötü şekilde kokuyor olmasını teşvik edecek bişey söylemesi ne derece mantıklı? Kuranda da böyle bi hüküm yok, ağız kokusu Allaha sevimli gelir die?? E ne iş?

• Macun yuturulusa bozulur, ona katılıyorum ama macunla fırçalamak neden mekruh olsun?
    Milleti rahatsız etmeyim ağız kokumla die dişini fırçalıyorsan bence daha bile sevaptır...
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.