Şimdi Ara

Direnç-Potansiyometre hakkında bir kaç başlangıç seviyesi sorum var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
5.207
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Şu sitede bilgisayar için fan kontrolcüsü yapımı var. Her şey gayet açık ancak elektronik işinde en yüksek becerim priz değiştirmek oldugu için birkaç sorum var.

http://m.chip.com.tr/forum/fan-kontrol-devresi-yapimi-resimli_t175108.html

1K potansiyometre kullanılıyor. Bir sürü çeşidi var, 1K en düşüğü olabilir. 10K veya 50K'lık potansiyometre kullansam ne fark eder? Yani değişir illa ki ama daha mı fazla güç aralığı elde ederim ne olur?

Direnç konusunda ise 10K direnç diyor. robotistan.com'dan bakıyorum parçalara ve "1/4W 240R" gibi değerler veriyor. Bu devre için hangisini seçmeliyim? Bir de direnç kullanılmazsa ne olur? Teşekkür ederim. İyi akşamlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 10k veya 50k pot ile daha fazla aralık elde etmezsiniz. En yüksek ayarda fan çalışır biraz kıstığınız anda fan durur. 50K büyük bir dirençtir.

Led'e bağlanan 10K direnci kullanmazsanız da led'i bozarsınız. Led'e giden akımı sınırlamak için kullanılmış.
  • quote:

Orijinalden alıntı: forgatten2

10k veya 50k pot ile daha fazla aralık elde etmezsiniz. En yüksek ayarda fan çalışır biraz kıstığınız anda fan durur. 50K büyük bir dirençtir.

Led'e bağlanan 10K direnci kullanmazsanız da led'i bozarsınız. Led'e giden akımı sınırlamak için kullanılmış.

Teşekkür ederim hocam. Bir de led için genellikle 10K direnç mi kullanılır? Yoksa bilgisayar güç kaynağına bağlı olduğu için mi bu kadar kullanılmış?

Edit: Yani 1K pot düşük dirençli. O yüzden geniş bir aralığı var. Doğru mudur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sosisli Süt -- 15 Mayıs 2014; 21:31:58 >
  • ayni devreyi yapmistim uzun zaman once hatta 8-9 tane ama hepside bi sure sonra potansiyometreler yandi :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gonullu

quote:

10k veya 50k pot ile daha fazla aralık elde etmezsiniz. En yüksek ayarda fan çalışır biraz kıstığınız anda fan durur. 50K büyük bir dirençtir.

Teşekkür ederim hocam. Bir de led için genellikle 10K direnç mi kullanılır? Yoksa bilgisayar güç kaynağına bağlı olduğu için mi bu kadar kullanılmış?

Edit: Yani 1K pot düşük dirençli. O yüzden geniş bir aralığı var. Doğru mudur?

Led'ler 12 voltla çalıştırılmak istendiğinde 10K direnç kullanılır genelde.

Aslında 50K pot'un daha geniş aralığı vardır ama 50K yüksek bir direnç olduğu için fanı çalıştıracak akımın geçmesine izin vermez dolayısıyla bir işe yaramaz.

Ayrıca bu kontrolcü saasc'nin de dediği gibi uzun ömürlü olmayacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: saasc

ayni devreyi yapmistim uzun zaman once hatta 8-9 tane ama hepside bi sure sonra potansiyometreler yandi :)

Peki piyasadakilerde ek olarak ne kullanılıyor? Yapılması çok mu zor olur?

• ne kullaniliyoe bilmiyorum ama yapmasi cok basit max 15 dknizi aliyor 1 tanesi forumda var fan kontrol devreleri onlardan yapin isterseniz

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

/>

Teşekkürler hocalarım, minnettarım ikinize de. İyi akşamlar...

• Bunu yaptım düzgün çalışıyor.yapmak isteyene yardım ederim
     Direnç-Potansiyometre hakkında bir kaç başlangıç seviyesi sorum var

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.