Dini Fetvalar ve Fıkıh Konuları (7. sayfa)
1 Mobil
-
-
-
-
-
-
-
-
Alkol nasıl necis oluyor?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
“Ey iman edenler! İçki (hamr), kumar, dikili taşlar ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.”
(Maide 5/90)
_____________________________ -
Allah orada hamrdan bahsediyor degil mi? Hamr ne demek Allah rasulu de acikliyor. Alkolun kendisinin necis (ve haram) olduguna kendi mantiginizla ulasiyorsunuz. Necis olmayi birak dezenfektan olarak kullaniyoruz biz bunu mesela. Etanol mu iciyor guzel kardesim insanlar?
"Ickinin icerisinde alkol oldugu icin sarhos ediyor dolayisiyla alkol haram" diye bir fetva veremez kimse, etanol zaten insan tarafindan tuketilen bir malzeme de degil, yani alip meyve suyuyla karistirip icmeye kalkarsan zaten hamr elde edersin. Sizin bu mantiginiza gore kolonya, parfum, hatta belki dezenfektan bile necis oluyor.
Dogrusunu Allah bilir.
_____________________________ -
Ben kendi mantığımla hiç bir şey yazmıyorum ve yorumda yapmıyorum hadis ve ayet ışığında kaynakça göstererek insanları bilgilendiriyorum. Yorum yapmak veya mantığımla bişey söylemek haddime değil.. ki fetva da cevaben ilaç, kolonya ve parfümlere müsamaha gösterilmiştir yazıyor. Allah en iyisini bilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fullasss -- 28 Aralık 2025; 7:27:58 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
"Musamaha gostermek" kimin haddine? Haram degil alkolun kendisi. Alkollu icecekler sayet cogu sarhos ediyorsa haram. Esrar da ayni sebepten haram. Salliyorum esrardan icecek yaparsan ve sarhos ediciyse alkol olsa da olmasa da haram olur. Kistas cogunun sarhos etmesi burada, yoksa yogurtta, kefirde, meyvelerde, ekmekte kekte falan da alkol var.
Mevzu etil alkol degil yani, saf alkol necis degil ama bir "gida" da degil zaten, icmeye kalkarsan durum degisir, cogu sarhos edecektir (o sekilde azi da sarhos eder) dolayisiyla haram olur. Camasir suyu da necis degil ama onu icmek de haram olur (seni oldurecegi icin). Tantum gargaraya icerisinde Alkol var diye haram diyemezsin yani mesela.
Mevzu karisik gibi duruyor ama Allah rasulunun hamr'in ne oldugunu tanimladigi hadisi anlayinca olay cozuluyor.
sunnah.comSunan an-Nasa'i 5699 - The Book of Drinks - كتاب الأشربة - Sunnah.com - Sayings and Teachings of Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم)https://sunnah.com/nasai:5699surada daha detayli bir aciklama var.
Dogrusunu Allah bilir
Hocam ben ayrıntıya girecek kadar bilgili değilim haddimde değil yanlış bişey de söyleyebilirim fetvanın alt tarafında kaynakçaları var tatmin olmadıysan bildiğin ehli sünnet bir hocaya danışabilirsin. Bildiğim şu var necislikten kasıt şarap ve türevleri gibi içkiler elbiseye bulaştığında namazın olmuyor. Sen biraz ayrıntıya girmişsin fetva kurulu da güselce açıklamasını yapmış.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fullasss -- 28 Aralık 2025; 8:22:29 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
İste tam olarak ondan bahsediyorum. Etil alkol elbisene bulaşınca şarap veya rakı bulaşmış gibi olmuyor. Alkol, kolonya, parfüm hamr degil.
Doğrusunu Allah bilir.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
Duyarlılığınız için Allah razı olsun.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >_____________________________ -
-
-
-
-
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt