Şimdi Ara

Dini bir Dogma Yüzünden 80 milyon İnsan Nasıl Fakirleşti... (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
168
Cevap
1
Favori
7.682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
66 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Nerde çöküyor FED pandemi nedeniyle çok para basıp dağıttı .Şimdi onun bedeli ödeniyor sadece. Yinede az ödüyor bedeli, normalde %20-30 olması lazım Amerikada enflasyon ama bunu dünyaya ihraç etti kendileri daha az enflasyon yaşıyor

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam kusura bakma ama burada destan yazdım sabahtan beri fakat hala anlamamışsın faizin ne olduğunu.

Adam Smith _- Milletlerin Zenginliği bu kitabı bir okumanı öneririm, emin ol okuduktan sonra ufkun çok açılacak çünkü inan fiction yani hayali bir kurgu oluşturup kafanda onu gerçek zannediyorsun...

Bir ulkede eğer senin ücretine beraber herşeyi fiyatıda yükseliyorsa yani değeri artıyorsa ortada bir zenginleşme yoktur.Zenginleşme mal fiyatları aermazken ücretler artıyorsa olur ancak. ( Veya mal fiyatının artışından hızlı ucretin artıyorsa)

Yani senin gelirin iki katına çıktıysa ve evinde 2 kat pahalıya aarılıyoraa aynı noktsaaın demektir.

Butun bası sıkışan iktidarlar pisliklerini örtmek için faizi yoketme ye calısıyordu zaten. Çünkü onların hatalarının bedelini faizi yokettiğinizde birikim sahibi sıradan vatandaş oduyor. Kendi kendine düşmanlık ediyorsun haberin yok...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 12 Haziran 2022; 0:26:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• parayı nasıl bastı ? Faizleri düşürüp bastı

zaten biz suan faizi çok temel noktadan tartısıyoruz. basit borc faizi ile merkez bankalarının faizi ayrı şeyler. bugün merkez bankası diye bir şey olmasa faiz yine olacak.

• Periah kullanıcısına yanıt
    gelir 3-4 kat artıyor 800 milyardan 2-3 trilyon dolara çıkıyor ama ev 2 katına çıkıyor.Burda zenginleşme var bunu da açıklamak zorunda kaldım

Faizin ne oduğunu zaten şu an müslümanım diyenlerde bilmiyor ve sorunda ordan çıkıyor. Zaten tl ile örnek vermiyorum farkettiysen altın para yada euro-dolar yoksa kimseye birşey anlatmak zor ÜFE olmuş 132, %100 banka parana para verse bu faiz mi denir... Paranın yüksek değer kaybettiği yerde faiz anlaşılmaz dolar-euro 'da bile zor ... O yüzden değeri pek değişmeyen emtialarla örnek vermek daha iyidir ki onda bile %100 iyi sonuç vermeyecektir. Sana bu sene 100 varil petrol versem sen bana 1 sene sonra 110 varil petrol versen ve petrol fiyatları çok düşse yine faiz alan zarar edebilecektir

• Rajeesh kullanıcısına yanıt
    FED faizleri düşürmese yine basamaz mıydı ? hep faizleri 0.25 yaptığı zaman mı bastı yani. Oysa fed faizlerinin ne kadar yüksek olduğunu tarihte görebiliriz... FED faizleri indirdi çünkü karşısında AMB-Euro ve son zamanlarda yuan , yen gibi paralarda rakip olmaya başladı

MB faizi olmasa faiz yine olacak zaten ona farklı şey olduğunu anlatmaya çalışıyorum konu sahibine.MB faizi %14 kredi kartı faizi %40 otomobil faizi %30dan fazla .Aynı şekilde FED %1 faiz uyguluyor ma Türkiye %11 le borç alıyor İBB %11 euro faiziyle metro yapıyor.

• Faizi düşük tutunca ne oluyor

Batması gereken şirket batmıyor

Batması gereken ülke batmıyor

Yolsuzluklar ve verimsizliğin sonucu hissedilmiyor.

Kısacası komik ama faizi yukseltmek değil tersine faizi düşürdğünz için asıl hastalıkların farkedilmesin engelliyorsunuz peki neden? Çünkü birikim sahibi insanların paralarını gasp edip faizi baskıladığınız için buraya aktarıyorsunuz sürekli.

Kısacası faizi yokederseniz bütün hırsızlar, bütün beceriksizler, bütün ağustos böcekleri bundan faydalanır. Tutumlu olan, verimli olan ve namuslu olan ise zarar görür. Paranı biriktirmek kerizlik olur. O ulkedende bir cacık olmaz.

İkinci olarak ise paranın değerlenmeside, değer yitirmesi de sakıncalıdır paranın görece sabit kalması arzulanır. Para sabitse o ülkede zamlar asgari ücrete göre değilde artan iş olanakları nedeniyle çalışana ihtiyacı duyan şirketlerin doğal çalışan talebi sonucu yükseliyorsa gercek refahı hissedersin.

Asgari ücretle çalışanların yüzde 50yi gectiği değil asgari ücretle çalışanın neredeyse olmadığı yer sağlıklıdır.

Neyse inanılmaz yorgunum, herkese iyi geceler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 12 Haziran 2022; 0:37:19 >

• murat_ahmet M kullanıcısına yanıt
    Faiz verme ülke ekonomisi ile ilgili. Türkiyede de 2003 veya 2010 yıllarında durum stabilken %1-2 net faizle borç alınabiliyordu.

Aslında şu anda negatif faizle borç alabilirsin bankadan eğer verirse tabii. Şu anda tüik enflasyonu %73, bankadan alacağın kredinin faizi %25 civarı. Abd veya japonyadan çok daha iyiyiz şu anda.

Çünkü mb bankaya %14 ile borç veriyor, banka sana %24 ile veriyor. Arada mb'nın zararını millet karşılıyor.

Yani nas diye diye, milletin kesesinden kredi çekenlere parayı peşkeş çekiyorlar.

• @murat_ahmet o yollar köprüler hava limanları şehir hastaneleri ölçüsüz orantısız hesapsız şekilde ihale edildikleri için bütçede delik oluşturdu. Zaten demirel emeklilerinin oluşturduğu hali hazırda bi bütçe yükü de vardı, üzerine birde elektrik kontağı açıp kapatma, fotokopi makinesi nöbetçisi tipi memurlar alınanca bütçedeki delik karadeliğe dönüştü.

Eeee tüm bunların ödemesi yapılmak zorunda, ne yapıyorlar? Toplanan vergiler bu ödemeleri karşılayamadığı için para basılıyor. Para basılınca ne oluyor? Kur artmaya başlıyor. Kur artınca ne oluyor? Enflasyon azmaya başlıyor çünkü her şey dolara endeksli. Evet senin ülkende üretilen herşey için geçerli bu, onlarda dolara endeksli. Eeeee peki bu enflasyonu dizginlemek için ne yapabilirsin? Faizi yükseltrisin, paranın değer kaybetmesini önlemeye çalışırsın milleti dolarize etmemeye azami gayret gösterirsin.

Sebepleri ve neticeleri paylaştım.

Yapılacak iki şey var, ya bu bütçe açığı oluşturan işlerden vazgeçeceksin ayağını yorganına göre uzatacaksın para basmamak için, yada bunları yapıyorsan faizi yükseltip paranı değerli tutmaya çalışacaksın. Bütçe açığı oluşturulanların kabahati emin ol faiz yiyenlerden çok çok daha büyük.

Ezcümle, faiz vermemek aslında reisin elindeydi, ballı kaymaklı ihaleler, gereksiz memur alımları yapmayacaktı. Ama o bunu tercih etmedi. Faiz düşürüyorum demeyle o faizi düşüremezsin. Dövizden patlar çıkar böyle.

Samimi olsaydı bütçede delik oluşturmazdı. Sizi kandırıyor resmen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sinirli ve Süratli -- 12 Haziran 2022; 0:57:19 >

• parayı basıp kasasında tutardı anca. zira para basmakla bitmiyor bunu ekonomiye sokman lazım. fed nasıl sokuyor faizleri düşürüp bankalar aracığıyla. başka yöntemler yapılabilir de yapılan tek yöntem cogunlukla bu

• Periah kullanıcısına yanıt
    Faizi düşük tutmak, kime göre düşük tutmak. Ben düşük tutulsun demedim ki.... %14-19 faiz bile 200 küsur ulke içinde en yüksek ilk 10 içinde. Buna düşük deniyor , dediğim gibi ben düşük tutmak konusunda yazmadım zaten

ülke faiz düşük (!) tutulduğu için fakirleşmiyor tam tersi doları düşük tutmak yada sabit tutmak için faizi yüksek tuttukları için fakirleşti. Ülke ancak üretimle , tekonoloji ile gelişir tabii başkasına borç vererek finans sistemiyle de gelişebilir. İrlanda finans sistemiyle zenginleşti ama clinton'dan tut Biden'e kadar birçok ABD'li başkan İrlandalı tabii ABDnin katkısı da vardır bunda

faiz düşük olunca ülke batmıyorsa buna dertmi edinelim şimdi. Tabii ki FeD ABD'nin batmasını istemez tabii ki FED amazon'un apple'in batmasını istemez yada AMB siemens mercedes bosch'un batmasını istemez. Düşük faiz bunu sağlıyorsa tabiiki bunu yapacaklar. Yoksa MB'lerin ülkeye faydası yoksa gereksiz olurdu ki MB'lerin o kadar gücü olmaz ama tabii ki bir kaynak gücü var ve şirketlerin finansmanında yardımcı olacaktır. Bir ABD başkanı bir Alman başkan Fransız başkan apple batsın banane siemens batsın bana ne danone batsın citroen batsın bana ne diyemez. Öyle bir dünya yok. para ülkelerin menfaati varsa basılır ülkenin menfaati yoksa basılmaz basılmamalı da

Paranın değeri faizin düşmesi ile direkt alakalı değil tam tersi yüksek faiz paranın değerini düşürür. 5-6 aylık sonuçlar yanıltıcıdır. paranın değeri emisyonla alakalıdır .Para hacmini daraltırsan para değer kazanır. Şu an 6 trilyonluk hacim var bunu 2-3 trilyona düşür bakalım ne olacak? ( Yüksek faizle bunu piyasadan çekebilirsin ama vade sonu yine para daha da yüksek olacak sonsuza kadar yüksek faizmi ödeyeceksin? . Peki bu faizin karşılığını kim ödeyecek?. %100 faiz ödedin 1 sene sonra 12 trilyon liralık para arzı oluşacak sonra %150 faizle 18 triyon faizle para arzı 30 trilyon olacak 2 sene sonra )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 12 Haziran 2022; 1:9:49 >

• bunun islamla ne alakası var dogmatik bebe herşeyi islama kara çalmak için kullanmayın Allahın ateist ergenleri sizi.

Avrupa faizi düşürmek için 1000 takla neden atıyor acaba elin yabancı para babaları ortadoğu asya vb ülkelerde faiznin yüksek olmasını arzular sebebi gelip buraya parasını yatırır 1 senede yüzde 20 karını alır atıyroum 1 milyar dolar koydu 1 yılda haybeden 200 milyon doları cebine indirdi .Ama gidip almanyada bunu yapamaz çünkü faiz oranlar oldukça düşük anladınmı şimdi neden düşmesinin gerekliliğini dogmatik bebe

rakipleri çoğaldığı için rekabet nedeniyle faizleri düşürdü. Çünkü AMB faizleri sıfırladı yuan'ı basan Çin'de artık global aktor olmak istiyor afrikaya,asyaya ucuz kredi vermek istiyordu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 12 Haziran 2022; 1:56:11 >
  • https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRjBJ91BSYnLaVAuz74o0DQzicvKli0UTSls6ZjGNmuEuX8qlj37uFiCOs&s=10

• brsaltnc kullanıcısına yanıt

sende o 1 milyar dolar ile ülkede iş kurup 2 sene sonra 400 milyon dolar cebe indiriyorsun. iş kurup kar edemediysen batının mı suçu ?

• Hocam 5 ekmek alıp 1 hafta sonra verme gibi kısa süreli ve az miktarda örnekleyince faizi anlaşılmayabilir.

Faiz paranın kirasıdır.Mesala sizin 1 milyon lira paranız var ben bunu sizden istiyorum diyorumki 1 yıl sonra verecem geri o parayla ev alıyorum aylık 4000 den 12 ayda 48000 lira kira alıyorum 1 yıl sonra evi 1,5 milyona satıp 548 bin lirayı cebime koyup sizin 1 milyon liranızı geri veriyorum evin fiyatı değişmese bile 48bin lira kardayım 1 yılda. aynı örneği altınla yapalım bana 1000 gram altın verdiniz ben gittim aylık 4 gram altına kiraya verdim 12 ayda 48 gram altınım oldu. 1 yıl sonra evi satıp altınınızı ödedim. yani siz kendiniz para kazanabilecekken bedava borç verdiniz. eş dost akraba dışında kimse bedava para vermez onlarda yüksek tutarları vermez yatırım olması için faiz mecburen olan birşey.

parası olan kişi risk almayıp parayı bankaya koyuyor, birisi bankadan kredi çekip iş kuruyor gelir elde ediyor. benim paramla kurdu aslında işi banada ana param ve üstüne bir miktar faiz ödüyor. bana banka faiz vermese ben niye paramı bankaya koyim ki en kötü ev alırım değil mi.parası çok olan evi alabilir ama 50 bini olan adam ya faize yatıracak ya altın dolar alacak

ayrıca herkes düşük faiz ister ama herkes ürünlerin fiyatının artmamasını enflasyonun olmamasını daha çok ister. Merkez bankasının görevi fiyat istikrarını sağlamaktır fiyatlar artarsa artsın ben faizi düşük tutacam değil.

ülkece zamanında yurtdışından dolar borçlanmışsın ama o paralarla ihracat geliri elde edecek yatırımlar yapmamışsın şirketler borcunu ödemek için piyasadan dolar alıyor ve şuanda aylık 5 milyar dolar cari açık veriyorsun dolar sıkıntısı var ülkede halkta bozdurulabilcek altın dolar var ama niye bozdursun tüik %70 enflasyon açıklarken gerçek %150 civarı %14 den tl ye neden parasını versin. 6 ay önce kkm çıkardılar borsadaki son kalan yabancı yatırımcılarda 11 den ucuz ucuz doları aldı çıktı ülkeden yabancı bedavaya dolar almış oldu. kkm 3 ayda bir parasını çekebilecek direk dolarda durmak daha mantıklı istediğn zaman bozarsın. kkm de gizli faiz zaten 11 den alana dolar başı 6lira ödedi devlet o faiz olmuyor mu paranı tl olarak bankaya yatırdın diye faiz verdi işte. dolar 17 için devletin kasasından 150 milyar lira ödenmiş oluyor. şuan kkm de 930 milyar lira var yaklaşık 60 milyar dolar yapıyor doların her 1 lira artması 60 milyar lira hazineye yük demek bunlar faiz olmuyor herhalde.

Faiz arttırmak çözüm değildir kuru ve enflasyonu baskılayarak zaman kazanırsın sıkıntıları çözmek için. kkm de 6 ay zaman kazandırdı ama sıkıntıları çözemediler bu 6 ayda ve ges çıktı şimdide. bilimsel olan varken adı faiz olmadan nasıl faiz öderiz diye herşeyi deniyorlar ve faiz ödemekten daha maliyetli oluyor

Dini bir Dogma Yüzünden 80 milyon İnsan Nasıl Fakirleşti...Farnakia TVyoutube
    Nureddin Nebati: Şimdi uyuyun, 6 ay sonra uyanın. Çok farklı noktalara gideceğiz. (27 Aralık 2021) Ekonomi bakanı Nebati’nin kur korumalı mevduat açıklamasının ardından dövizde yaşanan düşüş sonrası katıldığı televizyon programına ait açıklamalardan bir bölüm.Nebati Türkiye ekonomisinin 6 ay sonrasını işaret ederken 6 ay sonra yani bugün geldiğimiz noktada yaşananların bakan Nebati’nin açıklamaları gibi olmadığı görüldü.Nebati’nin bu videosu da sosyal medyada gündem oldu.
    https://www.youtube.com/watch?v=UC-fF4X2kAQ

zaten dolar sıkıntısı var bir yandan karşılıksız para basıp + enflasyon oluşturuyorsun.Faiz günah ama karşılıksız emeksiz para basmak günah değil mi direk kul hakkı, tüik in bile %70 enflasyonun açıkladığı ekonomide halkın vergilerini zararına düşük faizli kredi olarak dağıtmak kul hakkı.6 liradan 7 liradan merkez bankasındaki dolarları satıp merkez bankasını - 60 milyar dolara düşürmek kul hakkı bu milletin parasını niye ucuza sattınız. madem islama göre hareket edeceksen islamda para altındır gümüştür altına gümüşe dayalı para verirsin yüksek faiz filan derdinde olmaz ama onda da faiz var bankalar binde 5 faiz veriyor yıllık altına. altın olarak kredi çekersen ne kadar istiyorlar bilmiyorum. bu seferde cari açıktan dolayı 10 gram maaş alan 8 gram maaş almaya başlayabilir

• 01virüs01 kullanıcısına yanıt
    TL ile faiz meselesi anlaşılmaz ve işin içinden çıkılmaz. ilk önce bundan kurtulmak gerekir

Faizi paranın kirası olarak görebilirsin ama para nedir onu tespit etmek gerekir. Bir kral çıkar yada ABD diye devlet çıkar bir para çıkarır ve onun 1 gram altına endeksli olduğunu söyleyebilir . MB ye gider o parayı alırsın yada altın götürüp o paradan alabilirsin. Sen birinden 1000 gram altın alıp onla ev alıp sonra satıp borcunu niye ödüyorsun? ( ve o kişi neden sana veriyor ya vermezsen). Ev alacaksan 1000 gram altın borcu müteahhide yapacaksın çünkü onun kar marjı var altının değeri %10-20 düşse bile ev sattığı için karı bu zararı telafi eder. Sen müteahhide her ay 4 gram altın ödersin 250 ayda borcun kalmaz. Müteahhit de yine bu evleri yapmak için ev başına diyelim 800 gram altına endeksli paraya borçlanmış olur devletin bankasına. (ABD doları 1971e kadar dolara endeksliydi ) bunu otomobil içinde yapabilirsin 120 gram altına sıfır otomobil için ayda 2 gram altına endeksli para ödersin .Ford fiat fabrikası da otomobil başına 80 gram altın para MB'den yada Bankadan sıfır faizli kredi alır. Böylece faiz adıyla ekstra yük binmez eve-arabaya ve insanlar faiz var diye eksta enflasyon yaratmaya girişmez çünkü %30 faiz olsa ekstra %30 da kar payı koyar. Devlet bakar herşey pahalılanıyor emekli-memur için de eksta %30 vergi getirir. Böylece birden %100leri aşan enflasyon ve pahalılık oluşur alım gücü düşer

faizi paranın kirası diye devamlı söyleyenler bu sistemin sürekli hale gelmesini sağlıyorlar istemeden. Oysa para devlete aittir ekonomiyi düzeltmek ve işlerlik kazandırmak için vardır sadece başka bir amacı yoktur... tabii devleti haramiler hırsızlar uğursuzlar 5li çeteler ele geçirmişse serbest piyasada faizlide olsa para bulmak önemlidir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 12 Haziran 2022; 3:9:35 >

keşke dediğin gibi olsa işsizliğin sonu gelir ama bunun için fazilerin düşük olması yada hiç olmaması gerekiyor örneğin senin dediğini 100 kişiden 50 si ticareti riskli gördüğü için garanti para olarak parasını faze yatırıyor böyle istihdam düşüyor işsizlik artıyor .Oysa Ülkemizde fazler almanya fransa italya gibi ülkelere bakarsan neredeyse 0 faiz politikasını benimserler.onun için parası olan mecburen ticarete sanayiye yada tarıma yatırım yapmak mecburiyetinde kalır böyle oluncada işsizlik sıfırlanır hatta başka ülkelrden adamlara ihtiyaç duyarsın çalıştırmak için tıpkı almanya gibi

• brsaltnc kullanıcısına yanıt

0 faizle hatta - faizle ülke büyüseydi japonya 90lardan beri krizde olmazdı.

neyse tekrar söyluyorum biz burada çok temel faizi tartışıyoruz merkez bankalarının politikalarını değil onlar çok ayrı şeyler tek bir kriterle konusup tartışılacak şeyler değil.

ha illa buradan gol atmaya calısacam dersen sadece su grafiği koymam yeterli. faiz ile büyüme olmuyor sacmalığını cürütmek için. 45-80 arası amerikanın boom zamanı. ama dediğim gibi bunları tek bir kritere indirip tartışmak eksik olur

Dini bir Dogma Yüzünden 80 milyon İnsan Nasıl Fakirleşti...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rajeesh -- 12 Haziran 2022; 6:58:19 >

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.