Şimdi Ara

Din ve bazı çelişkiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
1.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kuran'a göre yaratılışımız Şeytan ve Allah arasındaki bir diyalog ile başlıyor diyebiliriz. Allah'ın kendi yarattığı Şeytan ile ego savaşına girip, olacakları bilmesine rağmen insanları yaratıp onları sınava tabii tutması mantık hatası içermez mi ? Allah neden bilinmek istesin ? ayrıca Allah zamandan münezzeh ise, zaman ise neden sonuç ilişkisine bağlıysa, Allah evreni yaratmadan önce ne yapıyordu ? ya da evren hep var mıydı bu da bizi panteizm'e mi götürür ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >



  • bana kalırsa kitaba göre olay ilahi kudretten ruhundan parça istemeyle olay başlar. yani dünyevi yeme içme aile hayatı kurma gibi olaylara ilahın zatını ekleme yaptığımız an ilahiyat devreye girer.

    şeytan cin melek gibi tabirler ilahın değil insanın tanımıdır. bunlar açıklandı esasen.

    ..........................

    bir kısım yanılgılar var ve bunları çözmeden ilerleyemeyiz.

    tanrinin oğlu tanımında tanri hep eril düşünüldü kadın olamaz mı?

    meryemin oğlu kavramında meryem hep kadın düşünüldü eril olamaz mı?


    .........................

    teorik olarak ilahın tecelli ettiği şey direk olarak bitkiler ve dolayısıyla hayvanlar ve en dolaylı olarak da insanımsı olan biziz. şeytan melek cin peri vs. hangi aşamada oluştu?.

    meryeme sen bir bagiye değildin demek ile, sen gelnlik giymiş genç kız da değildin demek arasında birine bizden bir insanımıs diğerine yağmurun yağdığı bulut( gelinlik giyme beyazı bürünme) arasında fark var.

    yani sen kendine ayet olan meryemi diyebilirsin ancak meryem özünde insan da denen topraktan halk olana inen yağmurun kaynağı buluttur denmişe benzer.

    sen kızını bulut yapıp yani ona meryem deyip faydalı olabilir misin? ayetin benzerini yapabilir buna güç yetirebilir misin? elbetteki hayır.

    anlaşıldığı kadarı ile kitaptaki ayetlerin netice kısmında biz kalırken sebeblere yönelimleri anlamadığımız veya es geçip hızlı davrandığımız görülüyor.

    ...................................

    şeytandan kasıt senin benim anladığım manada olan değil. mesela bir kımıl zararlısı bu babda bitkiye musallat olur ve onun hayatiyetini tehdit eder şeytandır gibi düşünün. aynı şekilde mikroorganizmaların yıkıcılığı da şeytanı anlatır. bunlar maddi varlıklardır.

    dünyayı insanı doğru tanımlayıp okursanız aslında hiçbir hikayenin olmadığı kitapları görebiliriz.




  • din dedikleri, allah diye inanılan tanrı tamamen yalan.

    basitçe düşünelim.

    tanrı niye insana ihtiyaç duyar? niye insanı yaratmaya ihtiyaç duyar. niye meleklere ihtiyaç duyar.

    ihtiyaç duyarsa nasıl tanrı olabilir?
  • Mutlak mükemmel bir Tanrı maximum mükemmeliğini ortaya koymak için bilinmek isteyecektir. Evren ezeli olsa da Tanrı tarafından yaratılmış olabilir. Evreni yaratmadan önce diye bir şey yoktur. Çünkü öncelik sonralık zamanı gerektirir oysa Tanrı zamansızdır. Evren yokken(eğer ezeli değilse) Tanrı zamansız bir andaydı ama ne yapıyordu bilemeyiz.
  • lustral seyahat kullanıcısına yanıt
    Peki niye bana tapın diye yalvarıyor? Yarıştığı birileri mi var?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    Böyle bir felsefi konuyu böyle çürütmeye çalışmak inan gerçekten acınası. Tanrı yoktur çünkü varsa bizi niye yaratsın. Ya arkadaş binlerce filozof gelmiş geçmiş hepsinin kemiklerini sızlattın ya. Tamam bende bir filozof değilim ama en azından düzgünce bir argüman sun.
  • Felsefenin ta kendisi bu.

    Tanrı dediğinizin kendisini nasıl tanıttığı belli.

    Bu tanımlamalara göre insanlara ihtiyaç duyduğundan, yarattığından kendi tanımına göre tanrılıktan çıkmış olur.

    Eğer tanrı diyebilmek istiyorsanız niye ihtiyaç duyulduğunu açıklamak gerekir.

    Ihtiyaç duyuyorsa insan olabilir, insandan çok zeki birşey olabilir. Bizim bilgisayarları yarattığımız gibi insanları yaratmış olabilir. Ama tanrı olamaz. Eğer buna tanrı diyorsanız yaratan herşey bir tanrı olur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    Tanrının insana ihtiyaç duyduğunu nereden çıkardınız ben onu anlamadım.
  • Ihtiyaç duymuyorsa yaratma sebebi nedir?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    Bunu kimse bilemez zaten. Felsefenin din kısmı burada devreye giriyor işte. Sırf canı sıkıldığı için de yaratmış olabilir. Eğer ki yarattığına ihtiyaç duyuyorsa dediğin gibi bu tanrı olamaz zaten.
  • Allah'ın canı sıkılmış olamaz. İnsani duygulardan münezzeh, İhtiyac da duyamaz Tanrı anlayışına ters düşer. O halde neden yaratıldık ? Su ana kadar inandığımız şeyler aslında bir yalandan mı ibaret ? Aslında Kaos içinde şans eseri mi varolduk, ya da baska alemin canlılarının bir hayali miyiz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Herşey olabilir. Belki biz bir böceğin rüyası bile olabiliriz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Benvevegala

    Allah'ın canı sıkılmış olamaz. İnsani duygulardan münezzeh, İhtiyac da duyamaz Tanrı anlayışına ters düşer. O halde neden yaratıldık ? Su ana kadar inandığımız şeyler aslında bir yalandan mı ibaret ? Aslında Kaos içinde şans eseri mi varolduk, ya da baska alemin canlılarının bir hayali miyiz
    bunlar kitaplarda yazan şeyler belkide tanrı herşeye gücü yeten değil 2. seçenek tanrı diye birşey yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 1 Temmuz 2019; 17:12:43 >
  • Delilden suçluya ulaşmak suçludan delile ulaşmakla bir olamaz.

    Dünya suçlu mu delil mi önce onu belirlemek lazım. Düşünceler karma olmuş. Bir kısmı suçluyor bir kısmı delil diyor ve karma yapıyor.

    Dünya delil kısmına uyuyor. Delilden suçluya gideceksek dünya ne kadar suç mahsul bi şey dememiz gerekir.

    Delilden sanatçıya gidecekseniz dünya muazzam bi eser demiş olmanız lazım.

    Önce bi etektekileri dökelim. Dünyadan suçluya mı sanatkar mı varacaz söyleyin bakem.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 1 Temmuz 2019; 17:40:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Niye bilemeyesin? Bazı tanrılar kulluk için yarattığını iddia ediyor, bilinmek istediğini belirtiyor.

    Bu durumda tam da ihtiyaç duydukları ortaya çıkıyor. Insan bile ihtiyaç duymadığını yaratmazken başka nasıl açıklayabilirsin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • senin gözün var görüyorsun. Kimse sana neden görüyorsun diye soruyor mu?

    Veya kulağın var işitiyorsun. Tarihte hiç kimse kendisi veya başkası için neden işitiyor diye sordu mu.

    Hadi onu geçtim neden iyi olanı görüyor kötü olanı görmesin diyebiliyor mu?

    insanın özellikleri neyse sorgulamadan kullanıyor. İnsan için bu kadar doğal olan bir durum Allah için neden sorgulanıyor? Yaratmak Allah'ın özelliklerinden birisidir. Sürekli yaratır. Ama siz bunu sadece elma armut olarak anlarken, evrenleri ve içinde ki alemleri bir türlü işin içine katmazsınız. Herhangi bir sebebe ihtiyacı yoktur.

    "Rabbil alemin" derken kast edilen anlamlardan birisi de Allah'ın var olmuş-olan-olacak olan bütün alemlerin rabbi olduğudur.

    Ve bir şey daha. Allah'ın "Ol" emri, sadece bizim evrenimizle ilgili bir emirdir. Başka evrenler başka "OL" emirleri ile olur bir kısmı olur bir kısmı da yok olur.

    İblisle pazarlık falanda yoktur. Bazı geri zekalıların aklının ermediğinden kaynaklanan şekliyle ortaya bir al-ver ilişkisi çıkmıştır. İblis dediğiniz de Allah'ın bir kuludur. Allah ne emretmişse onu yapmakla mükelleftir.

    Lütfen İnsana ait bir takım düşüncelerle Allah'ı yargılamayın. O ALLAH'tır. Sınırsız olan sınırlı olanın özellikleri ile değerlendirilemez.




  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    Neden insanların düşüncelerine bakarak başka bir 'şeyin' düşüncesini sorguluyorsun ? Üstelik hayatında görmemiş duymamış hissetmemiş, hakkında neredeyse bir şey bilmeyenlerin düşünceleri bunlar. Her insanın kendine göre açıklamsı vardır. Senin red etmen gibi diyer insanlar da bu duyguyu kapatmak için neden ararlar. Bu nedenler her zaman doğru değildir. Bu olayı şöyle düşün bak, bir çorba var. Bi kaç insanın önüne koydun. Hayatında çatal bıçak kullanmamış, çorba ve kase ne bilmeyen insanlar bunlar. Ortaya da çatal bıçak bardak seti koy. Kimisi bunu kaşıkla yiyecek kimisi çorbayı kaseden içecek. Varsa kamışı bile kullanacaklar. Bilmiyorlar çünkü. Ve alıştıkları âlet onlar için doğru olacak. Kaşığa alişan bardakla iceni garipseyecek. Bu durumun soru ile pek bir farkı yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben çelişkiyi açık şekilde koyuyorum. çatalla çorba içilemeyeceğini nasıl kafası çalışan herkes anlarsa, bu saçmalığı da anlar.
  • İnsanın (if there exists) yaratılış konusu tamamen belirsiz. Sonsuz bir güç, bizi yaratabilecek ve hatta ölümlü alt yaradanlar yarattı desek kimse hayır öyle olamaz diyemez.
    Akıllı tasarım yarışmasının aktörleri de olabiliriz örneğin.
    Başka akıllı tasarımlar da varsa bizimki pek de fena çalışmadı belli ki fakat insan biraz problem.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.