Şimdi Ara

Din - Bilim ilişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
2.238
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu bölümde bir konu açıldığında birileri geliyor, kurandan ayetler koyuyor ve bunları bir kanıt olarak sunuyor. Nedense bu durumdan aşırı derecede rahatsız oluyorum, bu konuda yanlız olmadığımada eminim. Ha şimdi biri gelir derki "Din ve bilim çelişmez arkadaşım". Çelişir çelişmez orasını bilemem fakat siz bilimsel verilere dini açıdan bakarsanız elbet bi b.kluk çıkar.

Bazen dininizin sadece bir "din" olduğunu unutuyorsunuz.

Gerçekte evrim vardır, İslamda evrim yerine Adem ve Havva vardır. Fakat bu sizin evrimi reddetmenizi gerektirmez.

Bu demektir ki, İslamda Adem ve Havva' dan geldiğimize İNANILIR.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uplifting -- 10 Temmuz 2011; 19:49:30 >

• ‘Hâlbuki, O, sizi evrelerden geçirerek yaratmıştır.’
    nuh suresi 14.ayet
    kuranda evrim vardır
  • quote:

Orijinalden alıntı: gokhantug

‘Hâlbuki, O, sizi evrelerden geçirerek yaratmıştır.’
    nuh suresi 14.ayet
    kuranda evrim vardır

Kelimelere takılmayın. Anlatmak istediğim o değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Buff R+

Bu bölümde bir konu açıldığında birileri geliyor, kurandan ayetler koyuyor ve bunları bir kanıt olarak sunuyor. Nedense bu durumdan aşırı derecede rahatsız oluyorum, bu konuda yanlız olmadığımada eminim. Ha şimdi biri gelir derki "Din ve bilim çelişmez arkadaşım". Çelişir çelişmez orasını bilemem fakat siz bilimsel verilere dini açıdan bakarsanız elbet bi b.kluk çıkar.

Gerçekte evrim vardır, İslamda evrim yerine Adem ve Havva vardır. Fakat bu sizin evrimi reddetmenizi gerektirmez.

zaten bilimsel bir tartışma konusunda din den örnek veremezsin
    çünkü dinler teokratiktir, yani mutlak doğru kabul edilir
    üstelik herkesin dini farklıdır, sen bugün islam dininin kitabından örnek verirsen, başkası hristiyanlık, musvelik veya başka bir dinden örnek verir
    aslında din ve bilim arasında iyi bir ilişki olması gerekir
    örneğin;din derki tanrı insanı yarattı, bilimde insanın nasıl yaratıldığını araştırır. yani insan nasıl oluşmuştur. tanrı direk insan olarak mı yaratmıştır, yoksa primattan insana bir geçiş biçiminde mi yaratmıştır, veya bambaşka bir biçimde mi yaratmıştır, bilim de bunları inceler
    özellikle bizim dinimiz ile bilimin arası iyi olması gerekir
    çünkü bizim din de denirki; tanrı size bir kader yazar ve siz bu kadar boyunca yaşarsınız, ama her ölümünüzün bir gerekcesi olacaktır
    yani bizim dinimiz şunu demiyor; tanrı istediği zaman insanı hiç bir belirti olmadan öldürebilir. zaten dünya da da bunu görüyoruz her ölümün bir sebebi var
    aslında evren de bir makina gibidir ve bu makinanın bir işleyişi var, tanrı her şeyi bir sebeb- sonuç ilişkisiyle yaratmıştır, biliminde evrenin bu gizemlerini çözmek istemesi oldukça normaldir
    ama teoride böyle gözükse de pratik de durum böyle değildir
    özellikle kitleler üzerinde insanları etki altına almak isteyen kişiler, bilimi sanki dinsizlikmiş gibi göstererek, insanları etkilemeye çalışmaktadır. özellikle dinin daha çok yabancı din üzerine olan ülkelerde bu durum daha fazladır
    örneğin bizim kutsal kitabımız okunurken bazı kadınlar ağlamaktadır, ama kitabı okuyan kişi miras ile ilgili bir bölümü okumaktadır
    cahillik ve yanlış din algısı en etkili kitle etkileme silahıdır, çünkü siz din elden gidiyor dediğiniz de, kişiden kişiye bu sözler bütün topluma ulaşır.
    bir de tanrıya inanmayıp bilimi buna alet edenler vardır,bu da doğru değildir ama böyle düşünenler sayıca az olduğu için pek bir şey ifade etmez
    aslında bizim dinimiz bilimi destekler, aslında her din bilimi destekler, okumayın, ders çalışmayın, öğrenmeyin, sorgulamayın diyen din duydunuz mu hiç
    ama din her zaman bir kitle etkileme silahı olmuştur, her zaman bundan fayda sağlayan insanlar olmuştur, toplumlar belirli bir eğitim seviyesine ulaştıklarında yok olacak bir silahtır ama biz o günleri göremeyiz hatta torunum olsa o bile göremez

• kısa bir örnekle anlattıklarımı pekiştirmek istedim
    örneğin bir insan kalp krizinden öldü, gökler verdi gökler aldı demiyoruz, araştırıyoruz, üzerinde çalışıyoruz ve o insanı kurtarmanın yollarını arıyoruz
    insanın ortaya çıkmasını araştırmak da aynı şeydir, çalışma sonucunda insanın yararına olacak bir çok bilgi bulunabilir
  • Din de ölesiye inanmak zorundasın ,Bilimde ise fikirler ve kurallar değişe bilir.
  • benide en rahatsız eden şey sadece dini kitaplarda olan şeylerin gene aynı kitapla kanıtlanmaya çalışılması
    adama diyorsun 15. ayette böyle birşey var kanıtla 19. ayeti gösteriyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İSLAM IRKI HAKKINDA
    17 yıl önce açıldı
    Din Meselesi..
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: gokhantug

‘Hâlbuki, O, sizi evrelerden geçirerek yaratmıştır.’
    nuh suresi 14.ayet
    kuranda evrim vardır

Bundan onu nasıl anladın anlamış değilim.

O sizi evrelerden geçirerek "YARATMIŞTIR" İlk yaşamın ruhlar aleminde olduğunu biliyorsun değil mi ?

ayrıca var olan şeyi bir daha yaratılması ne kadar mantıklı ?
  • Arkadaşlar kimse yanlış anlamasın ancak yine tam olarak birbirimizi anlamıyoruz.

Öncelikle Kur'an; kozmoloji, coğrafya, tıp vb hiç bir bilimin kitabı değildir. Kuran yol gösterir, insan ise bunu Kur'an cevap vermiyor olarak yorumlayamaz. Kur'an dünya yaşamı konularının geneli ile ilgili, sosyal hayattaki insan haliyle ilgilide bilgi verir. Tabi birde öteki hayata bakan yüzü vardır.

Evrime gelince Evrim noktasında sanırım anlaşmazlıklar var. Evrim farklı bir canlının oluşumu ile olarakta bilinir. Birde fiziksel olarak şartlara uygunlaşma olarakta bilinir. Yani canlı değişmeden sadece uyum sağlar. Mesela Ayıların daha sıcak iklimde yaşayanları ile soğuk iklimde yaşayanları arasındaki fark gibi. Yukarıda Kuranla bu konu bağdaştırılırken bunlar göz ardı edilerek yazılmış. Malesef Evrimi hala hem ön yargılı olarak vede yanlış olarak biliyoruz...
  • Yalnız ayı örneğinde farklı olarak ,evrimin şöyle bir açıklaması daha var.

Evrim, biyolojide canlı türlerinin nesilden nesile kalıtsal değişime uğrayarak ilk halinden farklı özellikler kazanması
    (vikipedi)

Dinler karşıdır buna yanlış mıyım ?
  • quote:

Bu bölümde bir konu açıldığında birileri geliyor, kurandan ayetler koyuyor ve bunları bir kanıt olarak sunuyor. Nedense bu durumdan aşırı derecede rahatsız oluyorum, bu konuda yanlız olmadığımada eminim. Ha şimdi biri gelir derki "Din ve bilim çelişmez arkadaşım". Çelişir çelişmez orasını bilemem fakat siz bilimsel verilere dini açıdan bakarsanız elbet bi b.kluk çıkar.

Reddetmenizi gerektirmez gibi bir cümle olamaz. Başkasına düşüncenizi empoze edemezsiniz, böyle düşünmelisiniz diyemezsiniz. Dini bilim ile açıklayamazsınız, isterseniz bilimsel açıklaması yok diye de inanmazsınız ama başkalarına inanmamalısınız, şunu reddetmemelisiniz filan da diyemezsiniz. Herkesin evrimi kabul etmemesi sizi neden rahatsız ediyor ? Ne hakla başkalarını bu anlamda sorguluyorsunuz ? İsteyen istediği şeye inanır, kabul eder, ret eder.

• quote:

Orijinalden alıntı: 0nur*

Yalnız ayı örneğinde farklı olarak ,evrimin şöyle bir açıklaması daha var.

Evrim, biyolojide canlı türlerinin nesilden nesile kalıtsal değişime uğrayarak ilk halinden farklı özellikler kazanması
    (vikipedi)

Dinler karşıdır buna yanlış mıyım ?

Arkadaşım açık konuşmak gerekirse dini düşünceler altında tarihte bir çok kez insanlar katledilmiştir.

Malesef dinler her zaman düzgün kalmadı. bazıları öz kaynaklarındada bozuldular. Yani kitapları bozuldu. Ancak Kur'an dediğim gibi yol gösterir ve bir biyoloji kitabı değildir.

Öncelikle kalıtsal örneklerinizi ortaya koyun onun üzerinden konuşalım isterseniz. Mesela yukarıda verdiğim ayı örneği fiziksel ortama uyum sağlamasıdır. İkiside yaşayan örneklerdir. Bu noktada kalıtsal değiişklikler aktarılır ancak tamamen farklı bir canlı oluşması durumundan bahsediyorsanız bu çok farklıdır. Bu noktada bilimsel olarak ispatının yeterli olmadığını düşündüğüm noktalar var tabiki...

• quote:

Orijinalden alıntı: chakra

quote:

Reddetmenizi gerektirmez gibi bir cümle olamaz. Başkasına düşüncenizi empoze edemezsiniz, böyle düşünmelisiniz diyemezsiniz. Dini bilim ile açıklayamazsınız, isterseniz bilimsel açıklaması yok diye de inanmazsınız ama başkalarına inanmamalısınız, şunu reddetmemelisiniz filan da diyemezsiniz. Herkesin evrimi kabul etmemesi sizi neden rahatsız ediyor ? Ne hakla başkalarını bu anlamda sorguluyorsunuz ? İsteyen istediği şeye inanır, kabul eder, ret eder.

Kimsenin evrimi reddetmesi beni rahatsız etmiyor. Beni rahatsız eden şey, Türkiye' de dinin, bilimden çok daha önde olması. Öyle bir noktaya gelindi ki bilimsel teorileri sırf din yüzünden reddetme durumu var.

• Bilimsel teoriler din yüzünden reddedilemez.Ben Müslümanım ancak hiçbir bilimsel veriyi reddetmem.Nedenine gelince ateist arkadaşların anlamakta zorluk çektiği nokta işte burası.Bakın,Newton'ın kuralları 300 yıl kabul görmüş.Sonra ne oldu,Einstein.Eğer o zamanki insanlar "Newton'ın dedikleri dinle bağdaşmıyor biz bunu reddedelim" deseydi yeni gelişmeler nasıl ortaya çıkardı.Ben bu yüzden evrimi asla reddetmem.Kur'an reddediyor mu o konuda da kesin bir bilgi yok.Şahsen reddetmiyorum çünkü bilimsel araştırmaları reddedersek asla ilerleyemeyiz.Ama ateist arkadaşların bazıları evrimi bir kanun,tek ve mutlak gerçek olarak benimsedikleri için(bu benimseme tamamen ateist olduklarından) aynı hatayı onlar da yapıyor.Evrim günümüzde kabul gören bir teoridir.Biz bunu reddetmeyeceğiz ve asla mutlak gerçek olarak kabul etmeyeceğiz.Bilim ancak bu şekilde gelişir.Aslında evrimi dine bağlı olarak reddedenlerle evrimi ateist oldukları için mutlak gerçek sayanların arasında fark yoktur.Dediğim gibi bilim devamlı gelişme sürecindedir,her bilgi bir basamaktır ve basamağın devamlı üst basamağı olacaktır.Biz Einstein'ın teorilerini belki 1000 yıl kullanacağız.Sonra biri çıkacak bunların tersini ispatlayacak.O zaman ne olacak?

• quote:

Orijinalden alıntı: uohk061_TS

Bilimsel teoriler din yüzünden reddedilemez.Ben Müslümanım ancak hiçbir bilimsel veriyi reddetmem.Nedenine gelince ateist arkadaşların anlamakta zorluk çektiği nokta işte burası.Bakın,Newton'ın kuralları 300 yıl kabul görmüş.Sonra ne oldu,Einstein.Eğer o zamanki insanlar "Newton'ın dedikleri dinle bağdaşmıyor biz bunu reddedelim" deseydi yeni gelişmeler nasıl ortaya çıkardı.Ben bu yüzden evrimi asla reddetmem.Kur'an reddediyor mu o konuda da kesin bir bilgi yok.Şahsen reddetmiyorum çünkü bilimsel araştırmaları reddedersek asla ilerleyemeyiz.Ama ateist arkadaşların bazıları evrimi bir kanun,tek ve mutlak gerçek olarak benimsedikleri için(bu benimseme tamamen ateist olduklarından) aynı hatayı onlar da yapıyor.Evrim günümüzde kabul gören bir teoridir.Biz bunu reddetmeyeceğiz ve asla mutlak gerçek olarak kabul etmeyeceğiz.Bilim ancak bu şekilde gelişir.Aslında evrimi dine bağlı olarak reddedenlerle evrimi ateist oldukları için mutlak gerçek sayanların arasında fark yoktur.Dediğim gibi bilim devamlı gelişme sürecindedir,her bilgi bir basamaktır ve basamağın devamlı üst basamağı olacaktır.Biz Einstein'ın teorilerini belki 1000 yıl kullanacağız.Sonra biri çıkacak bunların tersini ispatlayacak.O zaman ne olacak?

Elbette haklısınız. Kambriyen döneme ait herhangi bir modern canlı fosili bulunduğu taktirde evrim çürümüş olur zaten.

• quote:

kanıtlanan olayları nasıl oluyor da böyle yorumluyorsun made dine nanmıyorsun biraz saygı göstermen gerekir evet evrim var ama bu insanlarda gerçekleşmemiştir sadece bazı hayvanlar arasında gerçekleşmiştir bu bilimsel bir gerçek fakat siz bnu inadına anlamamakta ısararcısınız biz dinimizin ne olduğunu biliyoruz her an onunla beraberiz biz bizim yol göstericimizdir din okey??

• quote:

Orijinalden alıntı: KaTLeDeN67

quote:

kanıtlanan olayları nasıl oluyor da böyle yorumluyorsun made dine nanmıyorsun biraz saygı göstermen gerekir evet evrim var ama bu insanlarda gerçekleşmemiştir sadece bazı hayvanlar arasında gerçekleşmiştir bu bilimsel bir gerçek fakat siz bnu inadına anlamamakta ısararcısınız biz dinimizin ne olduğunu biliyoruz her an onunla beraberiz biz bizim yol göstericimizdir din okey??

Evrimin insanlarda olmadigini iddia etmissiniz. Evrimin diger canlilarda olmasi gibi insanlarda olmasida gercektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü

quote:

quote:

Evrimin insanlarda olmadigini iddia etmissiniz. Evrimin diger canlilarda olmasi gibi insanlarda olmasida gercektir.

tartışmaya girmeye hiç niyetim yok sen atalarının maymun olduğuna inanıyosan buna devam et benim atalarım benim gibi insandı

• quote:

quote:

quote:

quote:

tartışmaya girmeye hiç niyetim yok sen atalarının maymun olduğuna inanıyosan buna devam et benim atalarım benim gibi insandı

Benimde tartismaya niyetim yok. Evrim adam secmedi. Her tur daha onceki turlerdene vrildi. Buna insanda dahil. Gorusunuzu destekleyecek 1 tek bilimsel makale bulamazsiniz. Seninde benimde atalarim primatlarin ortak atasiyla ayni. Kafani kuma gommeye devam edebilirsin

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Benimde tartismaya niyetim yok. Evrim adam secmedi. Her tur daha onceki turlerdene vrildi. Buna insanda dahil. Gorusunuzu destekleyecek 1 tek bilimsel makale bulamazsiniz. Seninde benimde atalarim primatlarin ortak atasiyla ayni. Kafani kuma gommeye devam edebilirsin

Abicim böyle kişilerle tartışılmaz. Bunlar olaya direk önyargıyla yaklaşıyorlar. Evrimi maymundan gelmek sanıp kendine maymun lafını yakıştıamamak bunların yaptığı.

quote:

İnsan, dik duruşa, görece gelişmiş bir beyine, soyut düşünme yeteneğine, konuşma (dil kullanma) kabiliyetine, alet kullanma ve üretme becerisine sahip primat türü.

quote:

Primat, eteneli bir memeli takımı. Goril, orangutan, şempanze, gibon ve insan gibi insansıların yanında makimsiler, marmosetgiller, galagogiller, cadı makigiller ve lorisgilleri de içerir.

Kaynak : Wikipedia

Kabul edin artık maymun olduğunuzu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uplifting -- 11 Temmuz 2011; 19:17:04 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.