Şimdi Ara

★Dil Öğrenirken Online Olanakları Nasıl Kullanmalıyız?★

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
14
Favori
1.249
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  ★Dil Öğrenirken Online Olanakları Nasıl Kullanmalıyız?★

    Birçok insan dil öğrenmek için interneti kullanıyor.Fakat bunların büyük çoğunluğu internetin olanaklarını sadece radyo dinlemek,tv seyretmek,film,dizi izlemek,şarkı sözleri tercüme etmek,bir şeyler okumak gibi daha bilinen uygulamalarla dil öğrenmeye çalışıyor.Ama internetin olanakları bunlarla sınırlı değil.Eminim ki birazdan bahsedeceğim konuyla ilgili birçok insan daha önce bir şeyler duymamıştır.Çünkü yaygın değil.Forumda dil öğrenmeye çalışan insanlara az çok yardım ettim.Ve genel olarak gelen sorulardan gözlemlediğim kadarıyla insanlar bir gramer kitabını açıp çalışmayı öyle bir noktaya getirmişler ki insanlara gramer çalışın dediğiniz zaman hemen kulak ardı ediyorlar.Çünkü gramer onlar için anlaşılmayan,çabucak unutulan,sürekli tekrar edilmesi gereken iğrenç kurallar,sınavlar için olmazsa olmaz kurallar olarak akıllarında yer etmiş.Bu konuda az çok haklılar ama dil öğrenmek için bundan kurtuluş yok.Eninde sonunda bunu öğrenmeniz gerekiyor.Ama daha önce kendi diliniz olan Türkçe'nin dil bilgisi yani gramer kurallarını iyi bilmeniz şart.Bunu sürekli tekrarlıyorum.İki dil arasında o kuralları karşılaştırmanız gerekiyor.İşte bu konuyu gramer denen bu sıkıcı süreci biraz olsun daha eğlenceli hale getirmek için açtım.Bu konuda pek bilinmeyen ama çok faydalı olarak gördüğüm bir online araçtan size bahsedeceğim.Adı: Infographic. Yani Türkçe adı bilgi grafiği.Peki nedir bu bilgi grafiği?
    Önceden var olan bilgi kümelerini daha görsel hale getirerek zenginleştirmek ve karşımızdakinin rahatça anlayabileceği ve insan beyninin kolayca/hızlıca hazmedebileceği bir formata dönüştürme işine infographic yani bilgi grafiği denir.Bir infographic, ilgili olduğu konu hakkındaki bilgiyi bizlere görsel olarak sunan ve açıklayan; ve çoğu zaman bu açıklamayı tablo, resim ve yazı gibi birçok ögeyi kullanarak yapan dijital grafiklerdir. Dolayısıyla, bir istatistikçi, bir mühendis veya bir mimar aslında hep infographic kullanmaktadır.İnfografikler önemlidir çünkü insanların algısını değiştirmektedir. Özellikle birçok infografiğin internette dolaştığı şu zamanda, bu araçlar bilgiye yeni bir bakış açısı getiriyor ve karmaşık fikir ve istatistikleri çok daha açık ve güzel biçimde kullanıcıya sunuyorlar. Dünya geliştikçe ve bilgi yoğunluğu arttıkça, infografiklerin daha da fazla kullanılacağına şüphe yok. Çünkü büyük miktarda bilgi ile uğraşmak ve bunları anlaşılır hale getirmek gerçekten zor. Ancak bu çağda infografikler ilgi çekicilikleri ve görsel zenginlikleri ile bu tip bir bilgi sunumunu çok daha kolay anlaşılır ve hazmedilebilir hale getiriyor.

    Peki bu bilgi grafiklerinin dil öğrenimiyle ne ilgili var?
    Geçen gün Anadolu Ajansı'nda haber okurken konuyu görsel hale getirip haber yaptıklarını gördüm.Hem görsel bir anlatım var hem de akılda kalıcı şekilde tasarlanmış bir yöntemleri var bu görsellerin.Ayrıca bir konuyu hem detaylı olarak görebiliyorsunuz.Bahsettiğim haber şu idi;
    http://aa.com.tr/tr/info/%C4%B0nfografik/13
    Ben de acaba bunu dil öğrenirken kullanabilir miyiz diye düşündüm.Belki İngilizce veya başka diller için hazırlanmış infografikler vardır diye arama yaptım.Ve dünya kadar infografik olduğunu gördüm.Türkçe olarak arama yaptım.Az da olsa var.
    Mesela uykuyla ilgili bir infografik:
    http://infografiknedir.com/wp-content/uploads/2014/01/uyku.jpg

    Peki yabancı dil öğrenirken infografiklerden nasıl yararlanacağız?
    Bunun için Google'da arama yapacağız.
    Diyelim ki İngilizce zamanlar konusu hakkında infografik arıyorsunuz.Hemen google'a girip arama satırına ''english tenses infographic'' yazarak aratın.Görseller kısmında hazırlanmış infografikleri görebilirsiniz.Bunları bilgisayarınıza kaydedip çalışabilirsiniz.Mesela zamanlarla ilgili bir infografik:
    http://www.grammar.net/wp-content/uploads/2013/03/PPC-tense_big-01.png
    Bunu tüm gramer konuları için yapabilirsiniz.Sadece İngilizce değil diğer dillerin gramer kurallarını da İngilizce aratarak bulabilirsiniz.İnfografikleri genel olarak sadece internette bulabilirsiniz.Yabancı dil öğrenirken interneti daha etkin olarak kullanmak isteyenler için hem eğlenceli hem de ücretsiz olan bu sistem gayet işe yarar gözüküyor.



    İnfografik tanımı için kullanılan kaynak:
    http://pinteresturk.com/infografik-nedir/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rat.planet -- 7 Temmuz 2016; 19:34:24 >







  • Hem düşünmen(aklına böyle bir şey gelmesi) hem araştırman hem de paylaşmandan dolayı takdir ve teşekkür edilesi bir konu olmuş.
  • çok teşekkürler.
  • Şu anda pek bakamadım dolayısı ile anlamadım ama yarın bakacağım..

    Teşekkürler.
  • mühendislerle ilgili açıklamaya katılıyorum. ben kendim de elektronik mühendisiyim. YDS için çok çaba sarfettim, iki yıl hazırlandım ve ancak 95 seviyesine ulaştım. Ve bana YDS anlatılırken kimse zaman doğrularını kullanmamıştı. Şimdi ben kendi YDS öğrencilerime zaman veya gerund/infinitive konularını anlatırken hep doğrular çizerek anlatıyorum. Bugüne kadar anlamadım diyen de olmadı.
  • Yabancı dil için diğer paylaşımlarınıza da bakmıştım gerçekten yararlı bilgiler paylaşıp yardımcı oluyorsunuz cok teşekkürler :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu güncel.
  • sağolasın hocam.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: YDSingilizceci

    mühendislerle ilgili açıklamaya katılıyorum. ben kendim de elektronik mühendisiyim. YDS için çok çaba sarfettim, iki yıl hazırlandım ve ancak 95 seviyesine ulaştım. Ve bana YDS anlatılırken kimse zaman doğrularını kullanmamıştı. Şimdi ben kendi YDS öğrencilerime zaman veya gerund/infinitive konularını anlatırken hep doğrular çizerek anlatıyorum. Bugüne kadar anlamadım diyen de olmadı.

    Hocam siz zor olan kismi yeniden anlatn :D

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.