Şimdi Ara

Dijital PC Oyun Fırsatları [ANA KONU] (17483. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: V.Corax , caspianavima , eKsTazi Daha Az
3 Kayıtlı Üye ve 32 Misafir (4 Mobil) - 31 Masaüstü4 Mobil
5 sn
360.631
Cevap
2.790
Favori
22.758.121
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
594 oy
Öne Çıkar
Giriş

aslında bazı şeyler de sanki aynı gibi, biraz şekli değişmiş sadece yaşadıklarımzın;

eskiden korsan CD satan elemanla kavga ederdik "bu CD niye çalışmıyor la, paramı geri ver" diye, şimdi de epic, steam destek ile kavga ediyoruz "bu niye böyle oldu paramı geri ver, kütüphanemdeki oyun niye silindi" diye..

var mı bir farkı? :d neyse ben çok gevezelik yaptım konu dışı, affetsin herkes. iyi oyunlar, iyi hafta sonları..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F5621C0F8 -- 27 Nisan 2024; 15:48:20 >
  • Redshift kullanıcısına yanıt

ya bu yoruma katılmamayı çok isterdim ama gerçekten bu arkadaşın yazdıkları çok acı bir gerçek olarak çarptı yüzüme dünden beridir oynadım oyunu ama oyun o kadar eksik ki resmen oyunu değilde fragmanı gibi bir şey şuan çıkan.

ha tek başına oyun yapan birinin yetişebileceği ancak budur onu bilmemem ama bu saatten sonra yani satış sayısından sonra yapması gereken ekibini genişletip vaadedileni vermesi gerekir. yoksa şu hali o kadar zayıfki oyunun

• r0ket kullanıcısına yanıt
    Ne ara oynadınız da oyun sonunu gördünüz yahu?
    Hem türe çok aşinasınız hem de orta çağ işlerini seviyorsunuz sanırsam.

Cennetin Krallığı, Arn, Breavehart, King gibi filmleri seven, Total War serisini hatmeden biri olarak çok ilgimi çekti benim de. Özellikle gerçekçiliği, animasyon kalitesi, atmosfer muazzam görünüyor.

Henüz deneme fırsatım olmadı ama bu oyun gelişecek ve pek çok şey eklenecek erken erişim sürecinde mekanik ve içerik olarak. Hikaye modu da gelecekmiş. Bir kaç aya kalmaz bir yol haritası da yayınlanır.
    İyi para topladılar ve yatırımı arttıracaklar oyuna.
    En erken 2 yıla 1.0 sürümüne göreceğiz.

Bence iyi bir yatırım oldu bu fiyata.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yanfo -- 27 Nisan 2024; 18:52:55 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Meraklısına, şu an için alınabilir bir fiyatta:

Thief Simulator Steam'de %90 İndirimli (steampowered.com) 1,04$ (33,81 lira civarına tekabül ediyor).

• https://store.steampowered.com/app/215530/The_Incredible_Adventures_of_Van_Helsing/

ARPG meraklısına 0.79$

• Hocam yani şu kadar basit bir olay neden anlaşılmıyor, Rockstar oyununu türkçe veya x diline çevirdiği zaman elde edeceği kar marjını yeterli bulmuyor. Sony buluyor demek ki. Yani bu kadar basit bir politika durumu varken tartışmak yersiz. Adamların bakış açısı bu. Türkçe'ye çevirmeyi karlı bulmuyorlar. Bu karar doğrudur yanlıştır tartışması değil olay. "Neden çevirmiyorlar" diye yangın yerine dönmesine gerek yok muhabbetin.

Diğer mevzuya gelince de şirketlerin böyle bir hassasiyeti var. Yani neden bu kadar ortada olan bir gerçeğe yokmuş gibi davranılıyor anlamıyorum. Ben sanki Rockstarı savunmuşum gibi muamele gösterilmiş onu da anlamıyorum. Adamların bakış açısından neden çeviri yapmadıklarını anlattım o kadar.

Sony ya da Microsoft demek ki Rockstar gibi düşünmüyor. Yerelleştirmede hata olsa da önemli değil diyor. Ben açıkçası neyi savunduğunuzu da anlayamadım. Çeviri yapılmamasının çok temel 2 sebebi var bunlardan bahsettim.

Resimde örneğini verdiğiniz dillerden pek çoğu, Türkçeden daha fazla konuşulan diller. Daha çok oyun satılan yerler. Adamların derdi bu kadar basit. Ben bunları yazarken Rockstar doğru yapıyor diye bir ifade de kullanmadım. Adamlar ticari olarak kendilerine kar getirecek bir işe girişmiyor, bu kadar az kar ya da hiç kar elde etmeyeceklerini düşündükleri bir işten dolayı bir de yerelleştirme denetlemesi yapmak istemiyorlar.

• bilgennyk kullanıcısına yanıt

Rockstar bünyesinde yüzlerce Hispanik çalışan vardır ama türkçe bilen çalışan sayısı muhtemelen bir elin parmaklarını geçmez. Yani adamlar multi milyarder şirket. Karlı görmemişler bu kadar basit sebebi. Karlı görmedikleri bir işte bir de denetimle de uğraşmak istememişler. KEndimizi niye kandıralım. Zaten ilk sebep Türkiye pazarından kar elde edeceklerini düşünmemeleri.

• Weirdusername kullanıcısına yanıt

Ben Rockstar'ı savunan bir şey mi yazdım? Adamların niye Türkçe çeviri yapmadıklarına dair çok basit ve ortada olan 2 sebep sıraladım. Bunları söyledim diye, bunları savunuyor mu oluyorum? Bu nasıl bir mantık?

• Birbirine benzeme sebeplerinden en büyüğü bu tarz düşük bütçeli indie oyun firmaları genelde oyunlarında hazır assetler, müzikler, animasyonlar vs. kullanıyorlar o yüzden hepsi birbirinin kopyası gibi duruyor. Bir de kendi oyun motorlarını üretecek kadar bütçe olmadığı için genelde modelleri vs. Blender, Daz Studio gibi yazılımlardan aktarırken kullandıkları oyun motoru(Unity, UE4 vs.) ve yazılımlar aynı olduğu için bu programlar neye izin veriyor ve neyi sıkıştırıyorsa onu kullanmak zorunda kalıyorlar. Gördüğüm animasyonları, modelleri, objeleri genelde hep diğer oyunlarda da görüyorum ve bu durum bazı istisna oyunlar(Phasmophobia vs.) haricinde çok rahatsız edici olabiliyor. Ama teknoloji ilerledikçe yapay zeka geliştikçe bu teknolojiler kullanılarak yapılmış daha çeşitli grafikleri, animasyonları, yapay zekası vs. olan indie oyunlar göreceğimize eminim. Hatta öyle bir aşamaya gelecek ki herkes iki prompt yazıp tuşa basıp oyun yapabilecek diye tahmin ediyorum. Şu anda bile oyun yapması hiç programlama dili bilmeden sadece video izleyerek mümkün.

• Th3M4NIMAL kullanıcısına yanıt

Bu oyunun " The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut " sürümünü almak daha mantıklı. Serideki bütün oyunları barındıran paket Final Cut sürümü. Steam yaz indirimlerinde o da ciddi indirim alır diye tahmin ediyorum.

Bana tadımlık lazım 1 tane de olsa yeter diyen için ise gayet güzel fiyat. Dijital PC Oyun Fırsatları [ANA KONU] Dijital PC Oyun Fırsatları [ANA KONU] 

• War Mongrels 13 TL. Commandos benzeri gayet güzel bir oyun. Steam fiyatı 30 dolar. Türkçe desteği var.

https://store.epicgames.com/en-US/p/war-mongrels?epic_creator_id=585fd9faadb3406ab9a0475bc1d24125&epic_game_id=7b57136ac766477eb1e687dcd0310da5

Dijital PC Oyun Fırsatları [ANA KONU]Orhun Kayaalp Let's Playyoutube
    War Mongrels, Desperados 3'ü gördükten sonra istediğimiz yeni Commandos oyunu yerine koyabileceğimiz bir aksiyon/strateji oyunu. Bu War Mongrels Let's Play serisinde oyunu birlikte oynayıp bitireceğiz. Orhun Kayaalp Let’s Play kanalında genelde Orhun the Hun Twitch kanalımda yaptığım canlı yayınlardaki uzun oynanış videolarımı paylaşıyorum. Bazen de bu kanala özel hazırladığım Let’s Play serilerimi yayınlıyorum. Beni buralardan da takip edebilirsiniz: Twitch: https://twitch.tv/orhunthehun/ Youtube: https://www.youtube.com/orhunkayaalp Discord: https://discord.gg/orhunkayaalp Twitter: https://twitter.com/OrhunKayaalp Instagram: https://www.instagram.com/orhunkayaalp/
    https://www.youtube.com/watch?v=K9dz6ldzAtg&ab_channel=OrhunKayaalpLet%27sPlay

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leingrad -- 28 Nisan 2024; 1:50:18 >

• Yanfo kullanıcısına yanıt
    Bugün 8 saat kadar oynadım. Oyun oldukça iyi, eksikleri var mı, var. Zaten erken erişim. Ancak oyunu çok güzel temellere oturtmuşlar, zamanla çok çol iyi hale gelir. Ben 24 dolara çıkar diye bekliyordum, ancak 15 dolara şu anda fiyatına fazlasıyla değer. Türü seviyorsanız kaçırmayın. Geçen gün de yazdım, 10 yıl önce Banished'i e böyle ilgiyle beklemiştim ve çok severek oynamıştım. O günden beri oynamaktan en çok keyif aldığım city build strateji oyunu oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acaluka -- 28 Nisan 2024; 2:36:27 >
  • Leingrad kullanıcısına yanıt

Commandos'unda yıllar sonra yeni oyunu çıkacak bu sene.

Dijital PC Oyun Fırsatları [ANA KONU]
    Dijital PC Oyun Fırsatları [ANA KONU]store.steampowered.com
    Commandos: Origins on Steam
    https://store.steampowered.com/app/1479730/Commandos_Origins
  • bluepaw kullanıcısına yanıt

Bende size diyorum ki bu 2 gerekçe rockstar'ın yaptığı resmi bir açıklama mı yoksa sadece bir varsayım mı? Eğer ikisi de birden ise yayınlasın Türkiye'deki resmi satış verilerini, ps3'den itibaren pc'ye kadar hangi platformda ne kadar satmış ona göre tartışalım. Ortada veri olmadan bu konunun içerisinden nasıl çıkılacak.

Size bir soru, siz gerçekten Türkiye'de örneğin gta 5'in çeviri maliyetinden daha az sattığını mı düşünüyorsunuz. Bana bunun cevabını vermeniz yeterli. Ya da diyelim çeviri maliyetinden 2-3 katı sattığını. Bahsettiğimiz oyun gta 5. Gta bir yana rdr 2 bile çeviri maliyetinin kaç katı satmıştır. Bakın zamanında ben bile satın aldım oyunu.

Sony MS konusuna gelecek olursak, öyle düşünsünler veya düşünmesinler. Oyunları piyasaya çıktı ve herhangi bir tepkiye maruz kalmadılar. Demekki Rockstar'ın eğer öyle bir düşüncesi varsa yersizmiş. Herhangi bir hataya mahal bırakarak çeviriden vazgeçme iddiası düşüncesi. Kastettiğim buydu. Sanırım bu da resmi bir açıklama değil.

Türkiye'den fazla konuşulan diller olabilir, Türkiye'nin şuanki nüfusu galiba 80 milyonun üzerinde, bu kadar nüfus yoğunluğuna sahip, e-sport'a kucak açan, sürüsüne youtube oyun influencer'i olan ve çok fazla sayıda oyuncuya sahip bir ülke. 2. el sitesine girip konsol satışına baktığımda bile makinanın yanında gerek fiziksel gerek dijital olarak R* oyunu veya diğer demirbaş stüdyoların oyunları illaki satılıyor.

Alıntı

metni:
    Türkiye'de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin 377 kişi oldu. Erkek nüfus 42 milyon 734 bin 71 kişi olurken, kadın nüfus 42 milyon 638 bin 306 kişi oldu.

Kaynak:

Kastettiğim şey çeviri yapılmayacak kadar az satıldığını ben düşünmüyorum. Yok mu ülkelere göre nerede ne kadar satış yapmış resmi verisini verecek bir site.

Son olarak yanlış anlamayın, buradaki eleştiri, sadece R*'a değil, demirbaş büyük stüdyolara da. Electronic Arts, Activision Blizzard (Microsoft satın alımı öncesi), Ubisoft.R* ülkede oyunu çok satan bir firma olduğu için baştan beri örnek olarak gidiyor, Çevremde konsol veya pc'si olupta gta 5 satın almayan görmedim.

Konu uzamaması adına, herhangi bir gerilim söz konusu değil, burası forum sadece tartışıyoruz. Bu ve önceki mesajlarımda sadece iddialara karşı verilecek argümanları verdim. Sonuç olarak ortada bir veri yoksa burada tartıştığımız şeyler sadece varsayımlar olacaktır. İyi günler dilerim.

• The Shogun kullanıcısına yanıt

1982 gonzo

gonzo opera

şifreleri bile aklımda yaşladık be.

• Leingrad kullanıcısına yanıt

kaptım hemen teşekkürler.

Olayı müthiş özetlemişsiniz hocam.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam ben 13 yıla yakın avukatlık yaptım. Oyun firmaları, Teknoloji firmaları ile çalıştım, danışmanlık verdim, şirket politikalarına hasıl oldum, Türkiye pazarına açılmaya çalışan şirketlerin beklentileri/endişelerini gördüm. Çeviri muhabbetinin temel sebebi yazdığım gibidir. Birincil sebep karlı görmemeleri, ikinci sebep yerelleştirmeyi denetlemekle uğraşmak istememeleri. Markalarını olabildiğince koruma dertleri. Ha Rockstar ile çalışmadım ama onların da benzer saiklerle hareket ettiği ortada.

Ayrıca hiçbir zaman Rockstarın çeviri maliyetinden dolayı oyunu çevirmediğini veya oyunun çeviri maliyetinden az sattığını söylemedim. Adamlar oyunu çevirseler de çevirmeseler de elde edecekleri karın aynı olduğunu öngörüyor. Bu adamlar salak değil sonuçta. Oyunu çevirseler, Türkiye pazarından ek 10 milyon dolar gelir elde edecek olsalar çevirirler.

Ekonomik şartlar, oyun fiyatları, düşük alım gücü gibi sebeplerle çeviri yapsalar da yapmasalar da Türkiye pazarından elde edecekleri kar marjında oynama olmuyor demek ki. Ha diyorsaniz ki elde veri olmadan konuşmayalım, o halde oyunu neden çevirmedikleri üzerine de teori üretmenin anlamı yok, konuşmanın anlamı yok.

Verdiğiniz diğer örnekler farklı şirket politikalarıyla alakalı. Sony ve Microsoft sadece oyun satan firmalar değil. Bu firmalar Türkiye pazarında başka ürünlerle de yer alıyorlar. Bu firmalar yerelleştirmeye bu sebepten daha fazla önem veriyor. Küçük orta ölçekli firmalar da bu pazara açılmanın daha karlı olacağını ön görmüş ki oyunlarını çevirmiş. Mesela CDPR de gayet büyük bir stüdyo, onlar da doğrudan Türkiye pazarına yönelik hamleler yaptılar. Dolara geçme muhabbeti olmadan önce oyun fiyatlarını daha uygun yerel fiyattan sattılar, oyunlarını Türkçe çıkardılar. Bunlar tamamen farklı şirket politikalarıyla alakalı.

Nüfusun fazla olması hiç bir şey ifade etmiyor bu arada Yasal düzenlemeler, idari bakış açısı, saçma uygulamalar daha da önemlisi alım gücünün düşük olması gibi firmaları türkiye'den uzaklaştıran çok sebep var.

Mesela bu ülkede doğru dürüst e-spor turnvası da düzenlemiyor yabancılar.

3-5 yıl önce Blast bir tane CS:GO turnuvası düzenledi, arkalarına bakmadan kaçtılar.

"Adamlar oyunu çevirseler de çevirmeseler de elde edecekleri karın aynı olduğunu öngörüyor. Bu adamlar salak değil sonuçta. Oyunu çevirseler, Türkiye pazarından ek 10 milyon dolar gelir elde edecek olsalar çevirirler."

Hocam, bu üstteki cümleyi kurmuşsunuz, fakat atladığınız bir nokta var. O da müşteri memnuniyeti. Madem Rockstar için çeviri maliyetinin bir önemi yoksa; buradaki en büyük sıkıntı "müşteri oyunun parasını verip alıyor, fakat ülkemize ait dili oyuna eklemiyor." Eksik ürün satıyor sonuçta. Yine işin içinde para var. Müşteri para veriyor. Para veriyorsa talep de edebilir. Ortada karşılıksız bir şey yok.

• 
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.