Şimdi Ara

#DH Bağlama Severleri ve İcracıları Klübü# (61 Kişi Olduk!) (19. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
687
Cevap
14
Favori
48.657
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: yenigeldimreyiz

quote:

Orijinalden alıntı: albati

quote:

Orijinalden alıntı: rewolwer_

quote:

Az önce kaydettim, başta uşşak sonra kürdi makamı ve bitirişte de Eşkiya Dünya'ya hükümdar olmaz'dan bir kuble çaldım.

kardeş ellerin dert görmesin
    olur.
    40 cm ve üstü kısa sap bağlamalar si ve daha pestini çeker. Bazı ustaların bağlaması yarım, hatta bir ses daha dik çekebilir. Yani 40 tekne bir bağlamaya RE bile çektirebilirsiniz.

Ben bağlamama do diyez akord yapıyorum.Fakat bu akordu denemek isteyenlere şöyle birşey tavsiye edeyim.Bu akordu bağlamanıza 2 veya güvenli olması için 3 günde yapın.Yani şöyle ki ;

1. gün : bağlamanızın teknesi büyük ise si akoruna çekin.

2. gün : do akoruna çekin ve bağlamanızı 1-2 saat çalın.

3. gün : do diyez akoruna çekerken çok yavaş olmalısınız ve bu işlemi yani bir tele akord etme işlemini en az 1 dakikada yapmalısınız ki 7 tel = 7 dakikada do diyez akoruna çekerseniz hem bağlamanız için hemde tel kopmaması için yararlı olur düşüncesindeyim.Eğer yanlışım varsa düzeltin...

Kardeşim çok doğru birşey söyledin. Tel zaten dip eşikten kopuyor. Kopmasının nedeni çengel gibi yapıp içe büktügümüz yerin tele baskı yapmasından kaynaklanıyor. Eğer bağlamanıza çekeceğiniz ses kararı teknesine göre tiz ise en alt tel grubunun ince telleri (0.18) en tiz olacağı için (bağlama düzeninde) tel takılırken çift sarım olmasıyla birlikte çekeceğimiz sese dinlendire dinlendire çekmeliyiz. Acaba diyorum büktüğümüz yere çok ince bir kaplama yapsak(ince kablo soyup taksak)
    faydası olur mu? @albati hocam da konuya katılırsa memnun olurum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Urfa_Lee

Albati hocam sizden bir ricam olacaktı :) Kime Kin Ettin'i bizim için yorumlarsanız sevinirim :)

İki gündür uğramıyodum, gözden küçük bi operasyon geçirdik
    Bu ara kısa sapı ihmal ettik biraz, hatta 1 ayı aşkındır en alt tel kopuk onu bile değiştirmedim (ki bağlamalara gözüm gibi bakarım)
    Yarına tel takarsam yüklemeye çalışayım.

Geçmiş olsun. Lazer operasyonu falan mı geçirdin kardeşim

Teşekkürler.
    Evet dostum miyoptu gözler çizdirdik.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Albati hocam sizden bir ricam olacaktı :) Kime Kin Ettin'i bizim için yorumlarsanız sevinirim :)

Bu ara kısa sapı ihmal ettik biraz, hatta 1 ayı aşkındır en alt tel kopuk onu bile değiştirmedim (ki bağlamalara gözüm gibi bakarım)

Teşekkürler.

Biraz konu dışı olacak ama bende yaklaşık üç sene önce (wavefront) ilasik ameliyatı geçirdim çok memnunum şuan iyi yapmışsın. Dünyagöz den mi oldun

• quote:

quote:

urfalı acemiyim birazda hızlı çalıyorum albati videoyu hazırlayana kadar bununla idare et

Eyvallah hocam ellerinize sağlık :)

@Albati

Hocam çok geçmiş olsun, tez zamanda iyileşmeni dileğiyle... Sabırsızlıkla bekliyorum :)

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Teşekkürler.

Biraz konu dışı olacak ama bende yaklaşık üç sene önce (wavefront) ilasik ameliyatı geçirdim çok memnunum şuan iyi yapmışsın. Dünyagöz den mi oldun

İzmir'de Kaşkaloğlu var oraya yaptırdım, bugün ikinci kontrole gittim gayet iyi dediler.
    Yaş 30'u geçti ama dünya varmış dedim, şimdiye kadar neden yaptırmadım bilmiyorum. Sabah kalkınca saati görebilmek ve tv izlerken uykuya dalmak herşeye değermiş.

• Sağol Urfalı :)
  • Geçmiş olsun albati. Yeni videoları sabırsızlıkla bekliyorz o halde
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Bende kendim öğrendim bağlamayı sadece birkaç nota yerini bir hocadan öğrendikten sonra diğer bütün perde isimlerini ve yerlerini kendim keşfettim ve ilerletmeye çalıştım kendimi.Bir video çektim.

http://youtu.be/j-DYQQIKrwQ

kardeşim bende kursa gitmedim. ne kadar oldu sen bağlamaya başlayalı

Ben bağlamaya başlayalı yaklaşık 4 sene oldu

Bende başlayalı 7 ay oldu umarım 4 sene sonra sizin gibi olurum.

olursun tabi belki 1 senede değil 5-6 ayda benden daha iyi çalarsın :)

NOT= Bağlamanızı sakın ola ki bırakmayın çünkü ben 1 sene bırakmıştım dersler dolayısı ile gerçekten bütün herşey gidiyor... Şu anda 2-3 senedir hiç bırakmadan çlıyorum.Kendim Türk Sanat Müziği ile uğraşıyorum ve Musıki Cemiyetinde eğitim alıyorum fakat bağlamayı bi türlü bırakamıyorum.TSM de kullanılmasa bile sesi çok güzel bir enstrüman.Derdime , sevincime ortak olan bağlamam :)

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Az önce kaydettim, başta uşşak sonra kürdi makamı ve bitirişte de Eşkiya Dünya'ya hükümdar olmaz'dan bir kuble çaldım.

olur.
    40 cm ve üstü kısa sap bağlamalar si ve daha pestini çeker. Bazı ustaların bağlaması yarım, hatta bir ses daha dik çekebilir. Yani 40 tekne bir bağlamaya RE bile çektirebilirsiniz.

Ben bağlamama do diyez akord yapıyorum.Fakat bu akordu denemek isteyenlere şöyle birşey tavsiye edeyim.Bu akordu bağlamanıza 2 veya güvenli olması için 3 günde yapın.Yani şöyle ki ;

3. gün : do diyez akoruna çekerken çok yavaş olmalısınız ve bu işlemi yani bir tele akord etme işlemini en az 1 dakikada yapmalısınız ki 7 tel = 7 dakikada do diyez akoruna çekerseniz hem bağlamanız için hemde tel kopmaması için yararlı olur düşüncesindeyim.Eğer yanlışım varsa düzeltin...

Kardeşim çok doğru birşey söyledin. Tel zaten dip eşikten kopuyor. Kopmasının nedeni çengel gibi yapıp içe büktügümüz yerin tele baskı yapmasından kaynaklanıyor. Eğer bağlamanıza çekeceğiniz ses kararı teknesine göre tiz ise en alt tel grubunun ince telleri (0.18) en tiz olacağı için (bağlama düzeninde) tel takılırken çift sarım olmasıyla birlikte çekeceğimiz sese dinlendire dinlendire çekmeliyiz. Acaba diyorum büktüğümüz yere çok ince bir kaplama yapsak(ince kablo soyup taksak)

Şöyle birşeyde var ;

Tel takarken çok yavaş olun çünkü telin hafifçe ezilmesi tellerin kopmasına neden olur.Örneğin bir teli yuvasına takarken çok yavaş hareket edin ve telin diğer kısmını düz bir şekilde aşağıya doğru salın veya düz şekilde tutun.Sakın takarken teli kıracak hamle yapmayın yani yuvasına siz boşluk kalacak yani gevşek olacak şekilde takın ve telinizi burguyu sıkarak yerine oturtun.Böylece acemi arkadaşlarda tel takabilir ve tel kopmasını önleyebilirsiniz.

• Acaba bağlamaya elektro gitar teli taksak nasıl olur? İki enstrümanda da en alt E'ye akortlanıyor. Sadece E Türk müziğinde Re, Batı müziğinde Mi yapıyor.

Aynı kalınlıktaki telleri elektro gitar teli alırız, bağlamaya takarız Bir ara deneyeceğim bunu. Bağlamada tel kalınlıklarını bilen var mı acaba?

Bir keresinde elektro gitarın en alt teli kopunca çarşıya inmeye üşenip bağlama teli takmıştım. Öyle neredeyse 1 ay kullanmıştım. Problem çıkmamıştı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jason Becker -- 29 Ağustos 2012; 20:07:42 >
  • bağlama alt telde genellikle 0.18 paslanmaz çelik tel kullanılır
  • Konu süper oldu ya :)
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

olur.

Alt telin kopması çoğu bağlamacıının yaşadığı bişey. Bende genelde tel eskidiği zaman olur. Özellikle piyasada çalışırken haftada bazen 7 gün çalışıyorduk ve sahnede en az 5 saat kalıyorsun. Doğal olarak bir takım tel 2 hafta falan gidiyor en fazla.
    Diğer kopmalarda ise tellerin takıldığı takozdaki tel deliklerinin kenarlarının keskin olması ya da fazla geniş olması teli kesebilir. o zaman çift yerine 3-4 sarım yapılabilir.

• tel kopmasında tezenenin ve bağlamanıza verdiğiniz önem çok büyüktür.Belki inanmayacaksınız ama bi ara bağlamamdaki telleri 1 seneye yakın hiç değiştirmedim.

Benim tezenem şöyle ;

Tezenemin numarası 1

Marka Saz

Ve şöyle birşey var tezenemin ortası kopuk.Yani tezenemin ucu birleşik fakat ortası yırtık ve bağlamaya ne zarar veriyor ne bişey yapıyor. ve sesi inanılmaz çıkıyor fakat ses güzel çıkarken fazla yüksek ses vermiyor.Bende böyle seviyorum :)
  • bende cok acemiyim daha önce elim saz tutmadi yani o kadar acemiyim, nerden baslayabilirim ögrenmeye?
  • Grubunuza benide ekleyin. Yalnız bazı arkadaşların gerçek bağlamacılardan haberleri yok, çok iyi derecede bağlama çalan hocalarımız var. En başta 22 yaşında Sivas'ta yakalarak öldürülen Hasret Gültekin'i unutmayalım. Bağlama şu an bu konuma geldiyse Hasret Gültekin'in de katkıları inkar edilemez.

Müziğini Hasret Gültekin'in yaptığı Çeke Çeke adlı eser. Bağlama tınılarında 100 yıl daha kulaklardan eksilmez.

Ve Hasret Gültekin'in ilk hocası rahmetli Talip Özkan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jun.Misugi -- 31 Ağustos 2012; 14:06:27 >

• HydroAcidX

Bağlama çalıpta Hasret Gültekin'i tanımayan yoktur sanırsam :)
  • @HydroAcidX sanırım paylaşımlara iyi bakamamışsın 6 sayfayı incelersen hasret gültekinden amatör bir türkü çaldığımı görürsün.
  • quote:

@HydroAcidX sanırım paylaşımlara iyi bakamamışsın 6 sayfayı incelersen hasret gültekinden amatör bir türkü çaldığımı görürsün.

Gördüm kardeşim etme eylemeyi çalmışsın yüreğine sağlık. Sözüm gerçek bağlamacıları es geçenlere.
  • quote:

HydroAcidX

Bağlama çalıpta Hasret Gültekin'i tanımayan yoktur sanırsam :)

Var hocam olmazmı . Hasret Gültekin'i hayatında ilk defa duyan bağlamacılar tanıdım.
  • 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.