Şimdi Ara

DH Alfa Romeo Klübü (10. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.002
Cevap
41
Favori
221.026
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • slmlar bu forumu okudum ve çok begendim istanbulda öğrenciyim ve sizlere çok klasik gelecektir elbette ama alfa hastasıyım ben hayatımda 2 arabaya böylesine aşık oldum biri focusun ilk kasasıdır bi de alfalardır.. ve nihayet şu sıralar peugeot 106mdan kurtulup yeni bi arac alma waktim geldi ancak çıldırmak üzereyim kırmızı bi 147 im olsun çok istiyorum.. ancak bilindiği gibi dolaşan şehir efsanesi dedikodular beni focusa dogru itiyor.. tartışılamaz bi gerçek war ki 147 sürüş karizma ve estetik olarak focusun eline rahatlıkla verir.. ancak işte bu alfanın şikayetleri beni çok fazla korkutuyor.. yani şu anki arabamla zaten yeterince servis gezdim dolaştım arabayı servis olayını fln öğrenmeme yadımı oldu ama bunaldım çıldırmak üzereyim aldıgımda ruitn servis bakımı dışında sıkıntı çekmek istemiyorum.. bu konuda özellikle ankara da servisi olan ve alfa konusunda gerçekten bilgili olduguna inandıgım arkadaş(özellikle) bana yardımcı olursanız çok memnun olurum yakıt arıza ve servis durumu nedir bu aracın bi de parça fiyatları hondadan vwden ucuzda deniliyor pahalıda bu konuda net bi cevabı olan war mı? son olarak öntakımdan gelen seslerine bizzat şahit oldum bu sorunları çok sık mı veriyo ??




  • arkadasım cok sık sorun cıkartmıyor ama fazla tasıta ayıracak butcen yoksa sana focus gıdecektır. ama dıyosan benzıne braz daha fazla oderım, sayısı az ama fıyatı ve hizmeti öz olan servislerden yaptırırm diyosan alfa sana göredir. ayrıca bende 96 model spider var, ön takımdan az ses geliyordu. bakıma sokmusken onuda yaptırdım alırken 1 ay sonra hafif ses yine başladı ama rahatsız etmıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Larkyn -- 8 Aralık 2008; 0:49:25 >
  • Diğer başlığa yazdığımı (SUBARU-147) buraya da kopyalayayım.Herkes yararlansın.
    -----------------------------

    --------------------------------------------------------------------------------

    Bir 147 kullanıcısı ve Alfa Romeo takipçisi olarak bazı şeyler söyleyebilirim.
    Birincisi benzin hususunda. Alfa'ların 1.6 motorları dikkatli kullanımda şehir içi 8,5-9 litre şehir dışında 6,5 litre yakar.
    Yani "çok yakar mı?" diye sormaktansa benzinli bir araç mı yoksa lpg veya dizel mi almalıyım demeli insan.
    Benzinli bir araca göre yakışı gayet normal. Çünkü değişken sübap zamanlaması var. BMW'lerdeki vanos Honda'lardaki VTEC ve Toyota'da ki VVT-I gibi.
    Sadece araç ağır olduğu için (1250kg) yaklaşık 100 kg hafif olan araçlara göre 100 km'de 1 litre fazla yakıyor.
    Benzinli bir araç tercih edilecekse fazla yakmadığı için yakıt düşünülmemeli.
    Ancak küçük sınıf bir benzinli yakışta fark ettirir.

    Fakat aracın motor sesi 1.6 olmasına rağmen (1.4 Twin Spark'larda bile iyidir bu ses) çok baştan çıkarıcı. Ataklığına ve motor sesine aldanıp çok basarsanız tabiki üst devirlerde çılgına dönen motor (TS motorlar alt devirlerde cansız üst devirlerde çılgındır) yakmanıza sebebiyet verir.

    Diğer bir faktör şudur ki...
    Önden çekişli bir araç olmasına rağmen yol tutuşu çok iyidir. Alfa'ların en önemli bir kaç özelliğinden birisidir yol tutuştur.
    Benim 4 sene önce Ankara ODTU-Şap Enstitüsü kavşağında anlık bir dikatsizliğim sonucu düştüğüm hatayı bu üstün yol tutuş 0 kayıpla atlatmamı sağladı. Başka bir araç olsa; ya devrilmiştim, ya kaldırımdaki yayalara çarpmıştım ya da kavşakta duran araçlara arkadan girmiştim.
    Fakat bu üstün yol tutuş için özel olarak sert tutulan süspansiyon fazla gürültülü çalışıyor.
    Bir süre sonra da bozuk yollardan dolayı gürültülü çalışma karakteri kendisini ÖN TAKIM SENFONİSİ'ne bırakıyor. Alfa'cılar böyle der.
    Yani kışın sertleşmenin de etkisiyle ön takımdan bu görüntüye yakışmayacak sesler geliyor.
    Dikkatli kullanım ile bu seslerden uzak durmak mümkün.
    Olmazsa da %90 Alfa'cının yaptığı gibi müzik sesiyle kapatarak biner satmadan önce de bir miktar masrafla isterseniz değiştirip satarsınız.
    Diğer bir duymazlıktan gelinen ve satmadan önce değiştirilmesi gereken parça VARYATÖR'dür.
    Ön takım gibi düzgün kullanarak bu sorundan kaçmak mümkün de değildir.
    İllaki her varyatör bozulur ve ses çıkartır. Bizler gibi öyle binmeye devam edebilirsiniz. Sadece sabahları motor soğukken 3000 deviri geçmeden hafifçe kullanmak, yokuş da bırakmamaya gayret etmek ve yağ eksiltmesi geleneksel ve olağan olan (uzun strok'undan dolayı) TS motorun yağını çok sık kontrol etmek gibi detaylarla varyatör ömrü uzar.
    Garanti kapsamlı yetkili servis tamiri ile de bir nebze çözüm bulunabilir. Bozulunca garantiden yenisi değişir.

    Gelelim servis ve yedek parça sıkıntısına. TOFAŞ-FIAT bünyesinde olduğu için yedek parça ve servis sıkıntısı yok.
    Fakat yetkili servisler diğer markalardan fiyat olarak farklı olmasa da özel servislere göre daha pahalı.
    Bazı şeyleri özel serviste çözmek daha karlı görünüyor. İyi Alfa servisleri var özelde. Tavsiye edilir.

    147, 2009'da yerini 149'a bırakacak. Belki de MITO gibi artık numara değil de isim taşıyacak bir model olacak ama mutlaka yenisi gelecek. Eli kulağında.

    Subaru ve Alfa olayına gelince de...
    Bu resimdeki Subaru elbetteki 2000 yılının teknolojisini taşıyan ve sonradan az biraz upgrade edilmiş 147'ye göre daha yeni teknolojilidir ve daha az sorunludur.
    Alfa'nın bazen çok değişik arızalar verdiği de oluyor. Japon sorunsuzluğu da iyi bilinir.
    Fakat 4x4 olan ve motoru da 1.5 olan bir Subaru'dan 147 tadı alınmaz.
    Alfa, yukarıdaki Spider'cı arkadaşında bahsettiği gibi bambaşka bir bağımlılık yaratıyor.
    Tasarımı artık gözlere aşina gelse de bir Subaru'dan daha çok baktırtıyor sokakta.

    Ayrıca 1.5 Subaru kullanan herkes performansın bitik olduğunu söylüyor.


    Bu arada yukarıdaki bir arkadaş yanlış hatırlamıyorsam Alfa'lar için modifiyelendirmeye müsait demiş.

    Modifiye denen durum en az Alfa'cılar arasında kabul görür. Çünkü Alfa'cılara göre aracın orijinali her zaman en güzelidir, çünkü Alfa tasarım olarak zaten en iyisini yapmıştır ve yapılacak her mod Alfa'yı Alfa olmaktan çıkartır ve apaçi yapar.
    Motoru'da modifiyeye çok fazla cevap vermez.
    Dolayısıyla Alfa'ya modifiye yapılır düşüncesi çok pratik ve genel geçer değildir.

    Bagaj olarak ise 147 mk2'ler bizim mk1'lere göre bi 20 litre daha geniş ama yine de çok yeterli değil. Hb araba almanın dezavantajlarından birisi olarak göz önünde bulundurulumalı.

    Başka soru varsa yanıtlayabilirim.




  • Arkadaşlar iyi günler.
    ben dertli bir peugeot kullanıcısı idim ve sonunda kurtuldum 2 haftadır alfaları araştırıyorum. yaklaşık 10 sayfa forum okudum bana çok yardımcı oldunuz bunun için öncelikle teşekkür ederim.
    sizden bir fikir almak istiyorum
    2004 ve üzeri 156 arıyorum. sunfoof deri sensöz vs . bulduğum ve içime sinenaraçlar 2005 - 2006 , 30.000 - 60.000 km arası orjinal araçlar (kumaş döşeme) 25 - 28 bin ytl arası ama o kadar param yok
    1 tame 2004 füme 92.000 kaporta boyalı birmot bakımlı ama pek temiz gelmedi araba 18.000 ytl ye buldum almalımıyım yoksa istediğim rengi ve donanımı almak için boçlanmalımıyım.
    bunu size sormaamın nedeni beni bekleyen bakım masraflarının bir kısmını ayırmam gerektiğini düşündürmeniz
    Birde alacağım araca sıralı lpg taktırmayı düşünüyorum
  • O araçların piyasası 25 bin civarında. 18 bine alınacak aracın ciddi kazası olabilir.
    Bir de LPG takılmış bir Alfa olsa iyi olur. Twin Spark motorlar gayet hassastır ve LPG ile uyumu çok yüksek tarzda değildir.
    LPG ile uyumu bir süredir iyi giden hazır LPG'si üzerinde bir araç olsa daha iyi olabilir.
  • cavapladığınız için çok teşekkürler. o araç satımış ve bende 23 e kadar çıkmak zorunda kaldım bana araç bulma konusunda da yardımcı olursanız sevinirim.
    baktığım uygun fiyatlı (19.000) araçlardan birinde belden aşşağı komple boya vardı ve 2000 devirde yarım debriyajda pedal ayağa hafifçe vuruyordu usta sorun yok dedi ama güvenemedim. birmota gösterecek kadarda vakti yok satıcının. Bu konuda tecrübesi olan varmı
  • merhaba arkadaşlar bende 2002 156 selespeed var termostadım arızalı bu nedenle yakıtını tam hesaplayamıyorum bu aracın ortalama yakıtı nedir ,kullanan arkadaşların yardımcı olmasını istiyorum
  • arkadaşlar merhaba.forum çok güzel elinize sağlık herkes bilgilerini eksiksiz paylaşıyor.benim de 147 selespeed(tek kapı) alfa kırmızısı aracım var.çok çok memunum;trafikte eşsiz olmak ayrı bir zevk:)))yanlız benim çok acil bir tek adet çıkma 16'' standart jant a ihtiyacım var.elinde olan temin edebilecek olan hemen yardımcı olursa çok sevinirim.ayrıca aracımı da artık satıp cip e geçmeyi düşünüyorum her nekadar emin olamasamda ilan vermiş bulundum[simage][/simage]http://www.sahibinden.com/tek!!!3_kapi_selespeed_gta_version_full!!!WQQaXQQ7963995WQQpXQQdisplayitem.......aracım bu arkadaşlar.acil yardımınızı bekliyorum jant konusunda!!
  • quote:

    Orjinalden alıntı: anluras

    arkadaşlar merhaba.forum çok güzel elinize sağlık herkes bilgilerini eksiksiz paylaşıyor.benim de 147 selespeed(tek kapı) alfa kırmızısı aracım var.çok çok memunum;trafikte eşsiz olmak ayrı bir zevk:)))yanlız benim çok acil bir tek adet çıkma 16'' standart jant a ihtiyacım var.elinde olan temin edebilecek olan hemen yardımcı olursa çok sevinirim.ayrıca aracımı da artık satıp cip e geçmeyi düşünüyorum her nekadar emin olamasamda ilan vermiş bulundum[simage][/simage]http://www.sahibinden.com/tek!!!3_kapi_selespeed_gta_version_full!!!WQQaXQQ7963995WQQpXQQdisplayitem.......aracım bu arkadaşlar.acil yardımınızı bekliyorum jant konusunda!!

    http://www.alfaromeoyedekparca.com/anasayfa.htm
    Buradan belki bulabilirsiniz.




  • 147 black sağol arkadaşım.alfar la irtibata geçtim bile ama ellerinde yanlız 15'' olanlarından varmış.heryere haber veriyorum ama nasılsa bitürlü bulamadım hala.147 si olan ve jantını değiştirecek olan arkadaşlar bekliyorum çok acil!!
  • www.alfistiturkey.com bizim Alfa'cı buluşma sitemiz. Buradan da yararlanılabilinir.
    Ayrıca Alfa Romeo adına her çeşit muhabbet var forumumuzda.
  • satılık alfa romeo 156 selespped 2002 model 80 .000 acil olduğu için yılbaşına kadar 18 000 vereceğim
  • merhaba arkadaşlar. Alfa kullanıcısı olmayı sizlere borçluyum. yaklaşık 10 gün forumlarınızı takip ettim ve tüm dedikoduları unuttum. vazheçmişken tekrar şevklenip sonunda 2 gün önce bir 156 1,6 TS Distinctive sahibi oldum. birçok alman ve fransızdan sonra anladımki. İTALYANIN tadı bambaşka.
    bundan önceki aracım beugeot du ve sıralı sistem çok verimli çalışıyordu.

    Orta gelirli ve günde ortalama 70 km yol yapan bir kullanıcı bu araca lpg takdırması araca faydadan çok zarar getirirmi.
    Hangi markayı önerirsiniz.
    Landi markası konusunda tecrübesi olan arkadaş varmı

    Şimdiden çok teşekkür ediyorum
  • Selam arkadaşlar;

    Satılık araçlar bölümüne koymuştum ancak belki dikkatinizi çekmemiştir. Satılık 1968 model Alfa Romeo 2000 GTV aracım var ilgilenenlerhttp://www.sahibinden.com/1968_alfa_romeo_gtv_4_silindirWQQaXQQ11686927WQQpXQQdisplayitem[/link] linkinden veya SATILIK ARAÇLAR kısmından bakabilirsiniz. Herkese iyi forumlar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mbonsen

    merhaba arkadaşlar. Alfa kullanıcısı olmayı sizlere borçluyum. yaklaşık 10 gün forumlarınızı takip ettim ve tüm dedikoduları unuttum. vazheçmişken tekrar şevklenip sonunda 2 gün önce bir 156 1,6 TS Distinctive sahibi oldum. birçok alman ve fransızdan sonra anladımki. İTALYANIN tadı bambaşka.
    bundan önceki aracım beugeot du ve sıralı sistem çok verimli çalışıyordu.

    Orta gelirli ve günde ortalama 70 km yol yapan bir kullanıcı bu araca lpg takdırması araca faydadan çok zarar getirirmi.
    Hangi markayı önerirsiniz.
    Landi markası konusunda tecrübesi olan arkadaş varmı

    Şimdiden çok teşekkür ediyorum

    Ben de günde ortalama 50-70 km arası bir yol yapıyorum ve 1.6 Twin Spark motorla günlük 20-25 YTL'lik benzin harcamam var.
    Aracıma lpg taktırmaya kıyamadım. Zaten TS motorlar LPG ile çok uyumlu değil bazı başka motor çeşitleri kadar ama bizim Alfa'cılardan 2 arkadaşta var.
    Birisi Atiker taktırmıştı ve aradan 2 ay geçtiğinde görüşmüştük. Memnundu ama şu an var mıdır bir sorunu bilmiyorum.
    Bir diğeri Hollanda malı Telefex takmıştı ve halen görüşüyoruz çok memnun. Hatta muhtemelen yarın da görüşeceğiz.
    Telefex veya Prins öneririm.
    Çok pahalı derseniz iyi olduktan sonra ustası İtalyan malı diğer kitlere de bakabilirsiniz.
    Bu arada Alfa'nın tadını kısa sürede hissetmenize sevindim. Bağımlılık yapar o tad başka araca bakamazsınız sonra.




  • 147 BLACK TEŞEKKÜRLER. ÖNERİLERİNE DİKKATE ALACAĞIM
  • arkadaşlar merhaba.

    ben de uzun zamandır arabamı yenilemeyi düşünüyorum ve araştırma safhasındayım. 1998 polo clasic var. 119000 de. ilk etap da yine bir vw alayım diyordum ama alfa 156 yı gördükten ve inceledikten sonra fikrim değişti. ama forum ortamlarındaki bazı haberleri okuduktan sonra biraz çekinser kalmadım desem yalan olur. bazı alfa kullanıcıları arabayı öyle tanıtmışlarki sanki araç sürekli tamirciden çıkmıyormuş intibası yaratmışlar. ama ben şuna da inanırım altınızda hacı muratınız vardır ve siz adam gibi biner kullanırsanız hiçbir sorun çıkarmaz diğer yandan son model bmw mercedes ya da alfaya binersiniz ama arabanın canına okursanız tamirciden çıkmazsınız...

    bazı arkadaşlar yakıt tüketimi le ilgili bilgi vermişler. ben bizzat alfa romeo nun sitesinden alfa 156 1.6 nın yakıt tüketim emisyonunu buldum. diğer yandan yine vw jettanın yakıt tüketim emisyonunu buldum. aşşağıda hepsini sıralıyorum.


    EC 1999/100 yönetmeliğine göre
    Yakıt tüketimi (lt/100 km)*
    şehir içi 11.4- 0.33 ykuruş
    şehir dışı 6.4- 0.19 ykuruş
    ortalama 8.2- 0.24 ykuruş
    CO2 emisyonları (gr/km) 195
    *Yol durumu, trafik, sürüş şekli, hava şartları, donanımlar/aksesuarlar, portbagaj, özel ekipmanlar ve otomobilin durumuna bağlı olarak; gerçek yakıt tüketimi, test değerlerine farklılık gösterebilir.

    görüldüğü gibi 156 şehir içi 11.4 litre şehir dışı 6.4 ve ortalama da 8.2 yakıyor. şuan bildiğim kadarı ile benzin 3 liranın altında (2.70 ile 80 arası olmalı) hadi biz 3 ytl diyelim. 11 litre 33 ytl yapar buda kilometrede 0.33 ykrş ederki benzin şuan 3 ytl nin altında. şehirler arası 0.19 kuruş ortalamada ise 0.24 kuruş yakakıyor ki bu değerler aracın fazla zorlanmadığı ani dur kalk ve ani hızlanmaların olmadığı durumlar için geçerli. bazı arkadaşlar kilometre de 0.40 ile 0.45 şehir içi yaktığını yazmışlar...ki bu değerlere kırmızı ışıkta diğer araçları tokatlamak için çaba sarf ederken ulaşılabilinir diye düşünüyorum...

    şimdi vw jettanın 1.6 motor yakıt emisyonlarına bakalım..


    şehir içi 9.9 (11.3)- 0.29 ykuruş
    şehir dışı 6.0 (6.4)- 0.18 ykuruş
    ortalama 7.4 (8.2)- 0.22 ykuruş



    yukardaki değerleri vw nin sitesinden aldım. görüldüğü gibi parantez içinde maksimum emisyonlarını da vermiş. bu değerlere göre vw nin şehiriçi 0.29, şehirlerarası 0.18 ortalamada ise 0.22 kuruş yakıyor.

    görüldüğü gibi alfa 156 ile jetta nın arasında şehir içi kilometrede 4 kuruş şehirlerarsında 1 kuruş ve ortalamada da 2 kuruş fark var. ben bu değerlere markaların sitelerinde verdikleri değerler ilr ulaştım. tabiki aracı şuan kullananlar ne kadar yaktığını daha iyi bilirler ama yine de bu değerleri de göz önünde bulundurmak gerektiğine inanıyorum...satış ilanı veren birisi şehiriçi 8 litre yaktığını yazmıştı. bu yüzden de tüp taktırmadığını da eklemişti.

    belkide alfa romeo almak için işe iyi yönünden bakıyorum...




  • Alfa Romeo'nun hoşuma giden bir yanı da bazı değerleri doğru vermesi.
    İsim vermiyorum bir başka firma "otomobilimiz 5.5 litre yakıyor" diye gazeteye sanki şehir içi değeri gibi şehir dışı
    değerini ilan veriyor.
    Aracımız şu kadar saniyede 0-100 yapıyor diyor ama kullandığınızda aynı saniye oluyor mu diye şüphe duyuyorsunuz. Alfa herşeyini katalog olarak doğru veriyor.

    İşin aslı şu. Bu foruma defalarca yazdım.
    Alfa 11 litre yakmıyor şehir içi 9 litre yakar. 11 litre şehir içi yakışı değildir çok performanslı kullandığınızda elde edeceğiniz
    yakış değeridir.
    Normal kullandığınız müddetçe taş çatlasa 9.5 litre yakar ama 11 litre yakmaz.
    Şayet devamlı 5000-6000 devirde ve üstünde gazlarsanız ancak o zaman 11 litre yakar.
    Şehir dışında çok dikkat ederek sabit 80-90 ile gittiğimde 6 litre ortalama gördüğüm zamanlar oldu.

    Ve Alfa Romeo yakıt ve hızlanma değerleri tek yetişkin değil 2 yetişkin artı 30 kilo yükle yapılır.
    Tek yetişkin ve yüksüz ortamlarda daha iyi değerler alabilirsiniz.

    Galiba Alfa Romeo dürüstlüğünün ceremesini çekiyor.




  • arkadaşlar. iyi günler.
    yeni aldığım 156 da koni yay var eski sahibi normalden 4 cm düşürmüş. virajlarda işe yarasada şehiri içi kasislerde çok sert ve sardıyor.
    17 cantlarla orj. yaylar çok yüksek druyor diye taktırmış.
    benim öğrenmek istediğim bu yay takımı ön takımlara ya da başka bir yere zarar verirmi.
  • valla ben yakıt konusunda km de 0,40 ın altına zor iniyorum, benzin fiyatlarındaki düşüşten sonra takibim olmadı açık konuşmak gerekirse, ancak bi 4-5 ay öncesine kadar bir çok kez takip ettim çıkan sonuş bu idi.. Ayrıca kırmızı ışıkta falan diğer araçları tokatlamak için aracıma herhangi bir yüklenme yapma alışkanlığım yoktur ama tokatlıyor musun derseniz evet ister istemez tokatlıyorum :) Bunu yapmak için alfama yüklenmeme gerek kalmıyor zaten.. Bunun haricinde elbette ki her alfa kullanıcısı gibi ben de sık sık olmasa da motor sesini duymak için devir yükseltiyorum, alfa kullanıp da bunu yapmamak mümkün mü_? Eminim ki sizle de yapıyorsunuz ya da yapacaksınızdır :) Yakıt hesabı yapıyorsak bunları da dahil etmek gerekiyor ister istemez.. Sonuç olarak şehir içinde 0,30 ykr gibi bir rakama ihtimal bile vermemekle birlikte ortalama 0,40 civarı bir yakıt tüketimi söz konusu olduğuna kullanıcı olarak bizzat şahidim. Gönül ister ki az yaksın ama böyle maalesef..

    147Black arkadaşın da gerek tamir bakım masrafları gerekse modifiye konusunda söylediklerinin tamamına katılıyorum, 1 yıla yakın süredir henüz herhangi bir servise extra tamir bakım için ücret ödemiş değilim, periyodik bakım hariç.. Sürüş keyfi mükemmel, yol tutuşu mükemmel, bunun yanında bozuk yollara pek uygun olmayan bir araç.. Farkını ise henüz sürücü koltuğuna oturduğunuz andan itibaren hissettiren bir araç..

    @mbonsen alfalar zaten sert süspansiyonlu araçlardır ve bunu yay ile düşürüp bir de 17 jant taktığında tabi ki ister istemez daha da dert hale gelip konforundan ödün vermiş oluyorsunuz.. Dolayısıyla daha da özenli kullanmanız gerekmektedir. Ancak bir çok alfa sahibinin araçlarını -3,5cm düşürdüğünü biliyorum hatta ben de yaylarımı almış olmama ragmen henüz fırsat bulup taktıramadım, kış da geldiğine göre yaza kadar böyle devam etmeye karar verdim. Bu konuda alfistiturkey sitesinde bir çok arkadaştan daha detaylı bilgi alma şansın var..




  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.