Şimdi Ara

Devlete Elektrik Satmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
4
Favori
25.469
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Uzun zamandır aklımda olan bir projeyi hayata geçirmek istiyorum ancak bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Güneş ve Rüzgar panelleri ilgimi çekiyor ve bunları kullanabileceğim bir yazlık var ancak tam olarak nasıl yapmam gerektiğine karar veremedim.

Kısacası istediğim bir solar panel sistemi kurup(yada rüzgar) üretilen enerjiyi direk devlete satmak tabi bir miktarıda kesinti olduğu zaman kullanmak için depolamak. Satmak istememin temel nedeni yazlık olduğu için kış boyunca kullanılmıyor bu zaman içinde devlete sattığı elektriği yazın gelip kullanmak böylece pil olayından bir bakıma kurtulmak.

Teknik bilgi zayıflığım olduğu için eğer böyle bir sistem kuran veya bilen biri bu konuda yardımcı olursa sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

• Şu anda bu sistemler pahalı sistemler yapılamazmı yapılır tabikide ancak dediğim gibi para ile orantılı ,

Teknik olarakda kısıaca bahsedeyim,

1-Rüzgar gülü yapılacak ancak bu rüzgar gülü insanların şimdi yapmaya çalıştıgı normal yapılan bir sistem degildir Rüzgar gülünde kanatlar dönerken kanatlara baglı flaplarda dönme esnasında rüzgara göre elektronik sistem ile haberleşerek hareket etmektedir bu sistemin en problemli kısmı budur çünkü dönen bir kanatda bu kanadın içinde bulunan flaplara hareket verdireceksiniz yapılamazmı yapılır tabiki bu flatların espirisi nedir devir düşerse flaplar açılır ve devri önceden programlanan devire getirir eger devir çok ise flatlar geri çekilir ve böylelikle devir olayı istenilen devirde çalışır,

2-Elektronik kontrol yapılması gereklidir yukardan gelen enerjiyi invert etmek gerekli daha sonra bunu akülere basmalı sonrada bu akülerdeki gerilimi ac çevirmeli bunlar işin basit kısımları

3-Devir arttıkça pals kontrollu feren yaptırmak gereklidir sisteme

Burada en önemli kısmı Kanat mekanigidir geri kalan elektronik kontrolu gerçekten zor bir şey degildir yazılım ile yapılavak bir iştir ,

Piyasada bu işi yapan yüzlerce firma var ancak bakın hiç birisinde kanatlarında Flap yoktur .

kolaygelsin

• quote:

Orijinalden alıntı: egealtay

Şu anda bu sistemler pahalı sistemler yapılamazmı yapılır tabikide ancak dediğim gibi para ile orantılı ,

Teknik olarakda kısıaca bahsedeyim,

1-Rüzgar gülü yapılacak ancak bu rüzgar gülü insanların şimdi yapmaya çalıştıgı normal yapılan bir sistem degildir Rüzgar gülünde kanatlar dönerken kanatlara baglı flaplarda dönme esnasında rüzgara göre elektronik sistem ile haberleşerek hareket etmektedir bu sistemin en problemli kısmı budur çünkü dönen bir kanatda bu kanadın içinde bulunan flaplara hareket verdireceksiniz yapılamazmı yapılır tabiki bu flatların espirisi nedir devir düşerse flaplar açılır ve devri önceden programlanan devire getirir eger devir çok ise flatlar geri çekilir ve böylelikle devir olayı istenilen devirde çalışır,

2-Elektronik kontrol yapılması gereklidir yukardan gelen enerjiyi invert etmek gerekli daha sonra bunu akülere basmalı sonrada bu akülerdeki gerilimi ac çevirmeli bunlar işin basit kısımları

3-Devir arttıkça pals kontrollu feren yaptırmak gereklidir sisteme

Burada en önemli kısmı Kanat mekanigidir geri kalan elektronik kontrolu gerçekten zor bir şey degildir yazılım ile yapılavak bir iştir ,

Piyasada bu işi yapan yüzlerce firma var ancak bakın hiç birisinde kanatlarında Flap yoktur .

kolaygelsin

Rüzgar değilde özellikle güneş enerjisine yoğunlaşmak istiyorum çünkü yer Mersin'de ve güneş olanağı çok fazla aynı zamanda düz çatıda var solar panel koymak daha kolay olur, rüzgarı ekstra olarak söyledim. Maliyetli olduğunu biliyorum.

Benim anlatmak istediğim şöyle bir durum: Örnek olarak benim ev 10 birim elektrik harcama olanağı var (günde) , ayda (30gün) 300 birim elektrik harcıyorum. Ancak yılda maksimum 3 ay kullanıyorum bu evi bu da 900 birim elektrik yapıyor.

Ben diyorumki bütün yıl çalışan ancak ürettiği enerjiyi depolamadan çok devlete satan bir sistem yapayım. Örnek olarak günde 5 birim enerji üreten. Ayda 150 birim ,yılda 1800 birim elektrik üretsin. Üretilen elektrik direk devlete satılsın.

Yazın geldiğimde ben elektriği devletten alayım ancak bu durumda kışın elektrik sattığım için yazın aldığım bedava veya daha ucuza gelsin.

Anlatmak istediğim olay budur. Yani büyük bir sistem yapıp tüm evin elektriğini üretmek değil de küçük bir sistemle satıp sonra almak.

• Güneş panelleri ile olur kaç Kw elektirik üretmek istiyorsunuz ona göre hesap yapmak gerek .

kolaygelsin

Orijinalden alıntı: egealtay

Güneş panelleri ile olur kaç Kw elektirik üretmek istiyorsunuz ona göre hesap yapmak gerek .

kolaygelsin

Merhaba,

2000Watt gibi bir değer düşünüyorum. Sistemi oturtursam zaten değişimde yapabilirim.
    Günümüz şartlarında böyle projelere en büyük engel kaynaktır.Birde üretici firmaların max. kapasitesini şişirme gibi özentilerinide göz önünde bulundurursak bu işe neden daha az yatırım yapıdığını anlarız.Ör;max. gücü 500 watt yazan bir rüzgar enerji sisteminin en sert rüzgarda dahi 500 watt üretemediği,100W güneş panelinin max. 60-70-80'lerde kaldığı gibi.

Bu gün güneş panel sistemi ülkemiz genel bütçe ortalamasına göre halen çok yüksek.
    Güneş E. üretimini depolamadan direk inverter modelle şebekeye verme teknikleri geliştirilir zor değildir ama panel kapasitesini katlamalıyız ki yaptığımıza değsin.Zamanla olur inş.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nephertiti

Herhalde bu konu hakkında bilgisi olan veya yapan yok ?

senin dediğin elektrik üretip ve depolayıp sonra kullanan var ama elektriği devlete satanı hiç duymadım ve öyle bir şey olacağını da düşünmüyorum
  • 2007 yılında çıkan bir kanunla 0,5MW altı üretimlere lisans gerekmiyor. Lisansız üretilen elektriğin bölge elektrik dağıtım şirketine satılması konusunda EPDK kararını geçen ay aldı. Henüz başvuru sonuçlarına ilişkin bir bilgi verilmedi. Dağıtım firmaları ne kadar bir ücret ödeyecekler, kimlerden alacaklar belli değil. Sadece 250 TL başvuru ücreti alınarak değerlendirmeye alınacağı söylendi. 1-2 sene yılan hikayesi usulü yalan olur gibi.

Tabi bu türde başvurusu olupta değerlendirme sonucunu alanlar varsa onların görüşlerini almak daha iyi. Konuyu güncel tutmak lazım.

Orijinalden alıntı: the.crack.man

quote:

senin dediğin elektrik üretip ve depolayıp sonra kullanan var ama elektriği devlete satanı hiç duymadım ve öyle bir şey olacağını da düşünmüyorum

Garipsemeyin çoğu ülkede yapılan bir uygulama isterseniz en kolayı Almanya'da akrabanız varsa sorun o anlatır size böyle birşey olacağını.

@geçhisar

Google da arama yaptığımda 1 yıl önce kabul edildiğide söyleniyor bende tam olarak çözemedim . Belkide bizde elektrik dağıtımı bölgeler olarak ayrıldığı ve ayrı şirketler olduğu için her yerde farklı olabilir.

Benim sorum şu. Hangi cihazları kullanıp bu sistemi yapabilirim. Sayaç, inventer gibi..

• quote:

quote:

quote:

Garipsemeyin çoğu ülkede yapılan bir uygulama isterseniz en kolayı Almanya'da akrabanız varsa sorun o anlatır size böyle birşey olacağını.

@geçhisar

Google da arama yaptığımda 1 yıl önce kabul edildiğide söyleniyor bende tam olarak çözemedim . Belkide bizde elektrik dağıtımı bölgeler olarak ayrıldığı ve ayrı şirketler olduğu için her yerde farklı olabilir.

Benim sorum şu. Hangi cihazları kullanıp bu sistemi yapabilirim. Sayaç, inventer gibi..

ha evet bende araştırdım Türkiye'de bir şirketle anlaşabilirsiniz ama devletten izin almadan elektriği direkt olarak satamazmışsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the.crack.man -- 13 Eylül 2012; 10:36:26 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

@geçhisar

ha evet bende araştırdım Türkiye'de bir şirketle anlaşabilirsiniz ama devletten izin almadan elektriği direkt olarak satamazmışsınız.

hangi araçların kullanılacağını merak ediyorsanız herhangi bir elektrik üretim tesisini ziyaret edin (nükleer, kömür, doğal gaz, termoelektrik santrali falan filan)

Merhaba,

Yardımcı olmaya çalıştığınızı anlıyorum ancak yazdıklarımı düzgün okumuyorsunuz. Şu söylediğiniz cümle beni düşündürdü "herhangi bir elektrik üretim tesisini ziyaret edin (nükleer, kömür, doğal gaz, termoelektrik santrali falan filan)" .

Ben 8-10 bin TL arası bir yatırım yapmayı düşünüyorum, 1 milyar dolar gibi bir yatırım yapıp evin çatısına termoelektrik santrali kurmayı düşünmüyorum. Eğer yapmayı düşünürsem zaten makina mühendisiyim doğalgaz tesisi kurup elektrik üretimi yapabilirim. Ancak burda sanıyorum ki siz önceki postları okumadınız.

Sorum şu ki, sitede herhangi biri bir solar panel sistem kurup bu sistemi çift yönlü sayaçla elektrik hattına bağladı mı? Eğer bağladıysa devlete satış yaptı mı ve hangi ürünleri kullanıp nasıl yaptı?

İyi günler.

• Özür dilerim amacınızı pek anlamamışım.

Hocam bahsettiğin şeyi biraz daha geliştirmen gerekebilir. anladığım kadarıyla senin yapmaya çalıştığın şey ile bir elektrik santrali arasındaki fark, hobi olarak sebze eken ile satmak için sebze eken arasındaki farka benziyor. yani demek istediğim senin elektriğini satın alacak dağıtım firması üretim boyutunun küçüklüğünden dolayı seninle ilgilenmeyebilir (burası Türkiye. diğer ülkelerde var ama burada olmayabilir)

şu habere bak:http://www.patronlardunyasi.com/haber/6-Bin-TL-ye-elektrik-uret-fazlasini-sat/98084

6 bin tl ye lisans veriyorlarmış ( 500 kW altı için yeni çıkan yasaya göre lisans gerekmiyormuş )

ayrıca elektrik dağıtım şirketinin desteğiyle kuracağınız için onlar tüm teknik desteği size verecektirler. sen sadece güneş enerjisi mi jeotermal enerjimi rüzgar enerjisi mi belirle depolama işini ise yetkililere bırak

• ben amatörüm ilgim var fakat şöyle düşünüyorum. Kendi elektriğimizi üretebildik de devlete satması mı kaldı?
    Hizmet ediyorum insanlara hayvanlara doğaya. Kağıtları camları dışarıda dahi sağa sola atmayıp elimden geldiğince ayrı poşetleyip toplu çöpün yanına koyuyorum ki başkalarına para kazandırıyorum. Biten pilleri atık pil kutusuna atıp doğaya zarar vermiyorum. Yediğim etin kemiğini kedi köpeğe yiyemeyeceğim bayat ekmeği kuşlara veriyorum. Tükettiğim meyvelerin çekirdeklerini doğaya dikemezsem uygun gördüğüm yerelere serpip hiç yoktansa o tohumlara bir şans tanıyorum. Hiç zor değil inan çok mutlu oluyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: terbüyesüzcanavar

ben amatörüm ilgim var fakat şöyle düşünüyorum. Kendi elektriğimizi üretebildik de devlete satması mı kaldı?

sen İzmire gel de gör bi. Balçova'da oteller sıcak kaynak suyunu elektriğe çevirip kullanıyorlar. Aliağadaki rüzgar tribünlerinin ayrı ayrı sahipleri var.

quote:

ben amatörüm ilgim var fakat şöyle düşünüyorum. Kendi elektriğimizi üretebildik de devlete satması mı kaldı?

sen İzmire gel de gör bi. Balçova'da oteller sıcak kaynak suyunu elektriğe çevirip kullanıyorlar. Aliağadaki rüzgar tribünlerinin ayrı ayrı sahipleri var.

yapıyorlarsa helal olsun, çok iyiymiş. Sıcak suyu ne şekilde yapıyorlar basit bir sistemi varsa biz de güneş enerjisi var memlekette ona takalım
    Hizmet ediyorum insanlara hayvanlara doğaya. Kağıtları camları dışarıda dahi sağa sola atmayıp elimden geldiğince ayrı poşetleyip toplu çöpün yanına koyuyorum ki başkalarına para kazandırıyorum. Biten pilleri atık pil kutusuna atıp doğaya zarar vermiyorum. Yediğim etin kemiğini kedi köpeğe yiyemeyeceğim bayat ekmeği kuşlara veriyorum. Tükettiğim meyvelerin çekirdeklerini doğaya dikemezsem uygun gördüğüm yerelere serpip hiç yoktansa o tohumlara bir şans tanıyorum. Hiç zor değil inan çok mutlu oluyorum.

• quote:

quote:

quote:

yapıyorlarsa helal olsun, çok iyiymiş. Sıcak suyu ne şekilde yapıyorlar basit bir sistemi varsa biz de güneş enerjisi var memlekette ona takalım

sıcak su işi aslında çok basit tek yaptıkları şey boruları yerin altında dolaştırıp içindeki suyun buharlaşarak yukarı çıkmasını sağlamak ve buhar motoru kullanarak yukarı basınçla çıkan buharı elektriğe çevirmek. tabi bu sadece yerin altındaki sıcak su kütlelerinin yanındaki yerlerde oluyor çünkü suyun ısınmasını sağlayan asıl etken yerin altındaki sıcak su kaynakları.

bildiğim kadarıyla bu termal suların olmadığı yerlerde de yapılıyor ama sadece banyo suyu kadar ısınabiliyor (güneş almayan ülkelerde suyu ısıtmak için çok iyi bir yöntem)

• foruma beğen ya da teşekkür butonu, beğenmedim butonu gibi butonlar konsa posların yanına çok iyi olacak Termal sularla yapılıyormuş ben de bizim bildiğimiz çatıya konulan güneş enerjileriyle yapılıyor sanmıştım.
  • Arkadaşlar konuyu dağatmayalım yapan veya bilgisi olan varsa bilgi verirse sevinirim.

Mersin güneşten elektrik üretimi için avrupanın en iyi yerlerinden biri. 2 kW bir sistem senin yazlığının tüm elektrik ihtiyacını karşılar ve kış aylarında kullanmayacağından kazanç sağlayacağı kesin.

Maliye kaliteli bir sistem kurarsan 2kW için 3000 euro civarındadır. Daha uygun sitemler var ama tavsiye etmem çünkü bu yatırım 30-40 yıllık bir yatırım olduğundan ve yüksek teknoloji gerektiren ürünler olduğundan hem arkasında duran firma hemde ürün sağlam olmalı o yüzden biraz fazla verip iyisini yapmak daha mantıklıdır.

Evine kurmak için prosedür çok zor değil bir kaç işlem izin vs. gerekir sonra 20m2 bir alan ayırabilirsen çatında rahatlıkla kurdurur kullanırsın.

devlete elektrik satmak veya almak için sen hesap kitap yapmazsın dağıtım firması normal sayacını okur alacağını alır vereceğini hesabına yatırır her ay durum bu.

birazda olsa bilgi verebilmişimdir umarım.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.