Şimdi Ara

DEVİR HANGİ ARALIKTAYKEN VİTES DEĞİŞMELİYİZ? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
0
Favori
3.387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: nisay50

Tşkrler...Valla devirde dediğin gibi kullanıyorum açıkcası yakıtta da benzinde olduğu halde memnunum...

hıc onemlı deyıl kardesım toyotaların yanılmıyorsam 40-45 lıtre deposu ben 97 corolla gli ile 496 kılometre gordum tamamı sehırıcı

Orjinalden alıntı: ceycey84x

quote:

Orjinalden alıntı: jeandan Type-R

quote:

ben kalkısta 1500 devırde deyıstırıyorum bazen hıc bır tıtreme yapmıyor arac :) 2001 golf comfortlıne arac :)

O zaman 2. vitesle kalk.Ne uğraşıyorsun

ıstersem 4.vıteste kalkarım

İşte o zaman tasarrufu rüyanda görürsün

• ben arkadasa matraklına yazdım 1500 devırde kalkmakla 2 vıteste kalkmanın mantıgı nedrıkı bende ustune ole dedım

quote:

quote:

ben kalkısta 1500 devırde deyıstırıyorum bazen hıc bır tıtreme yapmıyor arac :) 2001 golf comfortlıne arac :)

O zaman 2. vitesle kalk.Ne uğraşıyorsun

ıstersem 4.vıteste kalkarım

Elin oğlu ilk 3 vitesi boşuna koymuş o zaman.Tasarruf demek düşük devir demek değildir.Yeterince devir demektir

• bunu bende bılıyorum herkes gıbı elın ogluna bakma sen bence ben 1500 devırde kalkarım sen 2000 de kalkarsın ben 6.500 dede kalkabılırım ben sadece arada yaptıgım bıseyı soledım sorun?

Orjinalden alıntı: kursunasker

Arkadaşlar,
    Motorun tork eğrisine göre konuşmamız lazım. Tork eğrisinde belli bir düzeyin üzerinde kalmaya çalışmak gerekiyor. Bu devirler motordan motora değişiyor. Genel olarak dizellerde 1800-3000 d/d arasında, benzinli motorlarda 3000-5000 arasında. Ama, genel olarak. Her bir motoru ayrı bir şekilde incelemek lazım.
    Bir de amaç önemli. Yakıt tüketimini düşürmek mi istiyoruz, yoksa performans mı?
    Örnek vereyim.
    Peugeot 307 1.4 HDi
    160 Nm/2000 d/d
    buna göre, en yüksek torkun olduğu devirler (tork eğrisini de biliyorum) 1800-3200.
    Normalde, yakıt tüketimini düşük tutmak için 2700-2800 d/d'de üst vitese geçiyorum.
    Performans istediğimde biraz daha yükseğe çıkıyorum ama asla, ASLA, 3500 d/d'yi geçmiyorum, çünkü dizel motorda bunun hiçbir avantajı yok. Bir üst vitese atıp, o viteste 2000 d/d civarındaki en yüksek torktan yararlanmak hem performans hem de tüketim açısından çok daha faydalı.
    Dizel motorla çabuk hızlanmak isteyenlere de bir ipucu var burada.
    Benzinli motorlarda da her zaman kırmızı çizgiye kadar çıkmak hızlanma açısından en iyisi olmuyor.

Evet haklısınız.. Dizeller alt devirlerden itibaren 3500 e kadar güçlüdür. Ondan sonra sadece gider yani hızlanmaz. Ama benzinlilerde tam tersi, 3500 den sonra tork devreye giriyor..

• Aracı mümkün olan en yüksek viteste kullanmak en iyisidir.
    Dolayısıyla gidebileceği en yüksek vitese en kısa sürede ulaşak şekilde vites değiştirmek en iyisidir.
    Bu mantığa göre kullanıdığın araca göre deneme yaparak bulacaksın.

Pek çok aracın devir göstergesinde et ektin devir yeşil renkli gösterilmiştir. Ya da istenmeyen devir kırmızı renklidir.

Benzinli araçlarda genele olarak 2500-3000 arası denebilir.
    Diesellerde maksimum torka ulaşır ulaşmaz değiştirilebilir. Dolayısıyla 1700-2000 arası şeklinde genellenebilir...

arz ederim

bulent_telli@mynet.com
  • quote:

Elin oğlu ilk 3 vitesi boşuna koymuş o zaman.Tasarruf demek düşük devir demek değildir.Yeterince devir demektir

bu noktada katılamayacagım
    tasarruf demek düşük devir demektir
    siz aracınızı ne kadar düşük devirde kullanabiliyosanız o kadar tasarruf edersiniz

modern enjeksyon sistemleri araca kullanabilecegi kadar benzin yollarlar ve silindirde yeterli hava yok ise benzin miktarını azaltarak egzozdan yanmamış benzin atımı olmaz, böylece ekonomi saglanır

şimdi sen 1500 devir yerine 2500 devire kadar beklersen noolcak?
    motor yine yakıt israfında bulunmicak, fakat motorun sürtünmesi yüksek devirde daha fazla olacagı için siz silindirlere yolladıgınız yakıtın bi kısmını bu sürtünmeyi yenmeye harcicaksınız

aracınızı herzaman olabilecek en düşük devirde sürün
    yol düzmü, atın 1500 de vitesleri araba kaldırıyosa, inanın hem cebiniz hem ülke ekonomisi hemde kutuplardaki buzullar mutlu olacaktır

sizin dediğiniz olay karbüratorlu araclarda olabilir ancak, yani sadece gaz pedalının konumuna bakarak silindire benzin yollayan gelişmemiş bi karbürator sisteminde 1500 yerine 2500devirde vites atmak daha mantıklı olacaktır.
    maximum tork devrinde motor en verimlidir vs gibi kulaktan dolma bilgilere inanırsanız inanın yazık olur
    benim aracın max tork devri 4000 ben 4000 de vites değiştirsem benzin faturam 1.5 katına çıkar abartısız.

ha olaki motorda bi titreme var vites küçültün,
    yoksa motora zarar veriyosunuz demektir
    yani motor size gerekli sinyali verecektir, ona zarar verip vermediğiniz konusunda

motorun sağır kalması sadece rodaj sürecinde mümkün olabilir, yani 10.000km ye kadar
    artık rodaj süreleri daha da kısaldı diye tahmin ediyorum ama
    Barton 2500+ | Abit AN-7 | 1.5gb DDR400 | ASUS X800XT Platinum Edition + AC Silencer | 120gb WD JB 7200rpm + 250gb Samsung Sata2 NCQ | Philips 109P4 | Jazz JB9901 150watt RMS | Ferrari Force Feedback Wheel | Thermaltake 420watt pfc | ASUS TA 210 | AC Fan Pro TC
    2nd:
    ThorougBred 1700+dlt3c | MSI KT4AV | 512mb DDR400 | Sapphire 9800pro | 15gb Quantum lct 7200rpm + 4gb WD 4200rpm:(| Samsung 763mb | Philips a2.610 5+1 55watts RMS | ASUS 300watt

• quote:

Orjinalden alıntı: SUBARU

quote:

bu noktada katılamayacagım
    tasarruf demek düşük devir demektir
    siz aracınızı ne kadar düşük devirde kullanabiliyosanız o kadar tasarruf edersiniz

modern enjeksyon sistemleri araca kullanabilecegi kadar benzin yollarlar ve silindirde yeterli hava yok ise benzin miktarını azaltarak egzozdan yanmamış benzin atımı olmaz, böylece ekonomi saglanır

şimdi sen 1500 devir yerine 2500 devire kadar beklersen noolcak?
    motor yine yakıt israfında bulunmicak, fakat motorun sürtünmesi yüksek devirde daha fazla olacagı için siz silindirlere yolladıgınız yakıtın bi kısmını bu sürtünmeyi yenmeye harcicaksınız

aracınızı herzaman olabilecek en düşük devirde sürün
    yol düzmü, atın 1500 de vitesleri araba kaldırıyosa, inanın hem cebiniz hem ülke ekonomisi hemde kutuplardaki buzullar mutlu olacaktır

sizin dediğiniz olay karbüratorlu araclarda olabilir ancak, yani sadece gaz pedalının konumuna bakarak silindire benzin yollayan gelişmemiş bi karbürator sisteminde 1500 yerine 2500devirde vites atmak daha mantıklı olacaktır.
    maximum tork devrinde motor en verimlidir vs gibi kulaktan dolma bilgilere inanırsanız inanın yazık olur
    benim aracın max tork devri 4000 ben 4000 de vites değiştirsem benzin faturam 1.5 katına çıkar abartısız.

ha olaki motorda bi titreme var vites küçültün,
    yoksa motora zarar veriyosunuz demektir
    yani motor size gerekli sinyali verecektir, ona zarar verip vermediğiniz konusunda

motorun sağır kalması sadece rodaj sürecinde mümkün olabilir, yani 10.000km ye kadar
    artık rodaj süreleri daha da kısaldı diye tahmin ediyorum ama

ben 1500 devırde kalkıyorum dıye dalga gecmıstıde arkadas :) sagolasın aracım tıtremıyor 1500 devırde kalkerken ve tasaruf ettını dusunuyorum oldukca devırsız kullanmaya calsıırım yanı 2.000-2.200 gıbı.motor nasıl sagır kalır ben 2.000 devırde kullanırsam hep bır sorun olurmu?eger olursa ne gıbı bır sorun teknık bakımından anlata bılırmısın?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ceycey84x -- 28 Mart 2007; 23:54:54 >

• Motorların tork ve güç aralıkları farklı olduğu için her araçta vites değiştirme devri farklıdır. Ayrıa vitesi ne zaman değiştirecem diye kimse de takometreye bakmaz.
    En uygun vites değiştirme anı gaza bastığınız anda motor güç isteğinizi karşılayabiliyorsa yani araç en yüksek hangi viteste ivmelenme yapıyorsa o vites oranı en uygun vitestir. Motor hem en ekonomik çalışır hemde aşınmalar az olur.
    Örneğin 3. Viteste gaza bastığınızda otomobil ivmelenmiyorsa vitesi küçült, otomobil gaza dokandığın anada hızlanıyorsa vitesi büyült.
  • eğer yol düzse 1500 2000 arası değiştiriyorum.arabanın zorlandığını hissetmiyorum.yani 1500le giderken titremiyo.gaza da çok hafif dokundummu süratimi koruyarak paşalar gibi ekonomik gidiyorum vallla.
  • Benzinli araçlarda
    Hararet seviyesi normalin altındayken: 2500-3000 arası
    Hararet seviyesi normal değerindeyken: 3000-3500 gibi

2005 COROLLA SOL HB 1.6
  • benim eski daciada devir saati yoktu .. o arabanın motorunu dinleyerek vites değiştirrirdim ..

en ideali motoru dinleyerek vites değiştirmek bana göre oda şöyle ..

uzun yola gideceksen .. veya uzun süre gideceksen ..tak birinnci vitese yetterrrr deyinceye kadar bas tak 2 ye motor yeterrr deyinceye kadar yine bas .. tak 3 e sonra normal bagırtmadan değiştir vitesleri .. arabayı devrinden düşürmemek lazım aslında ..

kısa yol gideceksen 3000 i - 3500 ü gör değiştir .. aracın 2000-2500 devir aralıgında gider gelir zaten ..

ayrıca devir saatine göre vites değiştirmek aslında bisiklet kullanırken pedala bakmak gibi birşey .. dikkatini çok dağıtabilir.. zamanla motorun sesini dinleyerek ve tepkilerini kontrol ederek değiştmek bana daha dogru gibi geliyor ..
    bence gözünü yoldan pek fazla ayırma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi altin-orfoz -- 3 Mayıs 2007; 16:07:38 >

• Honda Civic 1,6ES (2006)

Maksimum torku 4300 devirde verdiğinden, genellikle 4000-4300 devir arasında iken vites büyütür, 2000-2500 aralığındayken düşürürüm. Genelde gaza yarım bastığımda hangi vites 2750-3250 aralığında tutmaya yetiyorsa o viteste gidiyorum.

Orjinalden alıntı: ugurBJK

Honda Civic 1,6ES (2006)

Maksimum torku 4300 devirde verdiğinden, genellikle 4000-4300 devir arasında iken vites büyütür, 2000-2500 aralığındayken düşürürüm. Genelde gaza yarım bastığımda hangi vites 2750-3250 aralığında tutmaya yetiyorsa o viteste gidiyorum.

hoca cok yüksek devirde deiştiriyorsun ya vitesi yakıtı biraz daha fazla yakar bu şekilde...
    Bu stilde kullanım ile GOLF 4 1.6 2000 MODEL FABRİKA VERİSİ 10.5 LT YERİNE ŞEHİR İÇİNDE 8.2 LT YAKIYORDU.
    Tabii max ekonomi salt vites değişimi ile olmaz.
    Dizelllerde ise ekonomik sürüş için 1750-2000 devir aralığı idealdir.

Orjinalden alıntı: __RaVe__®

quote:

Orjinalden alıntı: ugurBJK

Honda Civic 1,6ES (2006)

hoca cok yüksek devirde deiştiriyorsun ya vitesi yakıtı biraz daha fazla yakar bu şekilde...

En iyi verimi almak için (optimum "performans/yakıt" oranı) maksimum torkun üretildiği devirde vites değiştirilir diye bildiğimden böyle kullanıyorum.

Örneğin, önceki arabam Palio'da maksimum tork 3000 devirde üretiliyordu, dolayısıyla vitesi 3000'de değiştirip ortalama 2500 devirde gidiyordum, bunda ise 4000 devir dolayında vites değiştirip 3000 devirde gidiyorum.

Mesela dizeller daha düşük devirde maksimum torku ürettiğinden, dizel otolarda daha düşük devirlerde vites büyütmek lazım oluyor.

iyi mi bilmiyorum ama, şu anki fiyatlarla şehir içinde 24 kuruş civarında yakıyor km'de ortalama.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.