Şimdi Ara

Determinizm hakkında (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
62
Cevap
3
Favori
2.239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: chtsydn

Sonsuzlukta ilk sebep diye bir şey olamaz çünkü, ilk sebep olmadan sebep sonuç zincirinin oluşunu savunuyorsun sen. İlk sebep diye bir şey yok ama sebep sonuç zinciri var diyorsun.

Bak diyorum ya; Sen 0'a en yakın sayıyı söyleyemiyorken matematiğin çelişkili olmadığını iddia ediyorsun, söyle bana sayılar sonsuz mudur? Matematiği ikimiz de kabul ettiğimiz için aynı dilde konuşalım diye araya sokuyorum, zirâ matematikte sebep sonuç ilişkisini asla bozmayan bir BİLİM dalıdır, yani asla 2-1= 5 etmez. Ancak 0'a en yakın sayı diye bir şey de yoktur, sonsuzdur.
  • Matematiğin çelişkisiz sebep sonuç zincirine bağlı olduğunu kim söyledi ben öyle bir şey iddia etmedim. Matematikte bolca tanımsızlık vardır. Ayrıca 0 a en yakın sayı tabiri evren için kullandığımızda gayet kısıtlıdır, şayet matematik bu evrenin bir alt kümesi sayılabilir ancak. Evrenin veya varlığın sebep sonuç zincirini matematikteki 0a en yakın sayının olmayışıyla açıklayamazsınız. 0a en yakın sayının olmayışı matematiğin belirsizliğidir. Yokluk ve varlık arasında matematikte ki gibi artan bir mekanizma yoktur. Varlık yokluğun bir fazlası tarzında bir şekilde ifade edilemez. Haliyle yokluk ve varlık arasında matematiksel olarak izah ettiğiniz gibi bir sonsuzluk bağı olması mümkün değil.

Matematiğin çelişkisiz sebep sonuç zincirine bağlı olduğunu kim söyledi ben öyle bir şey iddia etmedim. Matematikte bolca tanımsızlık vardır. Ayrıca 0 a en yakın sayı tabiri evren için kullandığımızda gayet kısıtlıdır, şayet matematik bu evrenin bir alt kümesi sayılabilir ancak. Evrenin veya varlığın sebep sonuç zincirini matematikteki 0a en yakın sayının olmayışıyla açıklayamazsınız. 0a en yakın sayının olmayışı matematiğin belirsizliğidir. Yokluk ve varlık arasında matematikte ki gibi artan bir mekanizma yoktur. Varlık yokluğun bir fazlası tarzında bir şekilde ifade edilemez. Haliyle yokluk ve varlık arasında matematiksel olarak izah ettiğiniz gibi bir sonsuzluk bağı olması mümkün değil.

Matematik evrenin alt kümesidir evreni açıklayamaz diyorsunuz, sizin mantığınızla gözlemlenebilir evren adına yapılan bütün matematiksel hesaplar çöpe gitti çünkü evreni matematik ile açıklayamayız... Dostum bu söylediğiniz bana şartlandırmak gibi geldi kusra bakmayın, evreni sadece evren ile açıklamak istiyorsanız buyrun; Termodinamiğin 2. yasası; Enerji yoktan varolamaz. Başka bir deyişle evren sonsuzdur, bilimi redderek determinizm'i anlayamazsınız malesef.

• "engel olmak mümkün ama şu an için teknolojimiz yetersiz" dedikten sonrasını okuma isteğim kalmamasına rağmen okudum bro sağol emek vermişsin.
  • Aslında ben bilimi reddetmiyorum, matematiğin alt küme oluşuna takılmışsınız. Matematik evreni açıklayamaz demedim, evrende matematiksel olarak izah ettiğiniz tarzda bir sonsuzluk bağı yoktur dedim. Varlık ve yokluk 1 ve 0 gibi şeyler değildir çünkü. Yokluktan kasıt mutlak yokluktur ve yokluktan varlık oluşamaz. Burada hem fikiriz sanıyorum. Diyorsunuz ki evren sonsuz, bende diyorum ki sonsuzlukta sebep-sonuç zinciri iflas eder. Bu kadar basit. İndeterminizm bana daha mantıklı geliyor bu bağlamda.
  • Sen determinizmi savunuyor olmamalısın dostum. Determinizmde sende maddelerden oluşursun ve maddeye hakimiyet kurman mümkün değildir, sonuçları değiştiremezsin. Bizim teknolojimizin gelişmesi bile sebep sonuç zincirinin bir parçası ve bizim bu zincire hiçbir etkimiz yok çünkü biz de parçasıyız. Yani teknoloji ile maddeye üstün gelemezsin determinist görüşte. Eğer yaparız ama teknolojimiz yetersiz diyorsan determinizmi savunmuyor olman gerek.
    Günlüğümü okumak için tıklayın
  • Tamam anladım dediğini dostum, sen saf determinist değilsin. Ben saf deterministleri eleştiriyorum.
  • quote:

Aslında ben bilimi reddetmiyorum, matematiğin alt küme oluşuna takılmışsınız. Matematik evreni açıklayamaz demedim, evrende matematiksel olarak izah ettiğiniz tarzda bir sonsuzluk bağı yoktur dedim. Varlık ve yokluk 1 ve 0 gibi şeyler değildir çünkü. Yokluktan kasıt mutlak yokluktur ve yokluktan varlık oluşamaz. Burada hem fikiriz sanıyorum. Diyorsunuz ki evren sonsuz, bende diyorum ki sonsuzlukta sebep-sonuç zinciri iflas eder. Bu kadar basit. İndeterminizm bana daha mantıklı geliyor bu bağlamda.

Dostum bilmediğin şeyi eleştirmemelisin, zirâ sonsuzlukta sebep-sonuç ilişkisi iflas eder diyorsun, ancak tam tersi sonsuzluk olmaz ise sebep-sonuç ilişkisi iflas eder, determinizm'i iyi bilmiyorsunuz, dallarını da yeni öğrendiğinizi görüyorum, biraz araştırıp sonra sorgulamanız sizin için en iyisi, yoksa dediğim gibi bu matrix filmine bakıp sadece aksiyon görmek gibi sınırlı bir çıkarım yapmanıza sebep olur, başka bir deyişle; Benim anlattığım sizin anlayabileceğiniz kadardır.

• Sen beni yanlış anlamışsın ki "ancak tam tersi sonsuzluk olmaz ise sebep-sonuç ilişkisi iflas eder" demişsin. Ben determinizmin her türlü iflas halinde olduğunu savunuyorum, ayrıca sebep sonuç ilkesini savunmuyorum ben. Bu noktada bu eleştiriyi bana yöneltmeniz saçma. Sebep sonuç ilişkisi sonsuzlukta iflas eder evet. Aynı şekilde sonsuzluk yoksa da sebep sonuç iflas eder. Sebep-sonuç zincirini savunmayın diyorum ben.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chtsydn -- 24 Temmuz 2014; 3:50:49 >

Sen beni yanlış anlamışsın ki "ancak tam tersi sonsuzluk olmaz ise sebep-sonuç ilişkisi iflas eder" demişsin. Ben determinizmin her türlü iflas halinde olduğunu savunuyorum, ayrıca sebep sonuç ilkesini savunmuyorum ben. Bu noktada bu eleştiriyi bana yöneltmeniz saçma. Sebep sonuç ilişkisi sonsuzlukta iflas eder evet. Aynı şekilde sonsuzluk yoksa da sebep sonuç iflas eder. Sebep-sonuç zincirini savunmayın diyorum ben.

Neden sonsuzlukta sebep sonuç ilişkisi iflas eder?
    Neden sebep-sonuç ilişkisini saçma buluyorsun?
    Sebep-sonuç ilişkisinin çiğnendiği bir olaya örnek verebilir misin?

Bu 3 sorunun cevabını gerçekten merak ettim şuan.
  • 1- sonsuzlukta ilk sebep diye bir şey yoktur ve ilk sebep olmadan sebep-sonuç zinciri olduğunu savunmanız bir nevi başlangıcı göz ardı edip gerisini mutlak sebep sonuç ilkesine bağlamaktır.

2- sebep-sonuç ilişkisini saçma bulmuyorum yalnızca sebep sonuç ilişkisi zorunlu değildir diyorum. İndeterminizm.

3- sonsuzluk dediğin şey sebep sonuç ilişkisini çiğner yerle bir eder. Senin verdiğin örneği de hatırlatayım, 0 a en yakın sayı demiştin, bu da matematiğin sebep sonuç ilişkisini siler mesela. Ancak silmekten kastım yine 2. maddede belirttiğim gibi mutlak zorunluluk olmadığı anlamındadır. Sebep sonuç ilişkisi diye bir şey yoktur demiyorum ben, zorunlu değildir diyorum.

Ayrıca dallarının isimlerini yeni öğreniyor olmam bir sorun teşkil etmez. Ben felsefe ile yakından bağlı bir kişiyim ama terimlerin isimlerini öğrenmeyi pek sevmem. Gerekli gördüğümde ismen araştırırım. Bazı zamanlar hiçbir kaynaktan faydalanmadan ve bir isim vermeden ürettiğim bir fikrin felsefede başka kişiler tarafından düşünülüp isimlendirilmiş olduğu gibi durumlarla çok karşılaştım.

• quote:

1- sonsuzlukta ilk sebep diye bir şey yoktur ve ilk sebep olmadan sebep-sonuç zinciri olduğunu savunmanız bir nevi başlangıcı göz ardı edip gerisini mutlak sebep sonuç ilkesine bağlamaktır.

2- sebep-sonuç ilişkisini saçma bulmuyorum yalnızca sebep sonuç ilişkisi zorunlu değildir diyorum. İndeterminizm.

3- sonsuzluk dediğin şey sebep sonuç ilişkisini çiğner yerle bir eder. Senin verdiğin örneği de hatırlatayım, 0 a en yakın sayı demiştin, bu da matematiğin sebep sonuç ilişkisini siler mesela. Ancak silmekten kastım yine 2. maddede belirttiğim gibi mutlak zorunluluk olmadığı anlamındadır. Sebep sonuç ilişkisi diye bir şey yoktur demiyorum ben, zorunlu değildir diyorum.

Ayrıca dallarının isimlerini yeni öğreniyor olmam bir sorun teşkil etmez. Ben felsefe ile yakından bağlı bir kişiyim ama terimlerin isimlerini öğrenmeyi pek sevmem. Gerekli gördüğümde ismen araştırırım. Bazı zamanlar hiçbir kaynaktan faydalanmadan ve bir isim vermeden ürettiğim bir fikrin felsefede başka kişiler tarafından düşünülüp isimlendirilmiş olduğu gibi durumlarla çok karşılaştım.

3. soruma cevap vermemişsiniz, yoktur demiyorum zorunlu değildir deyip kapatmışsınız, o halde zorunda olmadığını düşünmenize sebebiyet veren bir olay söylermisiniz? Yani ben böyle bir şey biliyorum, o halde her yerde sebep sonuç yoktur deyin. Tamamı birbirine bağlayan bir argümanı reddetmek için tek halkaya anti-tez üretseniz yeter, yani evrim teorisi mesela, tarihte tek bir yerde yanlış bir fosil bulunsa çöpe gider, ben sizden sadece tek bir saçmalık istiyorum.

Bir nevi değil, determinizm tamamen bir başlangıcı göz ardı eder, hayatınızda her şey bir şeyin sebebi olarak oluyorken nasıl olur da sebep sonuç zorunlu değildir diyorsunuz anlayamadım.

Neyse hocam, dediğim gibi araştırın, bilgi eksikliğinizden dolayı determinizm konusunda kara deliklerle baş başa kalmışsınız...

• Bu biraz insanın kendi teamüllerine dayalı bir konu. İnsan iradesi sebep sonuç zincirinin üstündedir mesela. Diyeceksin ki irade yoktur bir illüzyondur vs. Bende bu illüzyonu kanıtlayın derim o zaman. Lakin bilimsel olarak insanın kararlarını nasıl aldığı sorusu cevabı verilebilmiş bir soru değildir.
  • quote:

Bu biraz insanın kendi teamüllerine dayalı bir konu. İnsan iradesi sebep sonuç zincirinin üstündedir mesela. Diyeceksin ki irade yoktur bir illüzyondur vs. Bende bu illüzyonu kanıtlayın derim o zaman. Lakin bilimsel olarak insanın kararlarını nasıl aldığı sorusu cevabı verilebilmiş bir soru değildir.

Nasıl verilmemiş olur mu? İnsan iradesi ilizyondur ne demek nerden öğreniyorsunuz siz determinizmi...

Dostum bak, şuanda yazdığın her şey, bunları yazmak isteme sebebin de dahil bu yaşına kadar yaşadığın bütün tecrübelerin oluşturdugu bir kombinasyondur, yani sen şuanda bana bunları yazmak özgür irademle gerçekleştirdiğim bir şey, geçmişte bir şey değişse de yine bu kararı verirdim benim elimde dersin...

O halde geçmişte ufacık bir şeyi değiştirelim, mesela çocukken baban sana determinizm şeytan işidir desin... Sen determinizm hakkında her şeye önyargılı yaklaşır, determinizmi her açıdan saçma bulur, böyle bir konu açmazdın bile... Çünkü kelebek etkisi diye bir şey var, işte senin iradem dediğin şey bile sadece önceden verdiğin kararların oluşturdugu sonuçtur. Ya matrix'i hiç anlamamışsın, ya küçükken izlemişsin dikkat etmemişsin, Neo hep özgür iradesi oldugunu düşünür halbuki kahin ona özgür iraden yoktur der, zaten Neo'nun yapacağı şeyi bilmesi de buna dayanıyor, zaten neonun kafasındaki bütün değişkenleri görüp gelecekte yapacağı hamleyi tahmin edebiliyor... Eğer ben senin kafandaki her düşünceyi görebiliyor olsaydım bütün değişkenleri tartıp bana vereceğin cevabı tahmin edebilirdim.

• Evet ama kafamdaki her düşünceyi göremezsin. Test edemeyeceğiniz şeyler üzerine kumar oynuyorsunuz. Bilgisayar bilimi determinizm üzerine kuruludur, matrix evreni de filmde bilgisayar evreni vari bir evrendi ve içinde determinizm vardı, dolayısıyla özgür irade yoktu, kahin o evrendeki her şeyi hesaplayabilen laplace şeytanıydı. Ancak neo'nun matrix dışında da iradesinin olmadığını savunmazsınız.

Başta dediğim gibi insanın kararlarını nasıl aldığı bilimsel olarak yanıtlanabilmiş bir soru değildir. Beyinde kararların hareketlerin vs tüm aktivitelerin başlangıcı olarak motor nöron işlev görür, motor nöronun işlev görmesi için gereken kararı neyin aldığı sorusunu araştırsanız bilim sizi yanıtsız bırakacaktır.

Geçmişimde yaşayacağım herhangi bir değişimin beni tamamıyla değiştireceğini söylemek test edemeyeceğiniz bir teoridir.

Evet ama kafamdaki her düşünceyi göremezsin. Test edemeyeceğiniz şeyler üzerine kumar oynuyorsunuz. Bilgisayar bilimi determinizm üzerine kuruludur, matrix evreni de filmde bilgisayar evreni vari bir evrendi ve içinde determinizm vardı, dolayısıyla özgür irade yoktu, kahin o evrendeki her şeyi hesaplayabilen laplace şeytanıydı. Ancak neo'nun matrix dışında da iradesinin olmadığını savunmazsınız.

Başta dediğim gibi insanın kararlarını nasıl aldığı bilimsel olarak yanıtlanabilmiş bir soru değildir. Beyinde kararların hareketlerin vs tüm aktivitelerin başlangıcı olarak motor nöron işlev görür, motor nöronun işlev görmesi için gereken kararı neyin aldığı sorusunu araştırsanız bilim sizi yanıtsız bırakacaktır.

Geçmişimde yaşayacağım herhangi bir değişimin beni tamamıyla değiştireceğini söylemek test edemeyeceğiniz bir teoridir.

Motor nöronun işlev görmesi için kararı neyin aldığı mı? Bilim yanıtsız falan bırakmıyor yine bilgisizlikten gerçeklik yaratmışsınız kendinize; Beynin karar mekanizması beynin diğer kısımlarına göre tepkiler verir, yani beyinde beyni kullanan bir şey yoktur, beynin bir kısmı diğer kısımlarına göre tepkiler verir, ve bu tepkiler önceden tecrübe edilen şeylere ve diğer milyonlarca desilyona bağlı olarak gerçekleşir.

Beynini göremeyeceğim için test edemeyeceğim şeye kumar mı oynuyorum? Neonun gerçek hayatta özgür iradesi olmadığını söyleyemez miyim? Dostum bilgi eksikliğin var gerçekten...
    Bak 100 kişi topla, hepsine sürekli "5" rakamının tekrarlandıgı 10 dakikalık video izletip anında aklına ilk gelen sayıyı söylemesini iste. Kişi özgür iradesiyle 5 dediğini zannedicek ancak beyin bilinç altında dolanan bir bilgi ile reaksyon göstermiş olacak sadece, bu tür deneyler çok kez yapıldı, insanı canlı yapan nedir? Bir robot farkındalığa ve duygulara sahip olursa canlı olur mu? Evet olur, insan sadece gelişmiş bir bilgisayardır, sakın kibire düşüp bu tür bilgilere gözünüzü kapamayın, yeterli bilginiz yokken bu tür felsfeleri eleştirip önyargı oluşturmayın...

• Bana bilgisiz diyip durduğun sürece seninle tartışmamız mantıksız. Motor nöronu etkileyen beynin diğer kısımları nelermiş bi anlat da biz de bilgilenelim sayın çok bilgili arkadaşım. Ben şahsen bu bilgiyi bir doktor ile sohbet ederken edinmiştim ve yanlışsa düzelt lütfen bende o doktora iletirim yanlış biliyormuşsun diye. Motor nöronun karar alma mekanizmasının bilimsel olarak tespit edilmiş bir başlangıcının olmadığını söyledi bana kendisi. Örneğin kolunu kaldırmaya karar verdin bu olayın başlangıcı motor nöronların verdiği karara dayanıyor ve motor nöron kararı neye göre alıyor dediğimde bana kararı sen alıyorsun dedi. Lütfen doğrusunu yaz buraya öğreneyim bende.
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.