Şimdi Ara

Denizden hidrojen elde etmenin olağanüstü ve ucuz bir yolu bulundu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.159
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Denizden hidrojen elde etmenin olağanüstü ve ucuz bir yolu bulundu
    Yeşil hidrojen üretimi yalnızca yenilenebilir enerji ve olumsuz atık olmadığından “yeşil” olarak nitelendirilebilir. RMIT University tarafından yapılan yeni bir çalışma, denizden yeşil hidrojen üretmekle kalmıyor aynı zamanda bunu atık üretmeden çok ucuz bir şekilde yapıyor.



    Hidrojen üretimi sanıldığı kadar temiz değil



    Dünya çapındaki ülkeler, temiz yakıtlar için devasa bir küresel pazar haline gelmesi beklenen bir pazarda yer edinmeye çalışırken, yeşil hidrojen üretimine yönelik araştırmalar şu anda hızlı bir şekilde ilerliyor. Türkiye gibi denize ulaşımı kolay ve bol olan ülkelerin hidrojen enerjisinde güçlü potansiyeli bulunuyor. Öte yandan yine Türkiye gibi tatlı su kaynağı az olan ülkelerin hidrojen üretimindeki tek çaresi de yine deniz suyu oluyor.



    Ayrıca Bkz.Yenilenebilir enerjide kilometre taşı: Hidrojen doğrudan denizden çekilebilir



    Fakat deniz suyundan hidrojen elde etmek, tatlı su kaynaklarından elde etmekten daha zor. Zira aşılması gereken saflık, korozyon ve mikroorganizmalar bulunuyor. Bu sorunlar çözülse bile deniz suyundan hidrojen elde edildiğinde açığa zehirli klorür çıkmakta. Ancak, bu sorunlar aşılırsa fayda kısmı çok daha büyük. Deniz suyunu kullandığınızda yalnızca su kaynağınız bedava olmakla kalmaz, aynı zamanda toprağı beslemek için de kullanılabilir. Bu nedenle deniz suyundan yeşil hidrojen üreten elektroliz teknikleri üzerinde çalışan birçok ekip var.



    Yeni yöntem temiz ve ucuz hidrojen üretimi sağlıyor



    Avustralya, RMIT’deki bilim insanları klor üretmeden doğrudan deniz suyundan yüksek verimli, düşük maliyetli yeşil hidrojen üretimi için büyük potansiyele sahip yeni bir yaklaşımı duyurdular.



    Denizden hidrojen elde etmenin olağanüstü ve ucuz bir yolu bulundu
    Projenin baş araştırmacısı Dr Nasir Mahmood, "Deniz suyunu kullanmanın önündeki en büyük engel, yan ürün olarak üretilebilen klordur. Eğer bu sorunu çözmeden dünyanın hidrojen ihtiyacını deniz suyunu kullanarak karşılayacak olsaydık, her yıl yılda 240 milyon ton klor üretirdik ki bu da dünyanın klor ihtiyacının üç ila dört katıdır. Fosil yakıtlardan üretilen hidrojeni, çevremize farklı bir şekilde zarar verebilecek hidrojen üretimiyle değiştirmenin bir anlamı yok.”



    Dr Nasir’e göre geliştirilen yeni yöntem yalnızca karbondioksiti atlamakla kalmıyor, aynı zamanda klor üretimi de yapmıyor. Yapılan deneylerde, geliştirilen yeni katalizörün olağanüstü bir verimlilik sergilediği ve klor oluşumunu tamamen bastırdığı bulundu. Bununla birlikte maliyet (1,40$/kg) de büyük oranda düşürüldü. Günün sonunda, araştırma ekibi ölçeği büyütmek istiyor. Verimlilik düzeyi büyük ölçekte de sağlanabilirse denizden, atık üretmeden hidrojen toplamanın önü açılabilir.






    Kaynak:
    https://newatlas.com/energy/rmit-seawater-hydrogen/







  • Su tek başına yangını söndürmez eğer dökülen su çıkan yangından az ise yangını daha da alevlendirir. Yangın söndürücülerde ve itfaiyelerin kullandığı sistemlerde karbondioksit su bulunur. İtafiyeler de KHCO3 yani potasyum bikarbonat veya buharlaşan florokarbon kullanırlar. Yani küçük bir kibriti bir çay bardağının içine atarsan tabii ki söner. Burdaki suyun söndürmedeki gücü, oksijeni kesmesinden gelir. En basitinden kızartma yaparken eğer çıkan bir yangın olursa su dökersen çok büyük patlamayla o yangını daha da alevlendirirsin. Veya sıvı kaynaklı yangınlarda su kullanırsan oksijeni kesemeyeceğinden ateşi daha da harlandırırsın. Yani yangın kimya ile ilgilidir.
  • Olması gerekeni yapmışlar.

    Yoksa öyle lityumla falan olacak iş değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maximus01982 -- 14 Şubat 2023; 15:47:40 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Güzel bir gelişme. Su çok garip ya oksijen gibi yakıcı hidrojen gibi yanıcı iki gaz birleşip yangın söndürücü birşey ortaya çıkıyor. Hikmetinden sual olmaz Ya Rabbi.

  • Eğer oksijen ve hidrojen birbirine karıştırılarak muhafaza edilse bombadan farkı olmaz ama bu ikisi yakıldığında yani egzotermik bir reaksiyona girdiğinde ortaya çıkan şey artık bambaşka bir madde, yani su. Yanma sonucu enerjisini atmış daha kararlı bir bileşik. Bu aşamada suyu tekrar hidrojen ve oksijene ayırmak için dışarı verdiği aynı enerjiyi tekrar suya vermek zorundasınız. Sodyum, lityum gibi aşırı aktif metaller haricinde dediğiniz gibi yangın söndürmek için kullanılabilir. Yanma sonucu oluşan karbondioksit de aynı şekilde yangın söndürmek için kullanılabilir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • petrol şirketleri kirli ilan ediyor... hidrojen tek temiz yakıt...

  • Litresi 1,40 $ süper fiyat, neredeyse petrol kullanıcısı ülkelerin hali hazırda ödediği fiyat. Birde yüksek miktarda seri üretime girdi mi fiyat çok daha aşağı düşer. Şimdi tek merak ettiğim 1 lt yakıt atıyorum 30 km yol giderken bu yeni yakıt çalışması acaba 1 lt ile kaç km yol vadediyor? Asıl mesele bu

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Depoya su dolduracağız ve araç elektroliz ile h2 üretecek; bunu yakarak da enerji mi elde edilecek? Ya da h2 yi depoya mı koyacağız?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • tmm. hadi tüm kıyılarımızı döşeyelim

  • Benim lise mezunu kaporta ustam benzinli motoru benzin ile çalıştırıp, bir litre su ile 35 km giden sistem yaptı.Kimsenin umrunda olmadı. Ama Avusturalyalı yapınca olay oluyor.

  • Aman bizimkiler duymasın suya da zam yapar

  • Nehirleri kuruttuk sırada denizler var. Ha gayret insanoğlu sen bunu başarabilirsin.

  • faniseyler kullanıcısına yanıt
    Su tek başına yangını söndürmez eğer dökülen su çıkan yangından az ise yangını daha da alevlendirir. Yangın söndürücülerde ve itfaiyelerin kullandığı sistemlerde karbondioksit su bulunur. İtafiyeler de KHCO3 yani potasyum bikarbonat veya buharlaşan florokarbon kullanırlar. Yani küçük bir kibriti bir çay bardağının içine atarsan tabii ki söner. Burdaki suyun söndürmedeki gücü, oksijeni kesmesinden gelir. En basitinden kızartma yaparken eğer çıkan bir yangın olursa su dökersen çok büyük patlamayla o yangını daha da alevlendirirsin. Veya sıvı kaynaklı yangınlarda su kullanırsan oksijeni kesemeyeceğinden ateşi daha da harlandırırsın. Yani yangın kimya ile ilgilidir.

  • Saçma

    Deniz suyunun içinden hidrojen ı alırsan o su olmaz. Mutlaka atık ürün çıkar. Yan Ürünleri denize verirsen deniz suyunun yapısı değişir.

    Ayristirdigin suyun içindeki bütün maddeleri kullanılabilir duruma getirirsen tamamını kullanırsan yeşil ürün olur. Zaten bu işlemi yapar iken büyük bir enerji harcanacak.

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

    benzinli motorun benzin ile çalışması nasıl bir olay olabilir ki, hepimiz aynı şeyi yapıyoruz zaten Denizden hidrojen elde etmenin olağanüstü ve ucuz bir yolu bulundu 

  • tuygun09 T kullanıcısına yanıt
    Sadece hidrojeni değil, direk olarak suyu alıyorsun. Yani hidrojen+oksijen. Oksijeni doğaya saldın mı, hidrojeni yaktığın oksijenin yerine geçiyor ve çevre hiçbir şekilde kirlenmiyor. Sonuçta oluşan su da buharlaşarak denize gidiyor, yani denizi de etkilemiyorsun. Bir döngü haline giriyor. Eğer bu ayrıştırmayı temiz enerji ile yaparsan (güneş, rüzgar, dalga, akıntı vs.) bedava yakıt ve temiz enerji demek. Sudan ayrışan maddeler tekrar denize bırakılıyor, seyrelterek geniş bölgeye atarsan buda zararsız oluyor.

  • Fikir iyi ama denizdeki suyu kaynayip bugarla beraber aritmak daha iyi olmazmi.??

  • kazanova kullanıcısına yanıt

    Kaynatırken harcanan enerji + ortaya çıkacak tuz dağları = DAHA İYİ OLMAZ.

  • maximus01982 M kullanıcısına yanıt

    Lityumdan kasıt otomobilse hidrojenli arabalarda da pil var.

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

    üretimine ne kadar elekrik harcanıyor? O elektriği üretmek için ne kadar kömür yakılıyor?


    Hadi ürettin onu taşıman için gene kamyon tır vs ne kadar mazot harcıyor?

  • isakoc kullanıcısına yanıt

    Toyota mirai 70 dolara doluyormuş (5 kg) Aşırı yüksek olduğundan max 2000 adet sattı geçen sene araç.


    Tek sorun fiyat değil. Bulunurluk taşınabilirlik ve güvenlik sorunu da var.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.