Şimdi Ara

Denizdeki yakamoz gerçeği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
0
Favori
12.845
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ayışığının denize yansıması olarak bilinen Yakamoz, aslında denizde yaşayan parlak bir canlıya verilen ad.

Genellikle yanlış bilinen 'Yakamoz' aslında ayışığının denize vuran yansıması değil. Yakamoz denizde yaşayan parlak bir canlının ismi. Latince karşılığı Noctiluca Milliaris olan bu canlı, bir biçimde ateş böceğinin denizde yaşayan versiyonu. Geceleri bir kayık veya bir balık sürüsü geçtiğinde ışık çıkartan yakamoz, balıkçılara balık sürülerini işaret ediyor.

Luminisens maddesini vücudunda barındıran ve dokunulduğunda ışık saçan bu canlı bir plankton, yani milimetrik boyutlarda bir canlı. Milyonlarcası bir araya geldiğinde, geceleri bir kayık veya bir balık sürüsü geçtiğinde ışık çıkartıyor. Bu nedenle balıkçı sandallarında yüksek bir direk ve bu direğin ucunda oturulacak bir yer var. Gırgır motorlarının köprülerinin çok katlı ve en üst kattan bile kumanda edilebiliyor olmalarının bir sebebi de bu. Balıkçılardan biri buraya oturarak ay olmayan geceler balıkların yakamoz yaparak geçtikleri yolları görüp dümenciyi oraya yönlendirir veya doğrudan kendileri tekneyi kumanda eder. Balıkçılar, lüfer avlarken bu yüzden lüks ışığı kullanır.

Işığın, balık gelsin diye değil, misinanın değdiği yakamozların çıkardığı ışıktan Lüfer korkmasın diye, yakamoz ışığını öldürmek için kullanıldığı ifade edilirken, esasında yakamozun olağan üstü bir şey olduğu ve denizde uzun floresan lambaları yanıyormuş gibi göründüğü belirtildi. Ama bunun için ay ışığı olmaması gerekir. Ay ışığında (daha baskın olduğu için) görülmez. Özellikle gece dalışlarında (scuba) dalış sonrası su yüzeyine çıkınca yakamozlar binlerce yıldız halinde parmaklarınızın arasından büyüleyici biçimde geçerler.

mynet.com

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eDDiè -- 17 Mayıs 2006; 0:28:59 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Denizdeki Yakamoz Gerçeği

Denizdeki yakamoz, ay ışığının deniz suyunda bulunan algler ve bakteriler tarafından yansımasıyla oluşan doğal bir ışıltı fenomenidir. Yakamoz, genellikle yaz aylarında ılık sularda görülür.

Ay Işığının Denize Yansıması

Ay ışığı, denize yansıdığında, suyun içindeki algler ve bakteriler bu ışığı emer ve daha sonra mavi-yeşil bir ışıltı olarak geri yansıtırlar. Bu ışıltı, dalgaların ve su hareketlerinin etkisiyle daha da belirginleşir.

Yakamoz Ne Zaman Olur?

Yakamoz, genellikle yaz aylarında ılık sularda görülür. Bunun nedeni, alglerin ve bakterilerin bu sıcaklıklarda daha aktif olmalarıdır. Ayrıca, ay ışığının denize yansımasının daha belirgin olduğu gecelerde yakamoz daha sık görülür.

Yakamoz, okyanus ekosistemleri için önemli bir rol oynar. Algler ve bakteriler, deniz besin zincirinde önemli bir halka oluşturur ve yakamoz, bu organizmaların varlığını gösterir. Ayrıca, yakamoz, deniz yaşamının gece boyunca görme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olabilir.

Denizdeki yakamoz, doğanın büyüleyici ve gizemli bir gösterisidir. Bu fenomen, ay ışığının denize yansımasıyla oluşan bir ışıltıdır ve genellikle yaz aylarında ılık sularda görülür.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • yıllarca romantizmin simgesi olmuş, ayın suya yansıması ile oluştuğunu düşündüğümüz olay, planktonlardan ibaretmiş.. aşkın kimyasını ortaya dökmek gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Barlas -- 17 Mayıs 2006; 0:43:48 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Barlas

yıllarca romantizmin simgesi olmuş, ayın suya yansıması ile oluştuğunu düşündüğümüz olay, planktonlardan ibaretmiş.. aşkın kimyasını ortaya dökmek gibi
    Abi yakamozun ay ışığı olmadığını denizde yaşayan yakamoz adlı canlıların aydan gelen ışıkla parlamaları olarak bilirdim...

Ancak yukarda okuduktan sonra şaşırdım; yakamoz olması için ay ışığı olmaması gerekir diyor yane bildiklerimizin tam tersi..

Ayrıca anladığım kadarıyla bu canlıların dokununca parladığını söylüyor (balıkların dokunması, misinanın dokunması, ellerimizin dokunması örnekleri..)

Açıkçası şaşırdım ve hala doğrumu anladım diyorum... Çünkü yıllardır farklı şekilde bildiğim bir olaydı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RoLLiN -- 17 Mayıs 2006; 0:59:59 >

• quote:

Orijinalden alıntı: RoLLiN

Abi yakamozun ay ışığı olmadığını denizde yaşayan yakamoz adlı canlıların aydan gelen ışıkla parlamaları olarak bilirdim...

Ancak yukarda okuduktan sonra şaşırdım; yakamoz olması için ay ışığı olmaması gerekir diyor yane bildiklerimizin tam tersi..

Ayrıca anladığım kadarıyla bu canlıların dokununca parladığını söylüyor (balıkların dokunması, misinanın dokunması, ellerimizin dokunması örnekleri..)

Açıkçası şaşırdım ve hala doğrumu anladım diyorum... Çünkü yıllardır farklı şekilde bildiğim bir olaydı.

Alıntıları Göster
    ya bu olayı bilyodum fakat ay işığının yansıttığı yerlerde yakamozun olması sonucu yine bizim bilgilerimize denk geliyor yani hiç ay olmadan parlaklık olurmu yani şöle bişey de var açık havuzada ay yansıyınca yakamoz oluşuyo sanmıyorum sadece bu canlılardan dolayı olduğunu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B A L A M İ R -- 17 Mayıs 2006; 1:04:13 >

• quote:

Alıntıları Göster
    Yapmayın ya..
    Senelerce Yakamoz yakamoz dedip durduk yakamoz resimlerine bakarak
    Hatta mükemmel bir Yakamoz görmek için okyanuslara bile gitmek isterdim
    Ne duygusallığı kaldı şimdi bunun

• quote:

Orijinalden alıntı: General Stalin

Yapmayın ya..
    Senelerce Yakamoz yakamoz dedip durduk yakamoz resimlerine bakarak
    Hatta mükemmel bir Yakamoz görmek için okyanuslara bile gitmek isterdim
    Ne duygusallığı kaldı şimdi bunun

Alıntıları Göster
    Acı ama gerçek. İlk verilen bilgiler doğru.

ayrıca,
    okyanuslarda yakamoza/planktona denizlerdeki kadar sık rastlanmadığı söylenir.

• quote:

Orijinalden alıntı: su*fi

ayrıca,

Alıntıları Göster
    tamamda o canlı başka sudaki ışık yansımaları başka. ikisininde adı yakamoz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

ayrıca,

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: su*fi

ayrıca,

Hocam ben en ala okyanuslarda oluyor diye biliyordum,denizlerde neden daha çok olur ki bu planktonlar(eski adı yakamoz )

Cem Yılmazın Ay muhabbeti geldi aklıma şimdi

-Abi şöyle mehtaba karşı gel bir rakı içelim,bak ne güzelde bu gün ay
    -Onlar krater göktaşı düşüyo öyle oluyor

''Ne anlamı kaldı şimdi mehtaba karşı içilen rakının'' diyordu bu durum da ona benzemiş

• quote:

ayrıca,

Alıntıları Göster
    Şimdi yakamoz kelimesi birden fazla anlamı karşılıyor. Birinci anlamı her zaman görebileceğimiz ayın denizdeki yansıması. Bunun balıklarla veya planktonlarla alakası yok. Bu adi yakamoz oluyor.
    İkincisi balık sürüsü geçtğiği zaman denizde gözüken ayın yankısı hariç ekstradan parlama. Üçüncüsü de zannedersem bu planktonlarla ilgili olan olması gerek.

• quote:

Orijinalden alıntı: C4

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: C4

evet, sanırım öyle.. TDK sitesinde bakmıştım aylar evvel, ikisine de yakamoz deniyor.. Ama asıl yakamoz mikroskobik canlı olup ışık saçan...

plankton ile yakamoz aynı canlılar değil bildiğim kadarıyla. boy farkları varmış galiba..

• quote:

quote:

evet, sanırım öyle.. TDK sitesinde bakmıştım aylar evvel, ikisine de yakamoz deniyor.. Ama asıl yakamoz mikroskobik canlı olup ışık saçan...

plankton ile yakamoz aynı canlılar değil bildiğim kadarıyla. boy farkları varmış galiba..

Alıntıları Göster
    benim yukarda yazdığıma bir cevabı olan yok mu yavv

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: RoLLiN

Ben cevap yazdığımı sanıyorum...
    maalesef eskiden bildikleriniz doğru değil... ilk verilen bilgileri başka sitelerde de okumuştum.

parlamaları için ben de ay ışığına ihtiyaç duyulur sanırdım. ta ki bir arkadaş ay ışığı onların ışığını bastırabileceği için görülmezler diyene kadar....

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Evet. İkisi birbirinden bağımsız şeyler. Daha doğrusu, geceleri denizde oluşan parlaklıkların hepsine yakamoz deniyor. Ama bu parıltıların birbirinden farklı sebepleri olabiliyor. Kimisi planktonlardan, kimisi ay ışığından.

Ben de bir kez Kaş'ta gece dalışı yapma şerefine nail olmuştum Dalış liderimiz dalışın sonlarına doğru fenerlerimizi kapattırıp bi yakamoz şov yaptı. Harika bir görüntüydü... Tekrar gitmek istiyorum oralaraa!!!

• quote:

Orijinalden alıntı: Hasbi 81

quote:

Evet. İkisi birbirinden bağımsız şeyler. Daha doğrusu, geceleri denizde oluşan parlaklıkların hepsine yakamoz deniyor. Ama bu parıltıların birbirinden farklı sebepleri olabiliyor. Kimisi planktonlardan, kimisi ay ışığından.

Ben de bir kez Kaş'ta gece dalışı yapma şerefine nail olmuştum Dalış liderimiz dalışın sonlarına doğru fenerlerimizi kapattırıp bi yakamoz şov yaptı. Harika bir görüntüydü... Tekrar gitmek istiyorum oralaraa!!!

Alıntıları Göster
    ne farkader ki sahile oturup karşısında zıkımlanmanın tadı iki durumdada aynı

• quote:

Orijinalden alıntı: kargaşa

Alıntıları Göster
    arkadaşlar yakamoz sadece ay ışığının denize yansıması değildir.çünkü ay ışığı suya yansısa bile tek başına o parıldamaları yani yakamoz denilen görüntüyü meydana getiremez.bunun esas kaynağı denizdeki bir çok canlının kendi ürettikleri kimyasal ışıktır.
    Biyolüminesens, canlı organizmalar tarafından kimyasal reaksiyonlarla ışık üretilmesidir. Organizmadaki ışık üretimi kimyasal enerjinin ışık enerjisine dönüşmesi sonucu ortaya çıkar.Biyolüminesens okyanusun tüm seviyelerinde vardır, ancak en sık yüzeyde tanımlanır. Güneş ışığının derine inemediği okyanus bölgelerinde ışığın tek kaynağıdır. İnanılmaz bir biçimde okyanusun bu bölgelerinde yaşayan canlıların %90 kadarı ışık üretme yeteneğine sahiptir
    Mikroorganizmalardan balıklara hatta köpek balıklarının birkaç türüne kadar bir çok organizma biyolüminesens verir.

aşağıda bazılarını ekliyorum.

Aurelia aurita -

Ceratium fusus

Ceratium hirudinella

Ceratium tripos

Gonyaulax polyedra

Noctiluca miliaris

Pelagia noctiluca

• quote:

Orijinalden alıntı: kaotika

Şimdi yakamoz kelimesi birden fazla anlamı karşılıyor. Birinci anlamı her zaman görebileceğimiz ayın denizdeki yansıması. Bunun balıklarla veya planktonlarla alakası yok. Bu adi yakamoz oluyor.
    İkincisi balık sürüsü geçtğiği zaman denizde gözüken ayın yankısı hariç ekstradan parlama. Üçüncüsü de zannedersem bu planktonlarla ilgili olan olması gerek.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

mantıklı
    öyleyse yakomozu genel olarak su yüzeyinde parlamalar diyebiliriz..

• quote:

Orijinalden alıntı: uranium

quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

mantıklı
    öyleyse yakomozu genel olarak su yüzeyinde parlamalar diyebiliriz..

Alıntıları Göster
    bildiğimiz yakamoz gneş yada ay ışığının sudaki yansımaları. diğer canlıların gözlemlediğimiz yakamoza ne kadar katkıları olur tartışılır.
    bu resmi öğle saatlerinde (2-3 gibi) yüksek enstantane ve düşük diyafram ile ortamı karartarak vapurdan çekmiştim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4 -- 17 Mayıs 2006; 13:09:48 >

• quote:

bildiğimiz yakamoz gneş yada ay ışığının sudaki yansımaları. diğer canlıların gözlemlediğimiz yakamoza ne kadar katkıları olur tartışılır.
    bu resmi öğle saatlerinde (2-3 gibi) yüksek enstantane ve düşük diyafram ile ortamı karartarak vapurdan çekmiştim.

Alıntıları Göster
    @C4, harika bir resim... ellerine sağlık

@nofrost, fotoğraflar için teşekkürler... çok ilginçler gerçekten.. bu kadar çeşitlilik olduğunu bilmiyordum...

• quote:

Orijinalden alıntı: kargaşa

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: kargaşa

su*fi ben tşk ederim. seninde gözlerine sağlık

kargaşa yukarıdaki resmi sana hediye ediyorum. al karşısında "zıkkımlan"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4 -- 17 Mayıs 2006; 14:05:39 >

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: kargaşa

su*fi ben tşk ederim. seninde gözlerine sağlık

kargaşa yukarıdaki resmi sana hediye ediyorum. al karşısında "zıkkımlan"

Alıntıları Göster
    bir yakamoz yakaladım...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.