Şimdi Ara

@@!!!!DELL XPS-M1330/M1530 KULLANICILARI BURAYA!!!!@@ (98. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.112
Cevap
5
Favori
178.423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 96979899100
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • hocam ekran kartı prolemleri için +1 yıl garantimiz olduğu doğru. Ayrıca ben destek hattakilerini bir keresinde baya bi sıkıştırdım. Şunu söyledi bana eğer kartından dolayı bilgisayarın arızalnırsa yani özetle ekran kartın yanarsa garantinin bitmesinin üzernden istese 2 3 yıl geçsin yinede değiştirecekmişler anakartı. Onun için kafana takma direk srvisi ara durumu anlat ve dellin bu hakkı bize tanıdığını bildiğini de söyle gelip yapsınlar.

    Garanti uzatma konusna gelince. Garantiyi Koç sisitem aracılığı ile uzatıyosun. Arıycaksın dell call center ı uzamk istediğini söyliyceksin sana koç sisteme ait bi tel numarasınvercekler o numarayı aradığında sana koşulları anlatıcaklar sende o koşullar dailinde ödemeni yapıp garantini uzatıcaksın. Ve kesinlikle tavsiye ederim ne olacağı belli olmaz.

    Ve ayrıca hepinize yeni bi haberim var. Mac Os X IDeneb 10.5.8 çıktı ve ses sorunu bununla kökten çözülmüş. Wifi 3945 abg için yeni bir kext çıkarıldı şifresiz olan ağlara bağlanabiliyor ve birde Marvell Yukkon 80E8040 için (yani bizim ethernet) bir kext çözümü buldum mac forumlarının birinde. Adam aitkos 10.5.7 de 92jR sürümünde başarılı olduğunu söylüyor ama deneb 7 ve 8 ilede başarılı olanlar var. apple kextlerden birinin hex satırlarından ikisini değiştirerek kesin sonuca ulaşmışlar. Şuan deneme şansım yok öncelikle harddisktekileri hariciye atmam gerekiyor. Ama denek istiyenler için aitkos linklerini ve kext ile ilgili sayfaları vericem. Bu çözümler ile birlikte geriye bir tek card reader kalıyo tanıtamadığımız oda o kadar önemli değil sonuçta multi boot yapıyorzu o işlerinizide windows üzeinde yaparsınız.

    Bi çok arkadaş bana biye bu kadar taktın bu mac os a diyebilir. Taktım çünki inanın bana ekran kartı windowsa nazaran çok daha az ısınıyor. sistem daha stabil çalışıyor öok daha hızlı açılıp çok çok daha hızlı kapanıyor. özellikle nette takılmak ofice ve media işlemleri yapmak için çok idaal bir işletim sistemi. Bence pilde kullanırken bilgisayarı mac os ile kullanmak en idaali ama işte şu wifi ve etherent olayını tam manası ile çözüme ulaştırırsak yani bu işn türkçesini buraya yazarsak diğer arkadaşlarda bundan faydalanabilir.

    http://divxm.com/iatkos-v7-intel-amd-dvd-mac-os-x-10-5-7-t171814.html
    http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=155935&st=40&p=1099839&#entry1099839
    http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=142521




  • Thank you, guys!

    It's working very very well:

    Mac OS X Leopard 10.5.6 (iATKOS v5i) on Dell Inspiron 1525

    Driver: Marvell Yukon 88E8040 (ID 4354)



    --
    Angelo Paulo

    demiş angelo 6 da çalıştıranda var bakın
  • arkadaşlar buyusunlar bunlarda iDeneb 10.5.8
    malum r.a.p.i.t yıldızlandığı için buyyrun linkleri burdan alabiirsiniz

    http://www.movieshare.org/applications/ideneb-v1-6-mac-os-x-leopard-10-5-8-intel-amd-ml/356529/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burakyilmaaz -- 20 Aralık 2009; 19:41:15 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: firozat

    Merahabalar..
    Bir mağazada tesadüf gezerken XPS M1330 modelini baya uygun fiyata gördüm, HP notebook'um olduğu halde fiyatı ve cihazın boyutundan dolayı hemen kaptım. Cam çerçeve içinde duran teşhir ürünü kapalı halde duruyordu ve satılmadığı için fiyatını baya bir düşürmüşler. Belki satarım belki kullanırım diyerekten aldım. Cihaz boyutları görünüşü itibariyle çok hoşuma gitti. Beni sarmayan tek şey ekran kartı oldu. Direk Windows7 ultimate kurdum daha akıcı bir kullanım kazandı :) Bütün geçmişs ayfaları okuayamadım; bu yüzden gelelim soruma cu cihazda dandik bir Intel® X3100 Max.385 Mb Ekran Kartı
    bulunmakta. Bir çok notebookta ekran kartı, ana kartın çip setine göre değiştirilebiliyor, arka kapağı açtığımda işlemcinin orda soğutucuya bağğlı olan ekran kartınıda gördüm ama sökülüp sökülemiceğini anlayamadım fazlada kurcalamak istemedim. Bu cihazın ekran kartını daha önce değiştiren yada çıkaran birisi oldumu acaba? Aynı modelde 8600 ekran kartı kullanan cihazlarda olduğuna göre ekran kartı değiştirilebilir sanırım. Daha önce bununla ilgili deneyimi olan birisi varsa yardımcı olursa sevinirim. cihazın özellikleri:
    - Intel® Core™2 Duo 800 Mhz. 2.0 Ghz. 2 mb Cache Bellek T6400 İşlemci
    - 2 GB DDR2 800 Mhz. (Max.4 GB) Ram
    - 160 GB SATA (5400 Rpm) HDD
    - Intel® X3100 Max. 385 Mb Ekran Kartı- 32bit win7 ultimate


    Hee bide kutu içeriğinde ilk sayfalarda okuduklarımda kılıf, kulaklık falan çıkanlar olmuş bende bunlar çıkmadı. Kumanda, CDler, belgelerden başka bişe yok. paket eksikmi?


    Bana cevap verebilecek birisi yokmu yahu Gerçi bir kaç sayfa öncesinede baktım;ekran kartı değişmiyor falan demişsiniz. Bir çok laptopta değişiyor biraz araştırmak lazım gibi bence, kendi çapımda bunu bir denemeyi düşünüyorum.. Şu kutu içeriği ile ilgili bir bilgi verebilirmisiniz???? Bide bu makina açılırken; işletim sisteminin yüklenme ekranı çıkarken ardı ardına bir çok kez bip sesi veriyordu. Windows7 kurduktan sonra bu bipleme sesi dahada çok arttı. Biosuna baktım şu an yayınlanan ile aynı. Daha yeni bir makinada bu ses beni rahatsız etmeye başladı nedir acaba bu?




  • O bipleme sesi eskiden çok meşhurdu. Sesin neyden kaynaklandığını halen bilmiyorum ama Dell Bios güncellemeleri sonrasında o sesi yok etti diyebiliriz. Ben nadiren duyuyorum, o da sessiz ortamlarda... Tavsiyem bios güncellemesi gerekiyorsa onu yapman. En son güncel bios A15.
  • Yok o tarzda bir bip sesi değil; mesela ekran kartı arızası durumunda iki kısa bir uzun bipleme sesi gelirdi. Bu tarzda ve sayamadığım kadar hızlı bipleme sesi geliyor. Windows başlatılıyor yazısı çıktığı anda 4-5 saniye kadar sürüyor bu bipleme sesi. Bios sürümü zaten A15di güncelleme yapabileceğim bir bios yok. Bide paket içeriğinden kulaklık ve kılıf çıkıyormu bende öyle bir şey çıkmadı?? Bu aldığım ürün teşhirde bir kaç gün durmuş tab tuşunun yanındaki o ince çerçevede hafif çizik tarzı soyulma var servisi arasam bunu değişirlermi
  • servisi her konuda değişim için rahatlıkla arayabilirsin resim istiyorlar sonradan değğişimi gerçekleştiriyolar. Beeep lere gelince benim başıma hiç gelmedi.

    ekran kartı olayında ise kötü haber sana değiştiremezssin.


    ulen mac os olayını kimse sallamıyor yine. O kadar link verdik ama demi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burakyilmaaz -- 23 Aralık 2009; 15:06:40 >
  • Cevap için teşekkür ederim bip sesi klavyeden kaynaklanıyormuş. Klavyeyi değiştirttim geldi 1 günde değiştirdiler :) renk atması olan yerinde fotoğraflarını yolladım şimdilik kabul etmediler. ilerleyen zamanlarda iyice solma olursa değiştirirler artık çokta dert değil :)

    Bir sorumda; kutu içeriğinde kılıf, kulaklık, cd çantası çıkanlar varmış bende bunların hiç biri çıkmadı? Eğer ki eksikse aldığım yere soracam???
  • 790 tl ye sıfır buldum 1330dan bir tane 1080p oynatabilirmu acaba özellikler şöyle:
    Intel® Core™2 Duo 667 Mhz. 1.83 Ghz. 2 mb Cache Bellek T5550 İşlemci
    Mobile Intel® X3100 358 MB Ekran Kartı
    2gb ram

    teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gurkan1983

    Benimde kumandası çıkmamıştı. Servise söylediğimde inanamadılar. Nasıl oluyorda çıkmaz dediler. Ve yenisini gönderdiler bana. O yüzden satın almadan önce kutu içeriğini iyice araştırıp içindekileri bilmek lazım. Eğer içinden eksik birşeyler çıkarsa hemen aynı gün gidip aldığınız yere söylemek gerek. Böyle benimki gibi zaman geçerse problem çıkabilir. Gerçi teknik servis her türlü yardımcı olup yenisini gönderiyor.


    Bugün aldığım, Adana carrefour mağazasına gittim sordum. kutu içeriğinde böyle bir şey olmadığını söyledi hatta bir başka modeli vardı açık kutu onada bakmış böyle bir şey yok içinde dediler. Forumda okuduğum kadarıyla bir kaç kişi kutu içeriğinde kılıf, kulaklık, cd çantası olduğunu söylemiş adama bunlarıda söyledim size özel bir durummu bu diyede söyledim. Şikayet falanmı yazsam? Servis bu konu ile ilgilenirmi ki?




  • dostum inan bana servis her konuda ilgilenir aynı şey bizim arkadaşın başınada geldi adam bendeden önce aldı bilgisayarı onda cd çantası ve kulaklık çıkmadı ben ondan görüm beğendim aldım bilgisayarı bende çıktıki internet sitesindede yazıyor creatice kulaklık diye kısaca ara ve durumu anlat. İlgilenmemeleri mümkün değil.

    Solmalara değiştiremeyiz şeklinde cevap vermeleri ilginç benimkini sorgusuz sualsiz değiştirdiler ve şuan solma faladnda yok yeni gelen parçada. Ya abi şimdi bunlar herkese farklı muamele yapcak değiller ya ben ne istesem yapıolar halla halla
    ben şuana kadar bikere komple kasa değişimi iki kere secreen cover bir kere gri metal kısım bikere dokunmatik panel
    bi kere menteşe (onu istemediğim halde kendileri yollamış) bir kere fan (komple termal macunlar da dahil olmak üzere) 4 kere ekran çıtası (üzerinde dell yazan ön kısım ekran çerçevesi de değebilirsiniz) bir kerede batarya değiştirdim.

    Erkran çerçevesindeki dell yazısı yeniden çizildi yine değiştircem yarı dönemde bu sefer tekra kasayı comple değiştirmeyi düşünüyorum bence kasada bi yamukluk var

    bakalım...




  • oje 1080p oynatabiliyor ama ekran çözünürlüğü max 1440x900 seçeneği var full had seçeniği vardı 1080p kaldırdılar anlamadım niye yaptılar bunu biz yetişemedik o ekrana ama hdmi çıkışı 1080p ninde üstünde bir çözünürlüğü destekliyor en üst hdmi versiyonu mevcut sıkıntı yok yani pağla led tv ne seyret. gerçi şuda var 13 inchlik bir ekranda 1080p ile 1440x900 çözünürlük farkını anlaman imkansız.

    Valla ben baya keyifle seyrediyorum blurayleri. bu gece yine başladım downloada gecede 2 3bluray indiriyorum tanesi 13 gbden 40 50 gb falan bişi saaaolsun rapid bi güzellik yaptı

    bildiğiniz üzere normalde günlük rapid kotası 5gb ama gece saat 3 ten saat 10 a kadar yapılan downloadlarda kotanızdan sadece yüzde on düşüyor kısaca buda gecelik 50 gblik bir kotaya tekabul eder. Bu da demektirki benim gibi gece download yaparsanız 3ten 10 a (rapid sitem saatine göre 2 ile 9 arası aslında ama türkiye mahali saatine göre bir saat geriden olduğu için bizde 3ten 10a ) 5 yerine 50 gb kotanız oluyor gelsin Blurayler gelsin full hd ler. 3 haftada 1 Tblık harddiski doldurdum kaldı 190 gb yer hatta bunu yazarken 180 li rakamlara bile düşmüş olabilir




  • quote:

    Orijinalden alıntı: buraky88

    dostum inan bana servis her konuda ilgilenir aynı şey bizim arkadaşın başınada geldi adam bendeden önce aldı bilgisayarı onda cd çantası ve kulaklık çıkmadı ben ondan görüm beğendim aldım bilgisayarı bende çıktıki internet sitesindede yazıyor creatice kulaklık diye kısaca ara ve durumu anlat. İlgilenmemeleri mümkün değil.

    Solmalara değiştiremeyiz şeklinde cevap vermeleri ilginç benimkini sorgusuz sualsiz değiştirdiler ve şuan solma faladnda yok yeni gelen parçada. Ya abi şimdi bunlar herkese farklı muamele yapcak değiller ya ben ne istesem yapıolar halla halla
    ben şuana kadar bikere komple kasa değişimi iki kere secreen cover bir kere gri metal kısım bikere dokunmatik panel
    bi kere menteşe (onu istemediğim halde kendileri yollamış) bir kere fan (komple termal macunlar da dahil olmak üzere) 4 kere ekran çıtası (üzerinde dell yazan ön kısım ekran çerçevesi de değebilirsiniz) bir kerede batarya değiştirdim.

    Erkran çerçevesindeki dell yazısı yeniden çizildi yine değiştircem yarı dönemde bu sefer tekra kasayı comple değiştirmeyi düşünüyorum bence kasada bi yamukluk var

    bakalım...



    Şansıma edeyim ben Bugün aradım.. bekleyin sipariş durumuzunu kontrol edeyim biraz bekleteceğim dedi. Sonuç olarak sipariş detaylarınızda kutu içeriğinde CDçantası, kılıf ve kulaklık bulunmuyormuş zaten dedi. Hatta ingilizce açıklamasınıda okudu. Peki dedim aynı modelde başka kişilerde, arkadaşımda falan çıkmış dedim bende neden yok dedim. Bahsettiğiniz ürününte TAG numarası olsa bakardım dedi, Benim tamamen kişisel fikrim sizin satış döneminizde bu ürünler koyulmamış olabilir falan fistan dedi. İyi dedim yapılacak bir şey yok yani inanın elimden gelse yaparımda bilmem neyde.. O kadar kibar konuşunca bir şeyde diyemedik Sağlık olsun dedik kapattık Bende şans yok heralde, Solma konusunada gelince çok küçük bir şey olduğu için üzerinde durmadım. Zaten ilerleyen zamanlarda daha çok aşınma olursa yardımcı olabileceklerini söylemişti.. Kılıfsız, cd çantasız ve kulaksızım




  • benimde pil yine naneyi yedi yarın arayıp söyliycem ama tekirdağa gitmeden önce değiştirmekte istemiyorum kasa değiştircem zaten artık Tarık abiye gelsin parçalar tekirdağda değiştitirim. Aklınızda bulunsun sakın ha şarj seviyenizi yüzde 15 altına düşürmeyin pilin tasarlnan kapasitesi 57720 şuanki kapasite 54656 ya düştü daha dün 57720 idi everest ile kontrol edebilirsinizcanım çok sıkıldı ya valla sinirlerim allak bulak oldu kapanmış alet kendi kendine bi baktım pil bitik diyo açtım adaptörle yüzde 4teydi bi baktım yine kapasite azalmış.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: buraky88

    benimde pil yine naneyi yedi yarın arayıp söyliycem ama tekirdağa gitmeden önce değiştirmekte istemiyorum kasa değiştircem zaten artık Tarık abiye gelsin parçalar tekirdağda değiştitirim. Aklınızda bulunsun sakın ha şarj seviyenizi yüzde 15 altına düşürmeyin pilin tasarlnan kapasitesi 57720 şuanki kapasite 54656 ya düştü daha dün 57720 idi everest ile kontrol edebilirsinizcanım çok sıkıldı ya valla sinirlerim allak bulak oldu kapanmış alet kendi kendine bi baktım pil bitik diyo açtım adaptörle yüzde 4teydi bi baktım yine kapasite azalmış.


    Peki pilin değişmesi için ne yapmak lazım. Değiştirmek istiyoruz deyince sorgusuz sualsiz değiştiriyorlar mı? Benim everest de dayanma seviyesi %30 çıkıyor. Yani %30 luk kısmı ölmüş pilin. Sadece %70 i doluyor. Bu pilin değişmesi için yeterli olur mu?




  • Everestte Ram 800 mhz gözüküyor nasıl olyuorsa biosta 667. Hp paviliyon notebooku servise vermeden önce üzerindeki 800 MHZ lik ram'i M1330'a taktım cihaz çalıştı ama biostan kaç gözüktüğüne bakmadım. XPS M1330 modeli cihaz 800mhz ram destekliyormu acaba kullanan varmı?
  • benim everestte pilin dayanma seviyesi yüzde 5 görünüo öyle söylema ama deki çoğu kez pil şarj olmuyor bir kaç deneyince şar olmaya başlıyo oda pil zaten anca 30 40 dakka gidiyor biosu falan açtırcak sana test yaptırcm diye aç orda de işte pil kaç wat olduğunu falan sorcak orda olumsuz olumsuz konuş de pil seviyesini göstermiyo şuan falan de daha bir senelik pil nasıl bozulur falan cart curt kes bişiler gönderiyolar benim geçen sefer çok aksi bir kadına denk gelmeme rağmen sorun olmadı yeni pili gönderilder yine istiycem bozulmasaydı millet yüzde 0 a kadar kullanınca hiç bi nane olmuyo biz yüde 15 altına düşersek pil kademe kademe kendini öldürüyor.

    Ayrıca dayanma seviyesine bakma önemli olan o değil.

    Orada tasarlanan pil kapesitesi :57720
    Tam pil kapasitesi:xxxxxxx
    yazar benim mesela 54400 e düştü tam dolu kapasite işte o rakam indikçe halilede pil dayanma seviyen azalıyr.

    bir kaç kere pili iyice sıfırlardanda ozaman pil direk batery info kısmında your batary perform normaly yazısının yerine bir sarı siyah ünlem işareti çıkıyor ve yeni bir pil satın almalısınız şeklinde bir uyarı şle dell in internet sitesi yer alıyor

    batery info ya fn+F3 ile girebilirsiniz.




  • Forum çok güzel ve elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum. Benim bir sorum olacaktı.
    Bilgisayar başlatılırken quickset ışıkları yanıyorya ve ses çıkartıyor. Büyük ihtimalle test ederek başlıyor.Ancak ben onu kapatmak istiyorum. Biraz sinir ediyor başlangıçta. XPS 1330 kullanıcısıyım ve amerikadan geldi.
    Çözümü varsa bilgilendirirseniz sevinirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: buraky88

    benim everestte pilin dayanma seviyesi yüzde 5 görünüo öyle söylema ama deki çoğu kez pil şarj olmuyor bir kaç deneyince şar olmaya başlıyo oda pil zaten anca 30 40 dakka gidiyor biosu falan açtırcak sana test yaptırcm diye aç orda de işte pil kaç wat olduğunu falan sorcak orda olumsuz olumsuz konuş de pil seviyesini göstermiyo şuan falan de daha bir senelik pil nasıl bozulur falan cart curt kes bişiler gönderiyolar benim geçen sefer çok aksi bir kadına denk gelmeme rağmen sorun olmadı yeni pili gönderilder yine istiycem bozulmasaydı millet yüzde 0 a kadar kullanınca hiç bi nane olmuyo biz yüde 15 altına düşersek pil kademe kademe kendini öldürüyor.

    Ayrıca dayanma seviyesine bakma önemli olan o değil.

    Orada tasarlanan pil kapesitesi :57720
    Tam pil kapasitesi:xxxxxxx
    yazar benim mesela 54400 e düştü tam dolu kapasite işte o rakam indikçe halilede pil dayanma seviyen azalıyr.

    bir kaç kere pili iyice sıfırlardanda ozaman pil direk batery info kısmında your batary perform normaly yazısının yerine bir sarı siyah ünlem işareti çıkıyor ve yeni bir pil satın almalısınız şeklinde bir uyarı şle dell in internet sitesi yer alıyor

    batery info ya fn+F3 ile girebilirsiniz.


    Benim tam dolu kapasite 4315mWh olmuş, 8 aylık bir cihaz için normal değil bence. Nasıl oluyorda durduk yere ölüyor pil anlamıyorum. Sürekli fişe takılı kullanıyorum. Çok nadir fişten çıkartıp kullanıyorum, o da en fazla %10 nun altına düşmeden kapatıyorum. Bende yılbaşından sonra arayıp söylicem değiştirsinler. Biz notebook u oyun oynamak için aldık, sonuçta bunlar performanslı cihazlar. Böyle bir cihazın en az 4 saat gitmesi lazım. 9 cell pil koymaları lazım bence. Fişe takıp oyun oynayacaksak ne anlamı kaldı, zaten masaüstü pc miz var. Onda oynarız. Ben dışarıda sağda solda oyun oynamak için aldım ama 8 ayda pili geberdi.




  • dostum sürekli prizde kullandığından değil pili çok hızlı tükettiğinden dolayı öyle oluyor. tecrübe ile sabit. Ben deneyerek gördüğüm için artık kesinlikle eminim. Pirize takılı iken pil tamamen dolunca akım hiç bi şekilde pil üzerinden geçmiyor dolayısı ile sürkli olarak prize takılı kullandığından dolayı değil pilde iken oyun oynadığından kaynaklanıyor.

    Pil çok hızlı tükenmeye başladığı an tam olarak ifade edemiyeceğim ama pil üzerindeki artık devremi diyeyim ne diyeyim pilin normal süresine göre daha hızlı tükendiğini bellekiyor ve tam dolu kapasite düşük görünmeye başlıyor paralel olarakta bundan sonra pili sadece o kapasiteye kadar dolduruyor ve pilde o kaar dayanıyor haliyle benim ilk başıma geldiğpinde yaklaşık 1 1.5 saat assasin creat oynarken olmuştu bu seferkide bir sunum esnasında pilde kullanmak zorunda kaldım. Sunumum aşırı grafik yükleme içeriyordu birsürü solidworks çalışmasını renderlari ile birlikte gösterdim haliyle bilgisayara tamammen pili bitirene kadar kullanmak zorunda kaldım ve sonuç yine aynı. Ben tekirdağa gittiğimde değiştirmeyi planlıyorum pil şuan 1 saat falan dayanabiliyor ilginçtir daha 2 gün önce pilde nete gireken 2 buçuk saati çok rahat görüyordum oda yüzde 30 lara düştüğünde tamamen kullansam düşünün artık 3 saati rahat görecek. ama işte böyle bi saçmalık var pile aşırı yüklenmeyin deim en fazla yapacağınız internete girmek ofice dosylarınız ile oyalanmak düşk performansta film seyretmek falan.

    Bunların ötesine giderseniz oyun falan oynar benim gibi grafk çalışmaya yönelirseniz pil mafiş. Yapcak bişi yok ortada bizim suçumuzda yok bu konuyu deneyerek öğrendik. Ben ilk pil değişimimden sonra baya dikkatli davranmıştım ancak geçen gün işte böyle bir durum söz konusu oldu zorda kaldım kullandım ne yapabilirm orda sunumu göstermesem dersten kalıcam proje hocama adaptör yok yanımda daha sonra devam edebilirmiyim diycek halim yoktu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burakyilmaaz -- 31 Aralık 2009; 5:32:27 >




  • 
Sayfa: önceki 96979899100
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.