arkadaslar deizm ile alakali bir soru sormak istiyorum sizlere. 1) inandiginiz tanri kusursuz ve her seye gucu yeten bir tanri mi? evetse 2'ye gecin lutfen. degilse neden insani bir tanriya inaniyorsunuz? sizden farki yaratma gucu mu? o zaman onu yaratan da var buyuk ihtimalle ve ona neden tapmiyorsunuz? 2) inandiginiz tanri sonsuz iyi mi? evetse 3'e gecin lutfen. degilse yani icinde cok cok az dahi kotuluk varsa, bu tanriya inanip inanmamaniz ne degistirir? oldugunuzde sizi cani sikildigi icin cehennemde yakabilir, size aci cektirebilir. hicbir neden yokken yapabilir cunku icinde kotuluk var ve bu da insani bir sey. 3) eger tanriniz kusursuzsa yani hicbir seye ihtiyaci yoksa, sonsuz iyiyse ve sonsuz gucluyse, tanri neden icinde kotuluk olan bi dunya yaratti? hicbir seye ihtiyaci olmayan bir sey asla eyleme gecmez, cunku o anki durumu kusursuzdur. hicbir sekilde bir seye, eyleme ihtiyac duymayacagi icin bu celiskili bir durum olur. eger iyi oldugu icin yapiyorsa neden cennet gibi bir yer yaratmadi? eger bilinmek istediyse, hicbir seye ihtiyaci olmayan bir varlik bilinmek istememeli, egoistlik insani bir seydir hatta bu durumda dunyada insanlar aci cektigi icin, bebeklere tecavuz edildigi icin kotu bir seydir. yani tanriniz kotu oldu.
kesinlikle bilgi almak icin actim konuyu, polemik yapmak istemiyorum.felsefeye ilgim var sadece. iyi gunler