Şimdi Ara

-de EKİNİN VE

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
1
Favori
1.061
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • forumda "de" eki ya da baglaci cogu kisi tarafindan yanlis yaziliyor. Bazen sadece rahatsiz edici olurken bazen anlam kargasasina bile yol aciyor.
    Kucuk bir bilgilendirme yapmak istedim 2dk'nizi almayacaktir dogrusunu ogrenmek.

Ad durum eklerinden biri olan –de, bir bulunma, kalma durumu gösterir. Kendinden önce gelen sözcüğe bitişik olarak yazılır: okulda, sırada, bahçede

Bağlaç olan de sözcükleri, cümleleri birbirine bağlayan bir sözcüktür. Kendinden önce gelen sözcükten ayrı yazılır. Söz konusu sözcüğü ya da cümleyi daha önceden geçen ya da geçmiş sayılabilen aynı görevdeki bir sözcüğe benzerlik, eşitlik, katılma anlamlarıyla bağlar

iyi ettin de geldin.
    Bebek de bebek, diye tutturdu.
    Sınavı kazanacakmış da işe girecekmiş!

PRATIK BILGI : Bir cümlede “de” yi çıkardığımızda cümlenin anlamı tamamen bozuluyorsa “ek”tir; anlam tamamen bozulmuyorsa, anlamda değişiklik oluyorsa “bağlaç” tır.

Okunur olmasi icin uzatmamaya calistim.

-de EKİNİN VE
    -de EKİNİN VE
    -de EKİNİN VE
    -de EKİNİN VE

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheGermanEngineer_99 -- 31 Temmuz 2017; 16:4:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• "Yalnız" kelimesini "Yanlız" diye yazan "Herkes" kelimesini "Herkez" diye yazanlardan rahatsız oluyorum :(

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yararlı konu verdim şukunu

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sonunda!

Ellerine sağlık.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • özellikle ergenler "hâlâ" yerine "hayla" yazınca sinirleniyorum, "hala" bari yaz.
  • hayla de yi kullanmayı bilmeyenler var
  • Sadece forumda değil, Türkçe internet aleminin kanayan yarası.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • evet bırde noktalama ısaretlerıne dıkkat etmeyen ve i yerine ı yazanlar var suanda yaptıgım gıbı

• -de EKİNİN VE
  • Meurglys kullanıcısına yanıt
    Asker de bizim.

Polis de bizim.

Vatan da bizim.

(dogrusunu da paylasmis olalim kafalar karismasin )

• Bi de turbocular var

"Deyil"

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • -ki bağlacı için de bekliyoruz.
  • İlk cümledeki "ya da" bağlacının yazımı da yanlış olmuş.
    Ekleme: "de" yi çıkarınca anlam bozuluyorsa kuralı yanlış bir öğreti, her durumda geçerli bir kural değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilgehankalkan -- 31 Temmuz 2017; 14:12:10 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Omisis046

evet bırde noktalama ısaretlerıne dıkkat etmeyen ve i yerine ı yazanlar var suanda yaptıgım gıbı

Ş yerine S ve Ğ yerine G harflerini kullanmışsın. Ayrıca ''şuanda'' değil ''şu anda'' olacak. Bunu da belirtmiş olalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Baholi -- 31 Temmuz 2017; 14:12:21 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: White Devil

özellikle ergenler "hâlâ" yerine "hayla" yazınca sinirleniyorum, "hala" bari yaz.

Yine mi ergenler? Ben "hâlâ" diye yazıyorum.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ağız da dağılıyor
  • Düne kadar ben de aynı düşüncedeydim ancak unuttuğumuz çok önemli bir nokta var. Bu dil bu halkın her kesiminin ve bu zamana kadar bu dili büyüten ve geliştiren yine bu halk.

Türk Dil Kurumu ve Dil Bilimciler dili belli kalıplara sokarak gelişmesini engelliyor. Bu zamana kadar bu kurumlar ve çıkardıkları kurallar yokken halk kendi kullanımına ve dönemin şartlarına göre dili zamanla güncellemiştir. Şimdi ise önüne taş koyuyorsunuz.

Bırakın deleri kileri yanlış yazsınlar. Zamanla dilin, bu eklerin ayrı veya birleşik yazılmasının bir önemi olmayacağı duruma evrilmesini engelliyorsunuz.
  • Kefelon kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğiniz durum dilin ses olarak evrilmesi, yazım kuralları halkın ağzında şekillenmez, şekillenemez. Mesela "leğen"e "ileğen" dediğiniz durumu kapsar, sözlü olarak dil ona eğilimlidir. İş yazıya geldiğinde durum değişir, forum içinde önemsiz bir durum bu evet ama resmi belgelere, tezlere, kitaplara gelince en önemli şey yazımın imlası.

Hatalar olmuş evet, doğru ama bu ömrünü bu işe adamış kişilere "dilin önüne taş koyuyor" demek yanlış olur, hakaret olur.

• bilgehankalkan kullanıcısına yanıt
    TDK baktim haklisiniz.ogrenmis olduk

• quote:

Orijinalden alıntı: Meurglys

-de EKİNİN VE

Türkçeyi katletmek diye buna derim
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.