< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
DDR5 RAM Overclock AMD AM5 socket (3. sayfa)

-
-
Çok iyi bir anakart Biosuda gayet kullanışlı! Bir diğer sor
um ramların (ddr5) 1:1 çalışması ile 1:2 çalışması ne farkeder?
-
Yüzde olarak tam birşey diyemiyorum. 6400 mhz de 1:1 çalışabilirken 6800 mhz de 1:2 kullanmak işlemci limitli oyunlarda performans kaybına neden olacaktır. 7400 cl 34 ile 6200 cl 28 benzer performans gösteriyor.
Harici ekran kartınız var mı ?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Harici yok sadece apu? 6400&6200mhz de 1:1 oranında stabil değil... 6000mhzde 1:1 stabil oda bellek bant genişiliğimi düşürüyor!
-
Tamam o zaman uğraşmaya gerek yok. Benim söylediğim güçlü bir GPU'yu beslerken daha fazla performans sağlaması ile ilgili. Şu durumda zaten iyi sizin ayarlarınız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam rehber niteliğinde olmuş çok teşekkür ederim fakat ben bir türlü ayar tutturamadım. 7500F ve B650M-S2h son sürüm f33b bios kullanıyorum. Belleklerim F5-5600J2834F16G kit ram toplamda 32 gb. Yapmam gereken ayarları söylerseniz çok mutlu olurum çünkü baya uğraştım hangi değerden kabul etmediğini anlayamıyorum.
-
Sizin ram galiba hynix m die. Buradaki kadar OC olmuyor. Bende suanda 6200 cl28 1.46v'da kullanıyorum. Bios güncellemesinden sonra 1.43v 'da hata vermeye başladı.
https://www.overclock.net/threads/amd-hynix-ddr5-overclocking-guide.1801842/page-7?post_id=29148997#post-29148997
Bu mesajdaki ayarları deneyebilir misiniz? Bunun bütün ddr5 ramlerde olması lazım. Mem vdd voltajı 1.4 yapın ilkinde sonra düşürürsünüz gerekirse.
zen timings ile foto atarsanız daha ayrıntılı bakabiliriz.
-
Dediğiniz ayarları deneyeceğim. Ben de M die olduğunda kararsızım sanırım bunu bulmanın bir yolu maalesef yok.
https://i.ibb.co/TDwYGJFW/Ads-z.jpg
Bu zentimings görüntüleri hocam. Şimdiden çok teşekkür ederim.
-
Asrock'in sitesinde hynix olarak belirtilmiş. Bu hız aşırtma olmadığı için m die'dir dedim. Belkide işlemci bellek kontrolcüsünden dolayı sorun oluyordur. Bu ayarları bir test edin olursa daha ilerisine bakarsınız artık.
-
Hocam attığınız görseli biraz modifiye etmek zorunda kaldım bu şekilde tm5'de hiç hata almadım fakat 6400 MT/s'ye çıktığımda error alıyorum haliyle sınırı bulmuş oldum. Tek problem AIDA64 bellek testinde 63 ns çıkıyor. XMP profilinde (5600 mhz) 64 ns alıyordum zaten neden böyle oldu anlayamadım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ofem -- 6 Mart 2025; 17:57:34 > -
Windows 11 mi kullanıyorsunuz. Bellek bütünlüğü açık mı
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bellek bütünlüğü kapalı hocam. Windows 10 kullanıyorum. Tekrar test ettim 65.5 ns aldım :(
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ofem -- 6 Mart 2025; 18:13:55 > -
O farklar normal. Xmp ile 63 ms mümkün değil. Bir hata olmalı. Ben expo açıkken 75ms alıyorum.
Belleği en az birkaç saat test etmeniz lazım. Herşey normal gözüksede stabil olmayabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülkerim Satuk Buğra -- 6 Mart 2025; 18:46:16 >
Gerçekten bu belleklerle default XMP ayarlarında 64 ns çıkıyor isterseniz screenshoot atabilirim. Şuan bu ayarlar sizin için de okeyse birkaç saat teste bırakabilirim hocam. Overclocktan sonra belleklerim tam yükte 50 dereceye kadar çıktı.
-
Mesele sizin ne aldığınız değil. Eski ayarlar ile bunun arasında çok fark var.
Ben 6000 cl30 kullanıyorum. Expo da 75 ms çıkıyor. İşlemci 7600x. Sizin sistemden biraz daha iyi. Ama oc yapınca 57 ms e düşüyor.
İşte bu sebeple yaptığım overclock başarılı olmadı hocam. Benim ortalama 60 ns'yi yakalamam gerekiyordu diye düşünüyorum bu bellekler ile. Ne tavsiye edersiniz?
-
Ben şöyle düşünüyorum. Normalde zaten en az 10ms kazanç olması lazımdı. O olmadığına göre daha fazla yapınca yine birşey değişmeyecek.
Diğer ayarları birebir deneyince pc açılmıyor mu. O ayarları uygulayan kullanıcı 60 ms almış.
Bence siz önce bunu bir testmem5 ile uzun süre test edin. Stabilse daha da oc yaparsınız. İnce ayar ve uzun süre gerektiren iş bunlar. Ben günlerce deneme yaptığımı hatırlıyorum. Bazen bir ayar senin ramde çalışmıyor. Onu bulana kadar baya uğraşıyorsun.
6000 cl 30 yapınca açılıyor mu pc. 6000 cl30 , 6200 cl32 den daha düşük gecikme süreleri verir.
Siz haklıymışsınız. Ben sistemde veya uygulamada bir sıkıntı mı var acaba diye düşünmüştüm. Ama öyle birşey yokmuş. Sizin xmp ayarlarınızı yaptım gecikme 56.6 dan 59.6 ya cıktı. Demekki sizin xmp ayarlarında gecikme gayet iyi. Ram okuma yazması da biraz daha düştü tabi.
2. Mesajda güncel ayarlarım mevcut. Mem vdd 1.46 volt vermiştim. Eğer sıkıntı görmezseniz deneyebilirsiniz. Eğer olmazsa bios resetlemek gerekebilir tabi.
Cyberpunk 2077 de 15 fps düşmüş oldu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülkerim Satuk Buğra -- 6 Mart 2025; 21:11:15 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam daha yeni yeni bilgisayar başına oturabiliyorum konunuzdaki ayarları detaylıca deneyeceğim ve dönüş yapacağım teşekkürler tekrardan.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X