Şimdi Ara

DDR5 RAM Overclock AMD AM5 socket (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
121
Cevap
17
Favori
4.776
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Evet gecikme yüksek ama zentiming atarsanız değerler nedir daha iyi bakabiliriz.anakartınız mclk/uclk oranını 1-1 yapmamıs olabilir bu da gecikmeyi yükseltiyordur

• 3uncubayezit kullanıcısına yanıt

Teşekkürler Allah razı olsun.

Yazınız biraz uzun olduğu için okuması ve özümsemesi biraz zor oldu. O yüzden erken cevap veremedim. Anladığım kadarıyla expo kapalıyken bir sorun yok değil mi? EXPO profili elle girildikten sonra fclk 2000'de iken yine hata yok.

Size tavsiyem test yaparken stabil mi görmek için daha uzun süre test yapın. Bira kere hata vermesi stabil olmadığını gösteriyor ama test kısa olduğu için hata almayınca stabil diyemiyorum. Zaten sistem ısınmıyor gördüğüm kadarıyla.

O yüzden mesela prime 95 testini ve testmem5 testini gece yapabilirsiniz. Bize bir kaç saatlik test lazım en az. RAM OC tercihen 5 saat falan test yapıyorum. İlk olarak her şey varsayılan halde windows'ta varsa ryzen master, asus'un Armoury Crate gibi yazılımlarını silerek; biosa reset atarak prime95 ile test yapın. Tercihen en az 3 saat. Bakalım bu halde problem var mı?

Testmem5 için 1usmus_v3'ü modifiye ederek uzun bir test yapın. Varsayılan halde onda da bir sorun var mı bakalım. Sizde modifiye etmişssiniz galiba ama 77 döngü daha uzun. 5-6 civarı sürüyordu galiba.

1usmus_v3.cfg dosyasını açıp [Main Section] altındaki ayarları böyle değiştirip kaydederseniz 77 döngü yapar. Tm5'ten yükleyeceksiniz tekrar bu cfg dosyasını. Doğru olmussa ismi 1usmus_v77 olarak değişmiş olacak.

[Main Section]

Config Name=Default

Config Author=1usmus_v77

Cores=0

Tests=16

Time (%)=100

Cycles=77

Eğer sorun varsa başka şeylere bakalım.

Geçen aylarda yaşadığım olayı anlatayım. Bir gün PC'yi açmaya çalıştığımda bir sorun yokken açılmamaya başladı. Açıldığı anda kapanıyordu. Sorun netac ssd'de diye düşünüp SSD'yi söktüm tekrar başlattığımda sorunsuz açıldı. Netac ssd bozuldu diye düşündüm. Aynı gün yine benzer sorunu yapınca bütün kabloları, işlemciyi falan söküp geri taktım her şeyi. Power supply'deki kabloların yerini değiştirdim. Düzeldi. Demekki sorun ssd'de değilmiş. Bir süre böyle (tahmini 20 gün) kullandıktan sonra bu sefer boot olmamaya başladı. Bu sefer ramin birini söktüm sorunsuz çalıştı. Daha sonradan anakart soketine baktığımda 2 tane pinin kırıldığı gördüm. Bu yüzden 2. RAM'i okumuyordu. Bu sorunlar kargo ile PC'yi taşıdıktan sonra başladı. CPU soğutucuyu sökmemiştim. NH-U12S SE-AM4 soğutucu sorun çıkarmaz diye düşündüm ama büyük olasılık taşıma sırasında sarsılırken pinlerin kırılmasına neden oldu. Pinlerin topaç kısmı kırılmıştı gerisi sağlamdı. Biraz uğraştırsa da pinleri düzelttim. Şimdi bir sorun olmadan kullanıyorum. Demem o ki testlerde sorun çıkarsa sizde komple sök tak yaparsınız, pinlerde sorun var mı bakarsınız.

Sorununuzu ayrıntılı bir şekilde yazmışsınız. Ayrıntılı yazı için teşekkürler.

• Abdülkerim Satuk Buğra kullanıcısına yanıt
    DDR5 RAM Overclock AMD AM5 socket

Değerler bu şekilde eski belleklerim Kingston Fury Beast RGB AMD EXPO 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 Black Ram Bellek (KF560C36BBEAK2/32) Şeklindeydi esti değiştirdim onlar varken 55-60 arasıydı gecikme.

• Alkımm kullanıcısına yanıt

Alt zamanlamalar kötü. msi Anakart ayarlarından High-efficiency mode'u tighest'a alarak iyileştirelebilir. Rehber'e bakarak daha fazlasını yapabilirsiniz. Bu bellekten kullanan biri olursa ona da yardımcı olacaktır.

FCLK frekansını 2000mhz de tutuyorum halen ve EXPO da açık, biraz daha kullanıp sorun yaşamazsam böyle bırakacağım ancak sorun yaşarsam dediklerinizi de uygulayacağım hocam. Zaman ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkürler.

Biraz deneme yanılma yoluyla bakalım artık ne çıkacak . 32 yada 64 gb versiyonlarını mutlaka kullanan vardır diye düşünüyorum .

Dayanamadım 4 saattir ayar yapıyorum hiç biri tutmuyor.Bellek kapasitesinin yüksekliğinden mi yoksa başka bir sıkıntıdan mı bilmiyorum.Elle değiştirdim her ayarda sistem açılmıyor.En iyi olan şey cl 26 6200 yapıyorum onuda test etmem lazım diğer hiç bir ayar ile bios bile gelmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alkımm -- 17 Nisan 2025; 2:4:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Alkımm kullanıcısına yanıt

Bios eski. 1.2.0.3 ile bellek uyumu epey arttı. Yükleyip deneyin.

• Güncel Ayarlarım. Öneri üzerine Gear Down Mode'u Disable yaptım. Voltajlar MEM_VDD 1.47v, MEM_VDDQ 1.41v, CPUVDDIO 1.36v, SOC voltage 1.25v. Diğerleri voltajlar auto'da. Yine öneri üzerine numa'yi disabled yaptım.(Fotoğrafda var.)

GDM gecikmeyi 1 ms civarı düşürdü. Bazı altzamanlamaları yukarı çekmem gerekti. Numa'ları disabled yapmakta çok az etki etti.

• Stackalloc kullanıcısına yanıt
    Hocam ben bu ramlerin royal neo olanını satın aldım, 2x32 cl 26 6000 mhz 1.4 v. AMD sisteme yeni geçiyorum o yüzden ram ayarlarıyla alakalı çok bir bilgim yok. Güvenli bir şekilde cl 26 6400 değerlerini alabilir miyim? Expo olarak mı kullanmam daha mantıklı yoksa manuel mi ? 9950x3d ile kullanacağım.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bora MertArslan S1IBC kullanıcısına yanıt

buyuk ihtimal yaparsiniz. su video size yardimci olabilir. ugrasmayi seviyorsaniz manuel ayarlarin az da olsa avantaji var.

Actually Hardcore Overclockingyoutube
    Patreon: https://www.patreon.com/buildzoid Twitch(mainly gaming streams): https://www.twitch.tv/buildzoid AHOC Shirts: https://actually-hardcore-overclocking.creator-spring.com/ Bandcamp: https://machineforscreams.bandcamp.com/music My FPS game: https://buildzoid.itch.io/hv-shooter Bluesky: https://bsky.app/profile/buildzoid.bsky.social Facebook: https://www.facebook.com/actuallyhardcoreoverclocking #overclocking #ddr5 #ryzen #9800x3d #msi #x870 #gskill
    https://www.youtube.com/watch?v=wnDEbqpvZvY
  • Stackalloc kullanıcısına yanıt
    Bu videoyu görmüştüm fakat Dram voltajını 1.6v’da günlük olarak kullanmak problem yaratır mı? Bu arkadaş ekstra fan ile bu ayarlarda kullanıyor.

• Dostlar merhabalar bende yeni merak saldım Ram olayına ayarlarım bu bu şekilde 6200 cl 28 veya 6400 cl 30 da kullanabilmem için hangi ayarları yapmam gerekiyor tam olarak yardımcı olabilir misiniz teşekkürler bellekler galiba anladığım kadarıyla Hynix a olan

• prepar3d3 kullanıcısına yanıt

merhaba. Evet a die görünüyor. Benim ayarlar size de olacaktır.

Direk verilen ayarları yapayım, mem_vdd voltajını 1.47v yaparım sorun olmaz diyorsanız konunun 2. mesajında güncel ayarlarım mevcut. Yok ben tek tek ayarlarım derseniz ilk mesajdaki rehber işinizi görecektir. 3d işlemcilerde oyunlarda fps kazanımı daha az oluyor. Yine de kazanım kazanımdır.

Selamun Aleykum, bundan 1 ay kadar önce size danışmak için yazmıştım. En son FCLK frekansını 2000mhz de tuttum ve EXPO da açık, biraz daha kullanıp sorun yaşamazsam böyle bırakacaktım ancak sorunu çözemedim tekrar yaşadım. Sizin dediğiniz gibi testmemi usmus config i ile 30 döngü yaptım ve #2 adımında 1 adet hata aldım, bu testi dediğiniz şekilde 77 döngü de yapacağım tekrardan. Ancak #2 adımında aldığım hatanın tam olarak neyi işaret ettiği konusunda size yeniden danışmak istedim. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3uncubayezit -- 17 Mayıs 2025; 1:17:47 >

ve aleyküm selam. Hata listesi ve nerde sorun olabileceğine dair tahminler burada. expo kapalıyken yine hata alıyor musunuz?

Expo kapalıyken denediğimde test yapmadım ancak, Kernel Power 41 hatası yalnızca Expo açıkken yaşadım. Attığınız dosya bağlantısına göre voltaj kesilmesi vs neden olabilir diyor sanırım ancak başka adımlarda da hata beklenir herhalde çünkü tek başına anlamsız diye bir ibare eklemiş en alta o madde için. Ben şu 77 döngü olanı da bir kez yapayım Expo açıkken durum daha netleşsin. Ek olarak bir de expo kapalıyken de denerim duruma göre. Ama dediğim gibi kapalı durumda Kernel hatası almadım bugüne kadar.

Edit: Hocam 77 döngülük testmem başlattım 1 saat önce #2 adımında direk 21 hata verdi, ss alana kadar da önce siyah ekran oldu sonra direk sistemi boot etti, sistem açılınca da baktığımda yine 0 bug check kodu olan Kernel Power 41 hatası gördüm.
    İşin saçma tarafı daha önceki testlerde hiç hata vermemişti. Benim düşünceme göre ya Ramlerde sorun vardı ama ben testi daha uzun tutmadığım için testte çıkmadı ya da anakartın ram slotlarinda bir sorun var ki voltaj kesilmesi vs oluyor. #2 adımı dışında başka bir adımda hata verip vermeyeceğini de merak ediyorum. Test sonuçlanınca buraya daha ayrıntılı yazarım.

Edit2: 77 döngülük Testmem5 testinin 1 buçuk saatinin ardından sistem direk boot atmış, yine Kernel 41 gözüküyor Olay görüntüleyicisinde, o sırada pc başında değildim. Ancak fikir vermesi açısından testi başlattığım sırada HwInfo günlük dosyası da oluşturmaya başlamıştım.GenericLogViewer programı ile açıp baktım, voltaj değerlerine bir de siz bakarsanız sevinirim. Dosyayı aşağıya ekledim. Ek olarak Testmem5 i 77 döngüde yine başlatacağım.

Log Dosyası:LOG DOSYASI

Virus Total Sonucu:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3uncubayezit -- 17 Mayıs 2025; 12:51:22 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Hocam bakabildiğim kadarıyla cpu vddıo voltaj biraz yüksek 1.36'ya ayarlayabilirsiniz. Ama 3 tane ssd kullandığınız için daha fazla mı veriyor otomatik bilmiyorum. Bende 2 ssd var 1.36v'da kullanıyorum. Soc voltaj 1.237 falan. Biraz düşük kalıyor olabilir. 1.25-1.26 V yapabilirsiniz.

Bence şöyle bir yol izlemelisiniz. Bize bu sistem stabil çalışıyor mu sorusunun cevabı lazım. O yüzden biosta expo ve fan ayarları dışında ayar varsa bios sıfırlayın. İşletim sistemini bu bilgisayarı aldıktan sonra sıfır mı kurdunuz? Birçok hata olduğu için işletim sistemini bir tamir edilim. Daha sonra önce expo kapalı iken bir test edelim. Böyleyken stabil mi sorunsuz geçiyor mu diye bakalım. Eğer stabilse testmem5'den sonra occt ile işlemciyide bir test edin. Ya da prime 95 falanda olabilir. Eğer stabilse sorunun ramde olma olasılığı baya artıyor. İşlemci ile uyumlu değiller demekki.

Bu testten sonra klavye fare haric harici aygıtları ana ssd haric dahili aygıtları çıkarıp bir test yapalım. Sizin anakart giriş seviyesi. Biraz fazla bağlı aygıt var. Bu da soruna neden olabilir.

Siz biliyorsunuzdur ama kolaylık olsun diye atayım bunuda. ■

windows tamir için.

Windows Arama'yı aç ve cmd yaz. Komut İstemi'ni sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır. Komut İstemi penceresinde aşağıdakini yaz ve Enter tuşuna bas:

chkdsk C: /f /r

Bu komut, bilgisayarın sabit sürücüsündeki herhangi bir sorunu otomatik olarak bulacak ve çözecektir.

■ Komut İstemi'ni tekrar yönetici olarak aç ve ardından aşağıdaki komutu dene ve Enter'a bas:

sfc /scannow

Windows, bilgisayarındaki bozuk dosyaları otomatik olarak tarayacak, doğrulayacak ve düzeltecektir.

■ Daha sonra tekrar Komut İstemi'ni yeniden aç ve şu komutu yaz:

DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

Bu, bilgisayarının onarılması gereken diğer hatalara veya sorunlara karşı tarayacaktır. İşlem tamamlandıktan sonra aşağıdaki komutu yaz:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

İşletim sistemi sıfır kuruldu evet. Dediklerinizi uygulayıp size yine dönüş yapacağım, teşekkür ederim. Ek olarak tekrardan başlattığım Usmus'un 46. adımında şöyle bir hata meydana gelmiş:

Ayrıca yaklaşık 4 saat 50 dakikalık LOG dosyası da ekledim:

Aklıma gelmişken şunu da belirteyim. Bazen bilgisayarı ilk açtığımda usb ile takılı olan kulaklığı görmeme durumu oluyor, tak çıkar yapınca düzeliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3uncubayezit -- 17 Mayıs 2025; 18:40:6 >

Bu hatayla hiç karşılaşmadım. Bununla ilgili şöyle bir yazı buldum.

https://www.overclock.net/threads/official-intel-ddr4-24-7-memory-stability-thread.1569364/page-626?post_id=28474396#post-28474396/

Bu kadar uzun süre sorun olmaması aslında bellek sorun olmadığını gösteriyor. Bileşenler arasında bir uyum sorunu var. Asus forumunda araştırma yaptınız mı hiç. Daha iyi bios sürümü var mı ?

Bu konuda yazdığınız mesajı gördüm. Bayadır bu sorunla uğraşıyorsunuz. Hangi ilde yaşıyorsunuz. PC'yi toplama olarak mı aldınız. PSU eskiden kaldığına göre evet galiba. chipset sürücüyü kuramıyorum demişssiniz. AMD'nin sitesinde güncel sürücüyü yükleyemiyorsunuz. Şuanda 7.04.09.545 sürümü var.

https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/chipsets/am5/b650.html

donanım arşivi forum
    (REHBER) Kernel Power 41✔️
    https://forum.donanimarsivi.com/konu/rehber-kernel-power-41.536791/

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.