|
Merhaba, İlk defa PC topladım ve sistemimde ciddi bir stabilite problemi yaşıyorum. Donanım bilgileri aşağıdaki gibidir: Sistem Bileşenleri: - Ekran Kartı: Sapphire RX 9070 XT Pulse - Anakart: MSI PRO B850M-G (AM5, DDR5) - RAM: 2x Patriot Viper Venom 16GB 6000MHz CL30 (kit değil, aynı satıcıdan ayrı ayrı alındı) - PSU: MSI MAG A850GL Gen5 850W - Kasa: MSI MAG Pano M100R PZ - SSD: Kingston KC3000 1TB (PCIe 4.0) - İşlemci: AMD Ryzen 7 9700X - Soğutucu: MSI MAG Coreliquid I240 --- Sorunun Tanımı: Sistemi kurduktan sonra çift RAM (dual channel) kullanırken sistem kararsız çalışıyor veya hiç açılmıyor. - Tek RAM ile sistem tamamen stabil çalışıyor. - İki RAM takıldığında: - Çoğunlukla sistem açılıyor ancak ekran siyah kalıyor - Bazen MSI logosunda takılıyor - Bazen Windows giriş ekranında donuyor - Bazen giriş yaptıktan kısa süre sonra kilitleniyor - Donma durumlarında yalnızca güç tuşuna basılı tutarak kapatabiliyorum Nadir de olsa Windows açıldığında sistem kısa süre stabil kalabiliyor. Bu durumlarda CS2 açarsam bazen sistem çalışmaya devam ediyor, ancak bu çok tutarsız. --- Alınan Hatalar: - IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0xA) – ntoskrnl.exe - MEMORY_MANAGEMENT --- Yaptığım Denemeler: - BIOS güncellendi - RAM frekansı düşürüldü - Memory Context Restore ve Power Down Enable kapatıldı - RAM’ler tek tek ve farklı slot kombinasyonlarında test edildi (slotlar sağlam görünüyor) - İşlemci soğutucu basıncı kontrol edildi --- Tespitlerim: - Her iki RAM de tek başına sorunsuz çalışıyor - Dual channel çalışmıyor (hangi kombinasyonu denersem deneyeyim) - Anakartın QVL listesinde RAM modeli yer almıyor --- Şüphelerim: - RAM kit olmamasından dolayı uyumsuzluk - RAM’lerin anakart/IMC (işlemci bellek kontrolcüsü) ile uyumsuzluğu - Anakartın RAM uyumluluğu veya arızası --- Beklentim: Benzer bir durum yaşamış veya teknik olarak yorumlayabilecek kişilerden destek rica ediyorum. Özellikle aşağıdaki konularda görüş önemli: - Bu durum daha çok RAM uyumsuzluğu mu yoksa anakart arızası mı? - QVL dışında RAM kullanımı bu seviyede sorun yaratır mı? - Kit olmayan RAM’lerde bu tarz dual channel problemi normal mi? --- Şimdiden teşekkür ederim. |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt