Şimdi Ara

DDR5 CL30 RAM Uyumsuzluk Sorunu Hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

İlk defa PC topladım ve sistemimde ciddi bir stabilite problemi yaşıyorum. Donanım bilgileri aşağıdaki gibidir:

Sistem Bileşenleri:

- Ekran Kartı: Sapphire RX 9070 XT Pulse  

- Anakart: MSI PRO B850M-G (AM5, DDR5)  

- RAM: 2x Patriot Viper Venom 16GB 6000MHz CL30 (kit değil, aynı satıcıdan ayrı ayrı alındı)  

- PSU: MSI MAG A850GL Gen5 850W  

- Kasa: MSI MAG Pano M100R PZ  

- SSD: Kingston KC3000 1TB (PCIe 4.0)  

- İşlemci: AMD Ryzen 7 9700X  

- Soğutucu: MSI MAG Coreliquid I240  

---

Sorunun Tanımı:

Sistemi kurduktan sonra çift RAM (dual channel) kullanırken sistem kararsız çalışıyor veya hiç açılmıyor.

- Tek RAM ile sistem tamamen stabil çalışıyor.  

- İki RAM takıldığında:

- Çoğunlukla sistem açılıyor ancak ekran siyah kalıyor  

- Bazen MSI logosunda takılıyor  

- Bazen Windows giriş ekranında donuyor  

- Bazen giriş yaptıktan kısa süre sonra kilitleniyor  

- Donma durumlarında yalnızca güç tuşuna basılı tutarak kapatabiliyorum  

Nadir de olsa Windows açıldığında sistem kısa süre stabil kalabiliyor. Bu durumlarda CS2 açarsam bazen sistem çalışmaya devam ediyor, ancak bu çok tutarsız.

---

Alınan Hatalar:

- IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0xA) – ntoskrnl.exe  

- MEMORY_MANAGEMENT  

---

Yaptığım Denemeler:

- BIOS güncellendi  

- RAM frekansı düşürüldü  

- Memory Context Restore ve Power Down Enable kapatıldı  

- RAM’ler tek tek ve farklı slot kombinasyonlarında test edildi (slotlar sağlam görünüyor)  

- İşlemci soğutucu basıncı kontrol edildi  

---

Tespitlerim:

- Her iki RAM de tek başına sorunsuz çalışıyor  

- Dual channel çalışmıyor (hangi kombinasyonu denersem deneyeyim)  

- Anakartın QVL listesinde RAM modeli yer almıyor  

---

Şüphelerim:

- RAM kit olmamasından dolayı uyumsuzluk  

- RAM’lerin anakart/IMC (işlemci bellek kontrolcüsü) ile uyumsuzluğu  

- Anakartın RAM uyumluluğu veya arızası  

---

Beklentim:

Benzer bir durum yaşamış veya teknik olarak yorumlayabilecek kişilerden destek rica ediyorum. Özellikle aşağıdaki konularda görüş önemli:

- Bu durum daha çok RAM uyumsuzluğu mu yoksa anakart arızası mı?  

- QVL dışında RAM kullanımı bu seviyede sorun yaratır mı?  

- Kit olmayan RAM’lerde bu tarz dual channel problemi normal mi?  

---

Şimdiden teşekkür ederim.

• Sorun ramler kit olmadığından kaynaklanıyor. Birebir aynı ramlerle aynı sorunu ben de yaşadım. Dual olarak 6000cl30 çalışmıyorlardı. 5600cl36 çalışıyorlardı. Ramleri değiştirerek sorunu çözmüştüm.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Ürünleri sattınız mı daha sonrasında? İade ile ilgili problemler yaşıyorum. Ürünler çalışıyor denilerek iadem reddediliyor.

Konuyu bir süre açık tutacağım, belki ramler kit olmadan bir çözüm sunabilen olur diye.

• şans meselesi biraz. aynı ramleri geçen sene mayıs ayında arkadaşıma almıştık ayrı ayrı olacak şekilde. hatta şimdi baktım iki ram toplam 4100 liraya alınmış hey gidi günler. biostar b650mp-e anakart ve ryzen 5 7500f ile ilk kurulumda ve expo aktifleştirildiğinde baya geç gelmişti ilk ayar alırken, memory context restore ve power down enable enabled olacak şekilde. neredeyse bir yıllık süreçte hiç bir sorun yaşamadı, her gün günlük en az 2-3 saat çeşitli oyunlar atıyor. cs2'sinden baldurs gate'e, arc raiders'dan assasins creed oyunlarına hiç bir oyunda tık demedi şu ana kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi end0plazmikretikulum -- 28 Mart 2026; 0:33:32 >
    AMD Ryzen 5 5600, MSI B450 Tomahawk MAX, Crucial Ballistix Sport LT DDR4 3000 2x8GB, MSI GeForce 1060 3GB Gaming X, Kioxia Exceria Plus 1TB, Phanteks P400A, EVGA Supernova 650 G2, Noctua NH-U12S Chromax, Acer VG240ypbiip, Aula F75, Logitech G Pro X Superlight
  • end0plazmikretikulum kullanıcısına yanıt

Çok uzun süreler bekledim 2 RAM'i de taktığımda fakat hiç ekran açılmadı. Zaten açıldığında da hemen sistem çöktüğü için siyah ekrandayken sistemin çöktüğü ihtimalini değerlendirdim açıkçası. Keşke ben de ilk deneyimimde pürüzsüz ilerleyebilseydim.

Tekrar sistem kuracak olsam yapacağım ilk değişiklik tabii ki RAM'leri Kingston Fury Beast RGB 32 GB (2x16) 6000 MHz CL36 KF560C36BBE2AK2/32 DDR5 Ram almak olur. Arada yalnızca 2.000 TL fark var iken (sizin aldığınız dönemde RAM fiyatı :D ) risk alıp tek tek almaya değmez sanırım.

Umarım benzer problemle karşılaşıp çözüme ulaşan birileriyle karşılaşırım. Aksi takdirde ürünleri tek tek zararına satmaya çalışmam gerekecek gibi görünüyor.

bir kere senin hatan şu. hem amd işlemci kullanıyorsun hem de bu sisteme XMP/EXPO 'yi sokuyorsun.  

direkt expo ram neden seçmedin? ayrıca ram testi yapmadığını kabul ediyorum çünkü yazmamışsın. tek bir bit hata görmen bile ram'leri değiştirmen için yeterli sebeptir. bu arada hazır pc toplayıp da satan mağazalar, isim vermeyim şimdi. bu ram konusunda sıkıntı yaşamamak için bir tık düşük frekanslı ram'i sisteme monte ediyorlar nedense. gerçi sen frekansı düşürdüm demişsin ama bunu yapman bile hata yani. max ne ise onu alacaksın. alamıyorsan ne bileyim baştan zaten lades demiş oluyorsun.

ayrıca üşendim bakmaya. bu ram'ler anakart için uyumluluk listesinde var mı? ben olsam bakarım, hatta pc toplayanlar, bu ram kontrolünü daha satın almadan önce yapmalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 28 Mart 2026; 7:56:26 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ramlerin kit olup olmaması önemli değil. Model kodlarını kontrol edin aynı ise uyum sağlar. Jedec hızı aynı olmalı 4800 mhz / 5600 mhz. İlk açılışta expo kapalı çalıştırın. Eğer görüntü gelmiyor sistem hiç boot olmuyorsa ramlerde arıza olabilir. Satıcıda ramlerde hata olduğunu bildiği için geri almak istemiyor olabilir. Expo yerine msi biosda try it kısmında bulunan profilleri deneyin. Bu ayar ram zamanlarını ve voltajını ramlerde farklılık bile olsa birebir aynı değerlerde çalışacak şekilde zorlar.

Eğer 9700x'de bulunan dahili grafiği kapattıysanız bunu açın, kapatmanızı tavsiye etmem. Aynı işlemcide dahili grafik kapalıyken sistem kapanmıyor bende de stabilite sorunları başlıyor. Ekran kartını sökerek dahili grafik ile sistemi açmayı deneyin.

Tüm bu testleri yaptığınızda sonuç alamıyor sistem boot olmuyorsa aldığınız ramleri iade veya değişim yapılmasını talep edin. Aynı marka olduğu için 2 rami birden isterseniz yetkili servise yollayıp servis raporuyla distribütörden birebir değişimini yapabilirsiniz.

İmkanınız varsa ramlerinizi başka bir pcde de denemenizi tavsiye ederim. Eğer başka pcde sorunsuz çalışırlarsa anakart-ram uyumsuzluğundan kaynaklıdır sorun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 28 Mart 2026; 8:21:23 >

• The souls migration kullanıcısına yanıt

MSI anakartlarda hem XMP hem de EXPO desteği mevcut. XMP/EXPO destekli ram seçerek doğru olanı yapmış. 2 profilde de kullanılabiliyor ramler AMD işlemcilerle. Intel'e geçiş yapmak isterse yine aynı ramleri kullanabilme avantajı var.

Hazır pcde düşük frekanslı ram kullanılması sıkıntı yaşamamak için değil tamamen sistemi daha ucuz bileşenlerle toplayıp kar marjını arttırmak. Hem ram seçimlerinde hem de anakart seçiminde giriş seviyesi bileşenleri görürsünüz bu yüzden.

ben çalışmaz demiyorum hocam. benim yaklaşımım bu. amd işlemci ise amd, intel işlemci ise intelci ol manasında bir yaklaşımım oldu öyle yazarken. ram konusunda gerçekten titiz olma lazım ki özellikle kendisi pc toplayan var ise. her şeyi desteklesin veya sonra satarken satması kolay olur diye düşünürsek eğer, ne bileyim mesela fanatik online oyun oynayan birinin yaklaşımı böyle olmaz diye düşünüyorum ben. zaten yukarıdaki mesajlardan birinde sistem toplayıp da sonrada topladığı sistemi dağıtanın mesajı da var. yani bu bir hassasiyet olmalı bence. aklıma bir espiri gelmişti o mesajı atarken. şimdi yazayım diyorum. amd/intel cpu çıkarsınlar. amd board kullanılacaksa amd, intel board kullanılacaksa intel işlemci devreye girer.  

• aslında şöyle özetlemek lazım. ortada üç tane yiğit var. anakart, ram ve işlemci üreticisi. bunlar sorumluluktan kaçıyorlar. öyle ya sıfır sistem topluyorsun ve ta en başında başın belaya giriyor.   şimdi üreticiye ait bir qvl var. mesela ram üreticisi, ramin içine iki tane profili koydu mu, koydu güzel. ama karınca yazısı ile bir notu da servis ediyor alıcısına: anakart ve işlemcinizle uyumluluk garantisi için qvl (destek listesine) bakınız.

işlemci üreticisi: benim kontrolcüm çok hassas. ram çok hızlı gelirse, ben karışmam diyor.

anakart üreticisi: ben ramlerin profilini okurum ama ram kalitesiz ise karışmam diyor o da.

ram üreticisi de ben ram profilini yazdım. bios'ûn güncel değilse ve işlemcin de güçsüz ise ben de karışmam diyor.

yani böyle bir durumda, biosâ çift profil okutmak yerine ben tek profil okutmayı tercih ederim. olay bu.

• O ürünleri 14 günlük koşulsuz iade süresinde iade edebilirsiniz süre dolduysa satıp yeni ram almanız şart...

Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2D3600C18
    2x16GB DDR4-3600mhz DDR4
    Samsung SSD 990 PRO with Heatsink 1TB
  • The souls migration kullanıcısına yanıt

Ram testlerini MemTest64 üzerinden uyguladım. Ramler ayrı ayrı bağlıyken testlerde kusur çıkmadı fakat iki rami beraber bağlayıp ram testi çalıştırdığımda yük bindiği gibi uyumsuzluk yaşandı ve PC kitlendi. Frekansı düşürme sebebim parçalı yükseltme tekniğini denemekti fakat en düşükte bile çalıştıramadım.

RAM'ler anakart üreticisinin yayımladığı uyumluluk listesinde yok maalesef.

evet ben de bir kaç sefer yeğenim için baktım, ona da aynı uyarıları yapıp, öneride bulundum. bişi aldı ama   bakmadım, bakmaya da niyetim yok. değerlendirdiğini zannediyorum. özellikle pc toplayıp da satan firmanın ram'i bir tık düşük seçtiğini görüyorum. kullanıcıya neden bırakmiyorlar, tam kapasitede vermeye çekiniyorlar mı bilemiyorum. ya da sahada bu durum ne gösteriyor bu konuda da bir fikrim yok. ram uyumluluk listesi de ayrı bir olay. listede yer alan uygun ram bulmak da sorun mu nedir..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 29 Mart 2026; 9:56:7 >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.