Şimdi Ara

Dcl (Veri Kontrol Dili)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
588
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Dcl (Veri Kontrol Dili)



    İngilizce Data Control Language sözcüklerinin kısaltılmışı olan dlc adındaki program; herhangi bir veritabanı ile alakalı görevlerin izinlerini değiştirmek için kullanılmaktadır. Diğer bir tabirle ise dcl adındaki program, herhangi bir veriye ulaşırken erişim yetkilerini istenilen şekilde değiştirmek için hizmet veren bir yazılımdır.

    Bu programın kendisine has birçok komutu vardır. Bu komutlar sayesinde erişim yetkileri rahat ve hızlı bir şekilde düzenlenmektedir Bu program dahilinde yer alan komutlardan birisi grant adı verilen komuttur. Bu komut, belirtilen şahsa ya da gruba verileri kullanabilme ve komutları çalıştırabilme imkanı sağlamaktadır. php myadmin sql bağlantısıT-SQL adı verilen komutlar da Grant adı verilen bu komut sayesinde istenilen şekilde çalıştırılmaktadır. Mesela Türkiye adındaki bir veritabanı Grant komutu kullanılarak şu şekilde yetkilendirilir.


    Grant Create Table to Türkiye yazılarak bu veri tabanından tablo yaratma yetkisi verilmektedir. Grant select on info to Türkiye komutu yazılarak ise veri tabanına sorgulama yetkisi bu komut sayesinde verilebilmektedir. Grant insert on info to Türkiye yazılarak ise bu veri tabanına veri ekleme izni verilmektedir. Bir diğer komut ise Deny adı verilen komuttur. Bu komutun temel işlevi ise herhangi bir kullanıcının verileri kullanmasını istenilen şekilde engellemek ya da kısıtlamaktır. Bir nevi izinleri düzenlemeye çalışan bu komut sayesinde, veriler üzerinde tam bir hakimiyet sağlanarak, bu verilere ikinci kişilerin erişimi engellenebilmektedir.


    Deny create table to Türkiye yazılarak, bu veri tabanındaki kullanıcı tablo yaratma hakkından mahrum bırakılıp, bir nevi engellenmektedir. Deny select on info to Türkiye yazılarak da, aynı veri tabanının sorgu yapma hakkı elinden alınmış olmaktadır. Diğer bir komut ise Revoke adı verilen koddur. Bu komut sayesinde, daha önceden yasaklanan ya da engellenen yetkiler tekrar eski olduğu hale getirilmektedir. Fakat bu komutu kullanmak için bir takım şartlar gerekmektedir.


    Sys_admin server ya da db_security ve db_owner rollerine sahip olmak lazımdır. Revoke kullanılırken, Revoke all to Türkiye yazılır. Böylece önceden verilen yetkiler ve yasaklar ortadan kaldırılmış olmaktadır.

    Dcl komutlarını kullanmak için Sql Server içerisinden yetki sahibi olan bir takım gruplara erişim şarttır. Çünkü bu komutlar sıradan bir şekilde ve her kullanıcı için geçerli değildir. Bu gruplar şunlardır; db_securityadmin, db_owner, dbcreator ve sysadmindir.


    Bu makale Web Tasarım Gezegeni sitesimden alınmıştır.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.