Şimdi Ara

Dawkins (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
104
Cevap
2
Favori
1.814
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    İslam'a göre, şu an Teslise inanan kişinin şirke bulaştığı kesin bir şey. Sünni ulemadan da, Hıristiyanlar cennete gidecek, diyen hiç olmadı. "Allah, üçün üçüncüsüdür diyenler, elbette inkâr ettiler. Halbuki bir tek ilâhtan başka ilâh yoktur.” (Mâide, 5/73)
    İslam'a göre, hüccet ikame edilmemiş kişi mesul değildir. O kişinin işi Allah'a kalmıştır. Ama şimdi bilgiye erişim çok kolay. 100 yıl öncesinde yaşamıyoruz.
    Din değiştirmek evet çok zor bir şey. Bu beni bazen dini çoğulculuğa karşı şüphe ile yaklaştırdı. Ama unutmamak gerek ki: din değiştirmenin zor olduğu, Allah'ın bilgisi dahilinde. Allah en iyi imtihan dünyasını yarattığını söylüyor. Ayrıca Hıristiyanlık'tan, İslam'a geçişin çok zor olduğunu söylüyorsunuz. Fakat: kişi, teslis inancına baktığı ilk anda bile ne kadar saçma olduğunu anlar. Monoteizm çok daha makul gözüküyor. Ve din değiştirmek bu kadar zor ise neden Hıristiyanlık'tan İslam'a geçen bir sürü kişi var? Onlar zorluk çekmemiş mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: eşom21

İslam'a göre, şu an Teslise inanan kişinin şirke bulaştığı kesin bir şey. Sünni ulemadan da, Hıristiyanlar cennete gidecek, diyen hiç olmadı. "Allah, üçün üçüncüsüdür diyenler, elbette inkâr ettiler. Halbuki bir tek ilâhtan başka ilâh yoktur.” (Mâide, 5/73)
    İslam'a göre, hüccet ikame edilmemiş kişi mesul değildir. O kişinin işi Allah'a kalmıştır. Ama şimdi bilgiye erişim çok kolay. 100 yıl öncesinde yaşamıyoruz.
    Din değiştirmek evet çok zor bir şey. Bu beni bazen dini çoğulculuğa karşı şüphe ile yaklaştırdı. Ama unutmamak gerek ki: din değiştirmenin zor olduğu, Allah'ın bilgisi dahilinde. Allah en iyi imtihan dünyasını yarattığını söylüyor. Ayrıca Hıristiyanlık'tan, İslam'a geçişin çok zor olduğunu söylüyorsunuz. Fakat: kişi, teslis inancına baktığı ilk anda bile ne kadar saçma olduğunu anlar. Monoteizm çok daha makul gözüküyor. Ve din değiştirmek bu kadar zor ise neden Hıristiyanlık'tan İslam'a geçen bir sürü kişi var? Onlar zorluk çekmemiş mi?
    Hocam zor ya cidden din degistirmeyi dusunemiyorum bile

Hristiyanlarin cogunun incili okumadigi bilinen bir sey cogunun boyle bir gayesi de yok belki yuzde 1i anca incil okuyordur yuzde 10u pazar ayinine gidiyordur

Yani sinav zor dediginiz gibi ama zaten cok az bir azinlik bunlari sorguluyor sartlari zorluyor umarim hidayete ererler

Forumda bir arkadas hristiyan olmayi düşünüyordu (ateizmden gececekti) keşke dinden anlayan birileri ona yardimci olsa zira teslis ve incildeki bozulmalarla hristiyanlik hic inanilasi degil İslama ceksek kardeşimizi

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• hamza5806 kullanıcısına yanıt
    Kim ediyormuş onu göster işte. Yok öyle bir şey dostum. Bu Hristiyanlık hakkında bir şey bilmeyenlerin iddiası.
    O arkadaş gayet dinden anlıyor şu anda onunla da yazışıyorsun zaten

İslama çekmek yanlış bir tabir değil mi? Çekilecek bir şey yok ortada, bakış açısı sunulur sadece. Burda da iş bizlerin ne kadar düzgün argümanlar ile gelmemizde.

Ben ona önceden yazdım bir gün Müslüman olursan şaşırmam diye, henüz o aşamada değil benim gördüğüm, bilemeyiz biz kendisi seçer bir gün bakarsın bizim baktığımız gibi bakar belki de bakmaz.
  • eşom21 kullanıcısına yanıt
    Sende bende biliyoruz ki teslisin saçma olduğunu iddia etmek çok güç. Şu an duygusal açıdan insanları etkilemek istiyorsun. Analitik din felsefesi çalışan filozofların %70 civarının Hristiyan olup Teslisin mantıksal bir çelişki belirttiğini görememeleri çok komik olur. Aziz Thomas Aquinas bu konuları çok güzel açıklıyor zaten. Ya da Halit abinin bu konudaki düşüncelerine göz atmışsındır muhtelemen. Onlar yeterince açıklayacı bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 13 Nisan 2019; 23:56:40 >
    Diğer ayetleri ne yapacağız peki? Nesh mi edeceğiz? Ehli sünnetin tamamının cehenneme gideceği Kur'an dan çıkmaz.

Aynı mantık ile bakıp hadis ile farz üreten Müslüman Allah'a ortak koşmaz mı? Adamlar tanrının oğlu diyorken sizler Allah'ın eşi demiş olmuyor musunuz? Gündüz birisi (sizin Kur'an cı diye yaftaladıklarınızdan) sizlerin tamamını müşrik ilan etti bu mantıkla ilerleyerek.

Ehli sünnetin argümanlarındaki şu kibri hiç anlayamadım. Her konuda Allah adına hüküm vermeye ne meraklısınız.
    Ondan sonra da biz iş bilmiyor oluyoruz.

Allah bilir demek neden zor?
  • İnsanları duygusal acıdan etkileme gibi bir amacım yok. Biraz önyargılı gibi bir izlenim yarattın bende.
    Saçma olduğunu söyleyemiyorlar çünkü Teslis inancı Hıristiyanlığın ana damarını oluşturuyor. Bir dinin ana damarı olan Tanrı inancını değiştirmek büyük bir reform gerektirir. Monoteizm ve Teslis inancını teraziye koyan birisin, hangisinin daha mantıklı olduğunu kavraması hiçte zor değil.
    İslam'da da mesela vahiy konusunu anlamak zor biraz. Hıristiyanlık'ta vahiy daha basit ve anlaşılır duruyor. Ama İslam'daki ve Hıristiyanlık'taki tüm felsefi inanışları teraziye koyduğum zaman İslam ağır basıyor.
    Allah en doğrusunu bilendir.

Eğer teslise bu nedenle inandıklarını söylüyorsan Beratın kurt adam eleştirisini de kabul etmelisin. Teslis monoteizmden farklı kapıya çıkmıyor. Hristiyanlar 3 tanrıya inanmıyor. Tek tanrı anlayışı var. Teslis inancına yönelik mantıki çelişki iddiaları karşılanabilir. Ancak teslisin mahiyetini en genel hatları dışında layığıyla anlamamız mümkün olmadığı gibi, teslisi doğal yollarla ispat da edemeyiz. Tarih boyunca çelişki olduğunu iddia edenler oldu günümüzde Dale Tuggy çelişkili olduğu düşüncesinde mesela.

Bence çelişki argümanı ucu açık bir argüman. Jesus is God'daki is in is of predication veya is of identity olamayacağı öncülünden çelişki sonucuna varıyorlar ama bu pek mümkün değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 14 Nisan 2019; 0:56:51 >
    Öncelikle, ikimiz de:
    ● Dini çoğulculuğu ve dini dışlayıcılığı teraziye koyduğumuz zaman, tek bir dinin doğru olması, yani dini dışlayıcılığın hakikat olduğunu görmüşüzdür.
    ● İkinci olarak: Tanrı'nın herkesin kurtuluşunu istediğini ve bu kurtuluşu, insanların özgür iradesine bağlı kıldığını kabul etmişizdir. Tanrı'nın sadece onun istediği kişileri kurtaracağını veya herkesi kurtaracağını kabul etmiyoruz.
    O halde Allah, kişiye inanmak ve inanmamak için illa ki bir belli koşul verecek gibi gözüküyor. Ama bir insanin hayatını incelediğimiz zaman onu nasıl yapacak asla bilemeyiz. Sonuçta baştan aşağı zihnini okumamız gerek. Kişinin telefon alırken aylarca düşünüp, varoluşu hakkında hiç düşünmemesi kendi hatası olabilir. Makul tek cevap: ayrı ayrı kişinin hayatını incelemek olacaktır. Onu da bilemeyiz.

• Kurt adam eleştirisini tamamen kabul etmediğimi söylemedim zaten. Dediğim şey şu: kişilerin sosyal ve psikolojik etkenlerini bir yana koyup, din ve herhangi bir görüş değiştirmeleri imkansızdır. Fakat din felsefecileri bu alanla ilgili diğer kişilere göre çok daha fazla bilgiye sahip olduğu için herhangi bir din felsefecisinin görüşleri çok daha değerlidir.
    Monoteizm derken tevhid inancını kastetmiştim. İngilizce kur'anda hep "monotheism" geçtiği için karıştırdım.
    Dale Tuggy okumadim. Bilmiyorum maalesef. Ayrıca özel mesaja cevap veremiyorum. Benim Facebook kapalı. Bu sıralar da derslerim yoğun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eşom21 -- 14 Nisan 2019; 1:0:41 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

Kim ediyormuş onu göster işte. Yok öyle bir şey dostum. Bu Hristiyanlık hakkında bir şey bilmeyenlerin iddiası.
    En son bu elemandan duydum hocam

dhbr.co
    YouTube
    http://dhbr.co/bs5t

32.dakikadan sonra söylüyor

"Kişilerin sosyal ve psikolojik etkenlerini bir yana koyup, din ve herhangi bir görüş değiştirmeleri imkansızdır." bunu kabul etmen İslam için büyük sıkıntı ama. Bunu söylediğin anda ilahi gizlilik problemi de bunu destekleyecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 14 Nisan 2019; 1:7:24 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: eşom21

Öncelikle, ikimiz de:
    ● Dini çoğulculuğu ve dini dışlayıcılığı teraziye koyduğumuz zaman, tek bir dinin doğru olması, yani dini dışlayıcılığın hakikat olduğunu görmüşüzdür.
    ● İkinci olarak: Tanrı'nın herkesin kurtuluşunu istediğini ve bu kurtuluşu, insanların özgür iradesine bağlı kıldığını kabul etmişizdir. Tanrı'nın sadece onun istediği kişileri kurtaracağını veya herkesi kurtaracağını kabul etmiyoruz.
    O halde Allah, kişiye inanmak ve inanmamak için illa ki bir belli koşul verecek gibi gözüküyor. Ama bir insanin hayatını incelediğimiz zaman onu nasıl yapacak asla bilemeyiz. Sonuçta baştan aşağı zihnini okumamız gerek. Kişinin telefon alırken aylarca düşünüp, varoluşu hakkında hiç düşünmemesi kendi hatası olabilir. Makul tek cevap: ayrı ayrı kişinin hayatını incelemek olacaktır. Onu da bilemeyiz.
    Hocam ben hak dinin sayisindan ziyade cennet cehennem konusunda Allah'ın Müslüman olmayanlari da cennete alabileceğine ihtimal veriyorum

Sonucta mülk O'nun istedigini yapar

Yoksa Hristiyanlik veya Musevilik de hak din demiyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: torlofan

O arkadaş gayet dinden anlıyor şu anda onunla da yazışıyorsun zaten

İslama çekmek yanlış bir tabir değil mi? Çekilecek bir şey yok ortada, bakış açısı sunulur sadece. Burda da iş bizlerin ne kadar düzgün argümanlar ile gelmemizde.

Ben ona önceden yazdım bir gün Müslüman olursan şaşırmam diye, henüz o aşamada değil benim gördüğüm, bilemeyiz biz kendisi seçer bir gün bakarsın bizim baktığımız gibi bakar belki de bakmaz.
    :D

Hicbir nicki akilda tutmamanin zararları kimi kast ettigini bile anlamadım reyiz

Bu adam konu hakkında bilgi sahibi değil. Papaz değil bu adam bir misyoner. Verdiği iddialar karikateist seviyesinde ona hiç girmiyorum bile.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

Bu adam konu hakkında bilgi sahibi değil. Papaz değil bu adam bir misyoner. Verdiği iddialar karikateist seviyesinde ona hiç girmiyorum bile.
    Papaz degil evet o videoyu yukleyenin azizligi

Sordugum kisi prof diyor prof bana boyle dedi diyor yalan mi söylüyor sizce?

Bilgi olarak fena biri degil aslinda zira dogu dinlerinin kitaplarini da okumus ki bu batililarin cok cok az yaptigi bir seydir

Uykun gelmiş belli ki Plantinganın cini isimli arkadaş.
    Eğer, Allah herkesi eninde sonunda biraz cehenneme sokup sonra cennetine alacak diyorsan, o zaman bizim özgür irademizin olmadığını söylemen gerek. Sonuçta ben istesem bile Allah'ı inkar edemem. Ama, Allah'ı inkar etme gibi bir özgür iradem var gibi gözüküyor. İkinci olarak daha büyük bir sorun ise: eğer Allah herkesi eninde sonunda kurtaracak ise neden en başta kurtarmadı?
    Mülk o'nun ama biz Allah'ın yeryüzündeki halifesiyiz. Biz inkar edip cehenneme gitsek bile yine Allah'sız kurtuluş olamayacağını anlayıp, Allah'ın yüceliği ortaya çıkacak.

• Nasıl sıkıntı açıklar mısın?

• quote:

Orijinalden alıntı: torlofan

Uykun gelmiş belli ki Plantinganın cini isimli arkadaş.
    Sadece uyku olsa iyi 2 gundur yüzlerce sayfa yer okudum üstüne 5 6 saat bilgisayar başındaydim kafa beyin kalmadı

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.