Dağlık Karabağ'da ateş hattına sürüldüklerini anlatan Suriyeliler BBC'ye konuştu: 'Kendimizi bir anda cephede bulduk' ![]() Azerbaycan Ermenistan sınırı yakınlarında Suriyeli paralı askerler olduğu söylenen bu kişilerin görüntüleri Suriye haber kuruluşu Cerablus Haber (Jarablus News) sitesinde yayınlanan bir video kaydından alındı Türkiye ve Azerbaycan yakında Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan savaşta Suriyeli paralı askerlerin kullanıldığını reddediyor ama BBC'ye konuşan dört Suriyeli, Azerbaycan'da devriye görevi için kaydolduktan sonra, aniden kendilerini cephede, çatışmaların ortasında bulduklarını anlattı. Geçtiğimiz Ağustos ayında Suriye'nin kuzeyindeki Beşar Esad karşıtlarının kontrolündeki bölgelerde, başka ülkelerde iyi iş imkanları olduğu söylentileri dolaşmaya başlamıştı. Bana hikayesini anlatan bir Suriyeli "Bir arkadaşım 'Tam sana göre çok güzel bir iş var, sadece Azerbaycan'daki kontrol noktalarında durulacak' dedi" diyor. Burada gerçek adıyla değil Kutaiba olarak anacağım bir diğer Suriyeli "Görevimizin sınırda barış gücü olarak devriye hizmeti yapmak olduğunu söylediler. Ayda 2 bin dolar teklif ediyorlardı! Gözümüze bir servet gibi göründü" diye anlatıyor. Her ikisi de, Türkiye tarafından desteklenen ve Suriye Milli Ordusu şemsiyesi altında toplanan Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı örgütler üzerinden bu işe başvurmuşlar. Günde ancak 1 dolar kazanabildikleri bir yerden ayda 2 bin dolar maaş vaadi onlara Tanrı'nın bir lütfu gibi görünmüş. Bu işe başvuran ve bir Türk askeri nakliye uçağıyla Türkiye üzerinden Azerbaycan'a götürülen Suriyelilerin sayısının 1500 ile 2000 arasında olduğu tahmin ediliyor. Fakat iş göründüğü gibi çıkmıyor. Birçoğu askeri deneyim sahibi olmayan bu kişiler kısa süre içinde savaşmak için cepheye götürüldüklerinde aslında savaşmaya gittiklerini anlıyorlar. Kutaiba "Hayatta kalabileceğimi düşünmüyordum. Yüzde 1'lik bir şans gibi görünüyordu. Her yanımız ölümdü" diyor. ![]() 23 yaşındaki bir Suriyelinin yakınına mermiler geçerken dua ettiğini gösteren video Ekim ayı başlarında internete kondu ve doğrulama teknikleriyle Azerbaycan'da Horadiz yakınlarındaki cephede çekildiği belirlendi. Araştırmacı Elizabeth Tsurkov bu kişinin Halep yakınlarındaki Hayyan'dan Mustafa Qanti olduğunu saptadı. İsmail: Bir gün sonra savaşa girdim Azerbaycan ve müttefiki Türkiye son savaşta paralı asker kullanıldığını reddediyor. Fakat savaşçılar tarafından internete konan videolar ve fotoğrafları tarayan araştırmacıların ulaştığı kayda değer miktarda görsel kanıt, farklı şeyler söylüyor. ![]() Azerbaycan'da dört Suriyeliyi, Suriye Milli Ordusu'na ait bir şarkıyı dinlerken görüntüleyen bu video Jesr News adlı Suriye haber sitesi tarafından internete konmuştu Suriyeliler, ilerleyen Azeri gücünün güney kanadına yani her iki tarafın da çok yüksek kayıp verdiği alana konuşlandırılmış görünüyorlar. Konuştuğum Suriyeli savaşçılar şiddetli ateşle karşılaştıklarını anlatıyorlar ve yaşadıklarından çok sarsılmış görünüyorlar. Milis komutanlarının kendilerini cezalandırması korkusuyla gerçek isimlerinin yazılmamasını istediler. O nedenle bu haberde kendilerinden farklı isimlerle söz edeceğim. İsmail, "Gittiğimin ertesi günü ilk çatışma başladı" diyor. "Ben ve yaklaşık 30 kişi cepheye gönderildik. 50 metre kadar yürümüştük ki yakınımıza bir roket isabet etti. Kendimi yere attım. Çatışma, yarım saat aralıksız sürdü. O dakikalar sanki yıllar sürdü. O an Azerbaycan'a gittiğime pişman oldum." Bir diğer Suriyeli, Samir ekliyor: "Ne yapacağımızı ne tepki göstereceğimizi bilmiyorduk. Etrafımda ölen adamları, çılgınca kaçan başkalarını gördüm. Ne olup bittiğini anlamıyorlardı çünkü aslında sivil insanlardı." Dağlık Karabağ'da çatışmalarda öldüğü belirtilen Kinan Farzat, Suriye Milli Ordusu'nda albaydı. ![]() 'Nasıl sağ kaldım bilmiyorum' Görüştüğüm kişilerin tümü kendilerine çok az koruyucu ekipman veya tıbbi destek verildiğini söyledi. Onlarla birlikte olan birçok savaşçının, kolayca tedavi edilebilecekken savaş alanında kan kaybından öldüğünü düşünüyorlar. "En zoru, arkadaşlarımdan birinin vurulduğu andı" diyen İsmail de şarapnel parçalarıyla yaralanarak daha sonra hastanede tedavi görmüş. "Arkadaşım vurulduğunda 20 metre ötemdeydi. Düştüğünü gördüm. Bağırarak benden yardım istiyordu. Fakat bulunduğu nokta Ermeni makineli tüfek ateşinin alanındaydı. Ona yardım edemedim. Sonunda oracıkta öldü" diyor. Bir başka Suriyeli çatışma başladığında korkudan donakaldığını anlatıyor. ![]() Azerbaycan'ın güneybatısındaki bir kışladan gönderilen bu görüntülerde, Suriyeli paralı askerlerin Azeri sınır güçlerinin kamuflajlarını giydiği görülüyor. "Öylece bulunduğum yerde oturup ağladığımı hatırlıyorum ve yaralı arkadaşlarım da ağlamaya başladı" diyor ve sürdürüyor: "Birinin başına şarapnel isabet etmişti. Orada öldü. Her gün gözümün önünde. Hatırladığımda hala oturup ağlıyorum. Nasıl sağ kaldım bilmiyorum." Kaç Suriyeli savaşçı öldü? Dağlık Karabağ savaşında tam olarak kaç Suriyeli savaşçının öldüğü konusunda farklı tahminler yapılıyor. Suriye'deki savaşı izleyen muhalefete yakın İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bu sayının 1000'ü geçtiğini tahmin ediyor. Bu oran savaşta, Ermeni tarafında 2400, Azeri tarafında 3 bin can kaybı olduğu yolundaki haberlerle tutarlı görünüyor. Fakat Azerbaycan kayıplarının arasında Suriyeli bulunduğunu kabul etmiyor. Devlet Başkanı İlham Aliyev, Ekim ayında Fransa'nın France 24 haber kanalına "Biz paralı asker kullanmıyoruz" demiş ve şöyle devam etmişti: "Bu bizim resmi açıklamamız ve başından bu yana tek bir ülke bunu kanıtlayabilmiş değil. Ayrıca buna ihtiyacımız da yok. 100 bini aşkın savaşçımız var ve alanda yaptıklarımız ordumuzun kendi topraklarını kurtarmaya kadir olduğunu gösterdi." ![]() BBC'ye gönderilen bir kayıtta savaşmayı reddettiği belirtilen Suriyeli paralı askerler görülüyor. kaynak:bbc türkçe servisi karabağ güncel hakimiyet haritası ![]() |
Dağlık Karabağ'da Suriyeli Savaşcılar Dosyası

-
-
ya sanki savaşacak adam kalmamış çağrı yapılsaydı Türkiyeden 20.000kişi ayağında tımberlant ile yürürdü bunlara gene techizat verilmiş.
-
ermenistanı onlarmı çökertti şimdi.
azerbeycan 30yıldır onu planlamış.
çevir gazı yanmasın ağa.
-
quote:
Orijinalden alıntı: babus0606ermenistanı onlarmı çökertti şimdi.
azerbeycan 30yıldır onu planlamış.
çevir gazı yanmasın ağa.
Biz olmasak azeriler 60 yıl daha beklerdi. Hala daha artistlik yapıyorlar parasıyla siha almışlarda kendileri kazanmış. Elçibey'dn bu yana ordularını biz eğitiyoruz. Sağlık sistemleri bizden arak ortak çalışılıyor. Eurovision'da 10 puan vermek dışında bir faydalarını görmedim.
-
onlarda türk bunu göz ardı etmeyin sadece şehit sayısı yükselirdi ama yaparlardı,yalnız ortada alınan başarıyı küçümsek ellerinden gelen son çaba.
-
quote:
Orijinalden alıntı: babus0606onlarda türk bunu göz ardı etmeyin sadece şehit sayısı yükselirdi ama yaparlardı,yalnız ortada alınan başarıyı küçümsek ellerinden gelen son çaba.
Küçümsediğim falan yok seninle aynı düşünmüyorum biz olmasak 100 yıl geçse bile alamazlardı. Ermeniler de bunun farkında Azeri yöneticilerde ruslarda s300'leri pantsirleri neyle vuracaklar? Ben havalara şova artistliklere karşıyım.
-
ben size demedim konuyu açan kişi paralı asker vs demişya.
-
Proxy kuvvet oluşturabilmemiz gayet güzel bir gelişme, ben bunda bir sorun değil aksine başarı görüyorum.
Sahada Türk askeri olup bizim Türk askerimiz risk altında olacağına Suriyeli olsun çok daha iyi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
şunu izleyiniz azerbaycanlıları ruslar askerlikten uzak tuttuklarını unutma lakin genlerinde türk kanı oldukları unutmamak lazım.
-
Açılan konulara, yapılan izahata, zihniyete gel, etki ajanı dedikleri bu olsa gerek...
30 yıllık meseleyi bu millet bir araya gelmiş çözmüş, gurur duyacağına adam BBC borazanlığı yapıyor. Bence yeni konular açmak için Ermeni yayın organlarını takip et, sana oradan daha çok ekmek çıkar...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X