Şimdi Ara

D11640HE===>SMD DİYOD Kodunu bulamadım==>5V devresinde bulunuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
676
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    elimde bir adet hdd var arızalı şimdi bunun üzerinde D11640HE yazılı bir diyot yanık

şimdi sağlam anakartı bu bozuk hdd ile değiştirsem çalışırmı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _KARDELEN_ -- 27 Ağustos 2011; 11:59:46 >

• neden sadece diyot degiştirerek denemiyorsun
  • önce onu değiştirip deneyeceğim ama hem diyodun özelliklerini bulamadım datasheetini yani

ayrıca sağlam kartı arızalı ile değiştirsem olurmu ? bunuda öğrenmek istedim
  • sorun döndürme mekanızmasında degilse sağlam kartı takınca çalışması lazım
  • berke kardeş aslında ben diyodu yanlış okumuşum

kodu D11640H olmalı

hatta HDD'nin +5V devresinde bulunuyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: _KARDELEN_
    kodu D11640H olmalı

bu kodda eksik harf okumuş olabilirmisin?Bu diyottan pc tamircilerinden çıka falan temin edebilirsin,hdd de başla arızalı komponent yoksa çalışacaktır
    (aynı hat üzerinde bu diyottan önce,yada sonra koruma direnci var ise onuda ölç oda hasar görmüştür)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VRMS -- 27 Ağustos 2011; 13:37:24 >
  • quote:

(aynı hat üzerinde bu diyottan önce,yada sonra koruma direnci var ise onuda ölç oda hasar görmüştür)

Evet dün çalıştırdım HDD'yi dediğin gibi 000 dirençde yanıktı

Diyod yerine birşey takmadım kodlarını bilemediğim için direnç yerinide kısa devre ettim sorunsuz çalıştı
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Diyod yerine birşey takmadım kodlarını bilemediğim için direnç yerinide kısa devre ettim sorunsuz çalıştı

Diyot yerine takmadan olmaz ,diyotta(yapısına göre __ge- si) en basitinden ( 0.6-0.7v) gerilim düşümü oluşur.Direnç yerinede çok ince (sigorta gibi) tel baglayabilirsiniz.Diyotu temin edin takın derim
  • @berke2011 in dediği gibi kısadevre sağlıksız devreye 0,7v fazla veriyorsunuz. düşük ohm değerli direnç atın
  • Yok yok yanlış anladınız heralde 000 smd direnci kısa devre edip ayrıca diyotta bulamadığım için takamadım ama incelemem doğrultsunda o diyot 5V devresinde ve bi nevi zener mantığıyla çalışıyor....

hdd'yi çalıştırdım ama ilerde ne olur bilmem
    adam heralde o diyodu boşuna koymamıştır

birşey soracağım hep merak etmişimdir
    smd dirençlerde tıbbi cihaz kartlarında hep denk gelirim 000 yazar.ben bunları ölçerim 0,3 ohm (FLUKE) yani kısa devre gibi gözükür Kİ zaten değeride 000

bu ne amaçla konmuştur?Direk kısa devre yapsaydı olmazmıydı yada ana mantık ATLAMA yapılmasımı
  • quote:

Direk kısa devre yapsaydı olmazmıydı yada ana mantık ATLAMA yapılmasımı

Direkt kısadevre yapılır ise (kısadevre yapılan malzemenin ) akım geçirme kapasitesine göre akım kontrolü zorlaşır,o diyotun kısadevre olması halinde devredeki ince yollar erimeye başlar.
    Dirençlerde 1/8- 1/16w gibi güçler vardır ve bu güçlere istinaden iletebilecekleri akım degeri sınırlıdır,direncin yerine atılacak jamper tel çok ince olmalıdır ki yanlış kullanımda devre zarar görmeden akım kesilebilsin.
  • 0.3 ohm değerindeki bir direncin amacı sigorta görevi yapmaktır. Adamlar tel koysalardı hardisk bozulduğunda bir direnç değiştirmek yerine tüm kartı ve hatta tüm harddiski değiştirmek zorunda kalabilirlerdi.
  • yani diyorsunuzki o kısa devre yerine 300 ma'lık bir sigorta telimi takayım
  • 300mA'i nasıl hesapladınız? Direncin gücü belli mi? Ben olsam aynı dirençten bulmaya çalışırdım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: maytere

300mA'i nasıl hesapladınız? Direncin gücü belli mi? Ben olsam aynı dirençten bulmaya çalışırdım.

direncin üzerinde yazan değer 000
    buyrun hep beraber hesaplayalım

D11640HE===>SMD DİYOD Kodunu bulamadım==>5V devresinde bulunuyor

0 yazan dirençlerden

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _KARDELEN_ -- 30 Ağustos 2011; 0:21:33 >
  • Selamlar...
    Ama her yazanı tamamen doğru kabul etmeden hesaplayalım...
    Sıfır Ohm direnç elde edebilmek için , o direcin süper iletken olması gerekirdi.
    Şimdiki teknoloji ile de bu mümkün değil oda sıcaklığında ( mutlak sıcaklığın çok üzerinde yani ).
    Bu durumda ne yapmamız gerekiyor , bu dirençlerin gerçekten kaç Ohm olduğunu öğrenmemiz.
    Bunu da nereden öğrenebiliriz ? Üreticilerin data sheet lerinden. Mesela :

http://www.koaspeer.com/products/resistors/surface-mount-resistors/rk73z/
    http://www.koaspeer.com/catimages/Products/RK73Z/RK73Z.pdf
    http://www.vishay.com/docs/20035/dcrcwe3.pdf
    http://www.tycoelectronics.com/commerce/DocumentDelivery/DDEController?Action=srchrtrv&DocNm=1773204&DocType=Data+Sheet&DocLang=English
    http://www.farnell.com/datasheets/318400.pdf
    http://www.farnell.com/datasheets/443682.pdf

gibi. Bunlara baktığımızda , 000 Ohm dirençlerin aslında Jumper yani atlama amaçlı kullanılan , kılıf şekline göre de aynı zamanda belli bir akımda atan bir nevi bir sigorta gibi kullanılan , 20miliOhm - 50miliOhm gibi , üreticilere göre max. direnci değişebilen bir malzeme olduğunu görürüz. Yani , 0 Ohm gibi bir direncin , gücünden giderek akımını bulmak için sıfıra bölme işlemi gibi sonucu belirsiz ya da başka bir tabirle sonsuz olan bir sonucu hesaplamak gerekmediğini sanırım anlatabiliyor bu data sheetler.

Sonuç : Aynı kılıfta yani boyutta herhangi bir 000 Ohm u takarsanız olayınız çözülmüş olacaktır.
    Saygılar.

• Hocam o direncin gücünü ancak datasheete bakarak görebilirsiniz. Çünkü üzerinden normalde ne kadar akım geçtiğini bilmiyoruz. Diyelim ki 0.003 ohm değerinde direncimiz ve Normal şartlarda o dienç üzerinden geçen akım 500ma diyelim. Direncin üzerinden max. 550 ma geçmesine müsaade ettiğini, 550mA'i geçtikten sonra koptuğunu varsayalım. O zaman direncin gücü 550ma*0.003=0.00165V düşer direnç üzerine. Gücü ise P=VxI'dan 0.00165Vx 0.55A=0.0009075Watt bulunur. Yani varsayımlarımıza göre direncin gücü 907.5 uWatt.
  • Akımları zaten data sheetlerde belli oluyor. Ancak yine de hesaplayalım :
    Örneğin kılıf şeklimiz : 0402 kılıf ( yani 1E ) ve kosper in ( 2. link ! ) üretimi olsun...
    Bu durumda bu direnç 0.5 Amps / 1.0 Amp Max. for < 1 second şeklinde nitelendirilmiş datasheet te.
    Max. direnci de 50 mOhm imiş. Bu durumda biz ancak , 1A max. ve 50 mOhm u kullanarak gücü bulabiliriz.
    Bu durumda P = I x I x R den giderek , 0,05 Watt yani 50mW olarak bulabiliriz. Ki , 0402 kılıfın gücü tanımlanırken 1 / 16 Watt şeklinde standartlaşmıştır zaten. Biz max. akıma göre hesapladık. Nominalde ise bu direnç 0,5A olarak tasarlanmıştır.

Burada dikkat etmemiz gereken birkaç püf noktası :
    - Dirençlerin güçleri zaten standartlaşmıştır... 1 / 8 W , 1 /16 W , 1 / 32 W gibi. Ve bunlar tamamen komponentin boyutu yani kılıf şekline bağlıdır.
    - Yani bizim aslında referans almamız gereken şey , direncin gücüdür.
    - Ve aynı zamanda da üreticilerin verdiği datasheet lerdeki akım değeridir.
    - Bir direncin içerisinden geçen akım , onu ısıtıyorsa direnç değeri değişecektir... Aslında hesaplamaların tamamının boşa olması için yeterli bir sebeptir bu gerçek de !!!

Aynı kılıfın biraz kalınını üretir adam ve ona bir kılıf ismi verir ama değerleri tamamen değişir.
    Saygılar.

• kafam karmakarışık okuyamadım tam oalrak ama teknik detaylı bilgiler yazdığınız malum ortada
    Allah razı olsun en kısa zamanda okuyacağım kesinlikle

çok teşekkürler arkadaşlar

hayırlı bayramlar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.