Ünlü bir uçak korsanı. amerikanın çözülmemiş tek yerel uçak kaçırma olayının kahramanıdır.
Asıl adı, en azından uçak biletindeki adı, dan cooper'dır. kendisine bir basın toplantısında yanlışlıkla d b cooper denmiş, ve devamında bu isim kullanılmıştır. 24 kasım 1971 'de portland- seattle seferini yapan pacific northwest havayolları uçağına binen cooper, uçuş görevlisine üzerinde bomba olduğunu, 200.000 $ nakit ve 4 paraşüt istediğini belirten bir not verir. uçak seattle a indiğinde istekler karşılanır ve tüm yolcular iner. meksikaya gitmek üzere tekrar havalandıklarında uçakta sadece mürettebat ve cooper vardır. columbia nehri üzerindeyken cooper paralarla beraber paraşütle atlar. para, tümünün seri numaraları kaydedilmiş 20$lık banknotlar halinde teslim edilmiştir ve ağırlığı yaklaşık 10 kgdır. o andan sonra olayla ilgili ulaşılabilen tek ipucu, bir çocuğun nehir kıyısında bulduğu, fidye olarak verilen paraya ait 5800$dır. Aslında söylenin paranın çok çok üstünde kaçırıldığı söylentileri vardır FBI basına bunu daha düşük miktarda yansıtıp uçaktaki insanlarıda susturduğu söylenmektedir.
bu esrarengiz kayboluş sonrası yaklaşık 10000 kişi fbi a d b cooper olarak bildirilmiş, ancak tüm araştırmalara rağmen cooper ın gerçek kimliğine ulaşılamamıştır. pek çok insan ise onu bir kahraman olarak görmüştür, bugün bile yıldönümlerinde kutlama yapan insanlar vardır.
olay ile ilgili 4 kitap yayınlanmış ayrıca 1981'de robert duvall'ın oynadığı ''the pursuit of d.b. cooper'' filmi çekilmiştir. tokyo'da, roppongi çevresindeki starbucks'lardan birine düzenli olarak gidip, kendi halinde takıldığı yönünde söylentiler var.
bu teoriye göre; japonlar, amerikalı olduğu için kendisi sınır dışı edemiyorlar. amerika da japonya'ya gelip bu amcayı teslim alamıyor. ayrıca, başka bir teoriye göre, bu amcanın özel ordusu bile bulunmakta.
Not:Prison Break bu konu ele alınmış Charles Westmoreland karakteriyle filmde canlandırılmıştır. ee napak diyecek olan dh ruhuna sahip arkadaşlarım sadece paylaşmak içimden geldi
Prison Breakten başka birçok filmde de hikayesi verilir
biliyorum dostum stephan king yazdıgı bir eserindede konu alınır filmlerinde çogunu izledim (: