Şimdi Ara

Çukur Dizi İncelemesi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
417
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu inceleme son zamanların en popüler dizisi Çukur üzerine olacak. Çukur Gökhan Horzum ve Damla Serim tarafından senaryosu geliştirilen yönetmenliğini Sinan Öztürk’ün yaptığı aksiyon, dram kategorileri içinde bir Türk dizisidir. Şuana kadar toplamda 3 sezon 83 bölümü yayınlandı. İlk bölümü 23 Ekim 2017 tarihinde yayınlanan dizi neredeyse yayın günü Türkiye’de ki reyting sırasının başında yer aldı. Başrol kadrosunda Aras Bulut İynemli, Perihan Savaş, Erkan Kolçak Köstendil, Öner Erkan, Rıza Kocaoğlu ve Necip Memili yer alıyor. Dizinin yapımcılığını ise Ay Yapım üstlenmiş durumda. 2017 yılından beri gösterimde olan Çukur, bir aksilik olmadığı sürece tahminen en fazla 2 sezon yayında duracaktır. Çünkü belli bir noktadan sonra işlenecek konular doyuma ulaşıyor ve izleyiciye geçirmek istenen duygu ne kadar iyi işlenirse işlensin başarısızlıkla sonuçlanıyor.

    Atmosfer
    Çukur, her 5 Türk dizisinden 4’ü gibi İstanbul ilimizde çekiliyor. Bundan dolayı da İstanbul’un havasını, suyunu, toprağını rahatlıkla milyonlarca kez sonra çekilen dizilerden sonra yine görme fırsatımız oluyor. Her ne kadar dizi İstanbul’da da çekilse konu olarak Koçova mahallesi alınıyor. Son bölümlerde gördüğümüz “Çukur değil İstanbul Çukur’un içinde” mottosundan da anlaşılabileceği gibi dizinin büyük bir bölümü Koçova mahallesinde yani Çukur’da geçiyor.

    Çukur bir başka deyişle Koçova Mahallesi, insanlarının kendi içinde samimiyet düzeyinin en yüksek derecelere çıktığı, yardımlaşma – imece usulünün kaybolmadığı oldukça içten bir mahalle. Her ne kadar içten, sıcak insanlara yer sahipliği yapsa da bu mahalle, dışarıdan gelen yabancılara karşı sıcak kavramını bulamayacağımız bir vaziyet haline giriyorlar. Tabii, mahalle sizin siz bilirsiniz ama bu kadar sert karşılamanıza da gerek yok sanki…

    Çukur’un başında olan aile Koçovalılardır. İdris Koçovalı’nın büyük gayretleri sonunda kurulan bu mahallede “Sen Çukur’u korursun, Çukur’da seni korur” naraları atılır. Bunun sebebi ise mahallenin kendisinden gelen mahalle içi yardımlaşma vb. konulardır.

    Çukur, cüzdanından paralar dökülse de gösterişten uzak, genellikle eski tip betonarmelerin bulunduğu bir mahalle olduğundan dolayı sahnelerde karşılaştığımız parklar, evler, sokaklar vb. envai çeşit mekanda yıpranma, dökülme, üflesen yıkılacak edasını görüyoruz. Böyle bir bölgenin atmosferi de yer yer şen şakrak çiçekli böcekli olsa da genellikle kurşun sesiyle uyanılan ve yatılan bir yer olabiliyor. Bölgenin genelinde insanların takındığı aşağılık psikolojisi, sizleri izlerken yahu hiç kimse mutlu değilde Koçovalılar “şşt, yakışıklı” dediğinde mi mutlu olabiliyorlar diye sorgulatıyor.

    Oyuncular
    Çukur dizisinin başrol kadrosunda Aras Bulut İynemli, Perihan Savaş, Erkan Kolçak Köstendil, Öner Erkan, Rıza Kocaoğlu ve Necip Memili yer alıyor. Her sezon kilit elemanlar girip çıksa da (örneğin Dilan Çiçek Deniz’in canlandırdığı Sena karakteri gibi) sürekli devam eden oyuncular bunlardır. Oyunculuk anlamında sıkıntısı olmayan dizide özellikle Aliço karakterini canlandıran Rıza Kocaoğlu büyük bir sorumluluğun altından kalkıyor. Şimdi teker teker oyunculara ve canlandırdığı karakterlere göz atalım.

    Aras Bulut İynemli (Yamaç Koçovalı), Koçovalı ailesinin en küçük ferdi olan Yamaç, kimya mühendisi abilerine göre üniversite okumuş, hafiften kafayı sıyırmış, hırslı bir o kadarda zeki karakterdir. Abisi Kahraman ölünce babası İdris Koçovalı tarafından Çukur’a çağırılır. Yaşadığı olaylardan ötürü psikolojik olarak çöküntüye uğrayan Yamaç, hafiften delirmiştir. İlk geldiği zamanlar tahmin edilebilir kararlara sahip olsa da yaşadığı psikolojik sıkıntılar nedeniyle artık ne yapacağı tahmin edilemez kişidir. Aras Bulut İynemli ise karakteri oldukça başarılı sergilemektedir.

    Perihan Savaş (Sultan Koçovalı)
    , Koçovalı ailesinin annesi olan Sultan genel olarak ara bulucu, sadık ama oldukça da sert olabilen bir karakterdir. Genel oğullarının arkasını toplayan Sultan ailenin fikir açısından en net kararlarını veren ve uygulayan birisidir. Perihan Savaş bu karakterin altından ortalamanın üstünde kalksa da sahneden sahneye değişiklik gösteriyor olsa da duyguları yansıtamadığı anlara da tanıklık ediyoruz.

    Erkan Kolçak Köstendil (Vartolu Sadettin / Salih Koçovalı), ailenin duygusal mana da küçüklükten beri zorluklar çeken en dirayetli üyelerinden birisidir. Salih, Sultan Koçovalı’nın oğlu değildir. İdris Koçovalı’nın daha önce bir Mihriban adında bir kadınla meyhanede tanıştığı ve kısa süreli bir ilişkiden sonra meydana gelen çocuktur. Sultan yaşananları öğrenince Mihriban’ı ailenin şoförlerinden birisiyle evlendirerek İdris’ten uzaklaştırmıştır. Bundan dolayı Salih, belli bir yaşa kadar gerçek babasını tanıyamamıştır. Zaman içerisinde uyuşturucu üretimine başlayan Vartolu Sadettin, Koçovalı ailesine kabul edildikten sonra gerçek adı Salih’i alarak bu işleri bırakmıştır. Başarılı oyuncu Erkan Kolçak Köstendil, bu rolün üstesinden hakkıyla gelmektedir.

    Öner Erkan (Selim Koçovalı), Koçovalı ailesinin üçüncü oğlu olan Selim diğerlerine göre biraz daha saf, kolay inanabilir yapıya sahiptir. Bundan dolayı başına birçok kez dertler açılıp, İdris tarafından azarlansa da kişiliği budur. Çukur dizisinde Yamaç ve Cumali’nin aksine ağırlığı çok daha azdır. Kendisinin bir oğlu ve bir kızı vardır. Karısıyla araları hep bozuk olan Selim, bu evliliği baştan beri istememiştir aslında.

    Rıza Kocaoğlu (Aliço / Ali Çoban), Aliço mahallenin otizmli ama zeki, en iyi gözlemcisidir. Genelde birisi bulunmak istediğinde yahut çözülemeyen bir problem olduğunda Koçovalı ailesinden İdris ve Yamaç Aliço’dan fikir almaktadır. İlaveten kendisi çok iyi bir keskin nişancıdır. Bu rolü tarif etmek yerine izlemenizi tavsiye ederim. Açık ara Rıza Kocaoğlu Çukur dizisinin en iyi oyunculuk performansını sergilemektedir.

    Necip Memili (Cumali Koçovalı), hapisten yeni çıkan ailenin en büyük oğludur Cumali. Vurdulu, kırdılı işlerin uzmanı olan Cumali, Çukur dizisinin belki de en anlamaz – dinlemez karakteridir. İlginçtir ki kardeşleri tarafından kolaylıkla sakinleştirilebilir veya kontrol altına alınabiliyor. Oyunculuk bakımından Necip Memili’nin kesinlikle bu karakteri canlandırabilmek için çok çalıştığını düşünüyorum.

    Cihangir Ceyhan (Azer Kurtuluş), Adanalı bir uyuşturucu üreticisidir. Kardeşi Savaş’ın öldürülmesi üzerine Koçovalı’lardan hesap sormak için İstanbul’a gelmiştir. Azer, oldukça dik kafalı ve laftan anlamaz bir karakterdir. Efsun’un çıkarlarına hizmet etmektedir. Cihangir Ceyhan ise yer yer donuk ifadelerle bizi karşılasa da genel olarak iyi bir oyunculuk performansı sergilemektedir.

    Damla Sönmez (Efsun), Baykal karakterinin kızıdır ve babasının ölümü üzerine Koçovalı ailesinden ve Çukur mahallesinden intikam almak istemektedir. Bunun için birçok mafya babasıyla çalışan Efsun oldukça varlıklı ve elit bir karakterdir. Oldukça içten ve samimi bir şekilde Çukur mahallesinin başında olan Yamaç Koçovalı’dan hoşlanmaktadır. Güzel oyuncu Damla Sönmez, verdiği tepkilerle, duruşuyla, oturuşuyla her anlamda yerli yerinde bir performans sergilemektedir. Kendisine buradan kariyerinde başarılar dileriz.

    Hazal Subaşı (Nehir), tımarhanede Yamaç ile tanıştıktan sonra Yamaç’ın sevgilisi de diyebileceğimiz, bir anlamda da diyemeyeceğimiz karakter. Oyunculuk anlamında Hazal Subaşı’yı yetersiz bulduğumdan dolayı ve karakterin tam olarak ruh halini de çözemediğim dolayı kendisi hakkında birşey söylemeyeceğim.

    Konusu
    İstanbul’un en belalı ve tehlikeli mahallerinden biri olan Çukur, Koçovalı ailesinin kontrolündedir. Koçovalılar Çukur’u yönetmeye çalışırken en önemli kurallarından birisi de uyuşturucunun yasak olmasıdır. Ancak gözünü Çukur’a dikmiş bir grup tüm bu düzeni bozacak bazı girişimlerde bulunmuştur ve başarılı da olmuşlardır. Gerçekleşen kayıplar neticesinde Koçovalılar tam pes etme raddesindeyken ailenin uzakta olan oğlu Yamaç gelecektir. Yamaç geldikten sonra sorumlulukların büyük bir çoğunluğunu üstüne alır ve Koçovalıları yıldırmaya çalışan gruba karşı önlemler almaya başlar. Bu konuda babasından daha iyi olduğu anlaşılan Yamaç bir süre sonra Çukur mahallesinin reisi olacaktır.

    Kaynak: https://www.filmhalisi.com/cukur-dizi-incelemesi/



  • Vallahi bravo böyle dandik bir diziyi üşenmemiş uzun bir yazıya dökmüşsünüz...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.