Zaman zaman,bir video görüntüsünün kalitesini belirtmek için,sinema netliği tabiri kullanılır.Nedir bu sinema netliği ? Sinema filmlerinin çözünürlüğü,daha doğrusu piksel aralığı kaçtır ? Sinema filmlerinin görüntü kalitesini hangi faktörler belirler ? Şu anda ,en gelişmiş TV'ler sinema netliğine ulaşabiliyor mu ?
Sanırım sinema çözünürlüğü derken yeni nesil digital filmleri ve analog filmlerin digitale çevrilmesini kastediyorsunuz (Eskisi normal 35mm analog film) Bu şu şekilde.
Filmformat(35mm) scannerdan geçirilerek 2K (2048×1080) veya 4K (4096×2160) digitale çevriliyor. Digital filmler ise kamerasına göre Hd çözünürlükten başlayıp 2K,3K,4K hatta 5K çözünürlükte kayıt yapan kameralar var. Sinemalarda genelde 2k çözünürlükte projektörler kullanılıyor. Görüntü kalitesi kullanılan kamera ve post productionla ilgili. Toshiba ve sharpın piyasaya sürülmemiş 4k çözünürlüklü Lcdleri var.
Ben,genelde sinema filmlerinin kalitesini kasdediyorum.Yani,çekilen herhangi bir sinema filminin kalitesi,televizon için çekilen veya televizyonlardaki canlı yayınlardan daha mı kalitelidir ? Sinemalarda genelde 2K ( 2048x1080 ) filmlerin çekildiğini söylüyorsunuz.Bu taktirde, "1080" açısından,sinema filmi full HD bir tv nin gösterebileceği çözünürükten daha kaliteli değil demektir.Bir de nokta aralığı mesafesi var tabii.Görüntünün netliğinde bu da önemli bir etken.Sinema filmini çeken mesela "1080" piksel bir kameranın nokta aralığı,1080 piksel full hd'nin nokta aralığından daha mı düşüktür ? Bir de,meraktan soruyorum,35 mm dediğimiz fiilmlerin orijinal çözünürlüğü kaçtır?Bu filmler scannerden geçirilerek 2K veya 4 K ya çevriliyorsa,bu enterpolasyonla mı yapılıyor,yoksa,35 mm analog filmin çözünürlüğü zaten yüksek mi? Kullandığım ifadeler,konu hakkında pek bir şey bilmediğim için,karışık olabilir.Ama,ancak bu şekilde ifade edbiliyorum.
Daha önce bu forumda sayfalar süren bir topicte vardı bulmama imkan yok Normalde filmler 4 bin kusurdan fazla yüksek çözünürlükte çekilip insanların izleyebilceği boyutlara gelmesi için ufaltılıyor Hatta tablosu bile vardı Sinemalar en yuksek HD kameralarla çekiliyor tahimn ettiğimizden de yksek GB boyutları var
Tiske hocam, ben de görmüştüm , 1 saattir arıyorum neredeydi diye. Video kamera bölümünün altını üstüne getirdim. TV-Projeksiyon bölümündeymiş. Formel adlı arkadaşımız 1080P ve 720P MKV (x.264) Filmlerin Sorunsuz İzlenmesi Hakkında. başlığının 31. sayfasında yazmış. Linki:
Bir de çözünürlük karşılaştırması için aşağıdaki tabloyu buldum. 28.000x9334 ' e kadar çözünürlük var.
@ender123 eyvallah bende inceleyecegim o konuyu
En gelişmiş tv ler sinema netliğine ulaşabiliyor mu demişsiniz.İşin teknik teorisi bir tarafa,ben pratik açıdan yaklaşayım konuya.En modern sinemalarda bile evdeki Hd tv görüntülerindeki netliği görmedim.Çocukluğumuzda hep bağırılırdı "makiniiist" diye görüntü bozulunca,şimdi yine sinemaya gittiğimde çoğu flu görüntüye bakıp yahu bu adamlar hiç mi bakmıyor gösterdiği görüntüye deyip bağırmak istiyorum!
Arkadaşların söyledikleri doğru ancak öyle yüksek boyutlarda film çekimine gerek yok Türkiye"de. Lakin genel olarak 2k gösterimler sunuluyor Türkiye"de. Hatta dahada eskiye gidersek Chunking Express filmi 576 çekilen handycam kamera ile çekilmiş bunun gösterimleri için sinema formatı 1k dır. Şu anda büyük şirketler elindeki kameraları satmak için her türlü hileye başvuruyor. Oysa ki ülkemiz daha hazırlıklı değildir o full hd kameralara yada 4k çeken kameralara...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme