Şimdi Ara

.com'un işgal edildiği durumlarda, .net mi yoksa .org mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.627
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Öncelikle yönetici arkadaşlardan ricam daha fazla bilgi almak amaçlı olarak burada kalmasıdır. Bu konuda ufak bir tölerans gösterirlerse çok memnun olurum.

Biliyorsunuz internette Nokta İnternet Teknolojileri adında Türk domain piyasasının tekeli durumunda bir kurum var. Ellerinde 200.000'den fazla, yerli yabancı, domain varmış okuduğum bir yazıya göre. Bu kurumun elinde olmayan domain'lerde ise .com uzantılılar kapılmış olabiliyor. Açıkçası ben .com uzantısı alınmış bir domain'in .net ya da .org uzantılarının(eğer .com sadece domain satmak amacıyla tutuluyorsa) alınması konusundaki görüşünüzü merak ediyorum. Gerçi biraz farklı sorularım da var ama olsun.

Öğrenmek istediklerim:

1- .com uzantısı haricindeki bahsettiğim uzantılarda bir site kursak ve ileride önemli yerlere gelse bu sitemiz, bu .com'u satın almamızı kolaylaştırır mı? Ya da bu büyüklükteyken satın almamız gerekmez mi?

2- .net ya da .org uzantılarının .com'a göre daha az bilinmek dışında dezavantajları nelerdir?

3- .com konusunda çok da uzun olmayan bir zamanda, jeneriki geçtim, orta halli bir domain bile kalmayabilir gibi görünüyor.(Arapça ve Farsça konusunda yarmış olanlar hariç) Bu durumun sonuçları neler olacaktır?

4- Bu domain işinin getirisi ne durumdadır? Özellikle bu soru, bu işin içinde olanlara.

5- Kaliteli bir domain ismine yüksek miktarlar verilmeli midir sırf .com diye?

Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi armasova -- 30 Nisan 2010; 23:31:06 >

• org'a ben sıcak bakmıyorum ama net olabilir dostum.

örnekler: memurlar.net showtvnet.net ws bu böle uzar gider
  • quote:

Orijinalden alıntı: reddeck

org'a ben sıcak bakmıyorum ama net olabilir dostum.

örnekler: memurlar.net showtvnet.net ws bu böle uzar gider

Öncelikle yorumunuz için çok teşekkürler.

Benim de kafama daha fazla yatıyor .net işi. .org konusunda biraz daha soğuk yaklaşıyorum ama yorumlar benim için önemli tabii.

Bu arada örneklerle açıklarsanız yukarıdaki arkadaş gibi daha güzel olacaktır.
  • Yüksek miktar derken arada çok az fark var 3,4tl gibi.

Yılda 12tl verip .com domain alabililirsiniz.Ayda 1tl ye geliyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoldPunch -- 30 Nisan 2010; 23:31:24 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: GoldPunch

Yüksek miktar derken arada çok az fark var 3,4tl gibi.

Yılda 12tl verip .com domain alabililirsiniz.Ayda 1tl ye geliyor

O manada belirtmemiştim. Satın alınmış bir .com uzantılı adrese, eğer ki kaliteliyse yüksek paralar ödenip alınmalı mıdır? Bunu sormuştum.
  • 1- bence eğer zaten büyük bir site olmuşsa com olanını almaya gerek yok, ama tabi ilk tercih com olmalı
    2-net ve org'un dezavantajı ie'de com'un kısayol tuşu var (ctrl+enter) (sanırım firefoxta bunu halletmişlerdi)
    3-dediğim gibi, eğer ie ve diğer tarayıcılar şu kısayol işini halletse ve insanların org ve net konusunda önyargıları ortadan kalksa (org ve neti küçümseme gibi) com'un yerini alabilir.
    4-bu konuda bilgim yok malesef
    5-şu anda verilmelidir, ama ilerleyen zamanlarda, org ve net yaygınlaşacağı için (en azından ben öyle umuyorum) uzun vadede gerek yok
  • Ben hep .org uzantılı bir sitem olsun isterdim. Nedense bu uzantıyı seviyorum. Belki bir fikir verebilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: TunahaN___

1- bence eğer zaten büyük bir site olmuşsa com olanını almaya gerek yok, ama tabi ilk tercih com olmalı
    2-net ve org'un dezavantajı ie'de com'un kısayol tuşu var (ctrl+enter) (sanırım firefoxta bunu halletmişlerdi)
    3-dediğim gibi, eğer ie ve diğer tarayıcılar şu kısayol işini halletse ve insanların org ve net konusunda önyargıları ortadan kalksa (org ve neti küçümseme gibi) com'un yerini alabilir.
    4-bu konuda bilgim yok malesef
    5-şu anda verilmelidir, ama ilerleyen zamanlarda, org ve net yaygınlaşacağı için (en azından ben öyle umuyorum) uzun vadede gerek yok

Teşekkürler açıklayıcı cevabınız için. Açıkçası ben domain satma üzerine değil de, proje üretip de bu domain'leri kullanma peşindeyim. Bu yüzden de .com tabii ki her zaman ilk tercihim; ama bahsettiğim sebeplerden Türkiye'de çok nadir işime yarayan .com adres boşta.
    İleride önemli bir site olma olayı üzerine düşülürse bence şu anki piyasada çok zor değil. İnternet piyasası yavaş yavaş gelişiyor ve ihtiyaç duyulan çok fazla site var. Sanırım çok güvendiğim .net ya da .org uzantılı olanlarını da, yorumlara göre de düşünerek, alabilirim.

Tekrardan teşekkür ediyorum.

• Devam...
  • Ben de bu sıralar domain peşindeyim fakat arattığım domainlerin tüm com uzantıları alınmış. net ya da gen.tr ya da com.tr'ye yöneleceğim fakat com.tr'nin farklı yaptırımları var. Vergisini falan vermeniz gerekiyor sanırım. Fakat eğer kaliteli ve kurumsal bir site açacaksanız com.tr en iyisi. Onun dışında net alabilirsiniz.
  • .gov - government - hükumet, devlet siteleri
    .edu - education - Eğitim kurumları
    .org - organization - Ticari olmayan, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar
    .com - commercial (company) - Ticari kuruluşlar
    .mil - military - askeri kuruluşlar
    .net - internet (network) - servis sunucuları, iletişim ağları
    .info - information - bilgi içerikli siteler
    .biz - bussiness - sektörel şirketler

Bildiğim kadarıyla uzantılar sitenin içieriğine göre belirlenmeli, gerçi yukarıda yazdıklarımın bir çoğu satılmıyor (devlet kurumları kullanıyor). Kurulacak sitenin ilk baktığını uzantı en akılda kalıcı olan .com olsa bile .net ya da .org un site ismiyle birlikte akılda kalıcı olduğu sürece kullanılmasında bir sakınca yok bence.

Düzeltme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ugur851 -- 1 Mayıs 2010; 14:00:51 >
  • @Razer

Evet .com.tr'de dediğiniz şekilde yaptırımlar var. O tabii siteniz bir yerlere geldiğinde ya da firmanız varsa alınacak bir adres. Yorumunuz için teşekkürler.

@Ugur851

Bu anlamları duymuştum ama bu anlamların Türkiye'de gerçekten kullanılıp kullanılmadığına emin değilim açıkçası. Bunlara takılan gerçekten var mı? Bilginiz varsa açıklarsanız sevinirim. Ayrıca dediğiniz gibi .net ya da .org bazı sitelere cuk oturabiliyor. İkisinden birini buna göre de seçebilirim. Yorumunuz için teşekkürler.
  • @Sendromkaan

Açıkçası ben pek bunları bilerek kullanıldığını düşünmüyorum, bir aralar televizyon programları .tv uzantıları almaya başlamıştı sonra ne oldu haberim yok Artık önemli olanın site ismi ile uyumlu olması bence.

Bu arada .com'u yanlış biliyormuşum onu doğru olanı ile değiştirdim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ugur851 -- 1 Mayıs 2010; 14:03:14 >
  • r10.net adresine danışmanı öneririm. Daha profesyonel ve daha net cevaplar alabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kutx

r10.net adresine danışmanı öneririm. Daha profesyonel ve daha net cevaplar alabilirsin.

Maalesef davetiye istiyor. Yine de önerin için teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sendromkaan

quote:

Orijinalden alıntı: Kutx

r10.net adresine danışmanı öneririm. Daha profesyonel ve daha net cevaplar alabilirsin.

Maalesef davetiye istiyor. Yine de önerin için teşekkürler.

Özel mesajlarına bakabilir misin?
  • Bugün 14 adet .com uzantılı adres satın aldım. Birkaç tane daha kaldı almamın uygun olacağı, onun dışındakileri .net ya da .org seçeceğim.
  • Aldığın domainleri paylaşabilir misin? Ya da pm atabilir misin?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.