Şimdi Ara

Çok yanlış şeylere takıyorsunuz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
17
Favori
3.011
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şu kaynak mı çözeyim bu kaynak mı çözeyim?
    İki kitabı aynı anda mı çözeyim peşpeşe mi ekleyeyim?
    Aynı gün hem konu çalışıp hem soru çözsem olur mu?
    Günde 10 soru yeter mi?
    Çıkmışları ders ders mi çözeyim tek seferde mi çözeyim?
    YT soru çözme kanallarından çalışılır mı?

    Bunlarla vakit harcayıp evham yapıyorsunuz İstediğin gibi çöz, istediğin gibi çalış. Farketmez. Spaced repetition ve active recall denen şeyi yapıyorsan bilgi kafana girer vakitle.
    Dersin başına oturun, bir konuyu anlayana kadar kalkmayın başından, bu kadar. Ezberci youtube soru çözüm kanallarına takılmayın. Size "mantığını anlatıyormuş" gibi geliyor ama hiçbirinin ne mantıktan ne konudan haberi olduğuna ben inanmıyorum, görmüyorum da. Açın Khan Academy olur, yabancı bir kaynak olur, yabancı kaynakların türkçe çevirileri olur onlardan okuyun. "Mantığını anlamak" denen şey öyle olur. Yoksa 2 hafta videolardan türev-integral izliyorsunuz, çözümlü kitaptan soru bakıyorsunuz, daha türevin ne olduğunu bile bilmeden refleksle soru çözüyorsunuz. 3 haftaya da unutuyorsunuz izlediğiniz şeyi. Çok normal. En başta anlamamıştınız ki unutasınız çünkü. Herkes bu hatayı yapıyor hatta çok yaygın bir şey. Bu "soru bankaları" çok sıklıkla öğretmenlerce hazırlanıyor, ama ÖSYM sorularını akademisyenler hazırlıyor. Aradaki perspektif farkı yüzünden hem öğrenemiyorsunuz hem de sınavda güme gidiyorsunuz. ÖSYM çok basit sorular soruyor, ama işin özünü kavramış mısınız diye ölçüyor. Onu da soru bankasından ezbere soru çözen kimse yapamıyor.

    Oturun, anlayana kadar çalışın. Ama gerçekten anlayana kadar.

    Ben üniversite sınavına çalışırken bu konu anlatım kitaplarının, soru bankalarının afedersiniz "aptala anlatır gibi" anlatan üsluplarına çok sinir oluyordum. "Şöyle şöyle olduğu için x'i karşıya atıyoruz" mesela "x'i karşıya atıyoruz" diye bir matematiksel tabir yok, ilkokul çocukları anlasın diye uydurulmuş bir şey. Koskoca adama niye ilkokul çocuğuna anlatır gibi matematik/biyoloji anlatıyorsun? O sebeple açıp insana insan gibi aynı düzeyden bakarak anlatan şeylerden çalışmıştım. Sonra da soru tiplerine bakmıştım klasik soru bankalarından işte denemelerden vs. Yetmişti bana.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lafebtix -- 1 Mart 2020; 18:39:2 >







  • Şimdi sayısal için tekrar hazırlansam şöyle yaparım;

    Türkçe/tarih/coğrafya -> konu anlatımı + soru bankası, bunların dibine girmeye vakit de yok gerek de yok sayisalciyiz.

    Matematik/geometri/fizik -> konuyu dediğim şekilde iyice "anla" + soru bankasından o bilgiyi nasıl uyguladığını öğren + ÖSYM'nin kaşımayı sevdiği püf noktaları çıkmışlardan bul öğren aklında tut

    Biyoloji/kimya -> konuyu iyi öğren, "anla", pratik için soru bankası, safi ezber olan ezberlenecek şeyleri denemelerde hatırlarsın, yine ÖSYM'nin kaşımayı sevdiği istisnai durumları çıkmışlardan tespit et aklında tut.
  • ''refleksle soru çözüyorsunuz'' çok güzel bir tabir olmuş. Polinomlar, 2.D.D sorularını çözerken anlamadığım bir şekilde sonucu buluyorum açıkçası tuhaf da geliyordu ama adını koyamamıştım.
  • Dostum senin anlattigin kisiler zaten derece ogrencileri oluyor dedigin seyleri herkes yapamıyor cünkü zor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Fen sorularının çok kolay olduğu halde neredeyse çoğumuzun tamamını veya tamamına yakın yapamamızın temel nedeni
  • adrenal101 A kullanıcısına yanıt
    Hayır aksine, bunu yaptıkları (ve öğretmenleri de böyle yapmayı teşvik ettiği) için derece öğrencisi oluyorlar. Zor da değil üstelik çoğu yabancı kaynak çok temel düzeyden başlıyor anlatmaya. Temel düzey anlatmak =/= aptala anlatır gibi anlatmak. Bizim kitaplar aptala anlatır gibi anlatıyor, aslında olması gereken gibi değil. 10 tane ayrı konu anlatımı kitap alıp hepsine ayrı çalışmaktansa bir tane düzgün akademik dille yazılmış kitap bulup onu okusanız her şey çorap söküğü gibi geliyor.
  • Misugi Jun kullanıcısına yanıt
    Ben de çok yaşadım. Fiziği tümden böyle yapmıştım, şimdi çok pişmanım keşke açıp baksaydım diye. Biyoloji ve kimyaya böyle çalışmıştım ikisi de 30/30 doğruydu mesela ikinci basamak sınavında. O ikisi kurtarmıştı beni sınavda.
  • Fazla dogru hocam ya. Var mı şu özellikle integralde farkli perspektif kazandirtabilecek makale vs öneriniz? Ya bu sene dediginizi anliyorum yavas yavas fazla soru görmekten düşünerek ve anlayarak çözüme ulasmayo bu sene anca kesfettim gecen sene lti yi falan ilk gördüğümüzde sığır gibi daliyordum soruya. Sinavda da patladik haliyle..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Merhaba hocam önerileriniz için teşekkürler. Khan academy dışında önerebileceğiniz platform,yt kanalı falan var mı ?
  • Matematik için görselleştirilmiş video vb. sunan 3Blue1Brown var. Calculus serisine bir bakın.
    MIT'nin, Stanford'ın açık dersleri var (Linear algebra 101 stanford diye aratın çıkıyor mesela) onlar izleniyor baya.
    Khan Academy lise ve üniversite düzeyi için çoğu konuda ideal.
    Yine üniversitelilerin giriş dersleri için kullandığı kaynaklar da çok ideal çoğu durumda.

    Khan dışında derli toplu böyle ders formatında çok yok. Ama edX.org var bakılabilir çok aynı işi yapmıyor ama olsun. Khan iyidir ama.
  • Mantıklı bir bakış açısı. Dediğinize kesinlikle katılıyorum. Olayı sadece bir dersi ders için anlamak yerine hayata dair bir bakış açısıyla öğrenmek daha kalıcı ve daha anlaşılır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok haklısınız.
    Bu arada sıralamanız kaçtı ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • LordHuGo kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle öyle hala etkisini görüyorum bu durumun ben. Sınav odaklı çalıştığım şeyler sınavdan sonra 4 güne buhar oluyor, düzgün öğrendiğim şeyler hep benle birlikteler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Pisagör P kullanıcısına yanıt
    MF3 (Sağlık bölümleri buradan alırdı) 7000
    MF4 (Mühendislikler buradan alırdı) 9000

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yabancı kaynakların türkçe çevirileri demişsiniz. Hangi siteden ulaşabiliriz,özellikle fizik için

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tweety1996 T kullanıcısına yanıt
    Khan Academy'nin Türkçesi var hocam, ülkemiz için hizmet veriyor. Videolar globalle komple aynı, sadece üstlerine güzel bir Türkçe dublaj ekliyorlar. Yani konuda bahsedilenleri yapmak için İngilizce bilmemize bile gerek yok :) tabii ki öğrenelim ama o da önemli.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • hocam fizikte sıkıntı çekiyorum, matematikte de bazı konuları yapamıyorum, konuların mantığını anlamayı sadece sınav için değil merakımdan da istiyorum, ama matematik ve fizikte nerelere bakmalıyım?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: air raid siren

    hocam fizikte sıkıntı çekiyorum, matematikte de bazı konuları yapamıyorum, konuların mantığını anlamayı sadece sınav için değil merakımdan da istiyorum, ama matematik ve fizikte nerelere bakmalıyım?
    Fiziğe merakın varsa dünyayı değiştiren 5 denklem kitabını okumanı öneririm
  • Çok güzel bi yazı yazanın eline sağlık

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Jane Rizzoli J kullanıcısına yanıt
    Mustafa yağcı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.