Şimdi Ara

Çok İlginç Bir Soru (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
28.837
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: apolloturk2

trenin üstünde hoplarsan kesinlikle aynı yere düşmezsin(trenin eksi ivmesi yoksa) yiyeceğin hava akımını düşündüğünde mutlaka geriye düşmen gerekir.trenin içindeyse durum farklıdır ortada bir hava akımı yoktur trenin ivmesi sıfır ise hopladığın yere geri düşersin.havasız bir ortamda olsa idik trenin üstünde veya içinde olman bişeyi değiştirmeyekti.
    bazı arkadaşlar zaten az hoplarsın alt üst farketmez demişler ama farkeder 0.5cm bile geriye düşmüş olsan sonuçta aynı yere düşmüş olmayacaksın lakin sürtünmesinin olmadığı bir yerde elli metre yukarı hoplasanda aynı yere düşersin.

Çok güzel yazmışsın da keşke yazdıklarımın tamamını okusaydın.
    quote:

Yanlış anlaşılmasın ben kesinlikle aynı yere düşersiniz demiyorum, çok az fark da olsa hemen hemen aynı yere düşersiniz.

• quote:

Orjinalden alıntı: ssaamm

quote:

Orjinalden alıntı: CWaRRioR

hesaba katmadığınız bazı şeyler var. trenin içindeki hava da trenle birlikte ilerler, dolayısıyla içerde rüzgar oluşmaz. ama trenin üzerine çıktığınızda tren ilerler fakat dışarıda hava trene göre durgun olur. yani aracın ilerlerken kesmesi gereken havayı siz vücudunuzla kesmiş olursunuz. böylece trenin üzerinde tüm vücudunuza kuvvetli bir hava akımı çarpmış olur; dolayısıyla zıpladığınızda, içeriye göre daha hızlı ivme kaybedeceğinizden geriye doğru sürüklenirsiniz.

başka bir örnek olarak arabada gittiğinizi düşünün. camlar kapalıyken elinizi yana doğru açın. aynı şeyi bir de camı açıp elinizi dışarı çıkararak deneyin ve farkı kendiniz görün...

Doğru düşünüyorsun, katılıyorum ama senin de hesaba katmadığın şeyler var. Araba ile giderken elini çıkardığın zaman hava sürtümesi ile elin geriye doğru itilir ki buna benim de bir itirazım yok.

Yalnız, bir trenin araba kadar hızlı gidemeyeceğini ve insan vücudunun da kütlesinin bir el ile aynı olamayacağını hesaba katmanı öneririm. 50 km/s hız ile giderkenki elimize uygulanan itme 120km/s hızla giderkenki ile çok farklı olacaktır.

Çok farklı platformlarda karşılaştırıyorsun; bir trenin üzerinde insan kaç saniye zıplayarak havada asılı kalabilir ? 3 saniyeyi ya bulur ya bulmaz, bu süre içinde trenin alacağı yol az olacağından hava sürtünmesinin uyguladığı ters yöndeki kuvvetin etkisi ile düştüğünüz yer ile zıpladığınız yer arasındaki fark çok az olacakdır.

Yanlış anlaşılmasın ben kesinlikle aynı yere düşersiniz demiyorum, çok az fark da olsa hemen hemen aynı yere düşersiniz.

vücut ele göre ağır olabilir ama yüzeyi de bir o kadar fazla. dolayısıyla havayla temas yüzeyi- kütle ilişkisi olarak değerlendirmek gerekir.

ayrıca olaya farklı yaklaşıyorsunuz. trenin hızı ya da aracın hızı belirtilmemiş sonuçta. bahsedilen süper hızlı bir tren de olabilir, I. dünya savaşından kalma hurda da olabilir. aynı şeyler araba için de geçerli.

ama ne olursa olsun "içerde ya da dışarda farketmez" mantığı yanlıştır, düşülecek yer verilere göre (yoğunluk, yüzey, rüzgar gücü ve yönü, araçların hızı ...) 3cm değişebileceği gibi metrelerce de değişebilir...

• quote:

vücut ele göre ağır olabilir ama yüzeyi de bir o kadar fazla. dolayısıyla havayla temas yüzeyi- kütle ilişkisi olarak değerlendirmek gerekir.

ayrıca olaya farklı yaklaşıyorsunuz. trenin hızı ya da aracın hızı belirtilmemiş sonuçta. bahsedilen süper hızlı bir tren de olabilir, I. dünya savaşından kalma hurda da olabilir. aynı şeyler araba için de geçerli.

ama ne olursa olsun "içerde ya da dışarda farketmez" mantığı yanlıştır, düşülecek yer verilere göre (yoğunluk, yüzey, rüzgar gücü ve yönü, araçların hızı ...) 3cm değişebileceği gibi metrelerce de değişebilir...

Gerçekçi olursak tabi ki haklısın ancak teorik olarak düşündüğümüz zaman da benim anlattıklarım yanlış değil.
    Aynı şeylerden bahsettiğimiz de ortada, değişkenlerin durumuna göre dediğin gibi sonuç da değişir. Tartışma sanırım bitti, teşekkürler.

• sorunun en net cwbını veriyorum;

dışında zıplarsan dışında rüzgar etksiyle hava sürtünmesinden dolayı biraz geri noktasına düşer..

içinde zıplarsan içindeki hava ile birlikte aynı hızda gittiği için aynı noktaya düşer...

olay budur..
  • quote:

Orjinalden alıntı: nKEEPr

sorunun en net cwbını veriyorum;

dışında zıplarsan dışında rüzgar etksiyle hava sürtünmesinden dolayı biraz geri noktasına düşer..

içinde zıplarsan içindeki hava ile birlikte aynı hızda gittiği için aynı noktaya düşer...

olay budur..

• ortalığı yeniden karıştırıyım arkadaş trenin ivmesinin 0 olduğunu belirtmemiş.ya negatif bir ivme varsa veya pozitif bir ivme varsa
  • quote:

olay budur..

kesinlikle doğru.
    zaten trenle beraber sende hızlısın.yani sen düz zıplasanda hızından dolayı aslında ileri zıplıyosun.trende ilerliyor seninle eşit hızda böylece aynı noktaya düşersin.
  • quote:

Orjinalden alıntı: apolloturk2

ortalığı yeniden karıştırıyım arkadaş trenin ivmesinin 0 olduğunu belirtmemiş.ya negatif bir ivme varsa veya pozitif bir ivme varsa

hiç karıştırma
  • quote:

olay budur..

her iki ortamda da hava sürtünmesi olur ama dışarıdaki çok daha şiddetlidir. yani içerde de olsan aynı noktaya inemezsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 29 Mayıs 2007; 17:11:02 >
  • quote:

quote:

olay budur..

her iki ortamda da hava sürtünmesi olur ama dışarıdaki çok daha şiddetlidir. yani içerde de olsan aynı noktaya inemezsin...

dostum yanılıyorsun trende içerdeki hava hapsolmuş ve trenle aynı hızda giden bir hava ha şöyle olursa yanlardan üstten camları açarsak dediğin durum olur..

• bu tamamen hava basıncıyla ilgili
    şöle örnek vermem gerekirse şimdi dünyamızı düşün saatte 1650kilometre hızla döndüğü halde bütün helikopterler uçaklar havalandıkları halde aynı yere konarlar ki bu bahsettiğin trenden daha hızlı birolay
    çünkü atmosferimiz hava basıncını öyle bir dengelemişki içerdeki herşey aynı hızla devam ediyor ama hiç bişi farkedilmiyor
    şöle bi örnek daha vereyim sana
    uçakla yolculuk yapıyorsun satte 1000kilo metre hızla gidiyorsun ama içerde herşey gayet normal
    çünkü hava basıncı dışarıdaki basınçla eşitlenmiştir
    zaten eşitlenmediği zaman türbülans denen olay meydana geliyor
    bu araba içinde geçerli
    250km hızla giderken cam açmayı dene ve ve elindeki sineği camın önüne doru bırak
    sinek camdan dışarı fırlayıp çok geride kalacaktır cam çekecektir çückü sineği
    ama camlar kapalıyken hava basıncı dengelenmiş olacak tır ve sinek aracın içinde uçmaya devam edecektir
    sanırım yeterince açıklayıcı oldu
    sihirli kelime

HAVA BASINCI

• quote:

quote:

quote:

olay budur..

dostum yanılıyorsun trende içerdeki hava hapsolmuş ve trenle aynı hızda giden bir hava ha şöyle olursa yanlardan üstten camları açarsak dediğin durum olur..

o zmn şöyle düşün... tren sabit 100km hızla gidiyor olsun. senin ayakların yerden kesildiği an artık trenden bağımsız hareket etmeye başlarsın ve seni hareket ettirecek kuvvet kesilir...

fizikten hatırlarsanız, sürtünmesiz ortamda cisme etkiyen kuvvetler kaldırılırsa cisim ya durur ya da hareketliyse hızını korur. fakat bahsettiğimiz ortam sürtünmeli olduğundan hızını koruması mümkün değildir

• Hava akımı veya basıncı ile hiç bir alakası yok

Zıplama çok kısa süreli olacağından sen anlayamazsın

Tren fren yaptığında öne doğru savrulmaz mısın? O savrulma daha bariz olduğu için rahatlıkla anlayabilirsin.. Onun gibi düşün..
  • quote:

quote:

quote:

quote:

olay budur..

o zmn şöyle düşün... tren sabit 100km hızla gidiyor olsun. senin ayakların yerden kesildiği an artık trenden bağımsız hareket etmeye başlarsın ve seni hareket ettirecek kuvvet kesilir...

fizikten hatırlarsanız, sürtünmesiz ortamda cisme etkiyen kuvvetler kaldırılırsa cisim ya durur ya da hareketliyse hızını korur. fakat bahsettiğimiz ortam sürtünmeli olduğundan hızını koruması mümkün değildir

ama o dediğin içindeki hava durağansa yada farklı bir ivmede ise olur...senle şurada anlaşamadık sürtünme yok benim dediğimde...niye? çünkü o havada seninle aynı hızda ileri gidiyor

• sanırım yazdıklarımı okumuyorsunuz kurcalamaya gerek yokki bukadar
  • quote:

Orjinalden alıntı: batuhan15

aynı noktaya düşmeyiz.

sonuçta zıplıyosun tren o sırada senin altından geçiyo gibi düşün.

çok yanlış
    tren giderken sende trenle gidiyorsun altından gitmez
    yani aynı noktaya düşersin
  • quote:

Orjinalden alıntı: fackir_fuckara

bu tamamen hava basıncıyla ilgili
    şöle örnek vermem gerekirse şimdi dünyamızı düşün saatte 1650kilometre hızla döndüğü halde bütün helikopterler uçaklar havalandıkları halde aynı yere konarlar ki bu bahsettiğin trenden daha hızlı birolay
    çünkü atmosferimiz hava basıncını öyle bir dengelemişki içerdeki herşey aynı hızla devam ediyor ama hiç bişi farkedilmiyor
    şöle bi örnek daha vereyim sana
    uçakla yolculuk yapıyorsun satte 1000kilo metre hızla gidiyorsun ama içerde herşey gayet normal
    çünkü hava basıncı dışarıdaki basınçla eşitlenmiştir
    zaten eşitlenmediği zaman türbülans denen olay meydana geliyor
    bu araba içinde geçerli
    250km hızla giderken cam açmayı dene ve ve elindeki sineği camın önüne doru bırak
    sinek camdan dışarı fırlayıp çok geride kalacaktır cam çekecektir çückü sineği
    ama camlar kapalıyken hava basıncı dengelenmiş olacak tır ve sinek aracın içinde uçmaya devam edecektir
    sanırım yeterince açıklayıcı oldu
    sihirli kelime

HAVA BASINCI

sen ucak gövdesinde bir delik ac bakalım hava basıncı esitlenmiş mi görürsün o zaman.
    hava basıncı eşitlendiği için değil hava akımı içeriyle dısarı arasında olmadıgı için rahat yolculuk yapıyoruz.
    ayrıca turbulansla iç-dış hava basıncının bi alakası yok..

• Efsane soru
  • Aynı yere düşmezsin 1-2 cm ileri veya geri düşersin moruq, sen normalde zıplayınca milimi milimine aynı yere mi düşüyon.
  • aykutx kullanıcısına yanıt
    Çarpmaz denedik biz hatta aynı anda 4 kişi zıpladık asansör düşmedi bile onuda denedik valla üniye boşa gitmiyoruzzz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.