Yurtdışı destekli alımlarla ilgili forumda birçok kez konu açılmıştır,farkındayım. Ancak bakmam gereken "tam olarak doğru yeri" nette bu sefer bulamadım,bende DH 'a konu açmayı uygun gördüm. Burada birçok insan yurtdışından elektronik siparişi veriyordur. Her işin bir yolu var nasılsa. Benim asıl sormak istediğim yurtdışından giyim eşyası alırsam ve adet sınırı ne olmalı,gümrükten geçip elimize ulaşırmı? Şimdi yurtdışı destekli hatta çin destekli bir site bazı ürünlerinde büyük yılbaşı indirimi yapmış ve 3 gün sürecek. Ben kışlık kaban,kot pantolon ve kapişonlu sweatshirt almak istiyorum. Bu 3 adet ürünün toplam bedeli 70$ geliyor. Kargo bedeli 3 ürünün ağırlığı 2.3kg olduğundan en ucuz "super saver shipping" diye geçiyor,bu da 35$ tutuyor. Toplamda 107$ gibi bir rakama denk geliyor.Yani yasal olarak ürünleri gümrükten geçirmek hakkım,ancak giyim eşyası olunca bu kurallar yine geçerli oluyor mu? Sadece bunu öğrenmek istiyorum. Ben bu ürünleri sipariş ettiğimde olurda gümrükten geçerken ağırlık yönünden dikkat çekipte paket kontrolü yapıldığında gümrük kuralları gereği yurt dışından giyim eşyası getirilmez diye bir kural ihlali yapmış olur muyum? Çünkü ürünleri satış amaçlı değil,kullanmak amaçlı almak istiyorum. Yurtdışından henüz hiç giyim alışverişim olmadı,ama elektronik alışverişim çok oldu. Giyim prosedürlerini bilmiyorum. Bu konuda bilgisi olan lütfen çok acil olarak burdan yazabilir mi? Kampanya bitmeden önce alım yapmak istiyorum. İnternette gümrük sorunlarıyla ilgilenen "gumrukforum" var (lütfen reklam olarak algılanmasın),ancak orada da ha bire elektronik eşya üzerine yazılmış başlıklar var,hiç kimse giyim üzerine eşya alırken ne olabilir diye hiçbir yerde konu açmamış....
Şimdi alışveriş yaptığım site yetkililerinden paket üzerindeki logoyu kaldırtabilirim,hatta ürün üzerine "gifted item" da yazdırabilirim. Ama Super Saving Shipping olarak gelirse bu bildiğimiz airmail olarak mı?,yoksa international mail olarak mı gelmiş oluyor. Özel kargo şirketlerinin rezilliğini az çok biliyorum. Onlar hakkında sormuyorum bile...
EUR.150 ye kadar olan alımlar için ticari amaç gütmediği sürece normal şartlarda gümrüğe takılmaz alım yapabilirsiniz. yani ithalat vergisi ödemek zorunda kalmazsınız. ama maalesef gümrük memurlarının insiyatifine de kalabiliyor durum, gümrüğe gidip aldıklarınızın ticari amaçlı olmadığını anlatmak zorunda kalabilirsiniz.