Şimdi Ara

Coğrafya sorularım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
753
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
     Coğrafya sorularım Coğrafya sorularım

1 e 2 c

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vascancelos -- 30 Aralık 2013; 18:26:32 >

• Bak kardeş indirgenmiş sıcaklık herhangi bir yerin yükseltisinin 0 kabul edilmesi demektir

Şimdi sıcaklık 200m'de 1 derece değişir, yüseğe çıkarsan 200m'de 1 derece azalır, aşağı inerken 200m'de 1 derece artar

İndirgenmiş sıcaklıkta yükseltiyi 0 derece kabul ettiğin için yüksektan aşağı inmiş gibi olacağın için 200m'de 1 derece artacaktır

Soruya gelince I de gerçek sıcaklığı 4,1 derece verilmiş, hani 200m'de 1 derece artıyorduya 2200m de ise 2200 bölü 200 = 11 derece artar, yani I in indirgenmiş sıcaklığı 4,1+11=15,1 olur

II nin gerçek sıcaklığı 12,8 yüseltisi 780 verilmiş, eğer yükseltisi 800 olsaydı 4 derece artacaktı ama 780 olduğu için 3,9 felan artar küsüratı çok önemli değil, II nin indirgenmiş sıcaklığı 12,8+3,9=16,7

III ün gerçek sıcaklığı 8,7 yükseltisi 1800m, 1800m de 1800/200= 9 derece artar, 8,7+9=17,7 olur.

I- 15,1
    II- 16,7
    III-17,7

Fazla olandan az olana sırala demiş, III-II-I

• dostum indirgenmiş sıcaklık deniz seviyesinde ki sıcaklığı demektir. yukarıda ki arkadaş anlatmış ama yazayım yinede.
    her 100 metrede sıcaklık 0.5 derece düşer yani 200 metrede 1 derece düşer yükseldikçe.
    o nedenle 2200 metre yükseklikteki bir yerin deniz seviyesindeki sıcaklığını bulmak için 2200/200=11 derece bulunur ve mevcut sıcaklığın üzerine eklenir.

ve oroğrafik yağışlar yani yamaç yağışlarıda bu mantıkla olur.
    bir yamaç üzerinde yükselmeye başlayan hava kütlesi,sıcaklığı düştüğü için yamacın tepesine doğru yağış bırakır.
    sıcaklık düştüğü için maximum nem miktarı azalır. maximum nem miktarının azalması demek bağıl nemim yükselmesi demektir ve bağıl nem de sıcaklık ve mutlak nemle orantılı olduğu için sıcaklık düştükçe maximum nem azalır,bağıl nem artar ve yağış görülür, sıcaklık yükseldikçe hava genleştiği için maximum nem artar, bağıl nem azalır,yağış görülmez.
    ayrıca kalıcı kar sınırıda dağ tepelerinda sıcaklık düşük olduğu için belirleyicidir.

umarım anladın dostum, iyi çalışmalar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Software Developer -- 31 Aralık 2013; 0:45:52 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Nickim Minaj

Bak kardeş indirgenmiş sıcaklık herhangi bir yerin yükseltisinin 0 kabul edilmesi demektir

Şimdi sıcaklık 200m'de 1 derece değişir, yüseğe çıkarsan 200m'de 1 derece azalır, aşağı inerken 200m'de 1 derece artar

İndirgenmiş sıcaklıkta yükseltiyi 0 derece kabul ettiğin için yüksektan aşağı inmiş gibi olacağın için 200m'de 1 derece artacaktır

Soruya gelince I de gerçek sıcaklığı 4,1 derece verilmiş, hani 200m'de 1 derece artıyorduya 2200m de ise 2200 bölü 200 = 11 derece artar, yani I in indirgenmiş sıcaklığı 4,1+11=15,1 olur

II nin gerçek sıcaklığı 12,8 yüseltisi 780 verilmiş, eğer yükseltisi 800 olsaydı 4 derece artacaktı ama 780 olduğu için 3,9 felan artar küsüratı çok önemli değil, II nin indirgenmiş sıcaklığı 12,8+3,9=16,7

III ün gerçek sıcaklığı 8,7 yükseltisi 1800m, 1800m de 1800/200= 9 derece artar, 8,7+9=17,7 olur.

I- 15,1
    II- 16,7
    III-17,7

Fazla olandan az olana sırala demiş, III-II-I

Çok teşekkür ederim kardeşim çok iyi anladım saol

• quote:

Orijinalden alıntı: Software Developer

dostum indirgenmiş sıcaklık deniz seviyesinde ki sıcaklığı demektir. yukarıda ki arkadaş anlatmış ama yazayım yinede.
    her 100 metrede sıcaklık 0.5 derece düşer yani 200 metrede 1 derece düşer yükseldikçe.
    o nedenle 2200 metre yükseklikteki bir yerin deniz seviyesindeki sıcaklığını bulmak için 2200/200=11 derece bulunur ve mevcut sıcaklığın üzerine eklenir.

ve oroğrafik yağışlar yani yamaç yağışlarıda bu mantıkla olur.
    bir yamaç üzerinde yükselmeye başlayan hava kütlesi,sıcaklığı düştüğü için yamacın tepesine doğru yağış bırakır.
    sıcaklık düştüğü için maximum nem miktarı azalır. maximum nem miktarının azalması demek bağıl nemim yükselmesi demektir ve bağıl nem de sıcaklık ve mutlak nemle orantılı olduğu için sıcaklık düştükçe maximum nem azalır,bağıl nem artar ve yağış görülür, sıcaklık yükseldikçe hava genleştiği için maximum nem artar, bağıl nem azalır,yağış görülmez.
    ayrıca kalıcı kar sınırıda dağ tepelerinda sıcaklık düşük olduğu için belirleyicidir.

umarım anladın dostum, iyi çalışmalar.

Teşekkür ederim anladım

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.