Şimdi Ara

Çobanlık Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Geçen yaz akrabamın Afgan çobanı maaşını arttırmak için zamansız bir vakitte işi bırakmak isteyince iş başa düştü.Çoban kur yükseldiği için maaşını artık beğenmiyordu. Çekti gitti. Ben de 44 gün çobanlık yaptım yaklaşık 30 sığıra.

Artık Y.lisans mezunu çobanlar yetişiyor Türkiye de .. Nerden nereye. Hamdolsun Türkiye çok ilerliyor.(!)

Peygamber mesleği çobanlık basit bir meslek asla değil. aksine sofistike bir meslek ..

İnsanların ancak % 10 u mesleği yapabilir. Bayanlara göre bir iş asla değil.Kesinlikle askerlikten daha zor. Zira hergün 15-20 km yürüyorsunuz ve sorumluluğunuz da büyük. Tek malın kaybolması zarar görmesi sizin maaşınızın 5 katı zarar demektir.

inekler de memeli insan da bir çok ortak özelliğimiz var. inekleri yöneten insanları da yönetmesini yönlendirmesini gayet iyi bilir.Bu yazıda çoban yerine idareci, sürü yerine halk yazabilirsiniz. Çoğunlukla uyuşur. Doğrudur.

1) inekler kendi istek ve arzularına göre hareket eder. insanların isteklerine göre değil . insanlardan genellikle kaçarlar. çünkü insan onu döver. inekleri yönlendirmek dövmekle olur genellikle. Dövmekten, cezalandırmaktan daha etkili olan şey Korkutmaktır. Peşlerinden ayaklarınınızı yere vurarak koşmak, dayaktan daha etkilidir.

2) inekler öğrenirler ama öğrenmeye meyilli değildirler insanlar gibi..
    3)En sevdikleri ot tabii ki yoncadır. bir yerde yonca varsa mutlaka ama mutlaka unutmazlar ve en kısa zamanda saldırırlar. yonca tarlasından dayak yeme pahasına çıkmak istemezler. bir çobanın en zor işi yoncaya girmiş sürüyü çıkarmaktır. durmadan dizboyu tarlada koşmak zorundasınız.kondisyonunuz gayet iyi olmalı.--

4)iyi çoban sürüyü iyi otlara götüren veya iyi otlara gittiğinde serbest bırakandır. İneği sevdiği ortamda serbest bırakırsan hem sen hem sürü rahat eder. Sevdiği ortamdan çıkarmak işkencedir.Kendi sağlığına yediğine içtiğine nasıl dikkat ediyorsan sığırlara da aynı dikkati göstermelisin. Gözlemlemelisin. Geçen sene sürünün hepsi ishaldi. Ben bunun normal olmadığını sürü sahibine söyledim. Benden önceki çoban pis su içmelerine müsade ederdi. Ben dedim bunu yapma. O bir şey olmaz dedi. Ben ishal bundan olur dedim. inanmadılar. 1 hafta sonra ineğin biri düşük yaptı. Yavrusu öldü yani. Daha sonra veterinere sordum onların yanında 'ishal neden olur' diye.. Veteriner tek kelime ile pis sudan olur dedi.
    Yani sürünün sağlığı senin bereketin demek masrafının azalması demektir. Sağlığı kötü olan sürü çoğalmaz. Azalır. Verdiği et ve süt te azalır. Aynı halk gibi yani.. İnekler aşırı susadıklarında ayakları ile ezdiği lağım gibi siyah çamurlu suyu da içerler. Burdaki hidrojen sülfür , bakteri vs ineğin sindirim sistemini mahveder. İshal Hasta olur. Kilo verir. isteksiz ve uyuşuk olur. Günde 2 veya 3 defa su içerler. Pınar saatlerine dikkat edin. Susuz bırakmayın.

5)En iyi çobanın varlığı ile yokluğu belli olmayan çobandır. Zırt pırt meydana çıkıp kendini belli etmek, sürüyü gereksiz yormak berbat bir çoban işidir.

Hatırlamışken..https://forum.donanimhaber.com/erdogan-cobanligin-felsefesini-anlamayan-insan-yonetemez-ben-de-bir-cobanim--121797996-2

Rahat bırak istediklerini yesinler.Yalnızca zarardan, haramdan koru onları..Zorla birşey yemeyiz ki..Biz bile öyleyiz.

6)Çoban nerde konaklayacağını, duracağını bilmelidir. stratejik bir konumda olmalıdır. Sürüyü görebildiği müdahele edebildiği yer. . sığırların arasında 500 metre mesafe olabilir. inekleri sürekli bir taraflara yönlendirmektense sadece yasakların önünde durmak çok daha iyidir. akılsız başın cezasını ayaklar çeker.

7)Ayrı ahırlarda büyüyen sığırlar biribirini takip etmez. Bu da sizin için işkence demektir. Sürekli 2 parçaya ayrılan sürüyü toparlamak emek ister. Bunu millet olarak ta düşünebilirsiniz.
    bir sığır için en kötü durum sürüyü kaybetmektir. Mutlaka sürüyü bulmaya çalışır. böğürür.
    Sürekli yedikleri için ağızlarından durmadan salya akar. Kaybolduklarında bu salyaları koklayarak arkadaşlarını bulurlar. Akşam olduğunda ahırda yem verildiği için ahıra giderler ne olursa olsun. Bir sığır eve gelmediyse istisnayı bir durum vardır. O inek ya çok salaktır (ki salak olsa bile oyalana oyalana gelir ama geç vakitte) veya doğum yapmıştır. Ayağı sakatlanmıştır vs..

8) Sığırlar güneşe göre hareket eder, otlanır ve yönlerini bulurlar. Mera doğuda, ev batıda olduğu için sabah ve akşam güneşi takip ederek evlerini bulabiliyorlar. yanlış vakitte yanlış yöne yönlendirmek çok zordur. Misal akşama doğru doğuya götürmek zordur. Güneşi görmedikleri bir yoldan eve getirmek onları şaşırtır ve sizi dinlemek istemezler.

9)sağlıklı ve huzurlu olduklarının göstergesi birbirlerine şaka yapmalarıdır. Oynaşmalarıdır. Verdiği süt miktarının yüksek olmasıdır. Size kötü davranmamalarıdır. Çoğalmalarıdır .. Aynı insanlar gibi..

10)Akşam güneş batmadan 1 veya 1,5 saat önce eve gelmek en iyisidir. Zira bir tane inek bile kaybolsa hapı yuttunuz. Kaybolan ineği aramak işkencenin karesidir.Bir de karanlıkta aramak daha da rezil.. Mal sahibi de siz de rahat uyuyamazsınız. Hatta uyutmazlar bile... Bulmadan yemek bile vermezler. Ben kaybetmedim ama öyle zannettiler. Sığırları köye getirdim. Köyden eve çıkarken mal sahibi malları görmeyince az yukarı çıkmışlar orda otluyorlarmış. Ben getirdiğimi söylediğim halde tüm araziyi taradık. 3 saat traktörde dağları dolaştık. Malamat olduk.. Sığırlar (kaybolduklarında arkadaşlarına böğürme dışında) ses çıkarmazlar. Sesten bulamazsınız onları.

11)En kaliteli ayakkabı, gömlek, pantolonun ömrü 1-2 aydır. O nedenle çobanın en az 4 ayakkabısı olmalıdır halihazırda.
    Köyünüze giderken kullanmadığınız ayakkabıları, kalın açık renkli yakalı gömlek, sweat shirtleri, pantolonları ve sırt çantasını çobana verin. Açık renk olsun. Ama beyaz olmasın. Beyaz kolay kirlenir. Koyu renk ise sıcaktan pişirir. Sevap işlersiniz. Hayır demezler. Hatta güneşten koruyan geniş şapka da verin. Mariachi en iyisi.

12) Çoban sürünün beslenmesine dikkat ettiği gibi kendi beslenmesine de dikkat etmelidir. Her gün bir tarafınız kesilir. Yaralanırsınız. Proteinli gıdalar gerekir. Elektrolit kaybı yaşarsınız. Çoksa az tuzlu sıvı almalısınız. Ben Limonata yaptırıp içerdim. içine çok az tuz atarak. mal sahibi sizi iyi beslemiyorsa orda çalışmayın. Sen ineği dengeli beslerken o sana haftada 3 gün et yedirmiyorsa seni sömürüyor demektir. Bir çoban 2 günde bir etli gıda yese yeridir. Yıpranan bedeni tamir için gereklidir. Ama mal sahibi size sigara, kontör almak zorunda değildir. Ama sağlık, yiyecek ve giyim ihtiyacınızı karşılamalıdır.

13)Sürünüz başka sürüye ait bir sığırı dışlar. Nerdeyse hepsi onu kovmaya çalışır. Boynuzlarlar.. Milliyetçilik böyle bişey.

14)Yağmur riski varsa şemsiye almazsanız akşama kadar sucuk gibi gezip hasta olabilirsiniz. Bozkırda sığınacak yer bulmak imkansız gibi bir şey... Yazın gölgelik, ağaç bulmak zor olduğu gibi yağmurda da kuru yer bulmak çok zor. Yüksek yerde otlatacaksanız mutlaka kalın kalın giyinin. Yanınızda çakmak olsun. Çok üşürseniz kuru odun yakıp ısınabilirsiniz.
    Bu iş 3000 tl den az maaşa yapılmamalıdır. Yapmayın. Zaten çoğunlukla Afganlar veya Kürtler yapıyor Sivas'ta.
    Mustafa KEPEK

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mikail13 -- 19 Kasım 2018; 22:32:20 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Meslek seçimi hakkında
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.