Şimdi Ara

CNG kullanimina baslaniyor(resmi gazetede yayinlandi) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
4
Favori
6.863
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • CNG işi kullanılır olsa emin olun taksiciler kullanırdı.
  • Şu patlayacak, bomba vs diyenler bir siz zekisiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zaten vardı cng, bayrampaşa'da cng satan bayi de görmüştüm , önemli olan bu yaygınlaşınca fiyatını lpg ile aynı yapmamak
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xnoname


    quote:

    Orijinalden alıntı: Led Zeppelin

    Vag grububun tsi ları fabrika çıkışlı cng ye sahip şekilde satılıyor yurt dışında hali hazırda.
    Mesela makyajlı golf.

    https://www.auto-data.net/tr/?f=showCar&car_id=27536


    yakıt tüketimleri de baya güzel
    CNG kullanimina baslaniyor(resmi gazetede yayinlandi)


    Yalniz cng icin tuketim degerleri kg cinsinden varilmiş. Cng benzin ve lpg den çok daha hafif. Turkiye'de agirlik degil de hacim ölçüsüyle satilir. Lpg'den ucuza satilacagi beklentisi taşiyamiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 200 bar mı? o zaman şunu izleyelim;

    https://www.youtube.com/watch?v=DpCmg1JTCaU
  • CNG NEDİR??

    CNG (Compressed Naturel Gas) sıkıştırılmış doğalgaz (SDG)'dır. Evlerde ve sanayide kullanılan ve min. 2 max. 20 bar basınçla doğalgaz şebekesinden gelen, CNG kompresörü vasıtasıyla 200 bar basınçla sıkıştırılarak araçlara dolumu yapılan gazdır.

    NEDEN CNG KULLANMALIYIZ ?

    CNG yakıt olarak 650 C'de yanan bir gaz olup, patlama tehlikesi bulunmamaktadır. CO oranı % 0 olduğu için çevreye dost bir alternatif yakıttır.

    Avrupa Birliğinin egzost emisyon standardı olan Euro5'i işlem görmeden sağlayan tek yakıttır. Rezervi tükenmekte olan petrole karşın 130 yıllık bilinen rezervi olan doğalgazın, konutlarda ve sanayide kullanımı dışında ulaştırma sektöründe de kullanılması alternatif yakıt olma özelliğini cazip hale getirmektedir. Diğer yandan ülkemizin sözleşmelerle satın almayı taahhüt ettiği ve parasını ödemekte olduğu doğalgazın, %30'nun kullanılabiliyor olması ülke ekonomisine çok büyük mali bir külfet getirmektedir.


    ALTERNATİF YAKITLAR NELERDİR?

    Bugüne kadar ekonomik olarak kullanıma sunulan alternatif yakıtlar etanol, metanol, LPG, elektrik, CNG ve Hidrojendir. Dünya'da petrol rezervlerinin azalması alternatif yakıtları ana yakıt haline haline getirmiştir. Ham petrolden üretilen benzin, dizel, LPG gibi yakıtlar yerini CNG ve Hidrojene bırakmaktadır.


    DİĞER YAKITLARLA KARŞILAŞTIRILMASI

    CNG (SDG) benzinle çalışan araçlarda %60 - %70 oranında lpg ile çalışan araçlarda ise %30 daha tasarrufudur. Ayrıca istasyonlarda depolama yoktur. Motora hiç bir zararı olmayan CNG kullanımında ortalama 35-40 bin km. de bir yağ değişimi yapılmaktadır. Motor ömrünü uzatmaktadır.

    Ülkemizin doğalgaz transferi açısından dünyada önemli bir konumu vardır. Bu nedenle yakın bir gelecekte doğalgazın hemen hemen her sektörde kullanılması ulaşım ve sanayide önemli oranda tasarruf sağlayacaktır.


    CNG NASIL KULLANILIR?

    CNG, araçların imalatı sırasında veya kullanım aşamasında özel tesisat (Kit) monte edilerek kullanılır. Araç üzerinde yapılan değişiklikler, standartlara uygun olarak araç tadil montaj yönetmeliğine göre tescil edilir. Çifte yakıt ile çalışan araçlarda yakıt seçimi her an yapılabilir. Motorin, LPG ve benzin kullanıldığında soğuk havalarda ortaya çıkan motor çalıştırma problemi CNG'de yaşanmaz.


    CNG NEREDEN DOLDURULUR?

    CNG özel olarak imal edilmiş istasyonlarda güvenle ve dünya teknolojisi ile doldurulur. İstasyonlarda araçlara doldurulan doğalgaz, dağıtım şebekesinden gelen botaş tarafından ithal edilmiş doğalgazdır İstasyonlar doğalgazı aynı boru hattından ve aynı kalitede almaktadır. ( BAYRAMPAŞADAKİ CNG DOLUM İSTASYONUMUZLA HİZMETİNİZDEYİZ... )

    CNG KUllanan Araçlar;

    Otomobiller,
    Şehir içi ve Şehirlerarası otobüsler
    Şehir içi taşıma araçları
    Ağır vasıtalar
    Askeri ve kamu hizmet araçları
    Araç filoları
    Deniz ve kanal taşıtları (Her türlü tekne, feribot, deniz taksi)
    Trenler
    Motorsikletler
    Uçaklar
    Ve bilinen tüm motorlu araçlar.

    OTO'DA DOĞALGAZIN AVANTAJLARI

    Dünyada Yaygın Kullanım
    CNG dönüşüm kitleri, Arjantin, İtalya, ABD, Fransa, Rusya, İngiltere, Hindistan, Pakistan, Çin, Yeni Zelanda ve daha bir çok ülkede güvenle kullanılmaktadır. Internatioanl Association for Natural Gas Vehicles örgütünün 2001 yılı raporuna göre dünya çapında 2,126,804 araç CNG kitlerinin sağladığı tasarruftan faydalanıyor.

    Yüksek Tasarruf İmkanı

    Kullanıcının tasarrufu, aracın yakıt sarfiyatı ile bağlantılı olmakla birlikte, şu anda yurdumuzda doğalgaz, LPG' ye kıyasla %40 tasarruf sağlamakta.

    Geniş Servis Desteği / Garanti

    Erna Dayanıklı Tüketim Malları SAN. TİC. LTD. ŞTİ. tarafından ithal edilen CNG kitleri 2 yıl; tankları ise 10 yıl garanti, servis ve yedek parça desteği ile kullanıcıların sorunsuz olarak bu imkandan faydalanmasını sağlıyor.

    Avrupa Birliği Onaylı

    Tüm ithal CNG kitlerimiz yoğun test aşamalarından başarıyla geçmiş ve Avrupa Birliği E8 110R-003322 uygunluk belgesine sahiptir.

    Çevreci

    Doğalgaz, egzoz emisyonu açısından havayı en az kirleten yakıttır. Bu özelliğinden dolayı, Avrupa Birliği yürürlüğü koyduğu yeni emisyon mevzuatına en uygun yakıt olarak; taşıtlarda doğalgaz kullanımını vergi indirimi ile teşvik etmektedir.

    Güvenli

    CNG yıllardır ABD, İtalya, Arjantin ve Yeni Zelanda' da kullanılıp, benzine göre daha güvenli kabul ediliyor. Bunun 4 ana sebebi:
    Doğalgaz havadan daha hafif olduğu için bir sızıntı halinde diğer yakıtların (LPG, Benzin vs.) tersine hemen havaya karışır ve diğer yakıtlar gibi zeminde birikerek patlayıcı ve yanıcı bir ortam oluşturmaz.
    Doğalgazın parlama ısısı 700 santigrat derecedir. Bu sebeple parlama ısısı 455 derece olan petrole göre daha güvenlidir.
    Doğalgaz yanabilmesi için havaya %4 - %14 oranında karışmalıdır. Bu ise petrole kıyasla çok daha dar bir marj olduğundan daha güvenlidir.

    Doğalgaz tankları özel alaşımlar kullanılarak maksimum mukavemet için üretilir. Bilindiği gibi benzin ve LPG depoları çok daha zayıf olan ince sacdan imal edilmektedir.

    Türk Enerji Politikasıyla Paralel

    Sıkıldıkça değişen petrol fiyatlarının yakıt fiyatları üzerindeki olumsuz etkisi bilinmektedir. Doğalgaz fiyatları ise petrol fiyatlarından tamamen bağımsız olduğu için fiyat değişikliği minimumdur. Ülkemizin İran ve Rusya ile yaptığı anlaşmalar sayesinde önümüzdeki 80 yıl için düzenli bir doğalgaz girdisi ve fiyat istikrarı güvence altına alınmıştır.

    Not: alıntıdır.




  • cng tankları çok ağır. yüksek basınçla muhafaza edildiği için sac kalınlıkları lpgye oranla daha fazla. D segmenti araçlar için ideal olur ama B segmenti araçlara hiç olmaz.
  • "Üst Isıl değeri 8.8840 kcal/m3 yoğunluğu 0,67 kg/m3 olan doğalgaz" İgdaş sayfasından.

    Ağırlık (kg)=hacim(m3)*yoğunluk(kg/m3)

    1 m3 doğalgazın ağırlığı=1 m3*0,67 kg/m3= 0,67 kg

    ve ayrıca

    http://gazelektrik.com/s-s-s/dogalgaz-metrekup-fiyati

    dersek ki öyle mi deniliyor bilemedim.

    10 kuruş mu yakacak şimdi CNGli araç
  • http://www.yesilotogaz.com/cng-compressed-natural-gas

    bu siteye bakarsak cngli sistem normal benzinde yaktığından %5-10 daha az lt yakacak gözüküyor. 2.4TLmiş litresi
    http://www.socarenerji.com/akaryakit-fiyatlari

    Mesela corolla için 8.3lt benzinde, yukarıdaki hesapla 7.5lt cng eder o da 18kuruş şehir içi eder ki ALLAH derim böyle işe




  • quote:

    Orijinalden alıntı: liebermann

    200 bar mı? o zaman şunu izleyelim;

    https://www.youtube.com/watch?v=DpCmg1JTCaU

    Balistik füze mübarek
  • liebermann L kullanıcısına yanıt
    Bu tüp volvonun galiba duvara giriyor durmuyor yinede

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben bu işi bayadır araştırıyorum yeni geldi demek CNG kitleri LPG den 500 TL daha pahalı genel olarak mesafe max bir depo 300 km ve LPG den daha güvenli depoya bir şarjör mermi boşaitman lazım patlanman için kaza sırasında patlamaz. Aracın çekişi LPG kadar düşmüyor motor ömrünü yemiyor daha ne olsun inşallah yaygınlaşır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • komple geçiş yapan belediyeler var.
    çok daha çevreci ve ekonomik bir yakıt. umarım yaygınlaşır ama istasyonlar henüz çok az.
  • Ar ge kullanıcısına yanıt
    evet dikkat etmemişisim ona birim bazında şöyle bir hesap buldum internette bu hesabı nasıl yapmış hiç anlamadım 68 6,8 mi olacak bilmiyorum

    CNG kullanimina baslaniyor(resmi gazetede yayinlandi)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xnoname -- 25 Mayıs 2017; 15:31:17 >
  • "Ortalama 100 km‘de 7 litre benzin tüketen bir araç; yaklaşık 6,5 m3 CNG, ya da yaklaşık 9 lt LPG tüketmektedir..." (Lovato)

    Bugünkü rakamlarla,

    7Lt X 5.14TL = 36krş (Benzin)
    6,5m3 X 2.4TL = 15krş (Cng)
    9Lt X 2.8TL = 25krş (Lpg)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi websosyal -- 25 Mayıs 2017; 19:47:35 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben daha farklı bir konu açayım depo olayı 70 litrelik büyük bir cng deposu 17.5 m3 olur 10 litre benzin kullanan 9 m3 cng kullanır buda 200 km yapmadan biter :)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yerler yaş... O iş gelişene kadar alem voltaj olur zate...

    Olmaz o iş. Tanklar çok küçük, çok ağır. Tüketim litre olarak çok.

    Yani ? MEvcut arabanız ile depo limitini 100 km.

    İsten mi ?
  • Bizim caddy lerde var gazla çalışıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye'de olması mümkün değil. LPG'yi de 2000 yılından beri kullanıyoruz ülke olarak. 17 yıl olmuş Türkiye'de araçların sadece %60'ı LPG'li. CNG'nin yaygınlaşması zor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ragnarok.

    Yollarda can güvenliğimiz kalmayacak bu gidişle.Tüpçülerden kurtulamadık daha,bir de bunlar çıktı.

    Yav he he avrupa da millet hava daha az kirlensin diye lpg kullanıyor bizim millette ki kafaya bak ona bakarsan benzin daha tehlikeli benzin hortumu patlasın egzoz manifolduna yada sıcak bir yüzeye damlasın bak bakalım ne oluyor.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.