Şimdi Ara

Çizdiğim Şema olası kolaymıdır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar bir çoğumuzun düşündüğü hatta abilerimizin bunları defalarca söküp takmış artık sıkılmıştır belkide sürekli konuşuldu belkide ama birde ben yazayım dedim.
    Resimde hatalar olabilir değil var olduğuna eminim fakat konuyla ilgili hiç bir eğitimimde olmadı.Öncelikle şemadaki hataları söylerseniz onun ardından böyle bir teknik sistemin kurulması için yani bu sistemi bu konulara ilgi duyan bir vatandayş birleştirebilirmi bu sorunun cevabı kolaysa işin bi tarafının zor olması gerektiğini düşünürüm ve geriye yazılım kısmı kalıyor va bu beni devreden daha çok korkutuyor akllıma gelmeyen bir çok şey var hatırlatırsanız sevinirim konuyla ilgili sormadığım şeyleride söylerseniz benim için + olur.
     Çizdiğim Şema olası kolaymıdır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Sabırsızlıkla yorumlarınızı bekliyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bu ne? Yazılar okunmuyor zaten de okuduğum kadarıyla yapay zeka ile sesli kontrol falan istiyosun eğitiminiz nedir mühendislik falan okumuyorsunuz sanırım. Hevesinizi kırmak istemem fakat bu oldukça zor bir şey iron man izleyip gelmiş gibisiniz. İnsanlar genelde böyle şeylere heves edip gelirler ne kadar çalışma gerektirdiğini bilmeden sonra da yorumları okuyup giderler. Board+yapay zeka yazmışsınız mesela orada bi kart tasarlamak bile başlı başına bi ustalık iken +yapay zeka demişsiniz çok basit bir şeymiş gibi. Kısacası bu şemayı yapabilecek biri olduğunuzu sanmıyorum ha öyleyseniz de tebrik ederim ve neden yapıp konu açmak yerine bu olur mu diye yazdınız diye sorarım. Her neyse bunun yerine alkışla ışık açma kapama gibi şeylere bakabilirsiniz en azından ufak ufak başlarsınız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gktupc G kullanıcısına yanıt
    Eğitim sıfır ve evet ne yalan söyleyim ironman en sevdiğim film :)yapay zekayı oraya sadece özellik olarak yazdım fakat bazı arduino sitelerinde sesli komut ile robotu ileri geri sağ sol kablosuz bağlantı ile hareket ettiriyorlardı ve 150satırlık bi yazılım vardı yani tutupta bir siri yapmayacağiz sadece o sağ solun yerine ışığı aç deyinde devre tamamlanacak olay bu bunu bile yapamazsın dersen tamamdır dediğin gibi yapamazsın yorumları oluyup çıkıp gidecem :)

    Vede Allah razı olsun bi yorum yapmışsın :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • antidot38 A kullanıcısına yanıt
    Dediğini yaparsın fakat mesafesi çok net olmaz ve sea tanıma devreleri biraz pahalı oluyor tekrardan arduino ile alkışla ışık açmayı öneriyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tamam o zaman fazla uçmayalım birde bu raspbery zero yu su ısıtıcısının açma kapama yerine bağlasam ve her sabah 08.07de 10dakika başlat sonra kes deme gibi bi şansım varmı :) bunuda mr.robotta görmüştüm :)

    -mesafe be değilden kaatın ne idi?
    -birde bir arduinonun ledi yakacak şekilde ayarlandığını işk başlangıç videolarında gösteriliyor ve bu kabloşarın boyu en fazla 30cm oluyor aceba ben kablo mesafesini 5m ye çılarsam yine çalışırmı,yine bir sitede akımın düştüğü falan yazıyordu bunun cözümü nedir?

    Son soruydu sağolasın :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • antidot38 A kullanıcısına yanıt
    Zero ile dediğini yaparsın sorun olmaz. 5m ye çıkarırsan düşecektir fakat fazla olmaz çünkü akım az

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: antidot38

    Tamam o zaman fazla uçmayalım birde bu raspbery zero yu su ısıtıcısının açma kapama yerine bağlasam ve her sabah 08.07de 10dakika başlat sonra kes deme gibi bi şansım varmı :) bunuda mr.robotta görmüştüm :)

    -mesafe be değilden kaatın ne idi?
    -birde bir arduinonun ledi yakacak şekilde ayarlandığını işk başlangıç videolarında gösteriliyor ve bu kabloşarın boyu en fazla 30cm oluyor aceba ben kablo mesafesini 5m ye çılarsam yine çalışırmı,yine bir sitede akımın düştüğü falan yazıyordu bunun cözümü nedir?

    Son soruydu sağolasın :)

    Isıtıcı fikri çok hoşuma gitti. Yataktan kalkmadan sıcak su hazır olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arduino ve Raspberry i neden "yapay zeka" kısmından ayırdınız anlamadım. Özellikle de Raspberry nin esas amacının bu gibi projelerde gereken yüksek işlem hacmini karşımak iken.. Arduinoyu internete ve blutooth a bağlama amacı nedir? Ses sisteminden bağımsız hoparlör koymanın amacı nedir? Komutları ingilizce mi vereceksin yoksa türkçe algılamalı mı? Kusura bakma ama "ironman izleyip gelmişsin" yorumuna katılmamak elde değil.

    Diğer soruna geleceksek istediğin sistem pekala yapılabilir. Yapılmışları da var zaten. Kendin yapma çaban takdir edelecek birşey. Ancak önce biraz araştırma yapsaydın keşke. Fotuma "bu olur mu", "bu nasıl olur", "kodunu paylaşır mısınız" gibi sorular yazmak hem tepki almana neden olur hem de kendini geliştirmeni engeller. Öncelikle sakin olup yapacağın projenin özelliklerini kafanda oturtman lazım. Sonrasında bu özellikleri miminum bileşen ile sağlamaya yönelik araştırmalar yapman lazım.

    Anladığım kadarıyla akıllı ev otomasyonu yapmak istiyorsun. Projenin içeriğinde:
    1) Evdeki elektrikli aletleri(ışık, ısıtıcı vs.) kontrol etmek
    2) TV ve ses sistemi ile entegrasyon sağlamak
    3) Sesli komut vermek
    4) Cep telefonu ile bağlanmak
    Gibi özellikler istiyorsun. (Ek birşeyler yapmak istiyorsan kendi listene eklemeye devam et)

    Şimdi bu özeliklerin kapsamını belirle:
    1) Kaç tane elektrikli cihazı kontrol etmek istiyorsun? Kaç lamba kaç piriz var? Kontrol edeceğin cihazların güç değerleri ne? Toplam güç değeri ne?
    2) Ses sistemi kaç hoparlör içeriyor?(5+1, 7+1, 10+2 vs) Kaç odaya yayın yapmak istiyorsun? Her odanın yayını ayrı mı olacak yoksa aynı mı olacak?
    3) Her odadan sesli konut verilecek mi yoksa sadece cihaza yakınken mi verilecek? Cep telefonundan sesli komut vermek ister misin?
    4) Cep telefonunu sisteme entegre ettin diyelim telefondan ne yapmak istiyorsun? Cihazları kontrol etmek ya da telefondan açtığın müziğin ses sisteminden gelmesi yeter mi? Başka eklemek istediğin şeyler neler?
    Eklemek istediğin diğer özelliklerin içeriklerini ve kapsamlarını da kendin belirle.

    Proje kapsamını belirledikten sonra projeyi hayata geçirmek için gerekli olacak parçaları temin etmeye başlayabilirsin:

    1) Kontrol edilecek cihaz sayısı kadar röle içeren bir modüle ihtiyacın var. Ayrıca rölenin cihazın çektiği akımı da desteklemesi gerekiyor. Röleler tek bir yerde bulunacaksa her bir cihaz için aynı kablo çekmen lazım. Eğer bu içkanın yoksa her cihaz için düşük seviyeli bir işlemci bulunan bir ya da birkaç röleli modüller yapman lazım. Bu küçük üniteleri kablosuz ağ üzerinden ana sisteme bağlayabilirsin. Üçlü priz içine yerleştirip mobil hale getirebilirsin. İşlemci olarak PIC ya da Arduino(nano ya da mikro). Arduino kullanman PIC e oranla daha hızlı prototip ve bitmiş ürün yapmana yardımcı olabilir. PIC için C, Basic ve Assambly dillerini, Arduino için C ye benzeyen kendi dilini kullanabilirsiniz.

    2) Stereo dışındaki ses sistemleri için ek donanımlar gerekebilir. Mesela USB den bağlanan sürücüler var ya da HDMI den gelen ses ve görüntü sinyallerini ayıran dönüştürücüler var piyasada. Bunları kullanabilirsiniz. Herbir odaya ayrı ses gerekiyorsa birden fazla ses sürücüsü bağlayıp yazılım ile her birine ayrı ayrı sinyan gönderebilirsiniz. Bunun için gereken yazılımı kendiniz yazmanız gerekebilir.

    3) Her odadan gelen sesli komutları işlemek için her odaya birden fazla mikrofon koymak gerekebilir. Mikrofonları kablolu ya da kablosuz bir şekilde ana sisteme bağlayabilirsiniz. Yine ses sürücüsü ile Raspberry Pi ye alıp işlem yapabilirsiniz. En yüksek gelen sesi baz alacak şekilde yazılım ile düzenleme yapabilirsiniz. Her mikrofonu dinleyerek ortamdaki gürültüyü belirleyip insan sesini izole edebilirsiniz. Evdeki her bireyin sesinin karakerini algılayan bir program yazıp sesli imzalar ve yetkiler oluşturabilirsiniz. Ses analizi için MatLab kullanabilirsiniz. Raspberry üzeinde program geliştirmek için Python, C, C++ kullanabilirsiniz. Komutları ingilizce verecekseniz internette bulunan hazır modülleri kullanabilirsiniz. Türkçe için kendi programınızı yazmanız gerekebilir. Komutları cep telefonu ile de verebilirsiniz. Yazacağınız Android ve iOS uygulamaları telefonlara yüklenmiş olan sesli komut altyapılarını kullanabilirsiniz. Ses analizi gerçekleştikten sonra telefon işlenmiş bilgisi wifi ya da blutooth aracılığı ile ana işlemciye yönlendirebilir.

    4) Telefonu sisteme entegre ettikten sonra telefona yazılım geliştirerek tüm sistemin kontrolü ya da kullanıcı seviyesine göre çeşitli kontroller sağlayabilirsiniz. Android için program geliştirmek kolay ancak iOS için OSX işletim sisteminin kurulu olduğu bir bilgisayara sahip olmanız gerekli. İnternetten de bu iş için saatlik bilgisayar kiralayabilirsiniz.

    Ekleyeciğiniz diğer özellikler için de gereken yazılım ve donanımı hendiniz ayarlamanız gerekiyor.


    Anlatırken kısa gibi görünse de pratiğe dökmeye kalktığınızda önünüze tonlarca başka sorun daha çıkacaktır. Bu sorunların her birini sabırla çözmeniz gerekmektedir. Sizi zaman zaman yıldırsa da eğer sabırlı davranırsanız oldukça iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

    Yukarıda anlattıklarımı yapabilmek için birden fazla programlama dilini üstün bir şekilde biliyor olmanız gerekmekte. Sıfırdan başlayacağınızı düşünürsek sizi kolaylıkla yıldırabilir. Bu kadar büyük bir projeye başlamadan önce daha basit projeler yapabilirsiniz. Mesela arduino ile bir ya da birden fazla cihazı kontrol edecek bir program yaparak başlayın. Daha sonra bunu wifi aracılığıyla Raspberry Pi ye bağlayarak bilgisayardan komut vermeye başlayın. Daha sonra telefon ekleyin. Daha sonra sesli komut ekleyin. Bu şekilde basamaklı giderseniz hem daha kolay ilerlersiniz hem de problem çıktığında sorunun hangi basamaktan kaynaklandığını belirlemeniz daha kolay olur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • yolcu27 Y kullanıcısına yanıt
    Hocam yataktan ilk çalan alarmala kalkarım suyunu koyup o tuşada basarım 2dkmı almaz ama bi havası var anlatabiliyomuyum bunu sen bi şey dedim diye değil içimden geldiği için yazdım :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CarnageTR C kullanıcısına yanıt
    Öncelikle ayrıntılı mesajın için çok teşekkür ederim her ne kadar son paragrafta biraz hevesim kırılsada:)

    Tek tek cevaplayayım sorularını,gerçekten kafa yormuşsun dostum soğolasın dediklerini biraz daha basite indirgenmiş halini düşünüyorum aslında,çok önemli olan proje alanını belirtme istiyorum Bir dairenin bir odası sadece dışarda kalan tek şey ısıtıcı.

    -yapay zekayı ortaya yadım,şemada zaten arduinoya bağlı olan boarda bağladım mikrofon ve hopalörü-sesli geri donüş olursa diye hoparlör var-neden arduinoya bağladın dersen raspberye sadece tv ve hoparlör bağlı en çok elemen arduinoda olduğu için öyle düşünmüştüm ama bunu çizdikten sonra baya bi yazı daha okudum çünkü o zaman ardiuno ve raspberynin haberleştirmeyide bilmiyordum şimdi biraz daha oturda yapay zeka raspberyde ardıunoyla haberleşerek ..
    -Bluetoothu neden bağladın ilk aşamada telefona bağlar evin içinde telwfondan yönetirim diyordum işte şimdi sesli sitem olayı çıktı
    -Ethernet ben dışardayım ve ısıtıcıyı açmak istiyorum eve gelmeden uzaktan erşim için bağlamak istedim artık ne kadar bağlayabiliyorsam :)
    -komutlar türkçe gerekirse internetteki kodlamanın ingilizcesini türkçeye çeviririz.
    -O yoruma bende karılıyorum :) ama önceden izledim :) aslında bir çok şey izledim sonra işte burdayım.

    İkinci kısma geçelim
    Dediğim gibi proje alan sadece bir oda.
    -yukarıda ardiunodaki bluetooth modülünü raspberye baglayıp bluetooth kulaklıkla eşleştirip kullanabilirim gibi
    3-telefona konuşup googlla yazıya dönüştürüm istemciye yollayanı yapmışlar ama bana mantıklı gelmedi direk uygulamadan komut veririm daha pratik
    -ses analizinin yapım aşaması ve zorluğunu bilmediğimden tüm bunları yaptıktan sonra üstüne koyulabilir bir şey olarak düşünmüştüm
    -C dillerinin hepsi hemen hemen birbirine yakın olduğunu okudum yani bunu bilmek bana raspberyde iosda windowsta hatta webde işime yarayacağını biliyorum
    -işletim sistemim windows ios için sanal makine falan uğraşacaz artık :)
    Şu an en kolay ve işime yarayanı kettlea suyu ısıtmasını söylemek galiba.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • CarnageTR C kullanıcısına yanıt
    Öncelikle ayrıntılı mesajın için çok teşekkür ederim her ne kadar son paragrafta biraz hevesim kırılsada:)

    Tek tek cevaplayayım sorularını,gerçekten kafa yormuşsun dostum soğolasın dediklerini biraz daha basite indirgenmiş halini düşünüyorum aslında,çok önemli olan proje alanını belirtme istiyorum Bir dairenin bir odası sadece dışarda kalan tek şey ısıtıcı.

    -yapay zekayı ortaya yadım,şemada zaten arduinoya bağlı olan boarda bağladım mikrofon ve hopalörü-sesli geri donüş olursa diye hoparlör var-neden arduinoya bağladın dersen raspberye sadece tv ve hoparlör bağlı en çok elemen arduinoda olduğu için öyle düşünmüştüm ama bunu çizdikten sonra baya bi yazı daha okudum çünkü o zaman ardiuno ve raspberynin haberleştirmeyide bilmiyordum şimdi biraz daha oturda yapay zeka raspberyde ardıunoyla haberleşerek ..
    -Bluetoothu neden bağladın ilk aşamada telefona bağlar evin içinde telwfondan yönetirim diyordum işte şimdi sesli sitem olayı çıktı
    -Ethernet ben dışardayım ve ısıtıcıyı açmak istiyorum eve gelmeden uzaktan erşim için bağlamak istedim artık ne kadar bağlayabiliyorsam :)
    -komutlar türkçe gerekirse internetteki kodlamanın ingilizcesini türkçeye çeviririz.
    -O yoruma bende karılıyorum :) ama önceden izledim :) aslında bir çok şey izledim sonra işte burdayım.

    İkinci kısma geçelim
    Dediğim gibi proje alan sadece bir oda.
    -yukarıda ardiunodaki bluetooth modülünü raspberye baglayıp bluetooth kulaklıkla eşleştirip kullanabilirim gibi
    3-telefona konuşup googlla yazıya dönüştürüm istemciye yollayanı yapmışlar ama bana mantıklı gelmedi direk uygulamadan komut veririm daha pratik
    -ses analizinin yapım aşaması ve zorluğunu bilmediğimden tüm bunları yaptıktan sonra üstüne koyulabilir bir şey olarak düşünmüştüm
    -C dillerinin hepsi hemen hemen birbirine yakın olduğunu okudum yani bunu bilmek bana raspberyde iosda windowsta hatta webde işime yarayacağını biliyorum
    -işletim sistemim windows ios için sanal makine falan uğraşacaz artık :)
    Şu an en kolay ve işime yarayanı kettlea suyu ısıtmasını söylemek galiba.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: antidot38

    Hocam yataktan ilk çalan alarmala kalkarım suyunu koyup o tuşada basarım 2dkmı almaz ama bi havası var anlatabiliyomuyum bunu sen bi şey dedim diye değil içimden geldiği için yazdım :)

    kesinlikle havası ayrıdır :) umarım yaparsın bize de rehber olursun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: antidot38

    Öncelikle ayrıntılı mesajın için çok teşekkür ederim her ne kadar son paragrafta biraz hevesim kırılsada:)

    Tek tek cevaplayayım sorularını,gerçekten kafa yormuşsun dostum soğolasın dediklerini biraz daha basite indirgenmiş halini düşünüyorum aslında,çok önemli olan proje alanını belirtme istiyorum Bir dairenin bir odası sadece dışarda kalan tek şey ısıtıcı.

    -yapay zekayı ortaya yadım,şemada zaten arduinoya bağlı olan boarda bağladım mikrofon ve hopalörü-sesli geri donüş olursa diye hoparlör var-neden arduinoya bağladın dersen raspberye sadece tv ve hoparlör bağlı en çok elemen arduinoda olduğu için öyle düşünmüştüm ama bunu çizdikten sonra baya bi yazı daha okudum çünkü o zaman ardiuno ve raspberynin haberleştirmeyide bilmiyordum şimdi biraz daha oturda yapay zeka raspberyde ardıunoyla haberleşerek ..
    -Bluetoothu neden bağladın ilk aşamada telefona bağlar evin içinde telwfondan yönetirim diyordum işte şimdi sesli sitem olayı çıktı
    -Ethernet ben dışardayım ve ısıtıcıyı açmak istiyorum eve gelmeden uzaktan erşim için bağlamak istedim artık ne kadar bağlayabiliyorsam :)
    -komutlar türkçe gerekirse internetteki kodlamanın ingilizcesini türkçeye çeviririz.
    -O yoruma bende karılıyorum :) ama önceden izledim :) aslında bir çok şey izledim sonra işte burdayım.

    İkinci kısma geçelim
    Dediğim gibi proje alan sadece bir oda.
    -yukarıda ardiunodaki bluetooth modülünü raspberye baglayıp bluetooth kulaklıkla eşleştirip kullanabilirim gibi
    3-telefona konuşup googlla yazıya dönüştürüm istemciye yollayanı yapmışlar ama bana mantıklı gelmedi direk uygulamadan komut veririm daha pratik
    -ses analizinin yapım aşaması ve zorluğunu bilmediğimden tüm bunları yaptıktan sonra üstüne koyulabilir bir şey olarak düşünmüştüm
    -C dillerinin hepsi hemen hemen birbirine yakın olduğunu okudum yani bunu bilmek bana raspberyde iosda windowsta hatta webde işime yarayacağını biliyorum
    -işletim sistemim windows ios için sanal makine falan uğraşacaz artık :)
    Şu an en kolay ve işime yarayanı kettlea suyu ısıtmasını söylemek galiba.

    Projeni temellendirmiş olman ve araştırma yapmış olman çok güzel bir davranış. Keşke çoğu kişi senin yaptığını yapabilse ülkemizde.

    Önceki mesajımda da dediğim gibi basit aşamalardan başlamak en iyisi. Mesela su ısıtma meselesini ela alalım. Sana arduino röle ve jumper kablo lazım. Bunları temin edip gerekli kodu yazmaya çalış. İnternette bir sürü kod var. Senin işine yarıyacak ya da en yakın olan kodu al kurcala. Manipüle etmeye çalış. Çıkış için şimdilik LED kullan ki öğrenirken evi yakma 😉 daha sonra işi büyütürsün. Zaten başlayınca devamı geliyor.

    Takıldığın bir konu olursa önce ggogleden bi araştır. Mümkün olduğunca ingilizce araştır çünkü türkçe kaynak sayısı bir elin parmakları kadar. Google gerçekten çok akıllı. Pekçok cümlenin anlamını çıkarıp uygun sayfayı bulabiliyor. Uygun bir sayfayı bulamasa bile seni uygun sayfaya yönlendirecek anahtar kelimeleri bulabiliyor. Bulamadım demeden önce en az 5 farklı arama sonucunda ilgili konuda hiçbir içerik çıkmaması lazım ki onun da ihtimali çok düşük. Hatta senin sorunu google ye ingilizce yazsan emin ol aynısı çıkar.

    Şimdiden iyi çalışmalar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • arduino yerine raspberry kurup içine MAtlab atsan sonra ses kodunu matlabe tanımlayıp eşleştirme yapsan?

    Ben de çok yeniyim ama aklıma bu geldi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.