Cisimler neden suda yüzer? Suyun kaldırma kuvveti nereden gelir? Ya da içerisine havadan daha hafif (yoğunluğu daha az) bir gaz doldurulan bir balon neden havada yükselir?
Kütleler neden birbirini çeker sorusu gibi muallakta değil.
(Benim bir düşüncem var ama şu an internet kafe kapanıyor ve de ben otele dönmek zorundayım, lafları toparlayıp yarın yazacağım, bu arada siz de düşünün)
bunun nedeni topun ve balonun kendilerine daha rahat ve kendi yoğunluklarıyla eşit yoğunlukta bir mekan aramaları olabilir
yoğunlukları içinde bulundukları maddenin yoğunluğundan daha hafif olduğu için
o kolay siz buna cevap verin..
deniz canlıyı içine ceker .ölüyü ise üstünde taşır. . neden?
ikiside yanlıs .. ama aynı zamanda dogru ..
insanı kastediyorsun galiba .. yada ben ondan ornek vereyim ..
Eger denizde yüzerken sırtustu uzanırsan ve akcigerlerin haca dolu nefesini tutarsan yüzersin .. ama akcigerlerindeki havayı bosaltırsan dibi boylamaya baslarsın .. aynı sey olu icinde gecerli .. bazen akcigerlerinde hava kalır yada cesitli gazlar yüzünden ortalama yogunlugu azalır ve su üstüne cıkar .. ki bircok bogulma vakasında insanlar suyun altından cıkarılırlar yüzmezler .. yani filmlerdeki gibi olmuyor.
Yarın bir resim çizer asıl nedenini anlatırım eğer anlatan olmazsa.
Bakın şimdi, benim düşüncem şu: Bir kova suyu ve suda yüzen içi boş bir topu düşünelim. Şimdi topun belli bir hacmi var ama su nereden bilecek topun içinin boş olduğunu... Suyun içerisindeki basınç, yüzeyden itibaren derine doğru gidilirse her santimetresinde biraz daha artacaktır. Şimdi topu suya tamamen daldırdığımızı düşünelim. Suyun topun alt kısımlarına uyguladığı basınç üst kısımlarına uyguladığı basınçtan biraz daha fazladır değil mi, bu azıcık fark bile yukarı doğru bir kaldırma kuvveti oluşturur. İşte bu noktada da yoğunluk devreye giriyor, topun içi boş olduğu için bu kaldırma kuvvetini yenebilecek kadar bir ağırlık oluşturamaz, bu yüzden top yükselmeye başlar.
Arşimet çırılçıplak hamamdan çıkarken şunu bulmuştu "Suya atılan bir cisim, aynı hacimdeki suyun ağırlığı kadar hafifler". Şimdi topa bir kaldırma kuvveti etki ediyor, topun içi tamamen su dolu olsa ancak dengede durabilir, ya da demir ile dolu olsa daha fazla ağırlık yapacağı için batacaktır.
Şekil de çizecektim ama internet kafede ancak bu kadar olabiliyor, imkanlarımız kısıtlı, gurbetteyiz, zaten kafayı toparlayıp iki kelime yazamıyorum
deniz canlıyı içine ceker .ölüyü ise üstünde taşır. . neden?
denizde boğulanların çoğu telaşla ve panikle hareket ettiği için boğulur.Söylemesi kolay belki ama bu yinede böyledir
quote:
Orjinalden alıntı: kaotika
Bakın şimdi, benim düşüncem şu: Bir kova suyu ve suda yüzen içi boş bir topu düşünelim. Şimdi topun belli bir hacmi var ama su nereden bilecek topun içinin boş olduğunu... Suyun içerisindeki basınç, yüzeyden itibaren derine doğru gidilirse her santimetresinde biraz daha artacaktır. Şimdi topu suya tamamen daldırdığımızı düşünelim. Suyun topun alt kısımlarına uyguladığı basınç üst kısımlarına uyguladığı basınçtan biraz daha fazladır değil mi, bu azıcık fark bile yukarı doğru bir kaldırma kuvveti oluşturur. İşte bu noktada da yoğunluk devreye giriyor, topun içi boş olduğu için bu kaldırma kuvvetini yenebilecek kadar bir ağırlık oluşturamaz, bu yüzden top yükselmeye başlar.
Arşimet çırılçıplak hamamdan çıkarken şunu bulmuştu "Suya atılan bir cisim, aynı hacimdeki suyun ağırlığı kadar hafifler". Şimdi topa bir kaldırma kuvveti etki ediyor, topun içi tamamen su dolu olsa ancak dengede durabilir, ya da demir ile dolu olsa daha fazla ağırlık yapacağı için batacaktır.
Şekil de çizecektim ama internet kafede ancak bu kadar olabiliyor, imkanlarımız kısıtlı, gurbetteyiz, zaten kafayı toparlayıp iki kelime yazamıyorum
suyun kaldırma kuvveti > cismin ağırlığı cisim yüzer
suyun kaldırma kuvveti < cismin ağırlığı cisim batar
suyun kaldırma kuvveti = cismin ağırlığı askıda kalır
quote:
Orjinalden alıntı: Deep Impact
Cismin ağırlığı kaldırma kuvvetine eşittir,tek bir durum haricinde.Oda cismin batması durumu.
Cismin batması,çıkması veya askıda kalması tamamen yoğunlukla alakalıdır.Kaldırma kuvvetinin formülünüde yazayım : Fk = Vbatan kısım x dsıvı
edit : cismn ağırlığı yerine başka bir ifade yazılmalı
quote:
Orjinalden alıntı: faruk
quote:
Orjinalden alıntı: Deep Impact
Cismin ağırlığı kaldırma kuvvetine eşittir,tek bir durum haricinde.Oda cismin batması durumu.
Cismin batması,çıkması veya askıda kalması tamamen yoğunlukla alakalıdır.Kaldırma kuvvetinin formülünüde yazayım : Fk = Vbatan kısım x dsıvı
Hayır aslında yoğunlukla bir alakası yok olay basınçtan ibaret ama formülle sadeleştirme yapıldığında diyeyim kolayca hesaplanabilmesi için yoğunluk ortaya çıkmış
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme