Şimdi Ara

çıplaklık rahatlık mıdır özgürlük mü (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
68
Cevap
0
Favori
2.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bugüne kadar nasıl gelmişse öyle devam edecektir, sadece bu konuda değil ki.bizim milletimiz yeniliğe açık degil. en azından %90 lık kısmı diyeyim. Genç kesimin az bir kısmı ise %10 u oluşturuyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yakuda

İbretlik cevap,aynen öyle.Laikler kendilerini çok çağdaş,özgürlükçü vesaire olarak tanımlamalarda o tutucu kesimden en ufak bir farkları bile yok.Aynı pohun laciverti.

Örtünme konusuna gelince,mesela Reşat Nuri'nin Çalıkuşu isimli romanında modern öğretmen figürüyle öne çıkan ana karekter olan Feride,kızını 14 yaşından sonra çarşafa sokmak istiyor.Bunu yapmasındaki amacı ise İslami falan değil,sadece kızını kötü gözlerden,tacizlerden uzak tutmak için.Yani kapanmaya bu devirde Kuran'da yazması hariç hiçbir mantıklı yanı bulunmayan bir şey olarak bakılsada aslında kızları sapıklardan koruyan,ayrıca kadın erkek iliskilerinin cılkının çıkmasını önleyen önemli bir unsur.Çevrende olmadığı hiçbiryerde taciz olmadığı anlamına gelmez.Avrupa ülkelerinde bile işyeri tacizleri vesaire o kadar fazla ki...Ama tabi baskı olmasına bende karşıyım

Katılıyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• ARKADASLAR KENDINIZDEN ORNEK VERSENIZE KARINIZI , KIZINIZI DOGUDA (EGE DEN DOGUDA DEMEK ISTEDIM ) KISA SORT VS ILE DOLASTIRIRMISINIZ , TOPLUMDA HERKES UZUNA ALISIK OLDUGUNDAN , RAHATSIZ EDICI BIR BICIMDE BAKARLAR . AYNISI IZMIRDE (YASADIGIM SEHIR ) KARA CARSAFA KARSI VARDIR , HERKES KISA GIYERKEN SEN O ELBISE ILE DIKKAT CEKERSIN (SANIRIM DININ KARSI OLDUGU SEY BUYDU , DIKKAT CEKMEK ) . YANI BENCE BU ORTAMA GORE DEGISIR . HA BU ARADA KIYAFET KONUSUNA KARISMAM DIYENLERDE TOPLUM YUZUNDEN BAZEN MECBUR KALACAKLARI IHTIMALINI GOZ ONUNDE BULUNDURSUNLAR .

(EK OLARAK KARA CARSAFA TAMAMEN KARSIYIM - KULTUREL OLARAK- KAPANMAK ISTIYORSAN KAPAN BU SAHSI GORUSUNDUR , AMA ESKI TURKLERDEKI GIBI RENKLI KIYAFETLERLE VS. KAPAN , AİLEVI BASKI HARIC OZELLIKLE KARA CARSAF GIYENLERI ARAP SEMPAZITANI SAYARIM , ARAPLARDAN DA ARAP SEMPAZITANLARINDAN DA NEFRET EDERIM )
    (IRKCI DEGILIM BU YUZDEN ARAPLAR DEGIL DE GORDUGUM VE DUYDUGUM TUM ARAPLAR DESEM DAHA DOGRU OLACAK SANIRIM)
  • Lord of the Time kullanıcısına yanıt
    Kısa şort değil ama diz kapağına kadar olan bir etekde normal karşılanmalı eğer ki bu durum bile normal karşılanmıyorsa o toplum sorunlu demektir.

Yani kısa şortlu insanın alternatifi kapanmak değildir. Eğer kapatmaya uğraşırsanız daha kötü patlak verir. Kısa şortun altarnatifi dediğim gibi diz kapağına kadar olan etekler gibi normal açık kıyafetler olmalıdır.

Aynı şekilde kara çarşafın altarnatifide normal bir başı açık insanın giyimi değil , normal bir biçimde kapanmaktır.

Yani iki tarafında normal giyimi benimsenmesi sağlanmalı. Karşıt kutuptaki insanlar gibi giyinmeye zorlanmamalıdır.
  • Yakuda Y kullanıcısına yanıt
    Hocam romana baktığınız zaman bu mahalle baskısının nasıl bir yozlaşma olduğuda kitapta anlatılmaktadır. İnsanların haksız yere namuslu insanlara iftira atması, yapmadıkları şeylerden sorumlu tutması. Yani toplumdaki yozlaşmışlık asıl olarak vurgulanmaktadır. Bu yozlaşmış toplumun insanı onlar gibi davranmak zorunda bıraktığı gerçeği asıl vurgulanmak istenen.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Periah

Hocam romana baktığınız zaman bu mahalle baskısının nasıl bir yozlaşma olduğuda kitapta anlatılmaktadır. İnsanların haksız yere namuslu insanlara iftira atması, yapmadıkları şeylerden sorumlu tutması. Yani toplumdaki yozlaşmışlık asıl olarak vurgulanmaktadır. Bu yozlaşmış toplumun insanı onlar gibi davranmak zorunda bıraktığı gerçeği asıl vurgulanmak istenen.

Ben kitabın asıl vurgusundan bahsetmedim.Sadece toplumda olan bir duruma kitaptan örnek verdim.

İşte bende onu diyorum. Toplumda bir sorun var. Romanı okuduysan biliyorsundur. Feride çok namuslu bir öğretmendi. Ama gittiği her yerde toplum onu haksız bir biçimde kötü kadın olarak suçladı. Feride namuslu bir şekilde mesleğini yapmak istemesine rağmen toplum onu dışladı. Kaç yer değiştirmek zorunda kaldı bu iftiralar nedeniyle.

Sense burada iftiraya uğrayan namuslu ve idealist bir öğretmenin yerine ( ki hafif sayılabilecek hiçbir davranışta veya öyle görünebilecek bir giyime kuşama sahip değildir.)
    Bu öğretmenin namusuyla çalışabilmesine bile izin vermeyen yozlaşmış , namuslu ve kendi başına yaşayabilen kadını ezen toplumu savunuyorsun.

Ben diyorum ki şekilden çok gerçek namusa , ahlaka önem veren toplumu oluşturmamız gerekiyor. Çalıkuşu'nda anlatılan toplum görünüşte kapalı ama içten çürümüş bir ahlak görüşüne sahip toplumdur. Ayrıca başka romanlarda da batıyı taklit eden , ahlaksızlığı erdem sayan insanları eleştiren konular işlenmiştir.

Bu iki durumda bana göre yanlıştır. Doğru olan insanları ne açılmaya nede kapanmaya zorlamaktır. Doğru olan iki kesim insanında kendi ahlakına göre uçlara kaçmadan normal bir biçimde giyinmesidir. Ahlakında şekilcilik batağından kurtarılıp gerçekten ahlaklı davranışları ödüllendiren bir şekle bürünmesidir.

• Periah kullanıcısına yanıt
    Benim mesajımı tam okumamışsınız anlaşılan.Ben hiçbir zaman toplum baskını savunmam.Benim dediğim şey sadece kapanmanın niçin gerekli olduğuydu.Sadece tecavüz boyutuna bakma işin.Hz Yusuf(peygamber) bile neredeyse zinaya düşüyordu.Bşr erkeğin kızın açık başından etkilenmesi ve ne kadar ahlaklı olursa olsun metroda anlık bir şeyle taciz etmesi çok olanaklı.Sadece tacizde değil,gene zinaya düşmesi.Bunların sayısı artar.İşte başörtüsü toplum içi ahlakı korumak içindir.Ama herkes benim gibi düşünmek zorunda değil.Bu yüzden isteyen istediğini yapabilir

Başından etkilenmesi ? Çok abartı değil mi ?

Bir insanın başını bile açamayacak bir toplumda yaşamasını doğru buluyormusun 21. yy'da. Sırf başı açık diye tahrik olmayı sapıkça bir davranış olarak görürüm...
  • quote:

Bir insanın başını bile açamayacak bir toplumda yaşamasını doğru buluyormusun 21. yy'da. Sırf başı açık diye tahrik olmayı sapıkça bir davranış olarak görürüm...

Peki sen başı kapalı bir kadın gördüğün zaman mı daha çok etkileniyorsun başı açık kadın gördüğün zaman mı?Ben açıkca söylemek gerekirse başı açık kadın gördüğüm zaman etkilenme derecem fazla olurken başı kapalı kadın görünce pek tınlamıyorum.Az önce dediğim gibi olaya sadece taciz yönüyle bakma.Başı açık kadın görür görmez ilk tuvalette otuzbir çekecek halimiz yok.Ama o kadından etkilenip onunla konuşmak ce evlilik öncesi duygusal veya fiziksel herhangibir ilişkiye girmek aile yapısını,aile yapısının bozulmasıda toplumsal yapıyı bozar.Mesela şuan ilkokul kitaplarında Atatürk'ün yaptıkları anlatılıyor ama niçin o kadar Atatürk karşıtı var?Çünkü iş ailede bitiyor ve senim dediğin gibi ahlaksal bir yapı oluşmasını istiyorsan aile bağlarının sıkı olması gerekir.Demek istediğimi umarım anlatabilmişimdir.İşin taciz boyutuna gelince,senin tüm bu dediklerin ütopik bir toplum yapısı için geçerli.Şöyle şöyle olsa,herkes bunu bunu yapsa demek kolaydır.Ama öyle öyle olmuyor işte.Şuan modern ve ileri dediğin batı toplumlarında bile tecavüzün haddi hesabı yok.İslam,insanın fıtratını ve zayıflıklarını iyi bilen bir dindir.Bu yüzden günaha sevk etmemek içinde buna göre belli kaideleri vardırki başörtüsü olayı da bunlardan biridir.Ayrıca şu modernliği çağlarda aramayı da bırakın lütfen.O çok eski öağlarda kıstas alınan şeylere göre bu Çağlar'dan daha modern şeyler olabilir.Bu yüzden artık bırakın bazı şeyleri savunurken şu modern bu değil yaftasını,toplumsal olarak yararlı mı değil mi sadece buna odaklanın.

Bir insanın toplum içinde başını bile gösterememesi bunu nasıl mantıklı buluyorsun ? Kadının erkeği tahrik eden yerleri bellidir. Kadının başı erkeği tahrik etmez. Sadece güzel veya çirkin bulursun o kadar. Senin dediğin olay çok ütopik yani kadınlar başını bile açamaz yarın biride çıkıp derse ki kadın silüeti beni tahrik ediyor o zaman ne yapacaksın evemi tıkacaksın ? Burada hatalı olan kadın başından bile tahrik olan kişidir. Kusura bakma ama ben bir kadın başı gördüğümde tahrik olmuyorum.

Ben burada ütopik şeylerden bahsetmiyorum herkesin kendi dünya görüşüne göre normal ölçülerde yaşamasını savunuyorum.

Aile yapısı dediğim olay sadece dindarlara bağlı bir olgu değildir. Bu ahlakla ilgili bir olgudur. Ahlaklı insan inancı ne olursa olsun ahlaklıdır. Örneğin ilk kuruluş dönemi roma'sında çok katı bir ahlak vardır. Pek çok toplulukta vardır. Malesef bizim toplumumuzda açık saçık giyinmeyi , erkekleri gerçekten tahrik edecek yerlerini açmayı modernlik olarak gören insanlar bulunuyor. Bu insanlar modernliği ahlaksızlık olarak gösterdikleri için toplumda bu şekilde bir dönüşüme uğradı. Halbuki modernlikde , refahda , çağdaşlıkta ahlakla çok yakın ilişkjili bir kavramdır. İnsan ahlakı , çalışma ahlakı gibi unsurlar olmadan gelişebilceğimize inanmıyorum.

Dindar kesime gelirsek dindar kesimde çarşaf veya kapanmak ahlakın bir ölçüsü değildir. Nitekim kapalı olmasına rağmen erkeklere hafif davranışlarda bulunan kadınlar veya 80 yaşındaki adamlarla 15 yaşındaki kızları evlendirmeyi kendine sindirebilen bir ahlak anlayışından bahsediyoruz. Kuma gibi garip anlayışların dindar kesimde kabul görmeside cabası.

Yani burada vurgulamak istediğim giyimin bir ideolojinin savunucusu yapılmaması gerekliliğidir. Yani giyim artık tartışma konusu olmaktan çıkmalı. İnsanlara gerekli ahlak ( gerçek ahlak) aşılanarak her kesimden insanın kendi ahlakına uygun bir biçimde giyinmesi için bir ortam sağlanmalıdır. Parti tutar gibi giyim kuşam savaşı yapıldıkça insanlar çarşaflara veya mini eteklere yöneliyor halbuki bu durum kutuplaşmadan tamamen ayrı olarak ahlak içinde değerlendirilmelidir. Toplumu rahat bırakırsak zaten kendi dengesini bulacağına inanıyorum.

Kapalı kesim istediği gibi davranabilir buna karışılmamalı ama normal bir biçimde başı açık gezen bir insandan tahrik olan kişiler varsa rehabilitasyona gönderilmelidir. Çünkü ben açık saçık giyinmedikçe bir kadından tahrik olmam. Buradaki çoğu erkek arkadaşımızın da sadece başı açık diye bir kadından etkilendiğini veya sadece başı açık diye bir kadının hafif olduğunu düşündüğünü de sanmam.

Son olarak ben bu kapalılık durumunun daha çok arap coğrafyasında gerçekleşen çöl iklimi nedeniyle oluştuğunu düşünüyorum. Yani sürekli sıcak havanın altında ve kum içinde (çöl fırtınaları , çöller ) yaşayan insanlar mecburen kapanmak zorundadır. Arap coğrafyasında yaşamak için kapanmak bir zorunluluktu.Dikkat edersen eski resimlerde veya çöllerde yaşayan araplara bakarsan hem erkeğin hemde kadının aynı çarşaf gibi giysilerle her taraflarını kapattığını görürsün. Çünkü kum ve toz ve yakıcı sıcaklıklar arasında kapanmadan yaşamak o bölge için imkansız bir durumdur. Bu nedenle kapalılık (özellikle çarşaf) arap yaşamının müslümanlara kültürel olarak bir yansımasından başka birşey değildir.

Nitekim kumul havası olmayan bir coğrafyada insanların sıcak havaya karşın her tarafını nasıl kapatıp dolaşabildiklerini pek anlayamıyorum doğrusu örneğin ben sıcak bir otobüste çarşaf gibi giysilerle dolaşsam muhtemelen sıcaktan havale geçirirdim...

• quote:

quote:

Peki sen başı kapalı bir kadın gördüğün zaman mı daha çok etkileniyorsun başı açık kadın gördüğün zaman mı?Ben açıkca söylemek gerekirse başı açık kadın gördüğüm zaman etkilenme derecem fazla olurken başı kapalı kadın görünce pek tınlamıyorum.Az önce dediğim gibi olaya sadece taciz yönüyle bakma.Başı açık kadın görür görmez ilk tuvalette otuzbir çekecek halimiz yok.Ama o kadından etkilenip onunla konuşmak ce evlilik öncesi duygusal veya fiziksel herhangibir ilişkiye girmek aile yapısını,aile yapısının bozulmasıda toplumsal yapıyı bozar.Mesela şuan ilkokul kitaplarında Atatürk'ün yaptıkları anlatılıyor ama niçin o kadar Atatürk karşıtı var?Çünkü iş ailede bitiyor ve senim dediğin gibi ahlaksal bir yapı oluşmasını istiyorsan aile bağlarının sıkı olması gerekir.Demek istediğimi umarım anlatabilmişimdir.İşin taciz boyutuna gelince,senin tüm bu dediklerin ütopik bir toplum yapısı için geçerli.Şöyle şöyle olsa,herkes bunu bunu yapsa demek kolaydır.Ama öyle öyle olmuyor işte.Şuan modern ve ileri dediğin batı toplumlarında bile tecavüzün haddi hesabı yok.İslam,insanın fıtratını ve zayıflıklarını iyi bilen bir dindir.Bu yüzden günaha sevk etmemek içinde buna göre belli kaideleri vardırki başörtüsü olayı da bunlardan biridir.Ayrıca şu modernliği çağlarda aramayı da bırakın lütfen.O çok eski öağlarda kıstas alınan şeylere göre bu Çağlar'dan daha modern şeyler olabilir.Bu yüzden artık bırakın bazı şeyleri savunurken şu modern bu değil yaftasını,toplumsal olarak yararlı mı değil mi sadece buna odaklanın.

Arkadasim eger basi acik kadin gorup kadina halleniyorsan agir derecede sorunlusun (sana ozel olarak soylemiyorum) demektir.Sac gorup tahrik olmak nedir yahu ? Hadi bacak gorursun,gogus gorursun anlarim da sac gorup azanini da hic gormedim.Boyle tipler genelde Arap ulkelerinde olur saniyordum.Kadinin sacini kendi uzerimize vazife yaptik ayrica hic de boyle bir hakkimiz olmamasina ragmen.

ve sana su kadar soyleyeyim sapik olan adam icin kapali acik farketmez.Basi acik ama tipsiz; duzgun ve guzel kivrimlari olan bakimli ama basi kapali insanlar da var.Eee,ne yapacagiz simdi?

Mantigin cok yanlis

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Bir insanın toplum içinde başını bile gösterememesi bunu nasıl mantıklı buluyorsun ? Kadının erkeği tahrik eden yerleri bellidir. Kadının başı erkeği tahrik etmez. Sadece güzel veya çirkin bulursun o kadar. Senin dediğin olay çok ütopik yani kadınlar başını bile açamaz yarın biride çıkıp derse ki kadın silüeti beni tahrik ediyor o zaman ne yapacaksın evemi tıkacaksın ? Burada hatalı olan kadın başından bile tahrik olan kişidir. Kusura bakma ama ben bir kadın başı gördüğümde tahrik olmuyorum.

Ben burada ütopik şeylerden bahsetmiyorum herkesin kendi dünya görüşüne göre normal ölçülerde yaşamasını savunuyorum.

Aile yapısı dediğim olay sadece dindarlara bağlı bir olgu değildir. Bu ahlakla ilgili bir olgudur. Ahlaklı insan inancı ne olursa olsun ahlaklıdır. Örneğin ilk kuruluş dönemi roma'sında çok katı bir ahlak vardır. Pek çok toplulukta vardır. Malesef bizim toplumumuzda açık saçık giyinmeyi , erkekleri gerçekten tahrik edecek yerlerini açmayı modernlik olarak gören insanlar bulunuyor. Bu insanlar modernliği ahlaksızlık olarak gösterdikleri için toplumda bu şekilde bir dönüşüme uğradı. Halbuki modernlikde , refahda , çağdaşlıkta ahlakla çok yakın ilişkjili bir kavramdır. İnsan ahlakı , çalışma ahlakı gibi unsurlar olmadan gelişebilceğimize inanmıyorum.

Dindar kesime gelirsek dindar kesimde çarşaf veya kapanmak ahlakın bir ölçüsü değildir. Nitekim kapalı olmasına rağmen erkeklere hafif davranışlarda bulunan kadınlar veya 80 yaşındaki adamlarla 15 yaşındaki kızları evlendirmeyi kendine sindirebilen bir ahlak anlayışından bahsediyoruz. Kuma gibi garip anlayışların dindar kesimde kabul görmeside cabası.

Yani burada vurgulamak istediğim giyimin bir ideolojinin savunucusu yapılmaması gerekliliğidir. Yani giyim artık tartışma konusu olmaktan çıkmalı. İnsanlara gerekli ahlak ( gerçek ahlak) aşılanarak her kesimden insanın kendi ahlakına uygun bir biçimde giyinmesi için bir ortam sağlanmalıdır. Parti tutar gibi giyim kuşam savaşı yapıldıkça insanlar çarşaflara veya mini eteklere yöneliyor halbuki bu durum kutuplaşmadan tamamen ayrı olarak ahlak içinde değerlendirilmelidir. Toplumu rahat bırakırsak zaten kendi dengesini bulacağına inanıyorum.

Kapalı kesim istediği gibi davranabilir buna karışılmamalı ama normal bir biçimde başı açık gezen bir insandan tahrik olan kişiler varsa rehabilitasyona gönderilmelidir. Çünkü ben açık saçık giyinmedikçe bir kadından tahrik olmam. Buradaki çoğu erkek arkadaşımızın da sadece başı açık diye bir kadından etkilendiğini veya sadece başı açık diye bir kadının hafif olduğunu düşündüğünü de sanmam.

Son olarak ben bu kapalılık durumunun daha çok arap coğrafyasında gerçekleşen çöl iklimi nedeniyle oluştuğunu düşünüyorum. Yani sürekli sıcak havanın altında ve kum içinde (çöl fırtınaları , çöller ) yaşayan insanlar mecburen kapanmak zorundadır. Arap coğrafyasında yaşamak için kapanmak bir zorunluluktu.Dikkat edersen eski resimlerde veya çöllerde yaşayan araplara bakarsan hem erkeğin hemde kadının aynı çarşaf gibi giysilerle her taraflarını kapattığını görürsün. Çünkü kum ve toz ve yakıcı sıcaklıklar arasında kapanmadan yaşamak o bölge için imkansız bir durumdur. Bu nedenle kapalılık (özellikle çarşaf) arap yaşamının müslümanlara kültürel olarak bir yansımasından başka birşey değildir.

Nitekim kumul havası olmayan bir coğrafyada insanların sıcak havaya karşın her tarafını nasıl kapatıp dolaşabildiklerini pek anlayamıyorum doğrusu örneğin ben sıcak bir otobüste çarşaf gibi giysilerle dolaşsam muhtemelen sıcaktan havale geçirirdim...

Turkiye fiziki olarak gercekten cok buyuk bir ulke..ulkemizin boyutunu ve farkli sehirlerinde bam baska kafalarda yasayan insanlar oldugu gercegini unutuyrouz bazen.Sizin her gun gorup de dikkatinizi cekmeyen gayet olagan bir durum, baska birisinin kafasinda bambaska fantezilere malzeme olabiliyor.

Yasim 30'a geldi.Hayatimin buyuk bolumunu bu ulkede yasadim,cok sey gordum,garip garip insanlar da tanidim ama su zamanda halen bazi konular ve kisiler karsisinda sasirmadan edemiyorum.

Arkadas aslinda cok onemli bir noktaya deginmis.Bu ulkede kadin saci gorup niyeti bozmaya hazir insanlarin varligindan bi haberiz.Isin daha kotu kismi ise bu garabet durum gayet normal,hatta bu kisilerin (kadinlarin)kendi suclari bile var cunku saclarini kapatmiyorlar.

Ne soylesem,neresinden tutsam bilemedim.Dusunun bir de bu ulke 90 senedir birseyleri asmaya calisiyor.Medeniyet,modernlik,ozgurluk filan..istemeyen adama zorla veremiyorsunuz birseyleri.

Oyle bir kafa ki 1000 sene gecse yine degismez.

• Periah kullanıcısına yanıt
    Bana dürüstte söylermisin,sen başı kapalı bir kadın gördüğün zaman mı daha çok etki altında kalırsın yoksa açık bir kadın gördüğün zaman mı?Az önceden beri söyleyip dürüyorum etkilenmek derken kastettiğim şey azmak değildir diye.Eğer sen hoşlanmışsan ve yanına gidip konuşmak istiyorsan bu da etkilenmeye girer.Peki bunun sınırı ne demişsin,hangi dine mensupsun bilmiyorum ama eğer Müslümansan zaten her şeyin doğru sınırının Allah olduğunu bilmen gerekir eğer değilsen başı kapatmanın aslen kadınlar ve erkekler arasındaki gayriahlaki ilişkileri zayıflatmak için iyi bir yol olduğunu tahmin etmek çok zor değildir.Ayrıca toplum içinde bile başını gösterememesi cümlen mantıklı olmamış kusura bakma.Sana bunun anormal gelmesinin tek sebebi var o da insanların zaten bu işi normalmiş gibi yapması.Ama normal olan şey her zaman doğru olmayabiliyor maalesef.Mesela yarın bigün insanlar tamamen çüklerini göstererek dolaşmaya başlarlarsa bu sana normal gelir ve ben çüklerini kapatmaları gerektiğini savunurken sen toplum içinde çükünü bile gösterememek mi modernlik dersin.

Aile yapısıyla ilgili olarak dediğin şey benim söylediğimle pek alakalı değil maalesef.Bir insanın ahlakı ne olursa olsun,nasıl bir ahlakı olursa olsun bu ahlakın yerleşmesini istiyorsak bu düzgün bir aile yapısı oluşturmaktan geçer.Mesela sen toplumun düzgün bir ahlaka sahip olmasını istiyorsun.Bunu nasıl sağlarsın?Aklına gelen ilk şey eğitim öyle değil mi?Ama az önce dediğim gibi en önemli eğitim aileden gelme eğitimdir.Eğer evlilik dışı ilişkilerde bir artma meydana gelirse aile yapısı bozulur ve o düzgün ahlak(ne olursa olsun) yayılma imkanı bulamaz.Ayrıca Oral Sander Roma'nın çöküşünün en önemli sebeplerinden biri olarak ahlaki unsurunun zayıf bir temele(yurttaşlık)dayanması ve Bununda sonraya doğru korunamayarak ahlakın çökmesi olarak belirtir.

Senin bu söylediğin ahlak anlayışı İslam'ın biçtiği ahlak anlayışı değil,bozulmuş bazı kültürlerin kendilerini Islamı kılıf uydurarak çizdikleri yanlış İslam ahlakıdır.İki çiftinde rızası olmadan evlenmeyi yasak eden bir anlayıştan söz ediyoruz,böyle bir anlayış niçin zorla evlendirişmeye müsade etsinki?Eğer alan memnun,veren memnunsa 15 yaşındaki kızın 85 yaşındaki adamla evlenmesine göz yumulmuştur evet,ama siz olayları değerlendirirken 21. Yüzyılın bakış açısıyla bakıyorsunuz.Eskiden evlenecek kişi,evleneceği kişiye sadece illa aşk yaşayım gözüyle değil,parası da var hayatım boyunca mutlu olurum gözüylede bakabiliyordu.Ayrıca gene eski Osmanlı dönemini anlatan bir Roma'nda 16 yaşındaki bir kızın kim olsa evlenmek istemesini,ama annesinin kıyamadığından onu kimseye vermek istemeyişini ve gene kızın krizden krize nasıl girdiğini gayet iyi anlatır:)

Bu paragrafa katılıyorum.Bencede herkes rahat bırakılmalı.Herkes istediği gibi giyinmeli.

Bir defa başörtü konusu kesinlikle coğrafyadan kaynaklanmıyor.Ona bakılırsa erkeklerde örtü takıyordu kumdan korunmak için niçin o zaman erkeklere başörtüsü farz değil?Ayrıca cahiliyeye devrinde çölde seyahat ederken olmasada şehirde gerdanlıklarını açık bırakıyorlardı.Gene Roma döneminde kadınlar başörtüsü takmadan sokağa çıkamıyorlardı.Ayrıca aynı şey birkaç eski medeniyet içinde geçerliydi.Hatta baş örtüsü Roma döneminde bir üstünlük simgesiydi ve hanfendiler baş örtüsü takabiliyordu.Yani demem o ki coğrafya ile herhangibir ilgisi olan bir durum değildir.Tamamen az önce dediğim kadının kendini koruması ve ahlakın sürdürülmesi içindir

• quote:

Orijinalden alıntı: VirgilSollozzo

quote:

quote:

Arkadasim eger basi acik kadin gorup kadina halleniyorsan agir derecede sorunlusun (sana ozel olarak soylemiyorum) demektir.Sac gorup tahrik olmak nedir yahu ? Hadi bacak gorursun,gogus gorursun anlarim da sac gorup azanini da hic gormedim.Boyle tipler genelde Arap ulkelerinde olur saniyordum.Kadinin sacini kendi uzerimize vazife yaptik ayrica hic de boyle bir hakkimiz olmamasina ragmen.

ve sana su kadar soyleyeyim sapik olan adam icin kapali acik farketmez.Basi acik ama tipsiz; duzgun ve guzel kivrimlari olan bakimli ama basi kapali insanlar da var.Eee,ne yapacagiz simdi?

Mantigin cok yanlis

Bu sadece bizim ülkemiz ve o ülkenin kafa yapısıyla ilgili değil,dünyanın geneliyle ilgili bir durum.Azmak derken kastım orgazm olmak değildir.Valla başı kapalı bir kadına baktığın zaman hissettiğinle açık bir kadına baktığın zaman hissettiğin şey arasında dağlar kadar fark vardır.İşi illa sapıklık boyutuyla ele alıyorsunuz ama kaç defa söyleyeceğim işin sadece bu boyutu yok.İnsanın tutupta evlilik öncesi ilişkiye sevk edilmesi(duygusal veya fiziksel) topluma zararlıdır.Bunun ölçütü ne kardeşim bence böyledir dersen o zaman tartışma biter.Çünkü ben Müslümanım ve en doğru ölçüyü Allah'ın koyduğuna inamırım.Eğer sen öyle değilsen ve ayeti farklı biçimde yorumlarsan benim yapacağım şey sadece saygı duymak ve eyvallah demek olur.Benim buradaki yegane amacım başörtüsününün Kuran'da belirtilmekten başka bir açıklaması olmayan bir unsur olmadığını kanıtlamak

• quote:

quote:

quote:

quote:

Mantigin cok yanlis

Bu sadece bizim ülkemiz ve o ülkenin kafa yapısıyla ilgili değil,dünyanın geneliyle ilgili bir durum.Azmak derken kastım orgazm olmak değildir.Valla başı kapalı bir kadına baktığın zaman hissettiğinle açık bir kadına baktığın zaman hissettiğin şey arasında dağlar kadar fark vardır.İşi illa sapıklık boyutuyla ele alıyorsunuz ama kaç defa söyleyeceğim işin sadece bu boyutu yok.İnsanın tutupta evlilik öncesi ilişkiye sevk edilmesi(duygusal veya fiziksel) topluma zararlıdır.Bunun ölçütü ne kardeşim bence böyledir dersen o zaman tartışma biter.Çünkü ben Müslümanım ve en doğru ölçüyü Allah'ın koyduğuna inamırım.Eğer sen öyle değilsen ve ayeti farklı biçimde yorumlarsan benim yapacağım şey sadece saygı duymak ve eyvallah demek olur.Benim buradaki yegane amacım başörtüsününün Kuran'da belirtilmekten başka bir açıklaması olmayan bir unsur olmadığını kanıtlamak

Anladim dostum.Allah'in soyledigine inanilan kurallara gore yasarim diyorsan tartisma bitmistir zaten.Senin savundugun yasam bicimini kapalilarin bile cogu kabul etmez ama.

Flort etmeyi,ask evliligi yapmayi filan da hepten yanlis goruyorsun galiba.Kac yasindasin bilmiyorum ama yazdiklarindan yola cikarak daha once hic kiz arkadasin olmadigi anlamini cikariyorum.Umarim ileride dusuncelerin degisir ve bazi konulara farkli perspektiflerden bakmaya karar veririsin.

Samimi sekilde diliyorum bunu

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Mantigin cok yanlis

Anladim dostum.Allah'in soyledigine inanilan kurallara gore yasarim diyorsan tartisma bitmistir zaten.Senin savundugun yasam bicimini kapalilarin bile cogu kabul etmez ama.

Flort etmeyi,ask evliligi yapmayi filan da hepten yanlis goruyorsun galiba.Kac yasindasin bilmiyorum ama yazdiklarindan yola cikarak daha once hic kiz arkadasin olmadigi anlamini cikariyorum.Umarim ileride dusuncelerin degisir ve bazi konulara farkli perspektiflerden bakmaya karar veririsin.

Samimi sekilde diliyorum bunu

Peygamberimizin bile en sevdiği 3 şeyden biri olan bir şeye nasıl karşı olayım?Ama her şeyin bir yolu yordamı var.Evet hiç kız arkadaşım olmadı ama ergenlik döneminde bir kıza uzun süre aşık oldum çıkabilsem çıkardım yani

İlk olarak şunu söylemeliyim. Baş örtüsü takan toplumlar var ve baş örtüsü kullanmayan toplumlarda geçmişten günümüze vardı. Yani bu bir ahlak ölçüsü değildir. öyleyse baş örtüsü kullanmayan geçmişteki ve günümüzdeki tüm toplumlar ahlaksızlığı körüklüyor gibi garip bir önyargı oluşurdu.

İkinci olarak yazımı dikkatle okursanız insanları tahrik edici biçimde yarı çıplak giyinme tarzına karşı olduğumu anlarsınız. Burada bel altı bir konuşma yapıp sonra bunu sanki ben savunuyormuşum gibi yazmanız en basit haliyle ahlaksızlıktır !.

üçüncü olarak 16- 17 yaşındaki kızların beni kime verirseniz verin gibi abuk sabuk düşünceler içinde olmasını savunmanızı anlayamadım. bu benim ahlak anlayışıma uymaz. En azından böyle bir kızım olsa terbiye ederdim.

Roma imparatorluğu kurulduğu dönemde çok sağlam bir ahlak anlayışına sahiptir ama gerileme dönemine doğru ahlak açısından çok büyük yozlaşmaya uğramıştır. Bu konuda kurulurken de ahlaksızdı sonrada böyle devam etti düşüncesi bana göre yanlış.

Baş örtüsü olayının bizde arap coğrafyası kaynaklı olduğu düşüncemin arkasındayım. Çünkü bildiğim kadarıyla eski türklerde baş örtüsü yok ( Orta Asya). Ama müslümanlığa geçişin ardından aynı araplar gibi giyinmeye başlıyorlar. Arap kültüründede coğrafya kaynaklı çarşaf ve kapalılık normal hayatta bir zorunluluk. Daha sonra bu unsurlar arap kültürü olarak dinde çok sağlam bir yer edinmiştir. Yani müslüman olan coğrafyalara baktığımızda halk kendi kültürel özelliklerini çöpe atarak her yerde araplara benzemişlerdir.

Aile yapısı konusundaysa aile yapısının her koşulda düzgün tutulması gerektiğini savunuyorum. Ama benim burada kastettiğim olay dindar kesimdede , batılı kesimdede kendi kültürlerine göre ahlaklı bir aile yaşamının kurulması. Müslüman kesimdeki ailenin kendi içinde çok bozulmuş olduğunu düşünüyorum. Yani dindar kesimler kendi ailelerini düzeltsin , batılı kesimlerde kendi ailelerini düzeltsin.

Ben kendi ahlak yapıma göre bir insanın kafasına kadar her yerini sanki bir cüzzamlıymış gibi kapattıramam... Normal bir biçimde giyinmesini ve gerçek ahlakın ne demek olduğunu öğretirim. Zaten ahlaklı bir bireyse o kişi doğru yerde düzgün bir biçimde giyinmesini bilecektir. Ama eğer ortamda bir kişinin başından etkilenen kimseler varsa ben burada kadınlara baskı uygulamak yerine bu derece yoğun sorunları olan bireyleri tedavi ettirmeyi daha doğru bulurum. Nitekim bu derece sapkın kişilerin kurduğu baskı ortamlarında ensest , tecavüz gibi olaylar aile yapısı içinde gizlenerek çok büyük travmalara yol açabilmektedir. Bir araştırma okumuştum kapalı toplumlarda bu tip aile içi sapıklıklar genelde gün yüzüne bile çıkamazmış. Sonrada kadın öldürülüyor.

• VirgilSollozzo kullanıcısına yanıt
    Hocam ben zaman içinde normalleşmenin gerçekleşeceğine inanıyorum. Geçmişten gelen çalkalanmalar elbet bir gün dinince toplumda kendine göre bir denge sağlayacaktır. @VirgilSollozzo
  • ne yaparsan yap ölene kadar ne rahat edersin ne de özgür kalırsın.
    her gün yemek yemek zorunda kalıyor olmamız sence özgürlükmüdür ?
    madem özgürsün, hadi kendi iradeni kullan ve ben 1 yıl boyunca yemek yemeyeceğim su içmeyeceğim de.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.