Şimdi Ara

Çin, UEFI'ye rakip olacak UBIOS standardını duyurdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
386
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy şu anda #14
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin, UEFI'ye rakip olacak UBIOS standardını duyurdu
    Çin, bilgisayar donanımı ve yazılımı arasındaki en temel katmanlardan biri olan firmware alanında önemli bir adım attı. Global Computing Consortium (GCC) tarafından duyurulan UBIOS (Unified Basic Input Output System) standardı, uzun süredir kullanılan UEFI'ye alternatif olacak.



    Bağımsız firmware dönemi



    Kaçıranlar için Çin de dahil olmak üzere tüm dünyada kullanılan UEFI standardı, Intel ve Microsoft öncülüğünde geliştirilmişti. Ancak UEFI’nin temeli olan x86 mimarisine sıkı bağımlılığı, farklı işlemci türleriyle (özellikle ARM, RISC-V ve LoongArch) tam entegrasyonu zorlaştırıyordu. Bu durum, özellikle Çin’in yerli donanım geliştirme hedeflerinde bir engel olarak değerlendiriliyordu.



    UBIOS standardının resmi kodu ise T/GCC 3007-2025 olarak belirlendi. GCC açıklamasına göre, UBIOS'un geliştirilme sürecinde Huawei, China Electronics Standardization Institute ve Nanjing BAI AO gibi 13 büyük kurum yer alıyor. Sistem, heterojen işlemci yapıları, dağıtılmış mimariler ve birleşik donanım yönetimi gibi alanlarda tamamen sıfırdan tasarlanmış bir altyapıya dayanıyor.



    GCC'ye göre yeni sistem, daha hafif, güvenli ve optimize edilmiş bir kod mimarisiyle çalışıyor. Ayrıca yerli işletim sistemleriyle (örneğin Kylin OS ve UOS) tam uyumlu olacak. Ayrıca ARM ve RISC-V mimarilerine yerel destek sağlarken aynı zamanda gelecekteki çip tasarımları için ölçeklenebilir bir yapı sunuyor.



    Ayrıca Bkz.NASA, yıldızlararası bir cisim için ilk gezegen savunma tatbikatını başlattı



    UBIOS'un kısa vadede Çin'deki kamu kurumları ve yerli üreticiler tarafından benimsenmesi bekleniyor. Uzun vadede ise sistemin, ARM ve RISC-V tabanlı küresel sunucu çözümlerine ulaşacak.




    Kaynak:https://wccftech.com/china-launches-first-independent-firmware-standard-called-ubios-to-replace-uefi/







  • geçenlerde yazmıştım çinliler yüksek teknolojide yoklar diye bu bence bir adımdır. windows yapmak gibi bir çılgınlığada girişirseler buralar şenlenir

  • ABD güç gösterisi yapayım , Çin'i sıkıştırayım derken ipleri komple Çin'e verecek.

    Öfke ile kalkan zararla oturur.....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • WDStyle W kullanıcısına yanıt

    aynen öyle

    _____________________________
  • neredeyse her alanda başka seçenek bırakmamanın sonuçları. iyi de oluyor. daha ortak kullanım esnekliğine dayalı seçenekler gelişiyor.
    UEFI, bu halde bile çok verimli değil.
    bazı sistemlerde MBR, yine UEFI 'den daha verimli çalışıyor.

    bilinen bir örnek:
    UEFI 'de sistem tam kapanmıyor, sadece kapanmış gibi gösteriliyor. o nedenle UEFI sistemlerin hızlı açılıp kapandığı zannediliyor. sadece 'yeniden başlat' yaparken, başlangıç ekranında 'güç' tuşuna basınca tam kapatılmış oluyor. UEFI önyükleme için en az iki genelde 3-4 bölüm, MBR ise tek parça bölüm kendine ayırıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taoson -- 25 Ekim 2025; 7:51:25 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ozanbey86 O kullanıcısına yanıt
    yüksek teknolojide yoklar derken misal verir misiniz? yada UEFI varken uğraşıp didinip ortaya çıkardıkları UBIOS'la tam olarak ne yapmış oluyorlar bu haberden ne anladığınızı ifade edermisiniz?

  • ABD'nin eliyle büyütüp bir nevi yetiştirdiği Çin'in kendi sistemlerini bir bir proje yapıp devreye almasını izliyoruz, bu sistemler yapı olarak ülkenin tüm rakiplerinden sıyrılmasını sağlayacak hamleler olarak değerlendirilebilir.

    UBIOS en hafif tabirle AMBARGO işin tadının kaçtığını gösteren haberlerden sayılabilir, hala daha nasıl olur lan deyip saçma sapan engeller koymaktan geri durmuyorlar, bu herifler de her önlemden birkaç adım sonrasını nasıl planladıklarının haberini okuyoruz. :))

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arm tabanlı soc pc lere bios geliyor anlaşılan.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • UEFİ ne tam olarak bilmiyorum ama Format atarken bios ayarlarında UEFİ'yi enable-disable yapıyorduk. Gıcık ediyordu.

    Rekabet iyidir, her zaman bir rekabet olmalı, kimse tekel olmamalı.

    _____________________________
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.