Şimdi Ara

Çin, kritik Ay görevi için Mayıs 2024'ü hedefliyor: Bir ilk gerçekleştirilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin, kritik Ay görevi için Mayıs 2024'ü hedefliyor: Bir ilk gerçekleştirilecek



    Ulusların Ay yarışı sürerken çok sayıda ülke Ay’ın uzak tarafına ulaşmak istiyor. Bu bağlamda öne çıkan ülkelerden birisi olan Çin, Ay’ın uzak tarafına inmek ve oradan toplanacak örnekleri Dünya’ya geri döndürmek niyetinde. Çin, Chang'e-6 görevi kapsamında bu hedefe ulaşmak isterken görevin Mayıs 2024 tarihinde fırlatılması planlanıyor.



    Aktarılanlara göre Chang'e-6 görevinde birçoğu 2020 Chang'e-5 görevinde yer alan mühendis ve araştırmacılar bulunuyor. Ekip, yoğun bir şekilde ekipmanları test ederken kritik bileşenlerin bu yılın başlarında Hainan adasındaki Wenchang uzay üssüne ulaştırıldığı belirtiliyor.



    Bir ilk anlamına geliyor



    Çin, kritik Ay görevi için Mayıs 2024'ü hedefliyor: Bir ilk gerçekleştirilecek



    Chang'e-6 göreviyle Ay'ın uzak tarafından ilk kez malzeme toplanacak ve analiz için Dünya’ya gönderilecek. Çin ve uzay ajansı bu göreve oldukça büyük önem veriyor çünkü, halihazırda ekipler Ay Yeni Yılı döneminde bile araç üzerinde çalışmaya devam ediyorlar. Ekipte yer alan uzmanlar, Bahar Bayramını aileleriyle uzaktan görüşerek geçiriyor.






    Öte yandan Chang'e-6'nın 53 gün sürecek bir görev olması bekleniyor. Görev aracı Ay'ın uzak tarafındaki Apollo havzasına inmeye çalışacak ve bir kepçe ve bir matkap kullanarak 2 kilogram kadar Ay örneği toplayacak. Chang'e-6 görevi dört araçtan oluşacak: hizmet modülü, iniş aracı, yükseliş aracı ve yeniden giriş kapsülü. Ayrıca görevi desteklemek üzere Queqiao-2 röle uydusu da Şubat ya da Mart ayında fırlatılacak. Bu uydu, yer istasyonları ile Chang'e-6 uzay aracı arasındaki iletişimi sağlayacak çünkü Ay’ın öteki tarafı Dünya'dan hiçbir zaman görünmüyor.



    Ayrıca Bkz.Bir asteroidin yüzeyinde ilk defa su bulundu



    Görev aracı Ay'a indiğinde, Ay numunelerini Ay yörüngesine fırlatılmaya hazır bir yükseliş aracına yükleyecek. Sonrasında hizmet modülüyle kenetlenecek olan yükseliş aracı Dünya’ya doğru yola çıkacak. Burada da yeniden giriş kapsülü devreye girecek ve numuneleri paraşütle yüzeye indirecek. Ay'ın uzak yüzünden alınan örneklerin analizi, Ay'ın yakın ve uzak taraflarının neden bu kadar farklı olduğuna dair yeni bilgiler sağlayabilir.




    Kaynak:https://www.space.com/china-moon-mission-change-6-may-2024-launch







  • Bir an Çin ve Ay'ın arka yüzü temalı birçok Hollywood filmi göreceğiz gibi hissettim. :d


    Bu arada Çin muhtemelen dünya üzerinde en büyük ulusal uzay programını yürütme potansiyeline sahip ülke. Çin'in iktisadi ve teknolojik kapasitesi ve potansiyeli hafife alınmamalı. Ama - ABD ile birlikte - gezegeni bu kadar kirletmekten ve tabiatın aleyhimizde dönüşümüne yol açmaktan vazgeçmeliler. Bu yönde politikalardan bahsediyorlar, kağıda da dökülüyor ama somutlaşacak mı, emin değilim. Ülkelerin ulusal çıkar tanımları çok değişiyor ve negatif toplamlı düşünüp çevresel dönüşümü takmama ve diğerlerinin çevresel dönüşüm girişimlerini kendilerinin avantajına çevirme eğilimindeler. Tabii ben oldukça basit ve yüzeysel ifade ettim, gerçek muhtemelen daha karmaşık.


    Ama temel teorik çerçeve dilinde şunu diyebilirim, kapitalizm ve politik-askeri-iktisadi güç dengesi merkezci sistem kapsamında kısa vadeli davranan insan bencilliğinin ya da "ulusal" bencilliklerin insanoğluna total olarak bedeli büyük olacak.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.