DonanımHaber'de AraYENİ GELİŞMİŞ ARAMA
ForumBu Bölümde Ara
Çiğ köfte Ustalarına sorum var.?? Yapılış şekli
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir Kullanıcı
50
Cevap
0
Favori
8.921
Tıklama
Tüm Forumlar >> Konu Dışı / Off Topic >> Konu Dışı >> Çiğ köfte Ustalarına sorum var.?? Yapılış şekli
Sayfaya Git:
Sayfa: 1 2 3 sonraki >>>
Giriş
Mesaj
    • Yarbay
      2422 Mesaj
      12 Ocak 2009 21:34:31
      Güneydoğuda antep yöresi

      bulgur isot soğan vb... karıştırılarak yoğrulduktan sonra en son kıymayı atıyolar.

      diyarbakır adıyaman urfa yöresinde
      Kıyma isot soğan vb... karıştırılarak yoğrulduktan sonra en son yavaş yavaş bulgur atılıyor.
      ilk önce nasıl başlanır???????????


      Çiğköfte yapanlar hep bunu tartışır.Acaba ilk olarak hangisinden başlanır.



      < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KIZILÖTESİİ -- 23 Ocak 2009; 9:06:12 >
      _____________________________


      Osmanlı ve Türk Tarihi Kulübü
      Türk Tarihinin En Büyük Kumandanı Fatih Sultan Mehmet Han
    • Yarbay
      3946 Mesaj
      12 Ocak 2009 21:36:23
      ben ilk düğ ve eti yoğurmak ile başlıyorum..


      _____________________________

      Gül ve dünya seninle gülsün. Ağla ama yalnız ağla..
    • Yarbay
      7069 Mesaj
      12 Ocak 2009 21:37:31
      ilk et yoğrulur diye biliyom


      _____________________________

    • Yarbay
      2422 Mesaj
      12 Ocak 2009 21:50:32

      quote:

      Orjinalden alıntı: Styric

      ben ilk düğ ve eti yoğurmak ile başlıyorum..

      evet sonra



      _____________________________


      Osmanlı ve Türk Tarihi Kulübü
      Türk Tarihinin En Büyük Kumandanı Fatih Sultan Mehmet Han
    • Yüzbaşı
      777 Mesaj
      12 Ocak 2009 21:53:09
      siyah bulgur, soğan, isot, saçla, gerekli baharatlar sırayla eklenip yoğrulduktan sonra kıyma katılarak yoğrulmaya devam edilir, en azından çevremde yapanlar böyle yapıyor ( Elazığlıyım)
      böyle yapılmasının nedeni ise, bulgurun diri kalmasının önlenmesi, böylece et daha iyi karışıyor bulgura



      _____________________________

      eski nick ; brand_izmir
    • Yarbay
      2422 Mesaj
      13 Ocak 2009 21:50:03

      quote:

      Orjinalden alıntı: Lincoln10

      siyah bulgur, soğan, isot, saçla, gerekli baharatlar sırayla eklenip yoğrulduktan sonra kıyma katılarak yoğrulmaya devam edilir, en azından çevremde yapanlar böyle yapıyor ( Elazığlıyım)
      böyle yapılmasının nedeni ise, bulgurun diri kalmasının önlenmesi, böylece et daha iyi karışıyor bulgura

      Orjinal olarak tam anlatırmısın.a dan z ye



      _____________________________


      Osmanlı ve Türk Tarihi Kulübü
      Türk Tarihinin En Büyük Kumandanı Fatih Sultan Mehmet Han
    • Yarbay
      2422 Mesaj
      13 Ocak 2009 22:00:50


      herkez yapamaz ama bunun bir püf noktası kesin vardır.



      _____________________________


      Osmanlı ve Türk Tarihi Kulübü
      Türk Tarihinin En Büyük Kumandanı Fatih Sultan Mehmet Han
    • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
      13 Ocak 2009 22:16:24
      bence boşver çiğ köfteyi tenya yapıyomuş (bağırsak solucanı)


      _____________________________

    • Binbaşı
      1731 Mesaj
      13 Ocak 2009 22:24:08
      arkadaş ilk önce bulguru gerekli malzemelerle yoğuracaksın sonra kıymasını koyacaksın, bulgur yumuşamaya başlayınca eti koyucaksın
      öle hamur gibide yoğurmicaksın bunun özel tepsileri var/illa gerekmez tepsi/ sol elini sabit tutup sağ elinle avuçlarını birbirine sürteceksinki bulgur iice yumuşasın :)



      _____________________________

    • Yüzbaşı
      532 Mesaj
      13 Ocak 2009 22:24:49

      quote:

      Orjinalden alıntı: gelgor11

      bence boşver çiğ köfteyi tenya yapıyomuş (bağırsak solucanı)


      çiğ köfte çiğ gibi görünsede değildir...gerçek ustalar okadar çok yoğururki elinin ısısıyla pişer çiğ köfte... Çok korkuyosan pişmiş etle dene



      _____________________________

    • Yarbay
      6828 Mesaj
      13 Ocak 2009 22:27:02

      quote:

      Orjinalden alıntı: gelgor11

      bence boşver çiğ köfteyi tenya yapıyomuş (bağırsak solucanı)


      Çiğ köfte diye sunulan şey otomatik olarak adı gibi çiğ olan bir et değildir.



      _____________________________

      HTC 10 Kulübü Steam Origin: teoska Social Club Spotify
      MONSTER TULPAR T5 V8.1.1 15.6" (Full HD): Intel Core i7-6700HQ | 16 GB DDR4L 2133 MHz RAM | NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB 192-bit GDDR5 |
      240 GB SSD + 1 TB 7200 RPM HDD | Sound Blaster X-Fi MB5 | Logitech G300S Mouse + G240 Mousepad | Steam Controller | Windows 10 Pro Redstone
      11 yıldır üye Virgo
    • Binbaşı
      1996 Mesaj
      13 Ocak 2009 22:28:40
      Ya şu kıpkırmızı olan çiğköfteler değil de genelde dükkanlarda satılan turuncu renge kaçık çiğköfteler çok daha güzel oluyor,tadına doyulmuyor resmen..Onlar nasıl yapılıyor ?


      _____________________________

    • Binbaşı
      1137 Mesaj
      13 Ocak 2009 22:40:21
      çiğ köfte yapmadan önce bulgur ıslatılır.

      et ve ilave edeceğin isot baharat... vs birlikte kısa bir süre yoğurulur daha sonra ıslatmış olduğun bulgur yavaş yavaş ilave edilir..

      - bulguru ilave ettikçe kuru olan kıvamı yumuşatmak için su kullanılır, benim sana tavsiyem buz kullan yalnız dikkat et elini kesme..

      - şahsen ben adıyamanlıyım 20 yıldır evimde her hafta sonu çiğköfte yapılır. Bu zamana kadar çok nadir çiğköfte olmadan bir pazar günü geçirmişimdir..

      - Bazen etsiz yapıyorum. ve bunu arkadaşlarım fark etmiyor söylemesem anlamıyorlar et olup olmadığını. bunun formulude patates!

      - Çiğ köfte yapımında sıra ve yoğurma tarzı falan teferruattır önemli olan kattığın tadların uyumu ve miktarı.

      - 1 kg bulgur 750gr et 1kg isot ile çiğköfte yaptığım bile oluyor tercih sana kalmış yapa yapa öğreneceksin



      < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deniz c -- 13 Ocak 2009; 22:38:06 >
      _____________________________


      İlklerin Takımı !
    • Er
      0 Mesaj
      14 Ocak 2009 01:39:43
      canım cok cekti yaaaaa


      _____________________________

    • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
      14 Ocak 2009 02:13:34



      _____________________________

    • Yüzbaşı
      397 Mesaj
      14 Ocak 2009 02:20:21
      Bulgur ıslartılırsa lezzet olmaz


      quote:

      Orjinalden alıntı: deniz c

      çiğ köfte yapmadan önce bulgur ıslatılır.

      et ve ilave edeceğin isot baharat... vs birlikte kısa bir süre yoğurulur daha sonra ıslatmış olduğun bulgur yavaş yavaş ilave edilir..

      - bulguru ilave ettikçe kuru olan kıvamı yumuşatmak için su kullanılır, benim sana tavsiyem buz kullan yalnız dikkat et elini kesme..

      - şahsen ben adıyamanlıyım 20 yıldır evimde her hafta sonu çiğköfte yapılır. Bu zamana kadar çok nadir çiğköfte olmadan bir pazar günü geçirmişimdir..

      - Bazen etsiz yapıyorum. ve bunu arkadaşlarım fark etmiyor söylemesem anlamıyorlar et olup olmadığını. bunun formulude patates!

      - Çiğ köfte yapımında sıra ve yoğurma tarzı falan teferruattır önemli olan kattığın tadların uyumu ve miktarı.

      - 1 kg bulgur 750gr et 1kg isot ile çiğköfte yaptığım bile oluyor tercih sana kalmış yapa yapa öğreneceksin



      _____________________________

    • Binbaşı
      1996 Mesaj
      14 Ocak 2009 02:22:08

      quote:

      Orjinalden alıntı: LastDestruction

      Ya şu kıpkırmızı olan çiğköfteler değil de genelde dükkanlarda satılan turuncu renge kaçık çiğköfteler çok daha güzel oluyor,tadına doyulmuyor resmen..Onlar nasıl yapılıyor ?




      _____________________________

    • Yarbay
      2571 Mesaj
      14 Ocak 2009 02:38:04
      Et ile baharat ,soğan , taze sarımsak , ince dilim limon iyice yoğrulur..Daha sonra siyah bulgur konulur eğer kuru olursa su değil domates kullanılır..


      _____________________________

      Tonight is the night...
    • Yüzbaşı
      802 Mesaj
      14 Ocak 2009 03:46:15

      quote:

      Orjinalden alıntı: Lincoln10

      siyah bulgur, soğan, isot, saçla, gerekli baharatlar sırayla eklenip yoğrulduktan sonra kıyma katılarak yoğrulmaya devam edilir, en azından çevremde yapanlar böyle yapıyor ( Elazığlıyım)
      böyle yapılmasının nedeni ise, bulgurun diri kalmasının önlenmesi, böylece et daha iyi karışıyor bulgura


      bende aynen böyle yapıyorum..erzincanlıyım..

      hem bulgurun diri kalmasını engelliyorum,hemde bulguru iyice yoğurduktan sonra eti üstüne yayıp,üüzerine baharatlarını dökerek dinlendiriyorum..

      hem et baharatlarla pişip mideyi rahatsız etmiyor fazla,hemde bulgur agıza taş gibi gelmiyor..




      _____________________________

      iPhone 6 Space Gray 64gb
      Samsung NP700 Ivy Bridge
    • Yarbay
      2606 Mesaj
      14 Ocak 2009 04:13:19
      Canım çektimi yaparım kendi ağız tadıma göre, az bilgimle aydınlatıyım biraz..

      Öncelikle aldığınız eti yoğurun. eti kıyma makinasından 2-3 defa çekilmesine özen gösterin. sonra 7 türlü baharat yada piyasada buluna diğer çiğköfte baharatı ile (ki bunun içinde herşey var) isteğinize göre içine sarımsak ve diğer isot, kekik gibi baharatları katıp yoğurun. Et yoğurulduktan sonra dinlenirse daha güzel olur. Bulgur kısmına gelince; bulgurunuz marketlerde satılan en ince bulgurun olmasına özen gösterin. bulguru tepsiye döktükten sonra üzerine mikserde çekilmiş tada oldukça ince doğranmış soğanla ezin. soğanın suyu zamanla yumuşatacaktır bulguru. 10 dakika bu şekilde yoğurduktan ara ara içersine domates püresi atarak hafif ıslak kıvamda iyice ezin bulguru. domates püresinde domates kabuğu olmamasına özen gösterin. ezme işlemininide sabırla yaplamısınız bide. öle hemen iki sıktımla olmaz çiğköfte. sağlam sabır ve güç gerektirir biraz. yaklaşık yarım kiloluk bulguru 40 dakika civarı yoğurmanız gerekir. bulgur püreyle iyice yoğurulduktan sonra artık sonlara doğru 2-3 defada salçayla ezilmeli ve yoğurulmalıdır. salçaya isotu yada pul biberini katarsanız ezerken acılığını daha iyi vericektir. şunu unutmayın isot fazla yakmaz ama güzel ve acımsı tat verir. acıyla fazla arası olmayanlar isotu acı sanırki aslında acımsı tad vermektedir. kaliteli bir pul biberle acılığını verebilirsiniz. isot hem görünüşte hemde tatda güzel etki bırakır. salçaylada iyice yoğurulduktan sonra tüm bulgurun üzerine biraz salça sürülüp dinlenmeye bırakılır. bu arada çok ince doğranmış yeşil soğan ve yine çok ince doğranmış maydonoz hazırlanır. ve getirilip bulgurla karıştırılır. bulgurla ve yeşilsoğan + maydonoz karışımıyla biraz karışıtıldıntan sonra et ilave edilir. Etin karışması kolay olmaz bu yüzden 5-10 dakikalık bir ezme ve dağıtma süreci daha gereklidir. koyduğunuz yeşillikler ezilip görünüşü az olana kadar ezin. diri kalmasın içinde.. ve en sonunda VAKİT GEÇİRMEDEN hemen yiyin :) vakit geçtimi bulgur şişer. tekrar ezilmesi gerekir ki iyi ezilmemiş bulgurlu çiğköfte karnınızı ağrıtır, tuvalatten çıkmaz eder..

      Ben siirtliyim. Yöreme has bi çiğköfte yapmıyorum damağıma göre istediğim şeyi koyuyorum. Değişik yörelerde değişik biçimlerde yapılıyor tabi. mesela urfalılar buzla eziyor bulguru. hem buz eridikçe yumuşatıyor bulguru hemde buzun sertliğinden faydanılıyor bulgur ezilmesi için ayrıca soğuk ortam bulguru sürekli dinç tutucağı için daha uzun süre yoğurulma gereği oluyor. Bulgur nekadar yoğurulursa okadar güzel olur çiğköfte. bildiğim kadarylada antepliler baya fazla isot kullanıyor. esmer bi çiğköfte oluyo nihayetinde :) ben isot tadımlık katıp daha sonra çiğköfteye sos eşliğinde ilave edilmesinden yanayım.








      He bide yanına lavaş almicaksanız hiç yapmayın




      < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stigmata_ -- 15 Ocak 2009; 4:25:35 >
      _____________________________

      İstanbul Teknik Üniversitesi
Reklamlar
-x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.