Şimdi Ara

çiftçilik zor bir iş mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

• Valla kardeş yapmıyorum ama dedelerim uraşır akrabalarım.Sabahın köründe kalk tarlaya git veya ağırda uğraş nebileyim.Zahmetli işler.Tabi alışır bünye sorasına.
  • Hiç çiftçilik yapan birini işi ile ilgili şikayet ederken duydun mu, bun duymadım
  • Toprağa 1 Ekiyorsun
    10 Alıyorsun
    Ama Zahmetli bir iş
  • her iş zordur biraz ama çiftçilik sanırım o dünya içinde büyüyenlere daha uygun
  • quote:

Orjinalden alıntı: kanoute

bu işi yapan var mı?

Buyrun dinliyorum. Konya'lıyım ve her yıl buğday/arpa türünde tahıl ekeriz.
    Ne konuda sor mu?
    Her işin bir zorluğu vardır elbet.

Üniversite öğrencisi olmam yanında çiftçilikle de uğraşıyorum babama yardımdan dolayı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHI -- 17 Eylül 2007; 12:34:37 >
  • dostum benim soracağım şey şu.
    şimdi 2 seçenek var..
    birsiinde bir işe girip ayda 1 milyara çalışacaksın.. finans sektöründe..

yada babadan kalma 200 dönüm tarlan ve gerekli traktör ,ekipman çiftlik evi filan var. ama ne kadar kazanacağın belli değil. dolu nyağarsa hiç de kazanamayabilirsin. yada çok verimli olur.. Allah ın bileceği iş.

1.seçenekte az kazanırsın ama sabah 9 da gider akşam 6 da çıkarsın. haftasonları çalışmazsın. güzel bir sosyal çevren olur. kibar insanlar. banka ortamı .beyaz yakalı kravatlı bir hayat. seneler sonra yükselirsin müdür olursun falan filan.

2.seçenekte kız bile görmezsin kolay kolay. toz toprak içinde olacaksaın her an. sabahın köründe kalkacaksın . genelde kaba saba insanlarla muhattap olacaksın.. ama bankadan çok daha fazla kazanırsın normal şartlarda .müdür yok tepende. kendi işinin patronusun :)
    yol ayrımındayım yani.
    neyi seçsem bilemiyorum

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sosyal çevre,kibar insanlar,beyaz yakalı kravatlı hayat falan filan..Bunlar seni aldatıyor/aldanıyorsun.Hiç de dışarıdan göründüğü gibi güzel bir hayat değil.
    Cevap bence 2. seçenek olmalı..
  • 200 Dönüm tarlan var, alet edavat traktör ev felan var, hala düşünüyo musun

1 milyardan fazla kazanacağın çok çok açık

Edit: 2. seçenekte kaba saba insanlar görücem diye yazmışsın hiç katılmadım ayrıca yadırgadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _aNaToLia_ -- 17 Eylül 2007; 12:57:06 >
  • quote:

dostum benim soracağım şey şu.
    şimdi 2 seçenek var..
    birsiinde bir işe girip ayda 1 milyara çalışacaksın.. finans sektöründe..

yada babadan kalma 200 dönüm tarlan ve gerekli traktör ,ekipman çiftlik evi filan var. ama ne kadar kazanacağın belli değil. dolu nyağarsa hiç de kazanamayabilirsin. yada çok verimli olur.. Allah ın bileceği iş.

1.seçenekte az kazanırsın ama sabah 9 da gider akşam 6 da çıkarsın. haftasonları çalışmazsın. güzel bir sosyal çevren olur. kibar insanlar. banka ortamı .beyaz yakalı kravatlı bir hayat. seneler sonra yükselirsin müdür olursun falan filan.

2.seçenekte kız bile görmezsin kolay kolay. toz toprak içinde olacaksaın her an. sabahın köründe kalkacaksın . genelde kaba saba insanlarla muhattap olacaksın.. ama bankadan çok daha fazla kazanırsın normal şartlarda .müdür yok tepende. kendi işinin patronusun :)
    yol ayrımındayım yani.
    neyi seçsem bilemiyorum

Sizin şu seçiminiz önemli aslında. Kendi işinizin patronu olmak mı. Yoksa başkasının himayesi altında çalışmak mı.

Seçenekleri değerlendirelim:
    1- Banka. Gayet nezih temiz bir ortam. Hafta sonları iş yok. Her ay maaşınızı kesin alıyorsunuz. Yorulmuyorsunuz. Masa başı işi nihayetinde. tertemiz güzel bir iş. Aylık 1 milyar senede 12 milyar(nihayetinde para kazanmak için çalışıyoruz)

2-Hangi ildesiniz hangi ürünler ekiliyor bilemiyorum. Konya şartlarında değerlendirmeye çalışacağım.
    Eğer çiftçilikten biraz anlıyorsanız(bir tecrübeniz yoksa yapamazsınız. Ne zaman ekilecek ne zaman sulanacak gübresi ilacı hasatı vs. Bir bilginiz yoksa hiç bulaşmayın derim zarar edersiniz. Ama siz biliyorsanız yahut çevrenizde bilen birileri yardım edecek birileri varsa işi kıvırırsınız.
    200 dönüm.
    Buğday ektik diyelim. Gerekli alet, ekipman varmış zaten. Hasat zamanı dönümden 1 ton buğday kalkar en kötü ihtimalle(sulu. kıraç değil.) 200 ton buğday eder.
    Şu an itibari ile buğdayın kilosu 0.50-0.53 ytl arasında değişiyor. 50 ykr'ye hepsini sattınız diyelim. Ne eder?
    200.000*50=100.000 ytl eder. Ama bakımını yapacaksınız zorluğuna katlanacaksınız.
    Nedir buğday ekiminin zorluğu peki?
    Ekmeden önce tarla sürülecek/sulanacak
    Traktörün gücüne göre 1-1,5 haftada biter sürme işi. 2 haftada da suladık desek.1 ay diyelim.
    Ekim işi kolaydır. 3 günde ekilir.
    Sonra 3 ay hiç bir şey yapmazsın tarlaya. Kendi kendine büyür o. Vakti gelince 3 günde ilacını atar 3 günde gübresini atarsın. 2 kere daha sulanır hasattan önce. Yahut yerine toprağına göre 3-4 kez sulanır toplamda. Hasat vakti gelince de 4-5 günde çok rahat tamamı işlenir buğdayınız silolarınıza dökülür.
    Yıl içinde tek ürün ektiğinizi varsayıyoruz. Toplamda çalışacağınız tarlada geçireceğiniz toplam zaman taş çatlasın 3 aydır. Ki bu abartı bir rakam söyleyeyim.
    Geri kalan 9 ay farklı bi işiniz varsa onları da götürebilirsiniz. İlerde buğday yerine farklı mahsüllere yönelir büyükbaş hayvan işine girer işinizi büyütebilirsiniz.
    Tanıdıklarım var. Hem tarla hem besicilik işi ile uğraşır. Ama aynı zamanda esnaftır da ya da farklı alanlar da işleri vardır götürür beraber işlerini. fakat yanınıza biri lazım eş zamanlı götürebilmeniz için işleri. Kardeşiniz/abiniz varsa her şey yolunda gider.
    Masrafları nedir. Mazot, ilaç, gübre, hasat zamanı biçer-döver ücreti.
    Toplamda taş çatlasın 30-35 milyar masrafınız olur.
    Yıllık karınız(tek mahsül bazında) 65-70 bin ytl eder

Kız görmezsin kaba saba insanlarla muhattap olursun demişsiniz. Hoş bir tbir değil bence. Her işte vardır bunlar. Bankada size kaba insanlar gelmeyecek mi?
    Kız konusuna bişey diyemem kendi tercihinizdir. Tarlanın başında kız! göremeyeceğiniz aşikar.

Ne diyorduk.
    Bankadan senede 12 milyar.
    Tarımdan senede ennnnn kötü ihtimalle 50 bin ytl.
    Bankada sadece haftasonları tatilsiniz.
    Tarımda işinizi bitirdikten sonra kafanıza göre tatilsiniz.

Kararınızı siz verin. Ama dediğim gibi işi bilmeniz lazım. Tecrübe ister. Yoksa tarladan mahsül kaldıramazsınız.

• çok teşekkür ederim arkadaşlar ve özel teşekkürler phi. detaylıca yazmışsın herşeyi.
    bizim tarla adanada.. sulu tarım var. ve 2.ürün ekilebiyor.
    sanırım çiftçiliğe başlayacam.. babam işi biliyor zaten.. ondan 1 senede öğrenirim gibi herşeyi çok zor değilse.

kaba saba derken yanlış anlamış bir arkadaş.. bende köylü çocuğuyum .. ama tarlada çalışan ırgatlarla , bankada çalışanlar arasında biraz aksan farkı oluyor :) sonra birisi yere tükürmeyi ayıp karşılarken diğeri pek umursamazyani bizim oralarda öyle en azından . o anlamda söylemek istedim .. kimseyi küçümsediğimden değil. ortama ayak uydurursun ister istemez belli bir süre sonra..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kanoute -- 17 Eylül 2007; 13:08:24 >
  • quote:

çok teşekkür ederim arkadaşlar ve özel teşekkürler phi. detaylıca yazmışsın herşeyi.
    sanırım çiftçiliğe başlayacam.. babam işi biliyor zaten.. ondan 1 senede öğrenirim gibi herşeyi çok zor değilse.

kaba saba derken yanlış anlamış bir arkadaş.. bende köylü çocuğuyum .. ama tarlada çalışan ırgatlarla , bankada çalışanlar arasında biraz aksan farkı oluyor :) sonra birisi yere tükürmeyi ayıp karşılarken diğeri pek umursamazyani bizim oralarda öyle en azından . o anlamda söylemek istedim .. kimseyi küçümsediğimden değil. ortama ayak uydurursun ister istemez belli bir süre sonra..

Şanslısın kardeşim,keşke herkeste bu imkanlar olsa..
    Kıymetini bil.

• quote:

çok teşekkür ederim arkadaşlar ve özel teşekkürler phi. detaylıca yazmışsın herşeyi.

Babanız anlıyorsa bu işi kaptınız mı olay biter zaten. Ki 200 dönüm arazi demek(bu arada 1 dönüm kaç metrekare sizin orada. Konyada 2500 metrekare iken kimi yerlerde 1000metrekare olarak nitelendirliyor.resmiyette dekar hesabı yapılır. dönüm sadece çiftçiler tarafından kullanılan bir birim) epeyce büyük bir arazi konya şartlarında. Yani 200 dönüm 500 dekar yapar konya şartlarında.
    Zaten ekipmanınız da varmış. Babanızla beraber de götürürsünüz bi kaç seneye işler yoluna girer.
    Her işin zorluğu vardır tabi. İlk zamanlar sıkıntılı olacaktır. Sonraları işler rayına girer.

• MSN'den aldığım bilgiye göre adanada 1 dönüm 1000 metrekare imiş.
    Burada bir düzeltme yapmam gerkeiyor yukardaki hesapta.
    Konyada 1 dönüm 2500 metre kare. Fasrklılığın sebebi dönümün resmi bri ölçü birimi olmaması.
    Yani konya dönümü ile sizin orası 80 dönüm ediyor ki bu da küçük değil.
    80 ton buğday desek.
    3 aylık çalışma süre zarfı 1,5-2 aya düşer.
    80 ton buğday desek
    40 bin ytl eder
    masraf en fazla 15000 ytl olacaktır ki yine abartıyorum
    25000 ytl yine yıllık karınız olacaktır.Kİ tarla kiralama ihtimaliniz de var. Toplamda Konya dönümü ile 200 dönüme ulaşırsınız. yukardaki hesaba göre 60 bin ytl değil de tarla kiraları vs ile 50000 ytl kazanırsınız.

Allah izin verirse tabi. Her şey ona bağlı. Ama siz çalıştıktan sonra rızkınızı verir

• hoca sen buğdaydan hesaplıyorsun.adam adana diyor. bu ne demek ya.pamuk vs. eksen 2 senede köşeyi dönersin.hatta al 3-5 adam onlar çalışsın sen yat.200 dönüm tarla var adanada sen hala düşünüyorsun. sokakta birisine sorma döverler adamı
  • quote:

Orjinalden alıntı: KooSeo

hoca sen buğdaydan hesaplıyorsun.adam adana diyor. bu ne demek ya.pamuk vs. eksen 2 senede köşeyi dönersin.hatta al 3-5 adam onlar çalışsın sen yat.200 dönüm tarla var adanada sen hala düşünüyorsun. sokakta birisine sorma döverler adamı

Doğru. Adanadan bahsediyoruz. pamuk işi nasıldır bilmem ama buğdaydan fazla kazandıracağı kesin.
    Ki sıcak memleket senede 2 mahsül rahat alınır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: KooSeo

hoca sen buğdaydan hesaplıyorsun.adam adana diyor. bu ne demek ya.pamuk vs. eksen 2 senede köşeyi dönersin.hatta al 3-5 adam onlar çalışsın sen yat.200 dönüm tarla var adanada sen hala düşünüyorsun. sokakta birisine sorma döverler adamı

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.