Antalya'da yasayan ve çevrede hastaligi çok iyi bilinen ve aslinda sizofren olan zavalli bir kisi olan Osman Yıldız'ın, 20 Agustos 2005; 11:48:43 tarihinden 3 Haziran 2007; 13:57:52 tarihine kadar pilli bir çalar saatin kadranini kendi kafasina göre degistirerek rakamlar yerine üzerine bazi simgeler yazip büyük bulus adi altinda saf insanlari kandirarak dolandirdigi bilinmektedir.
Bildiginiz gibi maalesef sizofren olan bir kisinin cezai ehliyeti bulunmadigindan halkkinda açilan davalar sonucunda hüküm giyememekte ve bu sizofren kafa yapisinda kendi iç dünyasinda hastaliliginin yapisi nedeniyle gerçekten bir seyler kesfettigine kesin olarak inanarak nice saf insanlari kandirdigini bile anlayamadan yasamini sürdürmektedir.
Beni hayrete düsüren, nasil oluyor da böyle bir güzide forumun moderatörlerinin daha ilk yazisinda bunun farkina varmadigi ve bu meczubun saf insanlari kandirmasina alet oldugudur.
Asagida size sizofren insanlari tanimanizda yardimci olan bilgiler bulunmaktadir. Umarim bundan böyle forumunuzu alet ederek saf insanlardan para sizdiran kisileri ve özellikle sanrilari olan akil hastalarini basinda farkina vararak bu toplulugun maddi ve manevi olarak deger yargilarinin zedelenmesine izin vermezsiniz.
Size simdiden sonsuz tesekkür eder tüm güzide toplulugunuzla birlikte nice basarili ve mutlu günler dilerim.
Saygilarimla.
Sizofreni hastalari dünyayi degisik algilar. Normalde çevrede varolan uyaranlar disinda olmayan sesler, hayaller, garip kokularla dis dünya karisik ve anlasilmazdir.
Bu ortamda hastalarda anksiyete artisi, heyecan ve korku siktir. Bu duygularla genelde normal olmayan davranislar sergilerler.Sadece kendilerinin bildigi bazi özellikler ile dünyayi degistirebileceklerine inanirlar. Yarim yamalak bilgilerle bilimde sanatta ahkam keserler. Insanlik için çalistiklarina inanir ve büyük buluslarin sahibi olduklarina inanirlar.
Bazi bilim dallarini kullanarak sizofreniye egilimli kisilerin dikkatini çekerek dernek, topluluk klüp gibi sosyal dasvranislar kurarak kapali dünyalarinda sadece bir konuda kendilerini ispatlamaya çalisirlar. Özellikle bilim adami olduklarina inananlar büyük buluslarin sahibi olduklarini ve kendilerini soyutladiklari dis dünyadan bazi kisi ve kuruluslarin engellediklerine inanirlar. Bu ise hayatlarini vakfederler. Dis dünyadan anlasilmadiklari için koptuklarini iddia ederler. Kendilerinde hep baskalarinin yani kendilerini takdir etmeyen, koptuklari dis dünyaya ve buradaki özelliklle otorite olusturan olgulara düsmandirlar.
Hep anlasilamadiklarindan ve engellendiklerinden sikayetçidirler. Hep kendileri haklidir, gerçek onlarin bildigidir. Baska gerçek yoktur. Bu gerçegin kabullenmesi için birçok otoritenin kitaplarindan alinti yaparak ispatinin ortada oldugunu belirtirler. Hiç bir zaman konustuklari konuda hiç bir yerde egitim almamislardir. Bilimle uzaktan yakindan ilgileri olmadigi halde bilimselligi önerirlerken bilimi karsilarina alirlar.
Sizofreninin ortaya çikisi degisik sekillerde olabilir. Bazi hastalarda aniden ortaya çikabilecegi gibi çogu hastada sinsice yavas yavas gelisir. Yavas seyir gösteren sizofrenide baslangiçta dikkat toplama güçlügü, toplumsal ilgiyi kaybetme, içine kapanma, kendine bakimda azalma, dini veya bilim ile ugrasilarda artma veya kara sevdaya tutulma gibi belirgin olmayan ve ilk bakista sizofreniyi düsündürmeyen belirtiler görülebilir ve siklikla baska psikiyatrik hastaliklarla karistirilir.
Bu baslangiç belirtilerinin ardindan birkaç ay veya yil içinde de tüm belirtileri ile hastalik ortaya çikar. Hastalar siklikla garip davranislar ve konusmalar sergilerler.Gerçekte olmayan sesler isitmeye ve hayaller görmeye baslarlar. Bazi hastalarda garip pozisyonlarda uzun süre durma, bazilarinda hiç hareket etmeksizin uzun süre sessiz kalma veya asiri hareketlilik görülebilir. Yavas seyir gösteren sizofreninin yaninda hizli seyir gösteren sizofreni de olabilir.
Bu hastalarda ise belirtilerin çogu bir arada aniden ortaya çikar.Bazi hastalarda belirtiler hafif seyrederken bazilarinda siddetli semptomlar olabilir ve bu durumda hastalari kontrol etmek güçlesebilir. Sizofrenide görülen belirtiler iki baslik altinda toplanir: pozitif belirtiler ve negatif belirtiler. Her hastada bu belirtilerin tümü bir arada görülmez.
Sizofreninin tipine göre belirti kümeleri de degisir. Örnegin paranoid sizofrenide süphecilikle ilgili belirtiler baskindir. Paranoid sizofrenlerde sik görülen temalardan bazilari sunlardir: kendisine kötülük yapmak isteyen kisiler veya güçler vardir, bununla ilgili sesler isitmektedir, bu nedenle evde perdeleri kapatip oturmakta, yemek yerken zehirlenme riski oldugunu düsünerek yemegi kendi önünde hazirlatmakta veya kendi yaptigi yemegi yemektedir. Odasina dinleme cihazlari yerlestirilmistir, bu nedenle odasinda temkinli konusmaktadir, esi kendisini aldatmaktadir, v.b. Basit sizofrenide ise toplumsal çekilme, içine kapanma, sosyal aktivitelerde azalma, kendine bakimin düsmesi gibi belirtiler disinda fazla bulgu olmayabilir.
Pozitif belirtilerde; süphecilik, isitme varsanilar ve garip davranislar siktir.Hastalarda düsünce ve konusmada kopukluk görülebilir. Konusurken konudan konuya atlama, içerik olarak bir anlam ifade etmeyen sözcükleri birbiri ardina siralama sonucu dinleyenler tarafindan bir anlam ifade etmeyen sözcük salatasi dedigimiz içerigi bos, anlamsiz ve karmasik konusma biçimi görülebilir.
Bazende hastalar kendileri kelime uydururlar, bu kelimeler kendilerince bir anlam ifade etmektedir.Aslinda anlamsiz gibi görülen konusmaya dikkat edilirse çokta anlamsiz olmadigi içeriginin oldugu görülebilir. Bu konusma biçimi kisinin çagrisimlarinin hizlanmasi ile ilgilidir. Düsüncede bu hizlanmanin yaninda duraklamalar da görülebilir.
Hastalar konusurken ani duraklamalar, bloklar genelde buna baglidir. Düsünceler genelde çocuksu ve büyüseldir. Hastalarda gerçekle baglantisi olmayan inanislar görülebilir. Bu hastalarda görülen bazi düsüncelere su örnekler verilebilir; telefonlari dinlemekte, insanlar kendisini takip etmekte, herkes düsüncelerini bilmektedir, kötülük yapmak isteyen kisiler vardir, hatta ev içindeki yakinlari bile kötülügünü istemekte ve kendisine zarar vermek için planlar yapmaktadir,televizyondan mesajlar almakta, herkes kendisine manali manali bakmaktadir, iç organlari parçalanmis ve yok olmustur, telepatik güçleri vardir, uzaylilar kendisi ile baglanti kurmaktadir v.b.
Gerçekle baglantisi olmayan sesler isitilebilir. Bazen bu sesler bazi komutlar vermekte, alay etmekte veya kötü sözler söylemektedir. Yine gerçekte olmayan hayaller görülür. Garip sekiller, korkunç yaratiklar olabilir. Hastalar bu ses ve görüntülerin gerçekte olup olmadigini ayirt edemez. Çogu zaman bunlardan rahatsiz olurlar ve korkarlar. Bunlari kendi beyinlerinin bir ürünü olarak kabul etmez ve genelde disaridan birileri tarafindan yapildigini düsünürler. Bazen bu seslere yanit verir, konusmaya baslarlar veya görüntüleri takip ederler. Hastalarin bu hareketleri disaridan gözlendiginde kendi kendine konusuyormus veya sabit bir noktaya bakiyormus gibi gelir.
Negatif belirtilerde; toplumsal çekilme, içine kapanma, ilgi ve istek azligi, kendine bakimda azalma, konusma ve hareketlerde azalma gibi belirtiler görülür.
Duygulanimda azalma görülür. Hastalarin jest ve mimiklerinin azaldigi görülür.Olaylara uygun tepkiler veremezler. Çogu zaman yüzlerine maske giymis gibi tepkisiz bir görünüm sergilerler. Bazen de uygunsuz tepkiler verdikleri görülür, aglanacak yerde güler veya gülünecek yerde aglayabilirler. Genelde hareketler azalmistir.
Harekete baslama güçlügü görülür. Ileri evrelerde hareketsiz uzun süre durduklari görülebilir. Bu hareketsizligin nedeni siklikla ileri derecede kararsiz kalmakla ilgilidir. Bazen bu uzun süreli hareketsizligin ardindan ani beklenmeyen bir hareketlilik olabilir, hasta yaydan firlamis ok gibi eyleme geçebilir. Hastalar toplumsal olaylara ilgi ve isteklerini genelde kaybederler. Toplumsal çekilme, okul ve ise devam edememe, arkadaslardan uzaklasma, yalniz kalmayi tercih etme sik görülür. Dikkat toplama güçlügü vardir, hastalar bir konuya odaklanamazlar.
Sizofreni hastalarinda saldirganlik sik görülen belirti degildir. Ancak sizofreni belirtileri ortaya çikmadan önce saldirgan kisiligi olanlarda hastalik ortaya çiktiktan sonra saldirganlik görülebilmektedir.
Bunun disindaki hastalar genelde içine kapaniktir. Süpheciligi olan hastalar ilaç kullanmiyorlarsa saldirgan olabilirler. Genelde aile içinde veya arkadas ortaminda saldirgan davranislar gösterirler.
Yine alkol ve madde bagimliligi olan sizofrenlerde saldirganlik görülebilir. Sizofrenide intihar riski normal topluma göre fazladir. Hastalarin %10’unda intihar girisimi görülebilmektedir. Hangi hastanin intihar edecegini önceden kestirmek genelde güçtür.