Şimdi Ara

Çeperli hücrelerin hacmini

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
221
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • hücre zarı mı hücre duvarı mı belirler? Yani su alan bitki hücresinin hacmi değişmez mi artar mı?

• hocam şu fotoğrafı inceleyebilirsiniz. böyle konularda kesin konuşmaktan çekiniyorum bilmediğim bir şey vardır belki diye ama bildiğim kadarıyla hücre duvarı belirler. hücre su kaybettiğinde hücre duvarıyla hücre zarı arasındaki mesafe artar, kofulun büyüklüğü azalır; hücre su aldığında kofulun büyüklüğü artar, hücre zarı-duvarı arası mesafe azalır diye biliyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: kirmizicekic

hocam şu fotoğrafı inceleyebilirsiniz. böyle konularda kesin konuşmaktan çekiniyorum bilmediğim bir şey vardır belki diye ama bildiğim kadarıyla hücre duvarı belirler. hücre su kaybettiğinde hücre duvarıyla hücre zarı arasındaki mesafe artar, kofulun büyüklüğü azalır; hücre su aldığında kofulun büyüklüğü artar, hücre zarı-duvarı arası mesafe azalır diye biliyorum.
    Dedikleriniz doğru da "hücre hacmi artar" derse doğru mu demeliyiz? Zar ile çeper arası boş sonuçta.

• quote:

Orijinalden alıntı: LuciliusBagus

Dedikleriniz doğru da "hücre hacmi artar" derse doğru mu demeliyiz? Zar ile çeper arası boş sonuçta.

Alıntıları Göster
    ben olsam hücre hacmi artmaz derdim. hücrenin kapladığı alan, hücre duvarıyla beraber alınır diye düşünüyorum, hücrenin plazmoliz/deplazmolizi bunu değiştirmez bence.

• quote:

ben olsam hücre hacmi artmaz derdim. hücrenin kapladığı alan, hücre duvarıyla beraber alınır diye düşünüyorum, hücrenin plazmoliz/deplazmolizi bunu değiştirmez bence.

Alıntıları Göster
    Anladım, hocam. Teşekkürler.
    Peki bir bağırsak parçası %5 protein içersin. Bu hücre saf suya atılırsa dışarıdaki suyun hepsini çeker mi? Protein suda çözünebiliyor. Ne kadar su çekerse çeksin yoğunluğu saf suya eşit olmayacağı için hep su çeker mi demeliyiz?

• quote:

Anladım, hocam. Teşekkürler.
    Peki bir bağırsak parçası %5 protein içersin. Bu hücre saf suya atılırsa dışarıdaki suyun hepsini çeker mi? Protein suda çözünebiliyor. Ne kadar su çekerse çeksin yoğunluğu saf suya eşit olmayacağı için hep su çeker mi demeliyiz?

Alıntıları Göster
    hocam sorduğunuz çok mantıklı.
    bunu pratik olarak yapmak büyük ihtimalle imkansıza yakındır, bir hücrenin içinde glikoz gibi küçük moleküller illaki bulunur ve bu moleküller diğer tarafa geçerek yoğunluğu dengelemekte yardımcı olur.
    ama teorik olarak düşünelim, tüm suyu çeker diyemeyiz bence çünkü hayvan hücreleri yeteri kadar su aldıktan bir süre sonra patlayarak plazmoliz olacaktır. fakat şu soruyu şöyle sorabiliriz:

yarı geçirgen bir zarla U borusunun iki kolunu ayıralım. bir uçta %5 protein olsun, diğer uçta ise %100 saf su. o zaman bu iki kol arasında alışveriş, diğer uçtaki su tükenene dek devam mı eder? sanki böyle olmaması gerek gibi geliyor, emin olamadım. ama protein bulunduran ucun ozmotik basıncı her zaman diğer uçtan daha yüksek olacağı için, ozmotik basınçları eşitlenene dek su alışverişi devam edecektir (yani her zaman). fakat ozmotik basınç farkı azaldıkça alışveriş hızı da azalacaktır, bu yüzden bu işlem oldukça zaman alabilir. yani 2. koldaki suyu hızlıca hüpletmesinden ziyade böyle düşününce biraz daha olası bir durum gibi geliyor.

• yine de bundan tam emin değilim hocam. dediklerimi %100 doğru olarak almayın, mümkünse bilgili bir biyoloji hocasına sorun.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Amino asit penis küçültür mü?
    12 yıl önce açıldı
    Hemoglobin yüksekliği
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

yine de bundan tam emin değilim hocam. dediklerimi %100 doğru olarak almayın, mümkünse bilgili bir biyoloji hocasına sorun.
    Mezun olunca etrafımda pek hoca kalmadı, Kunduz'dakiler de baştan savma cevap veriyor.
    Bir tane daha sorum var benzer konuyla alakalı:

Proteinler çözünür yazmıştım yukarıda, az çözünüyor olarak kabul ediyoruz galiba. Selin Hoca glikojen iyi çözünür falan yazmış notlarına ama MEB az çözünür almış. Protein hakkında bilgi verilmemiş ama o da az çözünüyordur yüksek ihtimalle, büyük molekül olduğu için.

Neyse, soruya geçeyim:

Cevap E, cevabı anladım ama C şıkkını anlamadım. İki tarafta da az çözünen maddeler var: enzim ve protein. İki bölme arasında su geçişi olup yoğunluklar eşitlenmez mi? Tamam, belki protein yoğunlukları eşitlenmez ama bölmelerin yoğunlukları eşitlenmek zorunda değil mi?

• quote:

Mezun olunca etrafımda pek hoca kalmadı, Kunduz'dakiler de baştan savma cevap veriyor.
    Bir tane daha sorum var benzer konuyla alakalı:

Proteinler çözünür yazmıştım yukarıda, az çözünüyor olarak kabul ediyoruz galiba. Selin Hoca glikojen iyi çözünür falan yazmış notlarına ama MEB az çözünür almış. Protein hakkında bilgi verilmemiş ama o da az çözünüyordur yüksek ihtimalle, büyük molekül olduğu için.

Neyse, soruya geçeyim:

Cevap E, cevabı anladım ama C şıkkını anlamadım. İki tarafta da az çözünen maddeler var: enzim ve protein. İki bölme arasında su geçişi olup yoğunluklar eşitlenmez mi? Tamam, belki protein yoğunlukları eşitlenmez ama bölmelerin yoğunlukları eşitlenmek zorunda değil mi?

Alıntıları Göster
    hocam az çözünenden kastınız nedir, su içinde çözünmesi mi?
    madde alışverişinin suda çözünüp çözünmemesiyle çok bir alakası yok aslında. konu hücre zarından geçebilecek kadar büyük olup olmadığı molekülün. protein molekülü büyük, polimer bir madde, bundan dolayı hücre zarından geçemez. enzimler zaten protein yapılı diyoruz, hücre zarından geçmesinde ihtimal yok. c şıkkında sizin sorduğunuz yere geliyoruz yukarıda: yoğunluklar eşitlenemiyor çünkü küçük molekül yok. iki ortam arasında geçiş yaparak yoğunluğu eşitleyebilecek bir molekül yok. eğer protein sindiren enzimi bağırsağa koysaydık, bağırsağın içindeki proteinler monomere dönüşerek küçük yapılı olurdu ve hücre zarından geçebilirdi.
    dediğinizi anladım sanırım, suyun içinde glikojen çözündüğü için su geçişi olurken glikojen de ona bağlı olarak geçecek diye düşündünüz. bence böyle olmaz, olayın hücre boyutunu düşünün: hücre zarında bulunan porlardan H2O molekülü geçerken glikojen molekülü onu takip edemez.

• kirmizicekic K kullanıcısına yanıt
    Ekstra bilgi vereyim derken olaylar karıştı. Protein çözünür yazmıştım, onu düzeltirken bir şeyler karaladım. Yazdiklarim soruyla alakalı değildi.

Büyük moleküller zardan geçmez, hemfikiriz. Ama 50 gram protein çözünmüş bir kaba su eklersek yoğunluk azalmaz mı? Azalır. Sorudaki kaplar arasında da sadece su geçişi gerçekleşerek kaplar denge haline gelir. Denge halinde de kapların genel yoğunlukları eşit olmak zorundadır diye düşünüyorum. Birinde 5 kilo protein varsa, diğerinde 10 gram enzim varsa, ikisi de az da olsa suda cozundugunden aradaki yoğunluk farkını kapatmaya çalışmazlar mi? Su geçişi olur. Peki bu geçiş ne zaman biter? İki tarafın yoğunlukları eşit olunca. Bir tarafın protein yoğunluğu diğer tarafın enzim yoğunluğu olur ama iki tarafta da yoğunluk eşit olur diye düşündüm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LuciliusBagus -- 31 Mayıs 2020; 23:46:30 >
  • LuciliusBagus kullanıcısına yanıt
    dediğinizi şimdi anladım hocam. bilemedim ben de. sanırım bu sorularda enzimin varlığı, yoğunluğu etkilemiyor. şuradan yola çıkabiliriz:
    1. kapta sadece su, 2. kapta glikojen ve glikojeni sindiren enzim ve su bulunsun ve bu iki kabı yarı geçirgen zarla ayıralım. tüm glikojenler sindirildikten sonra bu iki ortam arasında madde geçişi, diyelim ki, %15 ve %15 glikoz oranı olduğunda durur. bunda hemfikiriz. fakat 2. kapta enzim bulunuyor, eğer enzim yoğunluğu etkiliyor olsaydı %16 ya %14 gibi bir orana ulaştığında duruyor derdik diye düşünüyorum. ama "neden" sorusuna cevap vermiyor bu açıklama, o yüzden ben de emin değilim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.