Şimdi Ara

Glikoz-Aminoasit Dönüşümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
2
Favori
36.129
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Glikoz Aminoasite dönüşür mü? Aminoasit glikoza dönüşür mü? Dönüşüyor ise bu olaylar tam olarak nasıl gerçekleşiyor, bir de olayları hayvan hücresinde ve bitki hücresinde gerçekleşmesi durumunu açıklayabilir misiniz?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Glikoz-Amino Asit Dönüşümü

Glikoz vücudun ana enerji kaynağıdır. Ancak vücut ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri üretemez. Bu nedenle vücudunuz glikozu amino aside dönüştürme yeteneğine sahiptir.

Glikozdan amino asit sentezi, glukoneogenez adı verilen bir süreçte gerçekleşir. Bu süreçte glikoz, önce pirüvata, ardından da alanine ve diğer amino asitlere dönüştürülür.

Vücut, kasların enerji deposu olarak kullandığı proteinleri üretmek için amino asitlere ihtiyaç duyar. Amino asitler ayrıca hormonlar, enzimler ve diğer önemli moleküllerin üretiminde kullanılır.

Glikozun amino aside dönüşümü, karaciğerde gerçekleşir. Karaciğer, vücudun glikoz seviyelerini düzenleyen bir organdır. Glikoz seviyeleri yüksek olduğunda, karaciğer glikozu glikojene dönüştürerek depolar. Glikoz seviyeleri düşük olduğunda, karaciğer glikojeni glikoza dönüştürür ve kana salar.

Karaciğerde yağ asidi glikoza dönüşebilir, ancak bu süreç glikozdan amino asit sentezi kadar yaygın değildir. Amino asidin glikoza çevrilmesi de mümkündür, ancak bu süreç çok daha az verimlidir.

Glikozun gliserole dönüşümü, glikoliz adı verilen farklı bir süreçte gerçekleşir. Gliserol, yağların bir yapı taşıdır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Evet birbirlerine dönüşürler, yalnız aa glikoza dönüşürken azot çıkar ek olarak onu unutma. Tüm canlılarda görülebilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nYselmech

Evet birbirlerine dönüşürler, yalnız aa glikoza dönüşürken azot çıkar ek olarak onu unutma. Tüm canlılarda görülebilir.
    Peki bunu biliyor olmam TYT için gerekli mi? Gerekli ise hangi konuda geçiyor? Eşit ağırlığım, bugün organik bileşiklerden karbonhidrat, protein, lipit, vitamin bitirdim. Hiç böyle bir bilgiyle karşılaşmadım da soruda gözüme çarptı. Sağolasın bu arada.
  • quote:

Orijinalden alıntı: rotbalat

Peki bunu biliyor olmam TYT için gerekli mi? Gerekli ise hangi konuda geçiyor? Eşit ağırlığım, bugün organik bileşiklerden karbonhidrat, protein, lipit, vitamin bitirdim. Hiç böyle bir bilgiyle karşılaşmadım da soruda gözüme çarptı. Sağolasın bu arada.

Alıntıları Göster
    Hocam aminoasitin fazlasını glikoza çevirip depoluyorduk sanırım.
  • quote:

Alıntıları Göster
    Solunum konusundaydı sanırım, tyt de direk böyle soracaklarını sanmıyorum fakat bilinmesinde fayda var biyolojiyi daha iyi anlayabilmek için. Ek olarak yağ da glikoza dönüşebilir ya da glikoz yağ olarak depolanabilir. Detaylı bilgi için:
    www.bilgiler.gen.tr
    Karbonhidrat, Ya� Ve Protein Metabolizmas� - Bilgiler
    http://www.bilgiler.gen.tr/karbonhidrat-yag-ve-protein-metabolizmasi.html

• quote:

Orijinalden alıntı: Mithrandir.

Hocam aminoasitin fazlasını glikoza çevirip depoluyorduk sanırım.

Alıntıları Göster
    Teşekkürler hocam :)
  • quote:

Solunum konusundaydı sanırım, tyt de direk böyle soracaklarını sanmıyorum fakat bilinmesinde fayda var biyolojiyi daha iyi anlayabilmek için. Ek olarak yağ da glikoza dönüşebilir ya da glikoz yağ olarak depolanabilir. Detaylı bilgi için:
    www.bilgiler.gen.tr
    Karbonhidrat, Ya� Ve Protein Metabolizmas� - Bilgiler
    http://www.bilgiler.gen.tr/karbonhidrat-yag-ve-protein-metabolizmasi.html

Alıntıları Göster
    Eyvallah hocam, çok sağolasın. Bir de Palme-Biyoloji A Konu Anlatımlı Kitabı'nı kullanıyorum ama son kısımda Sinir sistemi ile Endokrin Sistemi'ni işlemiş kalıtımdan sonra, biz bu konulardan TYT'de sorumlu değiliz değil mi?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Amino asit penis küçültür mü?
    12 yıl önce açıldı
    Mitokondri ATP tüketir mi?
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Eyvallah hocam, çok sağolasın. Bir de Palme-Biyoloji A Konu Anlatımlı Kitabı'nı kullanıyorum ama son kısımda Sinir sistemi ile Endokrin Sistemi'ni işlemiş kalıtımdan sonra, biz bu konulardan TYT'de sorumlu değiliz değil mi?

Alıntıları Göster
    Hocam palme biyoloji A sadece tyt o konuların olduğuna emin misiniz? Bende yoktu geçen seneki basımında ve sorumlu değilsiniz onlardan
  • quote:

Hocam palme biyoloji A sadece tyt o konuların olduğuna emin misiniz? Bende yoktu geçen seneki basımında ve sorumlu değilsiniz onlardan

Alıntıları Göster
    Sadece değil hocam, son kısımda kalıtımdan sonra var, onun dışında kitap tam
  • rotbalat kullanıcısına yanıt
    hocam fen bilimleri tyt 5de geldi böyle bir soru üre oluşumu ile ilgiliydi pm atayım size soruyu isterseniz
  • nukleikasit kullanıcısına yanıt
    memnun olurum hocam
  • nYselmech kullanıcısına yanıt
    Evet aminoasit glikoza çevrilir
    Ama glikoz a.asite çevrilseydi cevap E olmazdi
    Glikoz-Aminoasit Dönüşümü

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.